Intretinerea albinelor (sfaturi batranesti)

Creat de Bătrânul, Februarie 25, 2011, 08:42:55 PM

« precedentul - următorul »

bogdan moldovean

dragi prieteni VIN IN FATA D-VOASTRA CU O PROBLEMA ASTA NU STIU DACA ESTE NUMAI LA MINE .Am cateva familii care in perioada asta 03.09.2012 sunt pe 6 rame mancare au destula tratamentele facute la timp dar pb este puietul DEABIA am 1rama jumate de puiet larvar 3-4 zile Le am mai stimulat cu sirop dar rezultatul este nesatisfacator Am obs ca cules in natura nu mai este polen culeg foarte putin Care este cauza de stagnare in dezvoltarea familiilor si ce este de facut in perioada imediata Daca am asa putina albina credeti ca pot intra in arnacu aceste familii?ideea este ca nu as vrea sa i unific Astept raspuns

marius_vfp

salut, bogdane, situatia asta a fost la mine anul trecut dar se pare ca si anul asta, au trecut cu bine iarna fara sa se depopuleze prea tare,  ideea e ca ar trebui sa nui uzezi prea mult cu siropul . ce am extras la floare si tei acum le dau inapoi de papika , cules in natura foarte slab spre zero.
spor .
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

C@T@LIN

Citat din: marius_vfp din Septembrie 03, 2012, 08:51:35 PM
salut, bogdane, situatia asta a fost la mine anul trecut dar se pare ca si anul asta, au trecut cu bine iarna fara sa se depopuleze prea tare,  ideea e ca ar trebui sa nui uzezi prea mult cu siropul . ce am extras la floare si tei acum le dau inapoi de papika , cules in natura foarte slab spre zero.
spor .
salut marius.unde anume ai stupina in vs?eu am stupii la maraseni com stefan cel mare.legat de subiect,eu toata luna august am dat cate 300-400ml sirop la 3-4 zile,iar acu am 3-4 rame cu puiet peste 60%capacit restu larvar-oua.am avut noroc de un lan de floare pus mai tarziu de unde toata luna lui august au adus polen.matcile toate de anul acesta.

bogdan moldovean

marius te salut mersi de rasp,te am mai cautat ti am scris mes oe yahoo te salut cand poti putem vb numai bine  Astept raspunsuri prieteni MULTUMESC

Bătrânul

Nu descapaciti dupa diafragma in lipsa de cules !!!!!!!!!!! Tratati cu sulf fagurii in rezerva !!! Nu stimulati inainte da apusul soarelui !!! Complectati rezerva in portii cit mai mari .  Acolo unde nu le ia ori este plin ori e o problema cu regina . Intre ora 10 si apusul soarelui nu deschideti stupii. Sfaturile sint pentru incepatori mai nepriceputi ca am gasit un incepator  care a scris o carte de doua volume despre stuparit .....  :rotfl: =D>

happy

Am primit un sfat batranesc de la mentorul meu.Fagurii de la stupii bezmetici sa ii bag (cate o rama)in stupi puternici,dupa diafragma.Pana acum stiam familiile bezmetice se distrug si ramele se ard :uimit: Ieri asta am facut ,o sa vad rezultatele peste cateva zile cand va ecloza si ultimul puietul capacit de pe aceste rame! :new:
http://hapy.sunphoto.ro/
Lumea nu ar exista fara albine!

balasbebe

Fagurii de la bezmetice trebuie pusi in cuib, cand este rece. Se stie ca albinele nu-si parasesc puietul. La aceste rame trebuie scoase larvele cu furculita batute sa iasa afara si date la lins. Este doar parerea mea.

morozan simion

buna seara, ieri am fost la stupina pentru a mai aranja si pregatii pentru iarna. La control am constatat ca numai familiile care nu mi-au roit anul acesta au ceva puiet capacit si acela putin iar celelalte precum si roii fara puiet.
fiecare familie are miere cele pe 6-7 rame aprox. 12 kg iar cele pe 10 rame aprox 15 kg, iar polen pe fiecare rama si am observat ca veneau albine cu polen in stup.
Este normal aceasta situatie?

