Jurnal apicol

Creat de D006, Ianuarie 03, 2009, 03:51:39 PM

« precedentul - următorul »

ilalexandru

Tratamente contra varoua: in august un tratament cu mavrirol, la sfarsitul lui septembrie unul cu taktic, iar la inceputul lui noiembrie un ultim tratament cu varachet.
Cum am depistat stupii fara matca? La o verificare sumara a lor, adica ridicarea podisorului, am constatat ca albinele sunt agitate, ghemul imprastiat si albina s-a imputinat. Cum am prins o zi putin mai calda, cumn i-am verificat. Rezultatul doi i-am unificat cu altii, iar la altii 3 le-am dat matci de rezerva. Ceea ce e ciudat insa, e faptul ca toate matcile sunt de anul trecut. In rest, astept sa se incalzeasca sa-i iau pe toti la verificat. Am stupi in care de la impachetarea pt iernare nu am umblat...inca putin si fac o jumate de an in care le-am administrat doar o turta si doar cate o privire rapida pe deasupra pt a vedea cum ierneaza.
Din observatii familiile de albine o sa dezvolte mult mai greu in comparatie cu anul trecut...si asta din cauza vremii. Cel putin culesul de la rapita e compromis...lipsa de culegatoare. Intr-o luna de zile(minim si in functie de cum se ia vremea) rapita infloreste, iar acum familiile de albine nu au o rama intreaga de puiet capacit

andrei_calinescu

Vezi , nu de geaba am intrebat de tratamente.
Taktic-ul are la baza amitrazul dar si alte componente care de-a lungul timpului(in functie si de masura administrata) a creat deficiente in functionarea spermatecii matcilor. Treaba observata in stupinele franceze. De aceea pe aici in general nu se mai da cu Taktic.
  Ma intreb si eu de ce ghiveciul asta de tratamente, mai ales ca takticul si varachetul au ca molecula principala amitrazul.
Deci poate stupii au matca , dar e degenerata si albinele simt asta si abea asteapta sa-i ia gatu'. Vezi tu la primavara.
  Lipsa oualelor/puietului proaspat e legata si de masa albinelor acoperitoare pe de-o parte si  de prezenta polenului/pasturii in familie. Altfel nu dau inainte, se autoregleaza pe economiile existente. Deci pastura este, albina acoperitoare este?
Alta la mana, nu inteleg de ce furia asta cu turte, parca e porcul in ajunul Craciunului, daca ai avut ap 25-27 Kg de miere cu care ai intrat in iarna, la ce le mai pui turte si altele? Stiu ele cum sa dramuiasca totul, numai abundenta sa fie.
Geaba mai investesti in turte daca sunt subtiati la burta.

ilalexandru

Le-am pus o turta din miere de floarea soarelui deasupra cuibului. Miere in ei am destula, cel putin trei rame pline la ora asta dupa diafragma, plus ramele marginase din cuib. Dar din cauza frigului, albina nu se deplaseaza si, daca mai au si ceva puiet, raman pe loc si mor de foame cu mierea langa nas. Asa cu o turta de 1 kg de miere, ii asigur aproape o luna hrana si stau si eu fara grija. Abia astept sa se incalzeasca putin noaptea pt a ma apuca de descapacit la ramele cu miere
Anul trecut am facut pt prima data tratamentul cu taktic si din cate am observat este foarte eficient si rapid, iar anul acesta o sa incerc sa fac numai doua tratamente cu taktic si, pt siguranta, un ultim tratament cu varachet. De ce ghiveciul asta de tratamente? Desi acum cativa am nu am patit-o cand foarte multi apicultori au avut de suferit din cauza faptului ca varachetu a fost foarte prost, am inteles ca e bine a face doua tratamente cu substante diferite.
Matci sigur nu mai erau...pt ca albinele ventilau f rau din aripi, erau agitate, lipsea in totalitate puietul si incepusera sa-si traga botci false in celulele cu pastura. Cei 2 desfiintati mai aveau albine pe 3 intervale, dar ceilalti 3 erau pe 5 intervale...deci avea cine si cum sa acopere(astora 3 le-am bagat cate un nucleu pe 2 rame albina, iar pe ramele din familiile fara matci aveau o cantitate mare de pastura - o sa fie cei mai buni de la salcam)

D006

Meseriasii  :nod:

