Jurnal apicol

Creat de D006, Ianuarie 03, 2009, 03:51:39 PM

« precedentul - următorul »

bucovineanu

Doctore, familia din filmulet are cuibul prea larg cu una sau chiar doua rame. Daca la primul control se scotea una sau doua rame, dezvoltarea era mult mai rapida.

D006

Toate ramele au fost acoperite cu albine la debutul primaverii dar brusc a murit majoritatea albinei batrane. Am dat probe de albina si puiet la analize , eu tot la parerea mea raman ca nosemoza isi face de cap decand nu mai dam cu Fumidil B.

filip

Citat din: dragos2006Toate ramele au fost acoperite cu albine la debutul primaverii dar brusc a murit majoritatea albinei batrane. Am dat probe de albina si puiet la analize , eu tot la parerea mea raman ca nosemoza isi face de cap decand nu mai dam cu Fumidil B.
Cred ca a fost si greseala ta cu stimularea de sirop care le-a uzat in plus.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

D006

Fenomenul nu este prezent numai la mine , multe stuparii din zona de sud-est a Romaniei sunt afectate . Cei care nu au intervenit rapid au si o mortalitate peste medie . In general doar stupinile de la stationar nu sunt afectate , noi care le rupem cu pastoralui acum cam avem probleme.

filip

Intreb eu acum;
Scoaterea totala a mierii si vanzarea ei ,compenseaza  inlocuitorii propietatile mierii?
Care sunt efectele,merita oare?
http://apiardeal.3xforum.ro/post/996/60/Jurnal_apicol/
In 10 zile ii voi da 10 litri de sirop , apoi voi face din nou un film pt. a observa cum a acumulat rezerva de miere.
  PS . "slaba miscare " a produs anul acesta 6 tone de miere .

bucovineanu

Nu cred ca Dragos a iernat numai pe inlocuitori. Daca familiile sunt afectate de nosemoza iernarea  pe sirop de zahar nu le face mai mult rau, din contra le ajuta sa lupte mai usor cu boala, stiindu-se ca mierea contine sporii bolii.

filip

Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

bucovineanu

Dragos ne poate spune daca a mai ramas si miere in stupi.

ilalexandru

Domnule Dragos familia respectiva trebuia restransa si acum cu doua rame. Altfel acoperea albina ramele si ar fi ouat matca. Sa nu vina un timp cu un timp mai racoros ca o sa fie de rau atunci.... Ai mei stupi sunt stransi pe 4,5,6 rame, dar unii au rama de langa diafragma ouata complet....si pana nu-mi infloreste zarzanu nu umblu deloc la ei...deci inca vreo 10 zile de aici incolo.
Iarna-primavara 2010 = consum foarte ridicat(noroc ca am avut rezerva si abia acum am inceput stimularile cu 300g sirop zahar), familii slabe(fata de anul trecut in medie un interval de albina) si o dezvoltare mult mai tarziu a familiilor.

D006

Daca am noroc de maine am cules de polen si nectar de la zarzar !

D006

nosema vine de la stimularile din iarna si hranitoarele prea multe caci au fost perioade cand albina sa poata iesi la curatat.

ioanardelean55

Sustin si eu ideea ca era bine sa se scoata o rama s-au doua rame din acel stup si inversata o rama s-au doua din centru ,este ceva munca dar se merita ,asa se poate recupera si timp si materialul biologic .

ilalexandru

Inversarea ramelor nu e recomandata. Daca are albina familia de albina incat sa acopere bine ramele, matca se extinde singura cu ouatul. Daca am timp maine o sa vin cu niste poze cu niste rame ouate complet...dar ramele sunt full de albina,  nu ca cele din filmulet ocupate partial de albina

ioanardelean55

Stimularea cu sirop de asemenea nu e racomandata daca au miere , dar e benefica  .Daca n-ati practicat inversarea nu cunoasteti nici efectul .

ilalexandru

Pt a practica inversarea trebuie ceva experienta si are unele riscuri. Daca, de exemplu, s-ar practica inversarea pe familia Domnului Dragos inainte ca aceasta sa fie stransa si ar veni un val de frig, ghemul s-ar forma aiurea, albina pur si simplu nu ar mai avea cum sa acopere tot puietul si o parte din el ar raci. Asa ca pt incepatori nu e recomandat, iar pt restu....eu las matca sa se intanda singura cu ouatul