Intretinerea albinelor (sfaturi batranesti)

Creat de Bătrânul, Februarie 25, 2011, 08:42:55 PM

« precedentul - următorul »

apivasmob

Este bun si asa la anul are trantori in stupina pentru imperechere. :D :D :D
Sanatate tuturor apicultorilor

csabio

csabio

stefan1

Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Nea Costica din Buzau

Citat din: csabio din Septembrie 17, 2012, 06:10:21 PM
Corect am nevoie si de trantori. :yes:
]

Ii gasesti pe topicul lui Fanica [Orban Stefan]  =)) =)) =)) =)) :hi:
Cine are dezordine in atelier [camera, birou], are mintea ordonata!!

Bătrânul

Miine 12. 11. 2012 cind temperatura ajunge la 10 grade la umbra :roll: :roll:FACETI UN ULTIM TRATAMENT CONTRA VAROA !!!!!!  :wink2: :wink2:

desprealbine

Bătrânul

bucovineanu

Pentru mijlocul saptamanii viitoare se anunta temperaturi ridicate pentru mare parte din tara. Cei care cred ca nu au suficienta mancare in stupi vor putea controla cateva familii prin sondaj, iar acolo unde e nevoie se poate interveni cu rame de la rezerva. Deasemenea, in ziua in care temperatura va trece de 12 grade, se va putea face un tratament cu varachet, care in mod sigur va fi foarte eficient.

Nea Costica din Buzau

Am si eu o nelamurire??  :hi:

Am confectionat reductoare de urdinis, din lemn, dupa ce am cerut pareri colegilor, m-am echipat cu scule pt retus si am inceput inlocuirea buretilor. Treaba a mers bine, albinele erau in ghem si nu au reactionat, doar la o colonie dupa ce am montat reductorul, au iesit cateva [multisoare] pe urdinis, foarte rele, am fugit ca nu aveam masca.
Am mai prezentat comportamentul diferit ,al acestei familii,fata de  celelalte;
-albinele sunt rele
- dezvoltare rapida
- ponta pana tarziu, ultimul zbor de orientare  al puietului a fost cu cateva zile [o saptamana] in urma.

Dupa ce s-au linistit si au intrat in cuib, pe placa de zbor au ramas 5 albine moarte si o nimfa [nu stiu daca asa se numeste].

Poate cineva sa-mi explice ce se intampla, si daca trebuie sa iau vre-o masura.
Pun si poze pt edificare; primele doua arata alta familie in aceiasi zi [ca n-am putut sa rezist sa nuridic capacul].
Celelalte doua reprezinta urdinisul impricinatului.
Si inca ceva, exista o regula unde se formeaza ghemul, adica la baza ramelor din partea urdinisului, sau in partea opusa[e vorba de pat rece]

Va multumesc anticipat!!  :hi:

bee_lover

Familia respectiva probabil a avut puiet pana tarziu iar la un val de frig albinele s-au strans in ghem si unele portiuni cu puiet nu au mai putut fi acoperite. Nu exista o regula unde isi fac ghem, de obicei isi fac ghemul in partea unde bate soarele. Important e sa va uitati cum stau cu rezervele de miere sa nu ramana fara miere datorita puietului si eventual un tratament anti varroa.

Nea Costica din Buzau

Multumesc bee lover!!  :hi:
Asa este, acum o saptamana si ceva inca mai aduceau polen. Hrana au suficienta, tratamente trei , ultimul  la sfarsitul lui octombrie, mai povestim la pomi fructiferi  :wink2:

Inca odata multumesc, m-am linistit  :hi:

bee_lover

csabio

Citat din: stefan1 din Septembrie 17, 2012, 01:51:47S am

Aproape sigur este imperecheata. Daca nucleul este mic, se poate ca in septembrie sa nu mai inceapa sa creasca puiet si sa manance ouale depuse de regina.
      Se poate si ca o matca nefecundata sa oua, dar in cazul asta incepe sa oua mult mai tarziu (socotind de cand a iesit din botca) si albinele sunt putin mai nelinistite.
      Nu este obligatoriu sa ai trantori in familia care a avut botcele si nici macar in ceilalti stupi ai tai, daca in zona mai sunt si alte stupini. Oricum inperecherea nu e bine sa se faca cu trantori proprii, ca apar unele probleme la puiet. S-a mai vorbit de consnguinzare.

Stefan zice bine dar sa nu-l intelegeti gresit !!!!!  ""Se poate si ca o matca nefecundata sa oua, dar in cazul asta incepe sa oua mult mai tarziu (socotind de cand a iesit din botca) "" DAR  VOR IESI NUMAI TRINTORI!!!! :limba:

Domnule STEFAN 1  si BATRANUL , ati avut dreptate in privinta matcii mele din nucleu, am facut-o cadou unui prieten . Matcuta este imperecheata.

Mihai Sergiu

Astazi fiind o vreme asa de frumoasa am profitat de ocazie si le-am facut un tratament cu varachet, imi pare rau ca nu am adus si aparatul cu mine ,asa zburau albinele zici ca era primavara.
Nu am nici un stup , nevasta mea ii detine pe toti!