Intretinerea albinelor (sfaturi batranesti)

Creat de Bătrânul, Februarie 25, 2011, 08:42:55 PM

« precedentul - următorul »

Mihai Sergiu

Nu am nici un stup , nevasta mea ii detine pe toti!

Porfy66

happy

Azi am mutat un stup la care am gasit cam multe albine moarte.L-am pus pe o pozitie in gradina unde il vede soarele tot timpul la aprox. 10m distanta de vechiul amplasament.Acum stau si ma gandesc ce se va intampla la primul zbor de curatire.Albinele se vor intoarce la fostul loc sau se vor adapta la noua pozitie?Acum 2 saptamani am mai mutat unul cam la 4 m,in vecehea pozitie voi amplasa un solar(2x1x1,5m) pt. cresterea puilor de gaina la primavara! :hi:
http://hapy.sunphoto.ro/
Lumea nu ar exista fara albine!

bucovineanu

Daca l-ai mutat cu grija si nu au cazut albine din ghem, nu va fi nici o problema. Totul e sa fie tratate corect si sa aiba mancare suficienta.

doinel

Eu folosesc la ascultat un stetoscop(bag furtunul pe urdinis).Dar tot mai mult imi place sa-i ascult cu urechea la urdinis,cu o bataie scurta.Si ele raspund bucuroase. :D

RazvanTi

cel mai simplu lipiti urechea de peretele langa care e ghemul(in acest moment pe peretele din fata) si la un ciocanit scurt auzi ce se intampla in stup.
sunt un "poliglot" in ale tehnicii
http://bricolaj.myforum.ro

plindemiere

Eu am un caine care scherlaie toata ziua langa stupina, in ograda, si cred ca albinele nu sunt prea multumite de latraturile lui. Nu stiu ce sa fac, imi pare rau si de caine, sa il dau pe poarta afara, ca mi-a fost credincios, dar si de albine imi pare rau, ca ma toaca de miere, datorita zgomotelor, si risc chiar sa moara familii intregi.

apivasmob

Citat din: plindemiere din Ianuarie 05, 2013, 10:11:53 PM
Eu am un caine care scherlaie toata ziua langa stupina, in ograda, si cred ca albinele nu sunt prea multumite de latraturile lui. Nu stiu ce sa fac, imi pare rau si de caine, sa il dau pe poarta afara, ca mi-a fost credincios, dar si de albine imi pare rau, ca ma toaca de miere, datorita zgomotelor, si risc chiar sa moara familii intregi.

Punei botnita  :D :D :D =)) =)) =))
Sanatate tuturor apicultorilor

emilavram

Citat din: plindemiere din Ianuarie 05, 2013, 10:11:53 PM
Acuma totul depinde de tine. poti sa ii pui o zgarda anti latrat electrica care cind latra ii da un mic soc electric .
Sau poti sa il lasi asa cum este ca nu cred ca se intimpla nimic cu albinele sincer si cateaua mea este linga albine la 3 -5 m si nu am observat nimic ciudat care sa le deranjeze .

cazacu marius

Lasa cainele sa-si faca treaba !si eu am cainele la 5 m nu-i problema,sau invatat cu latratul lui. :hi: :hi: :hi:
macin-Tulcea

bogdan moldovean

domnilor apicultori Ma pot consider incepator si normal este sa intreb si eu persoanele care intradevar sunt meseriase.Se aude ca pt cateva zile se va incazi vor fi temp de max 13 grade.In timpul acesta scurt este indicat sa se faca un control extrem se sumar al familiilor de albine?sau se poate arunca cate o turta la familiile mai slabe sau in nevoi?se poate controla rezervele de hrana foarte sumar? Va rog sa mi raspundeti ca am vazut o familie care era adunata in partea de sus al ramelor.....stiti ca apicultorul nu poate dormi linistit niciodata pe timpul iernarii familiilor

roi_ag

Daca au iesit la zbor umbli in special la cele cu ghemul sus, scoti ramele fara miere, strangi cuibul ,
intercalezi rame pline cu rame cu mai putina miere,eventual imbraci rama din centrul cuibului cu celelalte intoarse la 180 grade,pui si o turta si stai linistit, astepti primavara. :hi:

Bătrânul

Nu cumva sa umblati in cuib!!!!!! Se poate ridica materialui desupra ramelor si puneti un serbet din zahar macinat cu apa si daca aveti cu putina miere FARA ADAOS PROTEIC . Se pune in punga crestate cu, cutitul . Se aseaza inspre spatele ramelor incepind de la albine . NU FOLOSITI FUM !!! :rusine:NU DESFACETI RAMELE ,NU UMLATI LA RAME!!!!  :hi: :hi: :hi: :hi:

stefeug

dar daca le punem in pungi subtiri (rola), fara sa le taiem, oare albinele nu se agata de ele?

Bătrânul

Citat din: stefeug din Ianuarie 14, 2013, 08:13:41 AM
dar daca le punem in pungi subtiri (rola), fara sa le taiem, oare albinele nu se agata de ele?
Pe vremuri foloseam si eu aceasta solutie . In prezent NU AGRREZ INTRUCIT : dupa ce albinele consuma turta munceau enorm sa rupe punga bucatele si sa-l scoare afara prin urdinis de multe ori BLOCIND URDINISUL .