Intretinerea albinelor (sfaturi batranesti)

Creat de Bătrânul, Februarie 25, 2011, 08:42:55 PM

« precedentul - următorul »

POSTASUL

Citat din: clncatalin din Aprilie 26, 2012, 10:36:35 PM
Citat din: ion patrut din Aprilie 26, 2012, 09:09:49 PM
in acest caz daca ajungem la asa o experienta va trebui sa construim stupi fara capac :D

Daca nu facem capac, tre' sa inventam o scula de scos mierea pe urdinis :rotfl:

Cat despre intrebare, este una serioasa. Nu este un test - nu  sunt in masura de asa ceva.
Cate ceva mai stiu si eu - cum asculti stupul iarna ca sa intelegi starea familiei, cand au matca viabila, dar sunt si unele pe care vreau sa le aflu cu adevarat si gasind acest citat, m-am gandit ca ar fi cateva chestii utile daca ar fi scrise toate in acelasi loc, provenite din experienta unor stupari adevarati, nu ca mine. De exemplu eu nu stiu cand nu are hrana fara sa deschid stupul, nici ca si-a crescut matca noua(decat daca o aud cantand).
:hi:
http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=5000.msg103698#msg103698
A fi domn e o-ntamplare , a fi om e lucru mare.

ion patrut

nenea factoru din bucovina eu am facut o gluma daca el vrea sa faca teste eu nu particip la examen :nono: :P

Bătrânul

Am deschis sacul pentru roiuri. !!!! Va sfatuiesc sa faceti la fel daca nu aveti cules. Dau zahar tos umectat deasupra ramelor in tavite . (stimulare, asigurare apa, si chiar intretinere) Metoda este folosite si la familiile pentru regine.

bee_lover

Parca vroiati sa extrageti, acum hraniti din sac? La noi a inceput ceva cules de sambata. :hi:

marian sima

Roiurile au bagat miere,familiile cu matci mai batrine au bagat miere ,familiile provenite din roiuri de anul trecut care bubuie de puiet si de albina nu prea au bagat .
Pe canicula merg bine familiile cu aglomeratie mai mica in cutie.
Dimineata merg ca in plin cules duminica ma uit in ei deja unii aveau ramele pline de duminica trecuta am lasat sa capaceasca un pic.

Bătrânul

Citat din: bee_lover din Iunie 22, 2012, 04:44:38 PM
Parca vroiati sa extrageti, acum hraniti din sac? La noi a inceput ceva cules de sambata. :hi:
Am scris "PENTRU ROIURI ". (naturale) si tineti minte "EXCEPTIILE INTARESC REGULA" . Am scris in " " ca nu cumva sa ma acuzati de " plagiat" :rotfl:

marian sima

Roiurile naturale cind pleaca din stup incarca gusa cu miere,un roi natural este mult mai capabil sa faca fata unei situatii de lipsa de cules decit un roi artificial,de fapt ce spuneti este o diversiune nu cred ca faceati extragere in lipsa de cules.Pai daca veneam sa va ajut ce invatam sa produc furtisag la stupi? :rotfl:

Bătrânul

Citat din: marian sima din Iunie 23, 2012, 08:35:07 AM
Roiurile naturale cind pleaca din stup incarca gusa cu miere,un roi natural este mult mai capabil sa faca fata unei situatii de lipsa de cules decit un roi artificial,de fapt ce spuneti este o diversiune nu cred ca faceati extragere in lipsa de cules.Pai daca veneam sa va ajut ce invatam sa produc furtisag la stupi? :rotfl:
Pentru cei care au dubii privind vorbele Batrinului nu este obligatoriu sa asculte de sfaturile batrinesti. Pentru ei un sfat: inloc sa te gindesti cu ce a mintit batrinul mai bine te gindesti de ce a zis Batrinul.  :thanks:

marian sima

Da chiar oare de ce a zis Batrinul? :hi:
Nu te acuza nimeni ca minti dar undeva este o hiba.

Bătrânul

Citat din: marian sima din Iunie 23, 2012, 03:33:43 PM
Da chiar oare de ce a zis Batrinul? :hi:
Nu te acuza nimeni ca minti dar undeva este o hiba.
Hiba este in incapacitatea mea de a exprima pe intelesul unora aceasta afirmatie ; Am deschis sacul pentru roiuri. !!!! Va sfatuiesc sa faceti la fel daca nu aveti cules. Dau zahar tos umectat deasupra ramelor in tavite . (stimulare, asigurare apa, si chiar intretinere) Metoda este folosite si la familiile pentru regine. Atunci cind baiatul meu nu reusea sa inteleaga o problema de matematica il sfatuiam "Mai citeste odata "

marian sima

Multumesc pentru sfat ^:)^ acum culeg cit de cit,astept ploaia de luni cu descarcari electrice :wink2:cind s-o termina culesul bag la roiuri sirop invertit cu ceaiuri de plante medicinale,o vitamina si un adaus de minerale e mai buna decit zaharul pudra,parca unul ca nea Janese spunea ca zaharul scade ponta matci pe aceasta tema este mai mult de discutat dar fiecare face cum stie mai bine.

bee_lover

Pentru roiuri, miere zaharisita de anul trecut cu startovit, face din babe tinerele de pe centura, oua si pe leaturi  :) =))

marian sima

De unde miere de anul trecut ,e arvunita si aia din rame. :rotfl:

apivasmob

Ce spune "Batranul" scrie si in carti, ce spune este adevarat si un sfat este bun in totdeuna.Cine vrea baca la cap sau nu.
Sanatate tuturor apicultorilor

marian sima

Da stiu de zaharul pudra ca este dat in hranitor tip diafragma la familii normale (nu la roiuri)si intr-o anumita perioada a anului,ca se da umectat la roiuri nu am citit in carti,de fapt nu am mai citit de mult o carte apicola,arata-mi si mie unde scrie ca sa citesc si eu.
Ca dl Batrinul ne insuseste din experienta si cunostintele sale este altceva si ii multumesc. :wink: