Jurnal apicol

Creat de D006, Ianuarie 03, 2009, 03:51:39 PM

« precedentul - următorul »

D006

Multumesc din suflet pentru aprecieri , inseama ca efortul meu depus pe acest forum merita.
  Eu nu sunt profesor in apicultura dar prin filmele si pozele expuse nu vreau decat sa construiesc un punct de pornire sau de reper de unde putem aduce imbunatatiri activitatii apicole . Eu sunt sigur ca fac si unele greseli si astept sugestii pentru a le indrepta. Ar fi bine daca si alti apicultori ar veni cu filme din interiorul stupului si nu doar filmulete in care se prezinta zumzet de albina.

D006

Salcamul 2 il fac pe vatra la Margaritesti , este o splendoare :

D006

Laumbra e mai bine !

D006

Sa speram ca salcamul pe cat e de frumos va fi si mielifer...

CRISTI M

Bravo , bravo , bravo .
Am ratat plecarea la salcam 2 .  :mad:  (a fost mult de extras )

D006

Cea mai frumoasa extractie e la salcam pt. ca pot extrage in fata stupilor fara sa ne deranjeze vreo albina.

D006

Plus ca stam la umbra nucului batran...

D006

De trei ani urmaresc cu atentie calitatea fagurilor de pe piata romaneasca , cei mai slabi calitativ mi se par cei de combinat deoarece bietele albine in unele cazuri au canstruit oriunde numai pe el nu .

balasbebe

Sunt si nu sunt de acord cu tine. Albinele au incercat sa construiasca fagurii de care au nevoie. Nu exista faguri buni, si faguri rai. Decat sa fie fagurii cum am cumparat eu, ca se prabusesc in stupi, si nu de transport ci de la caldura, este cale lunga. Daca albinele vor sa ia in lucru, iau tot. In primul rand este culesul abundent, spatiul, si starea familiei. O familie in stare de roire, cam asa procedeaza cu un fagure, asa cum l-ai pozat.
Noi in Salaj, demult nu mai luam faguri de la combinat, Dar din pacate tot mai des observ ca se prabusesc fagurii in stupi. Sunt unii cu 2-3 ani vechime, i-am tras pe margine si sa lasa pur si simplu, fara sa fie miscata lada de pe loc. Daca as fi facut pastoral, ar fi fost o tragedie.
Dragos, poate ai dreptate, poate este asa cum zici, tu sti mai bine, ce este la tine in stupina.
Nu am nici o poza cu faguri parbusiti, dar am poze cu minunatele creatii ale albinelor.

balasbebe

:hi: Cred ca avea peste 4,5 kile

balasbebe

A fost o rama claditoare dar cu celule obisnuite. In acest an au cladit si din lipsa de spatiu, au acoperit si spatiul din mijloc, in care am batut un leat, pentru sustinere. Doar cladit, si fara sarma, si nu s-a prabusit, a trecut si testul cu centrifuga. Mai rar, dar bine,

balasbebe

eu prima data extrag magazilile cu faguri mai vechi deoarece sunt umpluti prima data. Urmeaza cei noi claditi, iar in final scot si ramele cu miere marginasa, sa nu ramana miere veche in stup. Nu ca nu  ar fi bine, dar la iarna va trece prin borcane, la albine,. Nu am posibilitatea sa pastrez acesti faguri,  asa cum zice cartea, deoarece au si multa pastura. Ar fi atacati de gaselnita, pana la toamna, iar sulf nu mai folosec, la fagurii cu miere, sau pastura.
Totul trece la galeata.

balasbebe

Dar mai intai, trebuie transportati. Anul acesta mi-am indoit spatele de atata miere. Am folosit o bucata de lemn, si am prins doi de o galeata.

D006

Citat din: balas:hi: Cred ca avea peste 4,5 kile
daca o rama are 4 kg, cu totul, dupa centrifugare rama cantareste 650 de grame.

balasbebe

Eu cand am pus caturile, am scos diafragma, si am distantat putin ramele, chiar si din cuib, mai ales ultima rame. Sunt stupari care folosesc rame de cuib, de 40-42 mm. Au stupii doar pe orizontala, si se lauda cu productii record.