• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

Intretinerea albinelor (sfaturi batranesti)

Creat de Bătrânul, Februarie 25, 2011, 11:42:55 p.m.

« precedentul - următorul »

Bătrânul

Februarie 25, 2011, 11:42:55 p.m. Last Edit: Septembrie 07, 2011, 01:28:04 a.m. by pharaonu75
Sintem in perioda de insirmare a ramelor. Din experienta mea CEL MAI IEFTIN SI REZISTENT BURGHIU PENTRU GAURI RAME ESTE CUIUL :hi:

pharaonu75

Este buna si sula, pe care bunicul o folosea la cizmarie!
Lemnul moale de tei sau brad permite folosirea acesteia cu succes!
Acum folosesc bormasina si burghiu de 1.
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)
Sun Photo     YouTube


prisecarul

Exista batalii pe care e bine sa le ocolesti ...nu de teama ca le-ai putea pierde, ci pentru ca ai deveni ridicol castigandu-le!

stupar


tassevasi

    "Cu cuiul crapa mai repede"
 
  Probabil se introduce cuiul in bormasina  ,putin turtit la virf ,se poate si asa .
  Dinsul stie ceva ,cue tot gasesti la orice dim. =D>
Numai bine. :hi:

milu56

Nu ati incercat cu grape pe ineriorul ramei?Nu mai este neoie de dat gauri.

milu56

Eu de cand am incercat aceasta insarmare numai asa merg.

am renuntat la canalul superior unde introduceam foita,in schimb am pus mai multe sarme.

Bătrânul

Va cer un sfat ! Doresc sa mut o parte din stupi cu una suta metri. Intrebare ! LA CE TEMPERATURA ESTE MAI BINE SA FAC ACEST DEMERS ???? Mentionez ca la mine albinele inca nu au facut zborul de curatire !!!

prisecarul

avand in vedere distanta, eu cred ca stupii pot fi mutati si acum!
dar, trebuie avuta mare grija, intru-cat, la socuri, albinele se pot desprinde din ghem si cad pe fund, situatie in care sunt condamnate la o moarte sigura!
gresesc?
Exista batalii pe care e bine sa le ocolesti ...nu de teama ca le-ai putea pierde, ci pentru ca ai deveni ridicol castigandu-le!

Bătrânul

si care este temperatura la care se pot urca inapoi pe faguri ?

gheghe

  Acum circa 4 ani am participat la mutarea a 60 de stupi la o distanta 500m de locul initial.I-am pus pe o platforma-din acelea trase de cai -careia i s-a desumflat putin rotile ca sa preia din socuri.I-am dus in trei ture .Platforma a fost trasa de 6 barbati.Temperatura a fost de circa 5 grade iar traseul destul de denivelat,dar am mers incet si precaut. Nu s-a intamplat nimic deosebit,familiile nu au avut de suferit si nu s-au intors la vechiul loc.Dupa parerea mea cel mai bine de mutat este la o temperatura pozitiva  cand albinele capata putina vioiciune,5-8 grade.Desigur ca o sa-i duceti pe brate, fara socuri,in liniste.Faptul ca nu au facut un zbor de curatire este un handicap ,dar daca nu-i bruscati reusiti.Succes.

Bejan Vasile

Din cite cunos eu  daca temperatura este mai mica de +8gr.C si albina se desprinde din ghem cazind pe fundul stupului,aceasta nu se mai poate ridica din cauza temperaturii.                             Eu as urmari evolutia vremii si in prima zi cind vor fi 9-10grC in timpul zilei ,-in acea dimineata   as muta stupii fara teama.Chiar daca se vor desprinde accidental din ghem vor putea ulterior in timpul zilei sa se urce in ghemul de iernare.Asa nu riscati nimic. :bzz:      :hi: Vasile Bejan              tel.0755108998 %%-
Sanatate in toate!!!                                        tel.0755108998

pharaonu75

Nu am mutat niciodata stupii pe o astfel de distanta, insa daca as fi nevoit sa o fac, as urmari ca afara sa fie peste 5 grade Celsius. De preferat dupa ce albina desface ghemul, insa inainte sa iasa la zbor de curatire!
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)
Sun Photo     YouTube

gheghe

    Dupa parerea mea ,din cauza distantei mici,mutarea se va face obligatoriu inaintea unui zbor de curatire deoarece zborul de curatire reprezinta si un zbor de orientare .Acest fapt presupune inca o perioada de 2-3 saptamani de frig in care albinele sa nu iasa la zbor ca sa uite pozitia stupului.Ideal ar fi -dupa mine-sa fie mutate in dimineata unei zile ce se anunta a fi frumoasa.Inca o remarca,albinele nu cad atat de usor din ghem,pericolul il constituie socurile si zgomotul care provoaca stres din care decurg "belelele".Stima.