Jurnal apicol

Creat de D006, Ianuarie 03, 2009, 03:51:39 PM

« precedentul - următorul »

D006

Am doua feluri de stupi verticali :  cu corpul de jos pe 10 rame si altii cu 12 rame in general cei cu 10 au cat de ME iar cei de 12 rame au cat 1/2.

Cristian IONITA

matcile prefera ramele negre daca au de ales, matca cu chef de ouat sa fie ca oua ea si-n rame imaculate.
la mistouri si exagereari cred ca tu esti campion.
Daca-mi permiti o observatie/intrebare, de ce asa de multe tipuri de rame in stupina? ... si 1/1 si 1/2 si 3/4?

D006

Domnu Ionita, D-na Gavrila v-a taxat din greseala din contul sotului. Si stii ceva, e campion oricum si mai lasa-ne!

D006

Citat din: Cristian IONITA
de ce asa de multe tipuri de rame in stupina? ... si 1/1 si 1/2 si 3/4?
Tu chiar sti ce vb?

andrei_salaj

Citat din: dragos2006Buna idee ! Sambata cand extrag voi face un film cu o famile de albine  la extractie . Aveti vreo preferinta de care familie sa aleg ? pe 10 rame sau pe 12 .
ar fi educativ sa faci o comparatie intre un stup mediu si unul beton.la productie ma refer.

D006

Cam greu sa fac un film cu aceasta comparatie deoarece la un stup bun deja umple al 3-lea cat in acest sezon iar la unul slab deabea i-am pus primul cat , diferenta este de 20 kg. miere . Eu pe familii in general tin un singur cat , al doilea il pun numai de nevoie cand nu am timp sa-l extrag pe primul dar cand extrag ramane doar unul.
  In iarna - primavara am experimentat diferite metode de stimulari , stupii stimulati "la blana" de cel putin doua ori pe saptamna in perioada feb. - mar. acum m-a umplut de miere iar cei cam nestimulati daca dau in jumatate.

andrei_salaj

io n-am stimulat cu nimic...is curios ce trag sambata in stationar...de la cei 4 stupi...salcam ...is curios..drept ca le-am lasat miere din toamna..... :uimit:

andrei_salaj

probabil ca asa fac toti cu pastoralu..stimuleaza la greu....dar ma gandesc...ati observat cv uzura mai mare la albina?ca stimulul acesta artificial are si el un revers

D006

Stimulatul nu are cum sa uzeze albina pt. ca se face in cantitati mici : sute de grame , important este ca aceste grame sa se administreze cat mai des . Nu uita ca in sirop am pus protofil si Startovit.
Albinele se uzeaza cand faci hraniri de completare cu cantitati mari.
Eu sunt foarte multumit deoarece am dus stupii la 15 km. de casa si am facut si rapita si salcam 1 pe acelasi amplasament , la cheltuili minime si stat acasa productia este ultramultumitoare.
  Cineva a intrebat mai sus de ce lucrez cu asa de multe feluri de rame ? trei tipuri vi se par multe ? , eu pana acum am vazut cel putin 10 tipuri. Mie imi place sa experimentez si de la an la an incerc ceva nou . Stiu un mare apicultor care in 30 de ani de activitate a incercat toate tipurile de stupi si rame existente pe piata si concluzia lui este simpla : cel mai simplu sistem este cel cu care te simti tu bine .

D006

Chiar daca acum sunt ocupat cu pastoralui nu neglijez literatura apicola , pe noptiera asteapata sa fie citita cartea "Viata albinelor" de Maurice Maeterlinck din 1906 .

D006

Iar lui Batranu ii recomand cartea  "REGATUL ALBINELOR guvernat de stiinta" de F. BEGNESCU  din1915

Cristian IONITA

Citat din: AndreiRN
Citat din: Cristian IONITA a scris:
de ce asa de multe tipuri de rame in stupina? ... si 1/1 si 1/2 si 3/4?
/quote]
Tu chiar sti ce vb?
Eu cred ca da, ca nu intelegi tu chiar 100% deja e alta poveste.
andrei_salaj]probabil ca asa fac toti cu pastoralu..stimuleaza la greu....dar ma gandesc...ati observat cv uzura mai mare la albina?ca stimulul acesta artificial are si el un reversdaca stimularea se face des si cu cantitati mici singura uzata este matca, de aceea cei care fac pastoral intensiv le schimba si anual

D006

Prin ce mecanism este uzata matca in urma stimularii ?

Cristian IONITA

pai depune oua mai mult decat o matca dintr-o familie nestimulata, nu cred ca o ajuta foarte mult sa aiba o viata indelungata

D006

Matca este doar o "masina de produs oua " chiar acesta este scopul existentei sale sa aiba o cat mai buna ponta ! daca este bine fecundata poate merge in ritm alert doi ani fara probleme dar daca este produsa in scop comercial si vanduta pe net in primavara urmatoare sigur va fi schimbata de albine.
  Scopul apiculturii nu este durata de viata indelungata a matcii ci ponta puternica care implicit va duce si la o productie mare de miere si alte produse ale stupului. Eu unul nici nu mai pierd timpul cu familiile slabe sau besmetice , le desfiintez instantaneu si apoi in timpul castigat fac roi care oricum vor da rezultate mai bune decat familiile cu matci slabe.