Jurnal apicol

Creat de D006, Ianuarie 03, 2009, 03:51:39 PM

« precedentul - următorul »

Porfy66

Citat din: Kiwi Bee
Citat din: deduAzi au fost 11 grade,am ajuns la 2 de la scoala si neavand stare sa stau am mers sa scot albinele moarte cu o sarma indoita la un capat din stupi,nu am scos deloc de azi toamna albine moarte pe urdinis si azi am prins momentul!!!
De la 2 roi am scos cate 150 respectib 180 de albine moarte(le-am numarat),de la ceilalti 10 nu am scos decat 20 de albine asa de familie(de la unii mai putin)!!!
Ar trebui sa ma alarmez la acei doi roi ca or murit atatea?Oare ar avea ceva daca le-as pune de acum la acei doi stupi niste turte proteice(nu am bani sa cumpar la toti dar as pune la astia doi sa fie cat de cat ok)!!!
Astept un raspuns cat mai repede!!!
Eu spun ca roii nu au avut puterea/capacitatea de a scoate albinele moarte pe urdinis.Preferau a ramina in ghem sa mentina caldura.
Pe cind la familiile celelalte a fost un nr. de albine care tot timpul facea curatenie(nu chiar non-stop dar se vede rezultatul.Nu ai albine moarte pe fund!!!)
Daca ai 1 kg de miere(mierea ta nu de la altul) amesteco cu zahar pudra pina faci un amestec ca si plastelina(adaogi zaharul pudra treptat) si ar fi mai norocos sa adaogi si 5% polen.Rupi fagurele dintro rama din stocul tau care are polen in ea si o macini si o adaogi asa.
Adaogi zahar pudra pina cind amestrecul nu se mai lipeste de mina. Din plastelina asta faci turte subtiri cit palma.
Pui turta direct peste rame sau o pui pe un celofan, cum iti doreste inimioara.
Aceasta reteta nu contine nimic artificial.... dar poti cumpara ceva mai super-beton si de la pravalie.Cum crezi tu.
.
Si uite asa ca azi am mai invatzat ceva. Daca nu stiati ZAHARUL (mai nou) NU este un produs artificial!!! Foarte foarte interesant chiar nu stiam.
:nebun:  :nebun:
Cat despre turtele proteice o fi timpul pt asa ceva?! Daca familia respectiva nu are inca puiet de ce iar trebui turte proteice?
Daca nu mai au ce manca administreazale turte energetice! Cu miere si zahar, numai miere sau numai turte din zahar, dar zahar din ala natural!!!
:wink:  :rotfl:

D006

Citat din: deduAzi au fost 11 grade,am ajuns la 2 de la scoala si neavand stare sa stau am mers sa scot albinele moarte cu o sarma indoita la un capat din stupi,nu am scos deloc de azi toamna albine moarte pe urdinis si azi am prins momentul!!!
De la 2 roi am scos cate 150 respectib 180 de albine moarte(le-am numarat),de la ceilalti 10 nu am scos decat 20 de albine asa de familie(de la unii mai putin)!!!
Ar trebui sa ma alarmez la acei doi roi ca or murit atatea?Oare ar avea ceva daca le-as pune de acum la acei doi stupi niste turte proteice(nu am bani sa cumpar la toti dar as pune la astia doi sa fie cat de cat ok)!!!
Astept un raspuns cat mai repede!!!
Roii au fost lasati pe prea multe intervale ( nu a fost strans bine) si pe ultimul interval -marginas- cand a venit gerul mare a fosr prinsa o mana de albine care nu au avut putere sa se incalzeasca si au murit .
  Turte proteice nu se gasesc de cumparat si nu sunt indicate decat dupa 15 feb. dupa un zbor de curatare., dar daca ai niste miere cristalizata este OK.

dedu

Roii au fost lasati pe prea multe intervale ( nu a fost strans bine) si pe ultimul interval -marginas- cand a venit gerul mare a fosr prinsa o mana de albine care nu au avut putere sa se incalzeasca si au murit .
  Turte proteice nu se gasesc de cumparat si nu sunt indicate decat dupa 15 feb. dupa un zbor de curatare., dar daca ai niste miere cristalizata este OK.
Adica sa i bag rama cu miere?Pai nu are nimic ca trebuie sa il desfac?
http://carafacumiere.ro/
Basarabia Pământ Românesc!

orbanstefan64

prinzi si tu o vreme ma buna 10 12 c lucrii repede nu mocai si totul va fi ok
succes prietene!!!!!!

dedu

M-am alarmat degeaba,am deschis stupu acum 2 ore,sunt albine destule si miere au din belsug deci deocamdata i ok!!!
Cred ca albinele ce or murit or fost albinele batrane!!!

