Jurnal apicol

Creat de D006, Ianuarie 03, 2009, 03:51:39 PM

« precedentul - următorul »

D006

Ce inseamna baza apicola ????
  la mine nu mai exista unitati militare , ne apara NATO si scutul antiracheta...

Kiwi Bee

:rotfl:
Astai tare cu nato si cu scutul.
:rotfl:
--------------------------------
Totodata deduc din posatrea ta ca NUCI TU nu ai fost pe faza cind sa desfiintat unitatea militara din zona ta.Atunci deja sintem doi.
La mine baza apicola o reprezinta toate acele scule/utilaje/mijloace/materiale cu fara de care sint doar un amator.
Nu spun o noutate daca zic ca apicultura este o ramura asa de larga incit nu toti o practica la fel.
Unii sau profilat pe pastoral altii pe stationar; unii sau profilat pe polen altii nu; unii hranesc iarna cu miere din rame altii gatesc mincare pt. albine.
Ca urmare unii au nevoie de alfel de scule/utilaje decit altii sau cel putin de alta capacitate.
Pe unde am umblat in lumea cea larga am observat ca est europenii sint mai descurcareti/destepti decit vestul.
Cei din vest sint invatati/profilati pe un anume lucru si il fac/parctica la nivel profesionist(ajutinduse cu technica performanta) pe cind cei din est (mai ales romanii) sint "Multilateral Dezvoltati".
Adica se pricep si la asta si la aia(la toate) si pe deasupra le fac pe toate deodata/in paralel si fara technica prea avansata.
Nu vorbesc de exceptii(vezi inventatori romani) ci doar de oameni in general.
Binenteles si politica economiei este vinovata in acest subiect.Este mai ieftin sa angajezi mai multi muncitori in Romania decit sa cumperi o technologie sau sa tio produci/creez tu.Evident acest lucru este sub schimbare deoarece nivelul de trai se dezvolta/ridica si intro buna zi va fi NORMAL sa se investeasca in technica si nu in angajat.
Imi spunea cineva in Canada in urma cu vreo 8 ani ca : angajatul iti duce banul din buzunar.Si avea dreptate.Pina in prezent Canada este acea tara unde am vazut mici intreprinzatori in prostie.Noua Zeelanda este la ani lumina distanta.... dar avem aceiasi regina.  :smile:
Eu sustin in continuare ca un apicultor sanatos/care poate munci din greu, poate face fata la 1000 de familii de unul singur.Pt. asta e nevoie de o baza apicola moderna care sa fie la acelasi nivel cu profilul apicol al apicultorului.
Sa preintimpin unele intrebari:
-eu nu am avut , nu ma lucrat inca cu 1000 de familii de albine, dar aici in Noua Zeelanda multi apicultori au pe la 1000-1200 de familii de albine.

sfantul spiridon

azi, la un control partial, am descoperit ca doi stupi nu aveau puiet...nici pastura nu prea aveau...le-am dat o turta proteica...de doua zile zboara frumos si aduc si ele de afara cate ceva, salcie...oare, sa nu aiba regine...ceilalti aveau ceva puiet, slab oricum, sper ca dupa turta asta de polen sa-i vad plecati, pentru ca albine ar fi
eu de soare, mult ma tem...
www.sfantulspiridon.sunphoto.ro

filip

Asteapta o saptamana apoi verifici .
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

sfantul spiridon

da, asa o sa fac...albinele erau calme ca si cand nimic nu s-ar fi intamplat...mai stiu eu, astept...o mare problema o am cu polenul toamna...polen putin, puiet in primavara putin...are logica ce spun?
oricum, iarna asta m-a dat tare de tot peste cap....trebuie sa-mi perfectionez stilul si sa ma gandesc bine la pasii urmatori

D006

Concluzii dupa controlul de fond : iarna grea , familii slabe ...

D006

Va salut .Dupa ce am descapacit rama si albinele au carat  mierea rama respectiva o dau la reforma sau o las dupa diafragma in margina pentru ouat ?

Kiwi Bee

Citat din: dragos2006Concluzii dupa controlul de fond : iarna grea , familii slabe ...
Nu e de mirare.Probabil multi nu sau asteptat la asa iarna.
Sint sanse mari ca vara sa fie super calda.
Pregatirea din timp pt. toti este indicat.In special in zonele cu apa putina.
Tata avea albinele in pavilion/stationar si stupii nu erau dispusi direct la soare(doar urdinisul).
Era apa din belsug.

CRISTI M

Citat din: florin_florinVa salut .Dupa ce am descapacit rama si albinele au carat  mierea rama respectiva o dau la reforma sau o las dupa diafragma in margina pentru ouat ?
Daca este neagra sau are multe celule de trantor , atunci o dai la reformat .
Deocamdata las-o dupa diafragma ( daca este buna de ouat )

CRISTI M

Citat din: dragos2006Concluzii dupa controlul de fond : iarna grea , familii slabe ...
Daca matca mentine ritmul in care a inceput sa oua , o sa castigam 1 ( una ) rama cu puiet in 5-6 zile , singura conditie este sa aiba :- albina acoperitoare
                                                                        - hrana proteica
                                                                        - caldura in cuib 
                                                                        - spatiu pentru ouat ( ca dupa atatea stimulari , s-a cam redus acest spatiu )
Daca rapita infloreste pe 18-20 aprilie , nu pierdem mai mult de 5-6kg/familie , deci , tot castigam 10-12kg/fam pana la salcam . ( parerea mea )

CRISTI M

Ar mai fi si o ultima varianta pentru a scoate miere de la rapita .
Din 2 familii slabe ( acum sunt pe 3-4 rame cu albina , din care 1si jumate cu puiet larvar) facem una buna si un roi .
Castigam miere de la una . :nod:

ilalexandru

2 familii a 3-4 rame albina ar inseama o familie pe 6-8 rame albina, din care 3 cu puiet. Asta ar fi familia buna. Si roiu unde mai e????? Cu ce-l mai facem? doar cu matca? Sau poate sacrificam o matca acum si tragem speranta ca dupa salcam sa putem obtine un roi din familia formata?

andrei_calinescu

Pentru sf Spiridon:
Sfinte lasa-le usor, daca aduc polen si sunt linistite e semn bun:au matca.
Poate doar a inceput sa oua, poate erau oua de 1-2 zile pe care le-ai vazut. Nu degeaba aduceau ele polen.
Ce varste aveau matcile in toamna 2009?
Ai remarcat prezenta trantorilor tarziu toamna in familiile respective?

sfantul spiridon

matcile sunt de anul trecut din iunie...nu, nu am avut trantori in toamna desi daca as recunoaste as spune ca tratorul am fost eu....reginele au fost prezente cu puiet pana tarziu prin septembrie....fiind departe nu am posibilitatea sa le vad decat odata la saptamana...asa ca astept pana sambata, duminica....polen am vazut ca aduceau destul de bine

sfantul spiridon

apoi, ca sa aiba mai multa caldura in cuib, le-am strans bine, le-am dat turta de polen si energetica, alimentatorul,.....toate pentru a vedea daca in aceasta saptamana voi avea puiet.....toate conditiile, zic eu