cocobeny

Citat din: morozan simion din Septembrie 07, 2012, 07:07:08 PM
buna seara, ieri am fost la stupina pentru a mai aranja si pregatii pentru iarna. La control am constatat ca numai familiile care nu mi-au roit anul acesta au ceva puiet capacit si acela putin iar celelalte precum si roii fara puiet.
fiecare familie are miere cele pe 6-7 rame aprox. 12 kg iar cele pe 10 rame aprox 15 kg, iar polen pe fiecare rama si am observat ca veneau albine cu polen in stup.

Aceias situatie si la mine, numai ca la mine roiurile cu matca de anul acesta au ce va puiet, nu toate da ff. putin.  :hi:
Cine nu munceste la tinerete, n-are la batranete.

bucovineanu

Citat din: morozan simion din Septembrie 07, 2012, 07:07:08 PM
In acest an cand in multe zone din tara nu a plouat de cateva luni, faptul ca familiile de albine nu au puiet la aceasta ora, nu e nimic anormal. Dar nu trebuie sa intram in panica. Atata timp cat nu cresc puiet, albinele se uzeaza mult mai putin. Multe din cele care se afla acum in stupi vor ajunge in primavara, daca au rezerve suficiente si nu vor fi deranjate fara motiv in timpul iernii.

morozan simion

multumesc pentru informațiile primite
Sfânta Maria să va aducă numai bucurii și satisfacții

csabio

Buna seara tuturor

am o intrebare, matca tanara ponteaza daca nu este imperecheata? Am o matca tanara intr-o cutiuta cu putine albine care nu reusesc sa creasca nici macar un singur puiet ca sa vad daca e de lucratoare sau nu. Matcuta e din sfarsitul lui August nu am vazut in familiile de baza nici un trantor, este sau nu imperecheata? Ponteaza dar nu vad nici unul eclozat.

Multumesc.

stefan1

Aproape sigur este imperecheata. Daca nucleul este mic, se poate ca in septembrie sa nu mai inceapa sa creasca puiet si sa manance ouale depuse de regina.
  Se poate si ca o matca nefecundata sa oua, dar in cazul asta incepe sa oua mult mai tarziu (socotind de cand a iesit din botca) si albinele sunt putin mai nelinistite.
  Nu este obligatoriu sa ai trantori in familia care a avut botcele si nici macar in ceilalti stupi ai tai, daca in zona mai sunt si alte stupini. Oricum inperecherea nu e bine sa se faca cu trantori proprii, ca apar unele probleme la puiet. S-a mai vorbit de consnguinzare.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

mape 48-petru manea

fiind albine putine in nucleu ,nu reusesc sa produca temperatura necesara (35 gr.) pentru a creste puiet si atunci mananca ouole

Bătrânul

Citat din: stefan1 din Septembrie 17, 2012, 01:51:47 AM
  Aproape sigur este imperecheata. Daca nucleul este mic, se poate ca in septembrie sa nu mai inceapa sa creasca puiet si sa manance ouale depuse de regina.
  Se poate si ca o matca nefecundata sa oua, dar in cazul asta incepe sa oua mult mai tarziu (socotind de cand a iesit din botca) si albinele sunt putin mai nelinistite.
  Nu este obligatoriu sa ai trantori in familia care a avut botcele si nici macar in ceilalti stupi ai tai, daca in zona mai sunt si alte stupini. Oricum inperecherea nu e bine sa se faca cu trantori proprii, ca apar unele probleme la puiet. S-a mai vorbit de consnguinzare.
Stefan zice bine dar sa nu-l intelegeti gresit !!!!!  ""Se poate si ca o matca nefecundata sa oua, dar in cazul asta incepe sa oua mult mai tarziu (socotind de cand a iesit din botca) "" DAR  VOR IESI NUMAI TRINTORI!!!! :limba: