Jurnal apicol

Creat de D006, Ianuarie 03, 2009, 03:51:39 PM

« precedentul - următorul »

D006

Am trecut si la postari video... . pentru astazi reteta de protofil. Astept pareri.
[youtube=600,480]http://www.youtube.com/v/zKeyO6ZAMts[/youtube]
  Cum a iesit ?

gore

Felicitări. Mă bucur când este cineva care mai dă şi sfaturi utile pentru cei care nu ştiu cum se fac anumite lucruri practic. Nu e cazul meu, dar  e foarte bine, mai ales că la acestă reţetă se mai pot adăuga unele plante. Aici depinde de fiecare apicultor, aşa cum spunea Dragoş să nu lipsească cele patru plante importante.
Sănătate albinelor.
A gresi este omeneste...totusi, a da vina pe altul este si mai omeneste."Nu-i suficient sa faci tot ce-i mai bun. Intai trebuie sa stii ce sa faci, APOI sa faci ce-i mai bun." -- W. Edwards Deming

valter

La productia de miere din 2008, de altfel contesta de stimabilul doctor, o contributie destul de importanta a avut-o reteta postata de doctor pe stuparitul acum vreo doi ani.
Doctorul este un tip deschis, un altruist de adevaratelea, nu face din nimic un lucru secret, investeste enorm in tehnica, dotare si informare.
Desi ne-am contrat intr-un timp indepartat, trebuie sa recunosc cu mana pe inima ca pentru un incepator cele prezentate mai sus pot fi un exemplu de corectitudine si sinceritate pentru multi pinguini ca mine.
Bravo lui Fane, are indemanare la bucatarie.
Iertarea este o virtute crestina.    Alexandre Dumas.

D006

Cine vrea sa se apuce de apicultura cu adevarat e bine ca mai intai sa aiba o discutie cu Valter , este omul care pe mine unul m-a motivat cel mai mult sa continui ce am inceput ! Este cu adevarat un PROFESOR IN MIERE  si are o disponibilitate la efort extraordinara , omeni ca el ar trebui promovati la nivel national ca exemple in apicultura , dar la noi conducerea ACA se ocupa cu totul altceva. :nod:
   Sa revenim la sezon ... pentru ca vremeaa este cam rece familiile mici mai au putina mancare dar reginele sunt pe faza:

D006

Pentru ca au deja ceva puiet nevoia de polen si miere este mare , chiar si pe aceasta vreme unele albine vin cu polen dar cand ajung pe urdinis intai isi trag sufletul si apoi merg pe rama pentru a depune hrana de aur : polenul.
  la cei micuti pentru a nu avea emotii am pus cate o jumatate de kg. de miere cristalizata.

CRISTI M

Am gasit Duminica un stup cu 4 rame de puiet si fara miere , albinele ieseau  pe urdinis si cadeau muribunde .
Acum totul este OK , dar din cauza cantitatii mari de puiet si timpul nefavorabil , TREBUIE sa avem mare grija la rezervele de miere din stupi .

D006

Daca prindeti o zi cu putin soare si 10-12 grade - verificatii pe toti! E pacat sa-i pierzi acum. Mananca mai mult din cauza puietului. Nu strica pungi cu miere ca si-o trag singure in faguri!

D006

De  ce  nu  se  apuca  d-l Valter  sa-ne  dea  citeva  ore (scris),eu  le  primesc  bucuros.Trucurile  cad  bine la  toti.

