Jurnal apicol

Creat de D006, Ianuarie 03, 2009, 03:51:39 PM

« precedentul - următorul »

stefan1

Apreciez inca o data sinceritatea lui Dragos. Suntem inclinati sa aratam ce este mai frumos, dar e mai util sa invatam regula si numai apoi exceptia. Si eu am stupi ca cel prezentat si si mai mici. Sigur ca am si mai mari. La el cred ca acea politica de recoltare la sange a mierii in toamna si hranirea masiva cu sirop a uzat si albina care trebuia sa traverseze iarna si nu e de mirare ca a murit in februarie-martie. Cred ca a exagerat si cu turtele si siropul cu sau fara proteine din timpul iernii si primaverii. Si nosemoza, a carei spori se gasesc intr-o proportie la toti stupii, se poate manifesta mai usor la albine slabite de prea multa solicitare.
  Parerea mea ca intoarcerea ramelor primavara devreme, cand noptile sunt reci si la o populate cum avea stupul prezentat, este foarte daunatoare. Cuibul se dezorganizeaza, distantele naturale dintre rame se modifica, in unele parti pot fi prea mici, in altele prea mari, pastrarea caldurii este mult mai precara, caci suprafata ghemului creste la aceeasi suprafata de puiet. Matca se poate forta sa mareasca suprafata de puiet prin intoarcerea ramelor doar cand cuibul geme de albine si suprafata de puiet e prea mica. Daca va uitati chiar a practicat intoarcerea ramelor la controalele anterioare, ca unele aveau coroana de miere in fata, nenatural.
  Si eu zic ca macar un fagur trebuia scos, dupa populatia stupului, deci 3 faguri cu puiet si doi de acoperire. Daca ii scotea mai devreme puteau fii si doar 4.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

ioanardelean55

Nosemoza afecteaza lucratoarele , matcile si trintorii. Boala apare spre sfirsitul iernii si atinge apogeul in aprilie - mai. Evolutia bolii este favorizata de hranirea albinelor cu miere de mana , IERNAREA PRELUNGITA IN CONDITII NEFAVORABILE .
iNAINTE DE PREGATIREA ALBINELOR PENTRU IERNARE SE INLOCUIESTE MIEREA DE MANA CU MIERE FLORALA SAU CU SIROP DENS DE ZAHAR.

filip

Eu zic ca nu-i nosema.
Albinele ori nu au reusit din lipsa de polen sa formeze corpul gras .
Ori au fost solicitate prea mult in primavara sa proceseze siropul dat.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

sfantul spiridon

stiati ca milu este administrator pe APICULTURA MODERNA.....nu am vrut sa va spun ieri ca poate credeati ca va mint
eu de soare, mult ma tem...
www.sfantulspiridon.sunphoto.ro

D006

Stefan 1  m-a "mirosit" , familiile filmate nu sunt alese intamplator , incerc sa prezint cat mai multe probleme care pot apare in practica apicola . Niciodata nu am vrut sa folosesc forumul in scop de lauda personala sau reclama , cel mai mult imi doresc ca apicultorii incepatori sa aiba de invatat de aici . Multumesc tuturor apicultorilor care s-au implicat in acest topic si ma ajuta in rezolvarea nenumaratelor probleme care se ivesc in practica.
  Sper ca pe viitor cat mai multi stupari sa vina cu filme in care sa prezinte fel si fel de situatii care pot apare in diferite perioade ale anului precum si in diferite zone ale tarii .
  P.S. Credeti ca nu-mi era mai usor sa aleg cateva familii barosane sa le filmez si sa-mi "umflu muschii" pe aici ?

ilalexandru

Da domnule Dragos, e foarte bine ca aratati familiile cu probleme, dar aratati si rezolvarea problemelor respective. In locul dumneavoastra, eu as fi strans familia din filmulet de pe 6 pe 4 rame, iar dupa o saptamana as fi filmat-o inca o data. Nu de alta, dar sa vada toata lumea ce inseamna un cuib bine strans. Peste o saptamana-maxim doua, daca familia era stransa, putea-ti sa-i extindeti cuibul cu 2 rame. Asa peste 2 saptamani, o sa fie tot la 6 rame si posibil cu puiet mult mai putin decat daca era restrans cuibul. In continuare se anunta tot vreme nasoala, cu maxime de 13-14 grade.

unincepator

erco:din Constanta floarea aceea roz ,mov nu este TATANEASA (care ai denumit-o asa urit) ci este URZICUTA, in adevar este foarte bogata in polen.

jimm

Citat din: pupemea
Citat din: dragos2006ramele cu puiet arata in medie cam asa .
Parere la aceasta rama.
Albina acoperitoare este.Matca are probleme, sau este blocata cu sirop.
Hristos a inviat!
Puteti sa'mi spuneti cum v'ati dat seama de asta doar din poza?

D006

milu56

Citat din: dragos2006Toate ramele au fost acoperite cu albine la debutul primaverii dar brusc a murit majoritatea albinei batrane. Am dat probe de albina si puiet la analize , eu tot la parerea mea raman ca nosemoza isi face de cap decand nu mai dam cu Fumidil B.
http://www.urbaniulian.ro/2009/10/22/si ... incalzire/

sfantul spiridon

pt andrei calinescu
ati avut dreptate...unul dintre stupi avea matca dar fiind slab a inceput acum depunerea puietului chiar daca ii dadusem hrana proteica si miere inca de acum o luna
eu de soare, mult ma tem...
www.sfantulspiridon.sunphoto.ro

D006

Citat din: milu56
Citat din: dragos2006Toate ramele au fost acoperite cu albine la debutul primaverii dar brusc a murit majoritatea albinei batrane. Am dat probe de albina si puiet la analize , eu tot la parerea mea raman ca nosemoza isi face de cap decand nu mai dam cu Fumidil B.

http://www.urbaniulian.ro/2009/10/22/siropul-de-porumb-avand-o-concentratie-mare-de-fructoza-produce-substante-chimice-toxice-hmf-prin-incalzire/

Cele scrise pe respectivul site consider ca sunt date obiective , din acest motiv eu prefer sa folosesc zahar .
  In ceea ce priveste depopularea familiilor cauza principala o reprezinta deplasarea in Insula mare a Brailei , cu toti stuparii cu care am discutat si au fost in IMB se confrunta cu aceiasi problema . Adevarul este ca IMB este excesiv de chimizata si efectul asupra albinelor nu a intarziat sa apara.

D006

Hristos a inviat!
     La Multi Ani tuturor stuparilor!   :hi:
     Numele meu este Catalin. Am citit jurnalul dumneavoastra in intregime cu mare interes. Nu am albine, inca, iar daca pana acum nu eram convins sa incep o astfel de activitate, dupa ce am citit si dupa ce am vizionat filmuletele, am hotarat sa incep si eu anul acesta cu 5 familii.
     Apreciez foarte mult faptul ca ne-ati dezvaluit si noua cate ceva din aceasta nobila ocupatie. Sper ca si in continuare sa beneficiem de privilegiul de a invata de la dumneavoastra.(de la domnul Dragos, dar si de la ceilalti stupari)
     Desi m-au cam intristat conflictele despre care am citit aici, cred ca in apicultura romaneasca este loc pentru toti, mai "mici" sau mai "mari", mai "buni", sau mai "rai".
     Apreciez in mod deosebit valoarea materialelor filmate, mai ales pentru mine, care nu am avut inca tangenta cu apicultura.
Cu respect, Catalin

andrei_calinescu

Salut Dragoselu',
Cred ca e momentul sa devoalam un pic aceste concluzii. Pot fi de mare folos pentru multi.
In urma caror con,statari ati ajuns(tu si ceilalti colegi) ca IMB ar putea fi de vina?
Ati observat depopulari si in timpul culesului la FS?
Tratamente au fost in timpul infloririi?
Ai observat un grad ridicat de agresivitate in timpul culesului?
Din ce ai postat la vremea respectiva activitatea a fost sustinuta si recolta pe masura.
Tu la recolta de FS ai "executat" de miere si corpurile coloniilor. Imediat dupa aceea ai stimulat intens cu sirop.
Ceea ce semnifica ca dupa un cules extenuant(cel la FS), coloniile s-au intrebuintat inca o data pentru a inverti o cantitate deloc neglijabila de sirop.
Pana la intrarea la iernat ai mai avut o generatie de puiet care a eclozionat, albina tanara care acum e inca in stupi.
Oare gradul de depopulare masiva nu se datoreaza si uzurii cumulate pana la intrarea in iarna, care a influentat implicit moartea prematura a albinei eclozioante la sfarstiul lui iulie si in august?
Vreau sa spun ca ar fi bine sa tratam independent subiectele:
-depopulare dupa folosirea produselor fito-sanitare - folosite din plin in agricultura industriala(vezi cea din Dobrogea, IMB)
-depopularea prin alte mecanisme - vezi uzura in urma hranirii excesive cu sirop ne-invertit.

valter

Anul 2009 a avut cateva particularitati in Dobrogea:
-cules relativ slab la salcam si amorfa;
-cules aproape inexistent la mustar si coleandru;
-seceta deosebita, fara o picatura de ploaie timp de 55 zile, cumulata cu cules la limita ''egal la cantar'';
-lipsa stimularilor cu inlocuitori de miere ;
Drept urmare albina era imputinata la debutul culesului de floarea soarelui.
Pe acest fond familiile au blocat initial cuibul si ulterior au urcat un cat de miere .
Cu doua, trei rame de albine in cuib si familii in cadere libera din preculesul de floarea soarelui, era normal sa iesim din iarna putin ciufuliti. Basca iarna 2009/2010 cu geruri zdravene.
Treaba-i ca noi sa fim bucurosi ca avem efectivele aproape intacte numeric si ca roii o sa ne chinuie, pe unii, mai tarziu.
Se impune ca si mare necesitate apliarea sfaturilor date de Dr. IOAN Popescu, privind pregatirea anului apicol in curs din toamna anului precedent...si mentinerea familiilor locomotiva.
E si chimizare la greu, da cred ca inca nu suntem atat de afectati.
Iertarea este o virtute crestina.    Alexandre Dumas.