Jurnal apicol

Creat de D006, Ianuarie 03, 2009, 03:51:39 PM

« precedentul - următorul »

bucovineanu

Citat din: leomanMultumesc lui OZ si Dragos pt. informatiile legate de APIFONDA. Dar d-le Dragos, nu-mi trebuie cantitati mari deoarece am doar 10 familii, asa ca m-ar interesa o sursa care sa-mi trimita o cutie (15 k) prin curierat, cu plata ramburs. Daca aveti un nr.de telefon ar fi bine.
   Deasemenea as vrea sa va rog sa-mi descrieti modalitatea de unificare pe care ati folosit-o si temperatura minima la care se poate face o unificare. Intentionez sa (incerc macar) sa salvez o fam. care a pierdut cam multa albina si ma tem ca nu va rezista singura pana la incalzirea vremii, daca nu incerc o unificare. Mentionez ca am stupi Dadant pe 10 rame si cu fund detasabil.
   Multumesc.
Pentru unificare in aceasta perioada este nevoie ca temperatura sa fie peste 8 grade, sa nu fie albinele in ghem. La familia mai slaba se cauta si se ia regina. Pentru a nu avea surprize se imprastie ceapa taiata marunt peste rame in ambii stupi. Dupa 2 ore se duce stupul fara regina langa celalalt, se iau ramele si se muta langa ramele din celalalt stup dupa care se matura cu atentie si albinele care au ramas peste ramele din stupul cu regina. E de preferat ca atunci cand facem unificarea albinele sa nu zboare, (seara sau pe timp noros).Stupul gol se muta in alta parte, nu in locul unde a fost.

D006

Eu am facut-o cam la 11 grade si nu a fost nici o problema , este prima oara cand experimentez unificaari in februarie si rezultatele sunt foarte bune.
Cand am facut in luna august am avut multe esecuri sa numai spun de iulie.
Acum merge oricum , vreau iarna urmatoare sa unific doua familii ambele cu  regine sa vad daca se omoara intre ele in prima saptamana.

Bătrânul

De unde pot procura mai ieftin feet bee sau cum se scrie si la ce pret ???

D006

Daca vii la Campina vine firma de la Gheorghieni si sigur aduc , mai ales ca sunt ceva apicultori din Prahova care il folosesc.
Este cam 320 lei sacul de 25 kg.

D006

am terminat de facut cutiile pentru anul acesta

D006

am facut si 20 de casetine pentru 40 de roi

D006

pentru funduri am folosot OSB astfel am scapat de eventualele si suparatoarele crapaturi un fund pe unde izvorau albinele cand iti era lumea mai draga.

D006

o fi bun OSB pe fund nu putrezeste an timp?

D006

Am tinut o bucata de OSB timp de o luna intr-o caldare plina cu apa si nu a avut nimic.
Plus ca am vopsit OSB -ul si la interior si la exterior cu ulei de in iar la exterior inca un strat de vopsea , cam greu sa ajunga apa la el.

D006

Eu am o cutie cu peretii din OSB si fumdul din parchet melaminat, in loc de capac are o bucata de tabla (o folosesc ca si cutie de scule...), sta afara de 1 an si nu are numic. Are unsingur strat de vopsea la exterior

D006

Daca tot am avut azi program scurt dupaamiaza m-am apucat de calcule , sa vad cat polen au adus albinele in fereastra de caldura din februarie .
     In timpul vremii frumoase am numarat cate albine cu polen vin pe minut in stup : media 15 albine , o incarcatura cantareste pana la 25mgr. deci pe ora aduc 22,5 grame de polen in medie au carat 4 ore pe zi timp de 4 zile deci au adus in total 360 de grame.
   Pentru fiecare larva doicile consuma 3,25mg. polen iar o singura albina incepand de la stadiul larvar pana la maturitate si apoi imediat dupa ce au parasit alveola natala  consuma 120  - 145 mg. de polen , in timp ce miere consuma doar 3.21 mg..
In concluzie polenul adus ajunge pentru aproximativ 2400 de albine noi.
  Tinand cont ca un decimetru patrat de fagure contine 850 de celule pe ambele fete  polenul va ajunge pentru 3 decimetri patrati iar o rama are 12 decimetri  adica pentru un sfert de rama de puiet.
In concluzie eu cred ca acest polen este insuficient pentru a hrani tot puietul depus si astfel trebuie sa intervenim cu turta proteica in maxim 2 saptamani daca albinele nu vor maio avea posibilitatea sa aduca polen din natura.

andrei_salaj

Exista 2 tipuri de OSB,un tip e cel pt. casute la bai etc.....pt. exterior...e fff rezistent la intemperii

D006

Eu la depozit am vazut  4 tipuri , dar am ales unul cu care am lucrat si la constructii si s-a comportat foarte bine. L-am luat pe cel de 9mm.

andrei_salaj

in fine..stiu ca axor de dincolo sia facut stupi de OSB..si el zice ca nu a avut probleme cu el...cred ca de asta rezistent la umezeala o luat

D006

pe mine cel mai mult ma inerveaza la lemn cand crapa si mai ales pe fund , cand dai sa-i incarci in remorca si iese albina e o frumusete mare , mai ales ca este foarte greu sa intervii de urgenta la fund  pentru al chitui , asa ca OSB mi se pare mai bun.
Am acasa niste cutii care au cel putin 20 de ani si au fundul de tego si nu s-au deteriorat mai deloc.