D006

Familiile pana la 15 februarie consuma putin apoi creste vertiginos consumul dar dupa acea data putem interveni usor in familie cu hrana suplimentara.
  Oricum mi se pare mai corect sa ducem grija de mancare la familii decat sa ne trezim pe la 15 martie cu familii moarte de foame . Stiu unii incepatori care s-au luat dupa meseriasii de net si nu au umblat la familii pana la 15 martie si cand au deschis cutiile jumate din familiil murise de foame , asa ca mai bine o turta de control decat ignoranta.

orbanstefan64

sint deacord cu dvs dl dragos dar nu ma poate convinge nimeni ca apiinvert api.. s a ca sint mai consistente decit mierea naturala de la rezerva  :nod:

D006

Nu incape discutii !  Mierea obtinuta din nectarul florilor este singurul produs 100% natural . Dar este prea scumpa sa o folosim nejustificat , bine daca nu avem interese economice in stuparie putem da fara grija miere la albine.
  Apiinvert a fost produs tocmai din acest motiv : un produs ieftin sa inlocuiasca mierea cea scumpa . Subiectul se dezvolta la topicul Apiinvert.

D006

Citat din: dragos2006Familiile pana la 15 februarie consuma putin apoi creste vertiginos consumul dar dupa acea data putem interveni usor in familie cu hrana suplimentara.
  Oricum mi se pare mai corect sa ducem grija de mancare la familii decat sa ne trezim pe la 15 martie cu familii moarte de foame . Stiu unii incepatori care s-au luat dupa meseriasii de net si nu au umblat la familii pana la 15 martie si cand au deschis cutiile jumate din familiil murise de foame , asa ca mai bine o turta de control decat ignoranta.
Nu  este  nici  un  pacat  sa  intervenim  cu  turtite,miere  etc.. in cazul  in  care  nu  s-a facut bine  pregatirea  pt  iernat.Este  un  mare  pacat  sa  zicem  ca  toata  toamna  am  stimulat ,apoi  am  bagat  20l  sirop  si  in  final  nu  stim  daca  avem  suficienta  mancare,Meseriasii  de  pe  net   stau  la  gura  sobei  cu  un  paharel  de  vin si  cu  siguranta  nu  vor  avea  probleme .De  incepatori  nu  va  faceti  probleme  pt  ca  ei  sunt  mai chibzuiti  in  problema extrasului si-si  burdusesc  stupii  cu  mancare  de  poate  sa  treaca  si  doua  ierni.Da,  o  mare  problema  o  au  stuparii  care  nu -si  fac  o metoda  de  lucru  si  incep  cu aplicarea de  metode nu  prea  ortodoxe.In  final fiecare  face  cum  vrea si  isi  adapteaza tot  cei  mai  bun  si  benefic  pt  gurita  si  portofelul  lui.Va  salut .

dedu

Poate ma insel(as vrea asta) dar multi meseriasi care sunt adevarati meseriasi cele mai bune metode stiute le tin pentru ei din cauza "concurentei" si asta i peste tot in lume nu numai in Romania deci i ceva "normal"!!!
Nimeni nu so nascut invatat,pana murim avem totdeauna de invatat cate ceva important este sa nu te dai batut la un insucces,UN SUT IN FUND NU ESTE DECAT UN PAS INAINTE!!!
Poate ma insel,iar,dar asta este o problema pentru noi romanii,ne dam batuti prea repede!!!Nu este prea tarziu sa luam atitudine in fata "baietilor descurcareti" dar asta este...........ne meritam soarta,sincer!!!! :dinti:

Kiwi Bee

Citat din: abeja
Citat din: dragos2006Familiile pana la 15 februarie consuma putin apoi creste vertiginos consumul dar dupa acea data putem interveni usor in familie cu hrana suplimentara.
Nu  este  nici  un  pacat  sa  intervenim  cu  turtite,miere  etc.. in cazul  in  care  nu  s-a facut bine  pregatirea  pt  iernat.Este  un  mare  pacat  sa  zicem  ca  toata  toamna  am  stimulat ,apoi  am  bagat  20l  sirop  si  in  final  nu  stim  daca  avem  suficienta  mancare,Meseriasii  de  pe  net   stau  la  gura  sobei  cu  un  paharel  de  vin si  cu  siguranta  nu  vor  avea  probleme .De  incepatori  nu  va  faceti  probleme  pt  ca  ei  sunt  mai chibzuiti  in  problema extrasului si-si  burdusesc  stupii  cu  mancare  de  poate  sa  treaca  si  doua  ierni.Da,  o  mare  problema  o  au  stuparii  care  nu -si  fac  o metoda  de  lucru  si  incep  cu aplicarea de  metode nu  prea  ortodoxe.In  final fiecare  face  cum  vrea si  isi  adapteaza tot  cei  mai  bun  si  benefic  pt  gurita  si  portofelul  lui.Va  salut .
Amindoi vorbiti foarte bine.
Doar miam amintit ca Dragos spune pe un topic alaturat precum apicultura din Ardeal nu se poate asemana cu cea din Dobrogea sau Moldova sau Oltenia, etc. si invers.
Diferentele dintre zonele georafice necesita o diferita atentie din partea apicultorului.
O intrebare in general:
-cine administreaza apiinvert, apifonda , etc near putea spune daca are nevoie si de antibiotic pe timpul sezonului(oricind) sau nu?
-plus inca o intrebare:-miar putea da cineva ingredientele de la aceste hrani(asa cum scrie pe eticheta, sa speram ca firma producatoare ne furnizeaza toate datele-eu nu am folosit niciodata)
multumesc
numai bine

Kiwi Bee

Pt. noi totii,
sa nu uitam ca se poate... daca vrem
Albinele deja lucra in stup.......... Spor la treaba pe 2010  :hi:

cat de putin intresati suntem oare? cat de usor uitam!