D006

Domnule Dragoş 2006, scuze pentru intervenţie dar o fac de dragul adevărului. Aţi afirmat din greşeală, scriind"Metoda Romanescu" că Gică, colegul meu de pe forumul Stupăritul a descoperit reţeta invertirii zahărului. Modest cum îl ştim, nu cred că Gică a afirmat aceasta. Cornel Bodea, profesorul meu de biochimie, o somitate în materie, a descris reacţia de hidrolizare a zahărului(zaharozei), în anul 1964, când Gică poate încă nici nu ştia să citească deci Gică nu avea cum să descopere invertirea zahărului. Are însă meritul de necontestat că a popularizat invertirea. Profesorul Bodea a scris că  zahărul poate fi invertit prin fierbere cu acizi slabi, prin folosirea enzimei  invertaza(zaharaza) sau prin fierbere îndelungată iar acizii tari nu sunt indicaţi pentru că atacă fructoza rezultată din invertirea zahărului. A se vedea"Tratat de biochimie vegetală, partea I fitochimie", tipărită de Editura Academiei R.S.R. în 1964, pagina 102. Dumneavoastră aţi pus prea mult acid citric(sare de lămâie). Eu invertesc zahărul pentru a obţine sirop punând la 200 mililitri(200 de grame) de apă 1 kg de zahăr iar când fierbe adaug doar 1 gram de sare de lămâie diluată în prealabil într-o lingură de apă, nu 2 grame! Vasul trebuie să fie cât mai mare pentru că invertirea face spumă multă şi poate da pe foc, aşa ca laptele deci trebuie supravegheat continuu. Reacţia de invertire este gata când dispare spuma de invertire care este densă şi apar bule mari, de fierbere, care lasă să se vadă siropul. Dacă atunci când temperatura scade sub 40 de grade(siropul fiind călduţ:wink: se adaugă cel puţin 150-200 grame de miere, enzima(invertaza) zaharaza conţinută de aceasta continuă scindarea cantităţii mici de zahăr rămas neinvertit. Siropul obţinut prin invertire are densitatea mierii deci se poate da în pungi de congelator la care se fac între 2 şi 12 perforări cu acul de cusut, în funcţie de rapiditatea cu care vrem să fie purtat. Nu mi-a curs niciodată peste rame şi nu uzează albinele, este ca şi mierea. Şi este mult mai ieftin decât substituenţii din comerţ. Se pot face cantităţi mari pentru că invertirea durează doar vre-o 10 minute şi vase mari se găsesc în comerţ. Ţinând seama că prin dizolvare dintr-un kg de zahăr rezultă aproximativ 0,6 litri se poate calcula densitatea sau conţinutul procentual în apă al siropului, la diferite diluări ale acestuia cu apă. Eu îl dau ca atare până când albinele încep să zboare normal la câmp, apoi pun 250 de grame de apă şi mai târziu chiar 300 de grame la kilogramul de zahăr. Siropul invertit arată ca mierea. Valer Bodea

D006

Punând la 200 grame apă 2 grame de sare de lămâie şi 2 kg de zahăr se obţin înlocuitori pentru plăcile candi sau pentru şerbet dar eu prefer siropul invertit pentru că pot pune şi miere în el şi poate fi dat şi iarna. Pun o poză cu siropul invertit dat în 12 februarie pentru că din motive obiective nu am putut completa rezervele în toamnă. Pungile nu trebuie să fie lipite, se scoate aerul, se pot lega şi nu curg. Valer Bodea

D006

Îmi cer scuze, domnule Dragoş 2006, am greşit topicul. Afirmaţia aţi făcut-o la topicul" Turta proteică", îmi voi muta postările acolo. Valer Bodea

D006

Citat din: dragos2006Deja plimbarile prin codru au venit o placere , aer curat , liniste , caprioare...
Pai daca si ala este codru ...... :hi:
Am vazut primul salcam inflorit la rau unde am stupii si o sa mai plantez si eu 5 curand.

balanescuadrian

Citat din: AndreiRNPai daca si ala este codru ...... :hi:
pai ce are? de nu-i codru??
:hi:

cetin

Citat din: Valer70Punând la 200 grame apă 2 grame de sare de lămâie şi 2 kg de zahăr se obţin înlocuitori pentru plăcile candi sau pentru şerbet dar eu prefer siropul invertit pentru că pot pune şi miere în el şi poate fi dat şi iarna. Pun o poză cu siropul invertit dat în 12 februarie pentru că din motive obiective nu am putut completa rezervele în toamnă. Pungile nu trebuie să fie lipite, se scoate aerul, se pot lega şi nu curg. Valer Bodea
ce ati pus intre rame si pungi...  tifon?

D006

Domnule Cetin, nu este nevoie de nimic sub pungi. Ataşez poză. Eu am dat după 15 ianuarie, pe tifon, pastă făcută din miere şi zahăr. La primele pungi de sirop invertit am lăsat tifonul pentru că pungile erau foarte subţiri, nu erau ca în alţi ani şi m-am temut că va curge siropul. După aceea am scos tifonul, ca să nu se încurce albinele în el ori să-l facă bucăţi şi să-l agaţe printre faguri. Valer Bodea

D006

Cred ca reteta prezentata de domnul  Valer70 este cea mai buna pentru stimularea albinelor. Singura problema o reprezinta producerea acestui invertit , nu stiu cat timp imi ia sa invertesc o tona de zahar , dar de acum cand am timp mai fac o sarja si tot asa.

D006

Citat din: balanescuadrian
Pai are cam putini ani ca sa fie codru.
Cel putin 100 de ani trebuie.
Sa vezi pomi la 2500 de ani si apoi.

Bătrânul

Citat din: AndreiRN
Citat din: balanescuadrian
Pai are cam putini ani ca sa fie codru.
Cel putin 100 de ani trebuie.
Sa vezi pomi la 2500 de ani si apoi.
Andrei vezi ca ai divulgat ca tu esti nemuritorul !(vezi pomi la 2500 de ani si apoi.[/) :rotfl:

Kiwi Bee

Citat din: dragos2006Cred ca reteta prezentata de domnul  Valer70 este cea mai buna pentru stimularea albinelor. Singura problema o reprezinta producerea acestui invertit , nu stiu cat timp imi ia sa invertesc o tona de zahar , dar de acum cand am timp mai fac o sarja si tot asa.
Baza apicola!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Nu ai cazan invertesti cu lighianul  =D
Nu poti cumva sa faci rost de un cazan (INOX) de la  vreo unitate militara??Doar o idee.(pai si comandantul unei unitati militare mai are un porc, oaie, etc si daca vine veterinarul la el gratis poate se gaseste si un cazan uzat/ruginit-asa se zice cind vrea sal arunce la gunoi: a mincat rugina INOXul, hehehe.... caci unitatea militara va primi una noua).
Baza apicola!!! fara ea cu totii sintem ... amatori.Credema eu stiu.