Intretinerea albinelor (sfaturi batranesti)

Creat de Bătrânul, Februarie 25, 2011, 08:42:55 PM

« precedentul - următorul »

happy

Haideti ,calmati-va ca nu rezolvati nimic,va faceti nervi degreaba.Cel mai bine este sa ne vedem de ale noastre si ei sa fure in continuare :wink:
Azi am deschis un stup si am gasit albine moarte pe jos si foarte putine albine.Este o familie mai slaba ,regina se plimba nestingherita pe ramele aproape goale.M-am uitat mai bine si nu se mai vede daca a mai ouat :uimit:  Oare din cauza de albina putina ea se opreste din ponta?Anul asta face doi ani matca.Puiet capacit mai era foarte putin,1/2 rama.Am bagat o rama cu puiet capacit de la alta familie puternica.
Care sa fie cauza de nu mai am albina in stup?Le-am facut azi si tratament cu varachet ,plus ca saptamana trecuta le-am pus panglici de mavrirol gandindu-ma ca varoa ar fi o cauza :sad:
http://hapy.sunphoto.ro/
Lumea nu ar exista fara albine!

ion patrut

happy

Exclus,stupul a avut sirop din belsug.Te referi la faptul ca au intrat alte albine si le-au omorat pe cele din familia slaba?Este posibil,eu nu locuiesc unde am stupii si nu imi pot da seama!

ion patrut

normal omule ca asta am vrut sa spun ca doar nu aveau sa se omoare intre ele. circula o vorba romaneasca cam asa < ALBINA E CA FEMEIA CUM O SCAPI DIN OCHI CUM FACE PROSTIOARE>

marius_vfp

Citat din: happy din Aprilie 21, 2012, 01:37:21 PM
Exclus,stupul a avut sirop din belsug.

pai tocmai astai buba , au avut sirop din plin , eu la familiile slabe nu le dau sirop deloc daca au pe rama mancare doar descapacesc rama , una dintre prostiile albinei este lauda , iese pe veranda si da din coada ca are mancare si vin hoatele si leo fura ,
o zi buna
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

ion patrut

esti tare marius.Auzi ies pe veranda si se lauda :rotfl: :rotfl: :rotfl: buna si na-m cuvinte

traian

Citat din: marius_vfp din Aprilie 21, 2012, 09:03:41 PM
Citat din: happy din Aprilie 21, 2012, 01:37:21 PM
Exclus,stupul a avut sirop din belsug.

pai tocmai astai buba , au avut sirop din plin , eu la familiile slabe nu le dau sirop deloc daca au pe rama mancare doar descapacesc rama , una dintre prostiile albinei este lauda , iese pe veranda si da din coada ca are mancare si vin hoatele si leo fura ,
o zi buna
asai Marius.Albinele dupa ce le dai mincare sint ca omu la crisma dupa ce bea se lauda,merge acasa si isi gas casa goala

happy

Citat din: marius_vfp din Aprilie 21, 2012, 09:03:41 PM

o zi buna
Mutumesc Marius de precizari!Asa este din cauza ca are albina putina au tabarat celelalte albine de la stupii puternici si le-au mancat siropul.Am fost nevoit sa duc stupul in alt loc mai departe de celelalte si le-am inchis urdinisul.Le las asa 2 zile,le-am pus si apa,sirop au.Cred ca le pun si o rama de miere,ai dreptate :smile:
Este buna treaba cu lauda la albine,harnice si proaste de gura!!Parca seamana cu unele femei!Tate(este a nu i din a :)) =))

marius_vfp

am un stup care a mers prost inca din toamna , nui dadeam nici o sansa de supravietuire , dar totusi a scapat , datorita faptului ca au fost putine le-a ramas multa mancare , am decis sa-l las in plata domnului sa vad  cum se desfasoara (matca era tanara si de calitate,nu am vut sa-l unific), la mijlocul lui martie avea doar 2 palme de puiet pe un interval , daca ii dadeam sirop sigur erau calare ceilalti pe el sa-l fure , nici rame nu i-am descapacit , din aceleasi considerente  , de 2 saptamani nu le-am facut nici o vizita ,acum la pomii fructiferi a inceput din greu sa care polen inseamna ca au puiet de crescut , maine le fac o vizita abia astept sa vad cares rezultatele .

