• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

Intretinerea albinelor (sfaturi batranesti)

Creat de Bătrânul, Februarie 25, 2011, 11:42:55 p.m.

« precedentul - următorul »

crisian-nicolae

Astazi cind sa controlez un roi  format din divizarea unei familii intrate in frigurile roitului,am auzit cum cinta o mataca.Familia a fost pe 11 rame si am impartito in trei ,matca cu trei rame (mutat in alt loc ) iar ce a ramas am imparrtit in doua lateral de fostul urdinis.Sunt sanse sa plece prima matca cu o parte din albina?
Ce este de facut !

albinasebes

avand in vedere ca ai impartit stupul in trei, nu cred ca mai sunt sanse sa plece. eu zic sa stai linistit.
"Aşa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, aşa încât să vadă faptele voastre cele bune şi să slăvească pe Tatăl vostru Cel din ceruri"(Matei 5, 16)

marian sima

Depinde de ce ai facut in acei roi.
Daca doar i-ai impartit in trei i-ti va roi toti daca ai lasat mai mult de cate o botca in roi fara matca si chiar si o botca in roiul cu matca.

Acum nu stiu ce inseamna ''alt loc"?
O mutare pe aceasi vatra sau o mutare la cel putin 4 km de vatra.

Daca e mutare pe aceasi vatra  albina culegatoare va pleca spre cei doi roi si in roinita cu matca i-ti va ramane doar puietul care nu a facut zborul de orientare .
Lipsa hranei va slabi ponta matci si acel roi va fi sensibil in fata bolilor.

Daca mutarea e la peste 4 km si impreuna cu matca ai lasat botca acel roi va roi,trebuie sa lasi doar matca sau botca,daca nu a roit pana acum umbla in roi si elimina tot ce e in plus.crisian-nicolae

Problema este ca intrun roi am gasit toate botcile roase,iar in celalalt se aude cintind o matca ,unde sunt trei botci capacite.In roiul format cu matca nu mai exista nici o botca,sa format albina culegatoare si matca a ouat o rama prospat cladita,este pe 4 rame din care doua sunt cladite la pomi fructiferi.Cum aflu daca in roiul cu botcile roarse exista matca,pun alte botci capacite ,sau dau rama cu oua sa vad daca trag botci de salvare!

bucovineanu

Roiul in care ai gasit toate botcile roase are o regina care urmeaza sa se imperecheze. Celalalt in care se aud reginele cantand, are probabil o regina eclozata si celelalte in botci gata de a iesi in roi. Ar trebui sa vezi daca sigur exista regina libera si sa distrugi botcile, altfel ar fi posibil sa roiasca.

sorinma

Citat din: Bătrânul din Decembrie 15, 2013, 10:41:31 a.m.
Daca ma ajutati sa intru in " camera de oaspeti " al lui Ghita cred ca organizez o chermeza chiar acolo pentru toti votantii pe cheltuiala mea . (palinca am destula si gasesc eu la Jina citeva sterpe nu-i asa !!?  :wink2: ) De la Ghita primesc ID urile care ma votat si rog pe administratorii apiardeal sa-mi dea identitatea fiecaruia .  :thanks:  ^:)^https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=889538814428588&id=100001174325964&fs=1


Sa taiat din buget si la Ghita...
Cu cat stii mai mult, cu atat iti dai seama ca stii prea putin ...George Calinescu
Adevarul este rareori pur si niciodata simplu...Oscar Wilde

bismark

    Sfaturile batrinesti sint sa te abtii, sau ai baut apa dupa cei ce stau la coada la DNA :razz: Cu respect ^:)^
Nimic nu-i mai dulce ca miere ca si lui Dumnezeu ia placut de a facut albina.http://bismark.sunphoto.ro/

sorinma

Evit si sa calc dupa oameni fara cuvant cu atat mai mult sa beau apa dupa ei.
Cu cat stii mai mult, cu atat iti dai seama ca stii prea putin ...George Calinescu
Adevarul este rareori pur si niciodata simplu...Oscar Wilde

rusu marius mircea

Citat din: bucovineanu din Mai 11, 2014, 01:35:27 a.m.
Roiul in care ai gasit toate botcile roase are o regina care urmeaza sa se imperecheze. Celalalt in care se aud reginele cantand, are probabil o regina eclozata si celelalte in botci gata de a iesi in roi. Ar trebui sa vezi daca sigur exista regina libera si sa distrugi botcile, altfel ar fi posibil sa roiasca.


care regine canta? cele libere sau cele neeclozate?
marius

rusu marius mircea

si daca poate sa spuna cineve, in ce imprejurari canta regina?
marius

bucovineanu

Februarie 06, 2018, 06:20:23 p.m. #940 Last Edit: Februarie 06, 2018, 06:42:07 p.m. by bucovineanu
Canta atat reginele 'batrane" cat si reginele tinere. Regina batrana canta atunci familia este intrata in friguri, roiul primar nu a putut pleca dintr-o cauza oarecare si intre timp una sau mai multe regine din botci au ajuns la maturitate. In acest caz regina batrana, care e deja micsorata din cauza faptului ca nu a fost hranita suficient, se prinde de fagure sta nemiscata cateva secunde si emite acele sunete caracteristice. Din botci ii raspund una sau mai multe regine tinere, cantecul acestora fiind mai infundat. Atunci cand intalnim aceasta situatie roirea este iminenta si roiul va pleca cu regina batrana, cu prima ocazie cand vremea ii va permite.
Dupa plecarea primului roi, albinele vor permite eclozarea unei regine tinere dintr-o botca, iar aceasta incepe sa cante fiind libera pe rama. Din botci ii vor raspunde si acum alte regine ajunse la maturitate. Daca in aceasta situatie nu se intervine pentru a distruge toate botcile, in curand va pleca roiul secundar care de data aceasta poate sa fie cu o singura regina tanara, sau cu mai multe.
In continuare este eliberata o alta regina din botca care canta la randul ei si daca nu se intervine poate sa plece roiul tertiar. Sunt cazuri cand familia roieste pana la epuizare, in stup ramanand o mana de albine care uneori sunt si orfane. Exista si cazuri in care regina eliberata reuseste sa intepe rivalele din botci ri roirea este stopata.
Trebuie retinut ca atunci cand intr-o familie se aude regina cantand in acea familie sunt cel putin doua regine, una libera pe rama si cel putin una sau mai multe in botci.
Mai este si situatia cand in urma roirii ramane totusi o singura regina si inainte de a iesi la imperechere, canta un timp scurt pentru a se asigura ca nu mai exista alte rivale in stup.

Eugen B

frumos si corect raspunsul.
Daca facem selectie si avem grija de albina sunt sanse foarte mici sa roiasca, mai ales roiuri secundare sau tertiare.