Pe fiecare piesa de metal ce compune turnul Eiffel scrie:
"Made in Resita - Romania ".
Putini sunt cei care stiu ca simbolul Parisului, celebrul Turn Eiffel, a fost realizat dupa o tehnologie inventata in Romania de inginerul Gheorghe Panculescu.
Dupa ce a absolvit cursurile Politehnicii din Zurich , inginerul Gheorghe Panculescu ajunge sa lucreze in cadrul companiei Eiffel, la recomandarea marelui scriitor Vasile Alecsandri.
In 1878, Panculescu revine in tara pentru a construi calea ferata Bucuresti-Predeal.
In acea perioada, inginerul inventeaza un sistem de imbinare a traverselor de cale ferata, care avea sa revolutioneze constructiile metalice. Astfel, datorita metodei de montare a sinei pe traverse in afara spatiului caii ferate, Panculescu a reusit sa termine lucrarea concesionata in mai putin de un an, desi termenul de livrare era de aproape cinci ani.
Panculescu l-a gazduit pe Gustave Eiffel.
Impresionat de proiectul inginerului roman, Gustave Eiffel se deplaseaza special la Valenii de Munte pentru a-l intalni pe Panculescu, cel care avea sa devina inspector general al Cailor Ferate Romane.
Eiffel a vrut sa vada tehnologia folosita de acesta la montarea caii ferate.
In 1879, in casa unde se afla acum Muzeul Nicolae Iorga, francezul a fost gazduit de Panculescu si a fost impresionat de genialitatea inventiei romanesti.
Aici, Gustave Eiffel, care avea sa devina celebru, i-a vorbit gazdei despre proiectul sau, inaltarea unui turn iesit din comun, la Paris , pentru Expozitia universala din 1889.
Impreuna au discutat despre adaptarea tehnicii inventate de Panculescu la constructia turnului, folosind subansamble metalice confectionate la sol si asamblate dupa aceea, pe masura ce se inalta lucrarea.
Interesant este si faptul ca destinul celor doi ingineri avea sa se incheie, in acelasi an, 1922.
Cunoscut in Franta, anonim in Romania
Profesorul Eugen Stanescu de la Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie s-a numarat printre putinii cercetatori ai acestui inedit episod.
A fost special in Franta pentru a studia cat de cunoscut este aportul inginerului roman la ridicarea simbolului orasului luminii.
Studiind documentele acelor vremuri, profesorul a gasit un studiu intitulat
"Communication sur les travaux de la tour de 300 m", -datat 1887,
in care celebrul inginer Alexandre Gustave Eiffel precizeaza ca turnul care ii poarta numele nu s-ar fi putut construi daca nu ar fi aflat de tehnica inovatoare folosita de inginerul roman Gheorghe Panculescu la constructia tronsonului de cale ferata Bucuresti-Predeal.
Din pacate, numele romanului este mult mai cunoscut in Franta decit in tara unde s-a nascut.
Doar la insistentele profesorului Stanescu, o scoala generala din Valenii de Munte poarta de la inceputul acestui an numele inginerului Panculescu.
Resita
Repere de ordin geografic, administrativ si istoric oras situat in depresiunea Resita , pe malurile raului Barzava.
Cai de acces:
-/feroviare/ - Caransebes (43 km), Timisoara (98 km);
-/rutiere /-Caransebes (41 km), Timisoara (105 km)
Locuitori 95471(1995).
Istoric
-vechi traditii industriale (sec.. XVIII - primele furnale si prima locomotiva cu aburi);
-turnul Eiffel din Paris este construit cu otel fabricat la Resita
[/quote]
Faptele bune ale stramosilor nostrii intotdeaunaa mau impresionat si miau dat putere mentala.(Din faptele rele este obligatoriu sa invatam.... daca putem)

D006

Amanunte despre producatorul Apiinvert gasesti aici : 
http://www.apiardeal.3xforum.ro/post/1272/1/apiinvert/
  Eu de cand dau primavara si toamna sirop cu protofil nu mai am nevoie de nici un fel de antibiotic .  Antibiotic se da doar cand ai diagnostic de Loca .

stefan1

Foarte interesant articolul lui Kiwi Bee! Est un lucru foarte important sa-ti recunosti valorile si mai important sa le promovezi ca sa-si poata aplica cunostintele. La noi se vede ca se promoveaza baiatu' si fata lu' tata.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

D006

Azi pe aceasta vreme splendida , 15 grade , am facut o verificare sumara la stupi . Am umblat si in doua familii sa vad cum evoluiaza ponta , la roiul cu matca lui Valter  am gasit aprox. 100 de celule cu puiet capacit .
  In fotografie apare matca  tocmai cum depune ponta iar in partea de jos a pozei pe centru se vad cateva celule cu puiet capacit.