spor la treaba
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

Bătrânul

La mine au inceput sa imfloreasca pomii fructiferi deci in toata tara puteti si trebuie sa bagati faguri la CONSTRUIT  =D> =D> =D> :yes: :yes: :yes: :yes: :bzz: :bzz: :bzz: :bzz: Incepeeeeeeee .........

johnysibiu

Se risca cineva cu o prognoza de inflorire la Calafat?

Calin Catalin

Dl Hristea zice in cartea Boala in prisaca urmatoarele:

"O primă măsură ( regula de igiena) constă în faptul că dându-şi seama după aparenţele exterioare de ce se întâmplă în interiorul stupului, să intervină numai în caz de nevoie. În acest scop el trebuie să cunoască fără să deschidă stupul, când o colonie este lipsită de hrană sau de apă, când ea nu are matcă sau şi-a crescut alta nouă, să cunoască "limbajul" albinelor, orientându-se după zumzetul mai tare, mai slab, mai scurt, mai prelung sau mai adânc, grav sau ascuţit, supărător sau molcom; să înţeleagă când în prisacă s-a iscat neorânduiala furtişagului, ...  , să cunoască semnele coloniei ce se pregăteşte de roit, pentru a interveni la timp".

Va rog sa ma ajutaţi şi pe mine să cunosc aceste semne fără a deschide stupul (daţi-mi nişte sfaturi bătrâneşti cum şi ce să observ).
Cu respect
"Cuvintele sunt ca albinele: unele fac miere, altele te inteapa"- Bisanne de Soleil
https://www.facebook.com/

ion patrut

in acest caz daca ajungem la asa o experienta va trebui sa construim stupi fara capac :D

POSTASUL

Citat din: ion patrut din Aprilie 26, 2012, 09:09:49 PM
in acest caz daca ajungem la asa o experienta va trebui sa construim stupi fara capac :D
donu Patrut colegul intreaba si tu nu iai dat un raspuns  !! cu toate ca al stiu de mult pe forumuri [ pe amandoua ] dar probabil ne testeaza pe astia de pe APIARDEAL   :rotfl:  , intradevar albina o simti , asa cum ai este starea  , doar urmarindo la urdinis  sau faci o simpla comparatie fata de celelalte fam.  bineinteles daca ai cateva  ;  si  daca le iubesti si nu urmaresti profitul  , le urmaresti pe ele   :bzz: sigur vei vedea totul ce a citat colegul din carte .....mai multe nu vreau sa spun   :hi:  :hi:
A fi domn e o-ntamplare , a fi om e lucru mare.

Calin Catalin

Citat din: ion patrut din Aprilie 26, 2012, 09:09:49 PM

Daca nu facem capac, tre' sa inventam o scula de scos mierea pe urdinis :rotfl:

Cat despre intrebare, este una serioasa. Nu este un test - nu  sunt in masura de asa ceva.
Cate ceva mai stiu si eu - cum asculti stupul iarna ca sa intelegi starea familiei, cand au matca viabila, dar sunt si unele pe care vreau sa le aflu cu adevarat si gasind acest citat, m-am gandit ca ar fi cateva chestii utile daca ar fi scrise toate in acelasi loc, provenite din experienta unor stupari adevarati, nu ca mine. De exemplu eu nu stiu cand nu are hrana fara sa deschid stupul, nici ca si-a crescut matca noua(decat daca o aud cantand).
:hi:
"Cuvintele sunt ca albinele: unele fac miere, altele te inteapa"- Bisanne de Soleil
https://www.facebook.com/