Intretinerea albinelor (sfaturi batranesti)

Creat de Bătrânul, Februarie 25, 2011, 08:42:55 PM

« precedentul - următorul »

apivasmob

O intrebare la care nu doresc raspuns.
Roiul nu este cumva o familie de albine tanara sau daca se numeste roi nu intra in categoria familiilor de albine?

Nu am cum sa scanez pagina dar iti citez:(din Agenda Apicultorului 1967/1968)
"Cap. Hranirea albinelor
      Hrana naturala a albinelor consta din miere (hidrocarbonate) si pastura (proteine + hidrocarbonate + grasimi).Hidrocarbonatele din miere,prin zaharurile ce le contin(glucoza,fructoza,zaharoza), constituie alimentul energetic(miscare,caldura),iar proteinele au rolul de crestere, constituind componentul principal al tesuturilor si organelor din corpul albinei.
     In cazul epuizarii rezervelor de miere sau pastura, sau atunci cand survin perioade lipsite de cules, in vederea mentinerii activitatii normale a familiilor de albine, se recurge la completarea rezervelor de hrana prin hraniri.
     Cea mai buna hrana pentru albine ramane mierea,pastura si polenul si numai in lipsa acestira se recurge la zahar si inlocuitori de polen."
     Iar hranirile cu zahar sunt mai multe (Sirop de zahar,Pasta de zahar cu miere,Serbet de zahar,Blocuri sau Placi din zahar, si Zaharul tos umectat.
     Atentie mare la furtisag     
     Sa auzim numai de bine
Sanatate tuturor apicultorilor

marian sima

prietene roiul este ca si un copil este mai sensibil la boli la variatii de temperatura si la anumite moduri de hranire.Daca intr-o familie pe 20 rame gasesti albina berechet cara sa-ti inverteasca zaharul intr-un roi ai citeva rame de albina o uzezi si pe urma te trezesti cu roiul depopulat unde este avantajul?
Decit sa cheltui niste bani cu zaharul mai bine ii duci in zone cu cules ,eu astazi fac extractie ma baga ploaia la adapopst dar albinele merg bine floarea a inceput sa dea extrag o miere neagra amestecata cu miere galbena de floare,nu e perioada din an cind sa zici ca nu are ce sa culeaga.
Cit despre furtisag nici daca las un stup desfacut nu se face furtisag.

marius_vfp

salut, sa zicem ca nu dam zahar la roi , si le dam faguri cu miere , fagurii ii luam din familii puternice , iar acestor familii puternice le dam zaharul tos , nu vi se pare mai simplu ? impacam si capra si varza  :bzz:
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

apivasmob

Sanatate tuturor apicultorilor

marian sima

Marius nu aceasta era ideia ,nea Batrinul da zahar pudra la roi nu ca nu ar avea rezerve ci pentru stimularea matci si pentru bunul mers,a pus zahar pudra si albina ricie acolo precum gaina in cramada de boabe,nu se simte miros sa produca furtisag nu se intervine des deci e mai confortabil.
E o varianta omul a spus-o cine n-are incotro poate sa o foloseasca(am inteles ca marimea stupinei este mai mare decit forta dumnelui de munca) ,la alte dimensiuni ale stupinei sint alte variante.
apivasmob nu ride nu toti sintem la un nivel asa de ridicat de cunostinte ca dv,explicane si noua in loc sa rizi. :nod:

apivasmob

Fiecare este liber sa faca ce vrea sa isi riste afacerea pe care o are sau care o vrea sa o dezvolte. Ce ai vrea sa iti moara familiile (roiurile) de foame si daca ai posibilitatea sa le salvezi ce faci? stai cu mainile in san si te uiti cum se depopuleaza sau altele. Despre hranirea(stimularea) albinelor face-ti cum credeti ca este mai bine . An ca acesta nu a fost de foarte multa vreme (schimbari climatice), si de aceea se pot lua masuri pe care ii uimesc.Dar timpul le rezolva.
Nimeni nu vrea sa bage mana la buzunar (vor sa puna sub saltea) dar sunt perioade cand trebuie.
Cu respect pentru toti.
Sanatate tuturor apicultorilor