D006

Citat din: LauragDaca prindeti o zi cu putin soare si 10-12 grade - verificatii pe toti! E pacat sa-i pierzi acum. Mananca mai mult din cauza puietului. Nu strica pungi cu miere ca si-o trag singure in faguri!
Perioada  cea  mai  dificila  este dupa  iesirea  din  iarna.In  anul 1991 in  luna  aprilie  bagam sirop  la  greu din  cauza `ploilor.

valter

Revin la o conditie esentiala citita si recitita in revista nationala de apicultura ''in apicultura trebuie sa faci de asemenea natura incat sa eviti greselile majore, greselile minore sunt corectate permanent de ajutorul personal al apicultorului-albina''.
Ete ca am gresit in toamna cand ,din lene, nu am extras 1000 de rame de cat 3/4, rame care e posibil sa ma incurce la prima mutare. De altfel le descapacesc in cat si le stropesc cu sirop de miere si protofil.
Sper ca ajutorul de baza-albina -sa reuseasca sa-mi curate toate ramele de miere.
Profesorii stau la Bucuresti,in prispa casei ICDA, ei ar trebui sa ne dea directia si sensul apiculturii.Noi ardem munca la greu, practica si net.
Stii cei curios:
1.MAPDR tre sa fabrice strategii in apicultura-credeti ca o fac?
2.ACA si ICDA tre sa fabrice politici in apicultura-credeti ca le fac?
3.Apicultorul trebuie sa beneficieze de pe urma strategiilor si ale politicilor, sa puna carca sa munceasca si sa produca mult, de cea mai buna calitate si in parametrii economici.
Cum ca apicultorul trebuie sa faca marcheting, sa alerge dupa informatie, dupa reprezentare, sau el sa fie si apicultor si conducator de organizatie este o mare prostie.
Iertarea este o virtute crestina.    Alexandre Dumas.

valter

Un exemplu elocvent de politica de dezonorare a mierii romanesti, a apicultorului din romania practicata de cei care sunt platiti sa faca onoarea mierii romanesti si a apicultorului.
La ultimul congres apicol romania nu a fost in stare sa-si prezinte un stand propriu cu mierea produsa in propria tara si a impartit un stand cu concurenta, halal reprezentare.
Se trage de par efectivul de albine spre 1.000.000 de familii ca nu cumva sa-si piarda scaunele de reprezentare diversi tovarasi.
Reprezentarea calitatii mierii romanesti a ramas in mana marfii in sine(mierea) ca urmare a indiferentei conducerii ACA si ca urmare a interesului procesatorilor de a tine capul plecat al producatorilor.
Pacat ca magaldanul munceste cinstit cu gandul ca cei ce-l reprezinta-si fac treaba, timp in care Zorici zambeste televiziunii, procurorilor, aparatelor foto in Turcia, Bulgaria, la BUCURESTI la aniversarea 50 ani de asociere si se stramba cand aude de mierea romaneasca.Dumnezeu nu bate cu parul, vine randul si stimabililor golani.
Iertarea este o virtute crestina.    Alexandre Dumas.

albinasebes

domnul dragos, am vazut ca la cei micuti aveti podisorul de plasa. si la cei mari tot asa aveti? plasa trebuie sa fie cu ochiuri mari sa nu o propolizeze? sau invers, adica sa incurajam propolizarea punem mai deasa?
vreau sa-mi fac podisoare la 5 lazi si ma informez cat pot inainte sa incep. multumesc
"Aşa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, aşa încât să vadă faptele voastre cele bune şi să slăvească pe Tatăl vostru Cel din ceruri"(Matei 5, 16)

D006

Toate podisoarele sunt cu plasa dar nu cu ochiuri prea mari ca altfel la transport ies albinele prin ele. Sus albinele propolizeaza mai greu , distanta dintre speteaza superioara si plasa este de cca. 22 mm , si nu o propolizeaza . La un moment dat am avut un tip de podisor la care plasa era la aproape 10mm si acelea au fost propolizate aproape in totalitate. acum le prefer pe cele cu distanta mai mare pt. ca este un spatiu in plus la transport iar iarna turta intra foarte usor. Podisorul meu fiind dintr-o singura bucata intra in manta la fix si chiar daca sare capacul albninele nu au cum sa iasa.

D006

Am venit cu pozele... la tipul vechi de podisor unde plasa era aproape de rame  este propolizat aproape in totalitate.

D006

Tipul nou la 22 mm distanta nu are probleme cu propolizarea .