Bătrânul

Ma bucur Mariane ca-ti folosesti capul  =D> In plus este posibil ca albinele sa scoate din stupi chiar si puietul deja existent . (nu ati vazut niciodata puiet pe scindura de zbor ?) Zaharul se pune tos nu pudra si se umecteaza ZILNIC seara. Deci stimulare ponta , asigurare apa in stup. Nu uzeaza intrucit  se consuma cam o jumatate de kg pe saptamina . E bine sa aiba si familiile atunci cind nu este cules sau nu pot iesi din stup din vreun motiv . Albinele in lipsa de cules mai bine arunca puietul din stupi decit sa foloseasca mierea capacita din stup

jenica67

      Si de ce sa nu le dam sirop invertit (ma rog pentru cei ce isi permit sa prepare, sa combatem si uzura albinei) putem sa le punem, daca nu suntem decat o data saptamanal, intr-un borcan ca acesta gaurit si unde am reusit sa dozez sa se termine daca vreau si intr-o saptamana. Nu produce furtisag.
Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?

pharaonu75

Ingenios sistemul de prindere! :D
Poza asta nu trebuie sa lipseasca de pe topicul de inventii! :wink2:

http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=2931.msg114503#msg114503
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

Bătrânul

Da Jenica odata demult dadusem si acest sfat  http://batrinul.sunphoto.ro/Stupina_-Mehes  . Aplicat asa nu ocupa locul ramelori si  nu se desface stupul .  :limba: Fiecare metoda la vremea sa . Vezi ca ai gauri multe si prea mici .   :thanks: :thanks:

marian sima

#385
Siropul in 10 minute este luat si albina pleaca in cautare ,zaharul umectat este luat mai greu si albina tot staruie la el, sint doua procedeie total diferite pledez pentru a-l doilea decit ca a-s umecta zaharul cu ceva acreala naturala .Un adaos de zeama de lamie sau de fructe necoapte.
Uitasem am fost astazi la Bucurest si ma vazut salcim imbobocit cu floare multa si amorfa era si ia imbobocita.

marius_vfp

foarte interesant domnule jenica  :bravo:, spatiul nu cred ca e o problema atat timp cat borcanul este dupa diafragma , ce marime au gaurile , 

de ce sa fie gaurile prea mici , sunt mici si multe, siropul nu cred ca ar trebui sa curga din capac ci doar sa face picaturi  fara sa cada pe fundul stupului  , asta e doar parerea mea de incepator .
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

Ionel_Cluj

Cred ca am mai vazut pe forum borcan gaurit pentru alimentarea albinelor si imi place foarte mult ideea  o sa incerc si eu metoda .Ceea ce nu inteleg este cum pune sirop pentru o saptamana cand siropul se altereza acum ,pe caldura asta,de pe o zi pe alta.Nu am face mai mult rau decat bine?

jenica67

#388
         Daca pui sirop 2:1, nu se acreste si nu are nimic. Cu nr de gauricare pe care le vedeti, borcanul este golit in cateva zile (nu stiu cate, dar cand ajung la sfarsit de saptamana, mai exact vineri este gol, dar duminica cand plec este pe la jumatate). Daca am mers pe cca 12 gaurele, rezista cca o saptamana. Gaurelele le-am dat cu un aconi care a iesit pe pertea cealalta cca 2-3 mm. Eu nu am folosit decat sirop imvertit, cu ceaiuri. ( A nu se intelege ca ceaiurile l-au invertit - am folosit reteta Gica, protofil si apicomplex). Chiar daca faceti gauri mai mari, sau mai mici, siropul nu curge decat pana cand deasupra lui, se creaza un vid, care creaza sustentatia si atunci nu mai curge (adica curg cateva picaturi). Cea ce apreciez la metoda cu bocanul, este faptul ca nefiind o suprafata mare libera, nu este simtita de albinele din alte familii si nu creaza furtisag. Metoda este folosita de americani pe scara larga, ideia mea este numai dispozitivul acela simplu, sa intre in stup. Initial puneam un nailon peste stup, cu o gaura cat capacul borcanului, apoi doua betisoare, borcanul cu sirop, un corp de magazie si apoi capacul. Cum roiurile ocupa duar cateva rame, adica sub 7, m-am gandit ca ar incapea borcanum in cuib, si asa am facut dispozitivul de sustinere.
Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?

Bătrânul

ATENTIE !!! De doua zile am pornit centrifuga si toate mierea este de mana. (neagra) . Fac extractie totala si vad ce aduna in continuare.... Sacul este pregatit.... :limba: