Jurnal apicol

Creat de D006, Ianuarie 03, 2009, 03:51:39 PM

« precedentul - următorul »

D006

Pana acum nu am auzit de miere de manuka , am cautat si am gasit urmatorul articol :
Arata bine,are un gust minunat si se pare ca poate vindeca si unele maladii.Singura problema:este lipicioasa!....Ah,sa nu uitam nici pretul:5 lire sterline estimat la o lingurita,55 lire un borcanel mic.Este vorba de mierea de manuka(arbore de ceai),singura de acest fel din Marea Britanie.Compania Tregothnan din Cornwall,care deja vinde cu succes ceaiul cultivat pe dealurile insorite din regiune,este increzatoare in mierea de manuka si in faptul ca iubitorii de dulce vor aprecia aceasta delicatesa.Compania sustine ca pretul ridicat eate justificat de faptul ca albinele sint adapostite in 20 de stupi speciali,de citeva ori mai mari decit cei obisnuiti,in valoare de 5000 lire fiecare,iar albinele albinele zboara printre arbustii de manuka din gradina,care in mod normal se gasesc in Noua Zeelanda si Australia.
Mierea se pare ca ar avea si calitati curative,vindecind acneea,arsurile solare,inflamatiile gitului si prrobleme digestive.(sursa:The Guardian)
Mi se pare mie,...sau e doar o strategie de marketing eficienta...denumiri exotice,pret prohibitiv...fraierii au liber la cumparaturi!

sfantul spiridon

Citat din: Kiwi Bee
Citat din: AndreiRNpai deja sunt aici sub alte nume.
Asta a fost cea mai puternica :wink:
Ceau la toti,
de mai mult timp ma gindesc unde sa postez o intimplare reala care poate va va ajuta intro buna zi.Poate topicul asta este destul de tolerant pt. tema povestii mele.
Spre noroc aici sint mai multe tipuri de apicultori care vin si citesc citeodata mai posteaza si citeodata ..... se supara pe tastatura si atunci iese ce iese.
E adevarat ca unii incearca sa ridice nivelul apiculturii comerciale romane la un nivel mai "optim".
Au fost vremuri cind lucram cu albinele (nu aveam nici 5 ani) pe linga tata si eram doar in chiloti de baie(slipi).In schimb azi ne imbracam in armura si, si asa primim citeo intepatura(care nu strica sanatatii!).
Dragos!, iati ramas bun de la albina carpatina.Nu o mai avem.Asa pura si blinda cum era. Avem in schimb albina puternica, rezistenta(daca ii dam antibiotice) =D si culege miere si de unde nu este.Vau, de asta ne trebuie!!!
Ei, nu este chiar asa caci noi apicultorii(chiar si astia mici ca si mine) incercam sa facem si pe dracul in patru sa raminem la calitate.
Binenteles ca unii mai avansati(la nivel comercial) necesita o baza sociala(asociatie) care sai aprovizioneze cu informatii utile ca sa se descurce mai bine si la nivel international.Toate tarile fac asa.
Bine ...bine aveti si voi asociatia apicola romana dar poate ca nar strica sa fie restructurata.
Stim cu totii ca este mult mai usor sa faci un lucru NOU decit sa repari ceva "vechi".
Deci sa nu credem ca este fara folos infiintarea/formarea unei noi organizari, asociatii sau firme de BRAND national numai pt. ca noi avem doar 1, 10 sau 40 de familii de albine.Si ce ne intereseaza pe noi cei cu sute si mii de familii?Nui asa?
Ei uite ca tema poate fi cu adevarat interesanta si pt. cei mici.
:uimit:   :uimit:   :uimit:   :uimit:
Si sa vezi ca am ajuns la tema pt. care am inceput sa scriu  :smile:
Azi miine sint 5 ani ca mam mutat in Noua Zeelanda si de 4 ani am din nou albine.
Pe la inceputul anului acesta am citit un articol intrun ziar "taranesc-nul poti cumpara, trebuie sa te abonezi".
Eu locuiesc mai in nordul tarii si la vreo 1500km si mai bine de mine(pe insula sudica) mai multi apicultori sau unit si au format o asociatie/firma de care pina acuma nu a existat in Noua Zeelanda(adica strategia lor e mai unica aici).
Aici asociatia nationala a apicultorilor nuti preia nimic(nici un produs)-totul este privat.
Vinzi unde poti si la ce pret poti.
Pe miere nuti da nimeni mai mult de $3(adica 1.50 euro) exceptie facind mierea manuka care poate urca si la 10 euro.Vorbim la varsat in butoaie sau galeti etc.
O mica mentionare:in Noua Zeelanda sint putin peste 354000 de familii de albine, in peste 21300 de stupini, in mina a aproape 2700 de stupari(si angajatii lor).
Evident productia anuala de miere nu depaseste 12000 de tone.Au fost ani cind era doar jumatate.Si asa o mare parte se vinde in strainatate caci noi sintem doar 4 milioane de locuitori... dar avem 40 de milioane de oi   :rotfl:
Cei mai mari importatori de produse Neo Zeelandeze(tot felul de produse) sint Britanicii si Americanii.Binenteles ca in aceste tari se exporta si cea mai multa miere(la butoaie si gata ambalat).
Citiva stupari din aceasta asociatie/firma noua au descoperit ca in unele magazine din Marea Britanie mierea Neo Zeelandeza atinge chiar si 37 de lire sterline/kg.Pe cind stuparul primeste doar 1.50 euro/kg.Putin mai mult la mierea manuka.
Sint mai multe feluri de mieri aici care sint recunoscute pt. proprietatile lor benefice asupra sanatatii.De exemplu mierea manuka este dovedita prin teste de laborator ca are continut de antibiotic natural si vindeca 3 boli diferite.In functie de concentratia de "UNIC MANUKA FACTOR" la magazinele noastre un kg poate atinge si 30 de euro dar asta trebuie sa fie cu factor activ de manuka ridicat.Testul de laborator iti spune exact oricum.
Eu pina in prezent am facut doar miere multiflora cu un continut de 10% manuka.Asta nu se incadreaza nici ca si miere de baza manuka.
Uite ca apicultorii nemultumiti din articolul din ziar(mai exact 86) sau unit si au format o asociatie/firma.
Printre ei sint stupari mici cu 20 de familii si altii cu 2000.Ei nusi mai vind mierea la nici un achizitioner sau firma particulara intermadiara ci o proceseaza si o vind gata ambalata.La export mai vind si in butoaie dar nu au intermedier, deci o dau la un pret mai ridicat decit acum citiva ani.
In Noua Zeelanda vind mierea direct la magazine si international colaboreaza cu o companie mondiala de import/export(au si asitia comisionul lor) care ia ajutat sa isi vinda mierea tot la magazine.
Astfel azi ei stiu exact in cite magazine din UK se vinde mierea lor si la ce pret + sau orientat si spre China(mai exact Hong Kong) unde la fel au evindenta magazinelor care vind produsele lor.
Asa pretul este dirijat un pic si de ei si un pic si de piata.
Calitatea produsului este reclama lor.
In Noua Zeelanda nu se poate folosi nici un fel de medicament/antibiotic pt. nici o boala a albinelor.Deci nu sint probleme de reziduri in produsele apicole.Pt. varroa folosim aproape toata paleta mondiala...firar.
Si iute cum fiecare membru al acestei asociatii/firme ia mai mult la kg de miere si sint mai fericit decit acum citiva ani.
Binenteles au si ei sedinte regulate pt. dezbaterea planului anual si sezonal ....etc.
Banul ii stimuleaza si pt. asta sint uniti.
Sa ne gindim pt. un moment la nivel de Romania.
Chiar si un apicultor cu 2000 de familii de albine este mic sa intre pe piata Romana si EU de unul singur.
Aliiduse cu mai multi zeci de apicultori puterea lor ar creste si prin eliminarea unor comercianti care nu au avut scula apicola in mina lor vreodata pretul de desfacere ar creste in favoarea tuturora.
Oare la ora actuala sar putea realiza o astfel de asociatie si in Romania?-Poate ca exista si nu stiu... hups
Cu reguli proprii si aspre dar egale unde calitatea si numele asociatiei sa fie pe primul loc?
Unde NU incalcarea celui mic este interesul ci ajutarea lui ca sa se ridice si sa faca fata?
Criterii de dezbatut ar fi cu gramada de aceea cei care cred ca intemeierea unei aliante iar fi si lui de folos sa se ridice si sasi spuna cuvintul ca intro buna zi visul de azi sa va fie viata de zi cu zi.
PS-daca unii incearca sa puna pe picioare o astfel de asociatie sau alta iar tu nu esti interesat(treaba ta de ce) atunci dute la pescuit-undita nuti trebuie doar un cort comod si o dama buna  :wink:
va salut domnule apicultor
am citit si eu ceva despre manuka....se pare ca intradevar mierea de manuka este un antibiotic exceptional...am vazut ce poate face in cazul arsurilor si nu numai (am vazut pe internet)  pe mine ma intereseaza cate ceva despre arbustul asta si daca el se inmulteste prin seminte...rugamintea mea, daca se poate, este sa postati poze si date la baza melifera...a..si daca se inmulteste prin seminte as dori sa cumpar si eu...exista cineva care vinde?
numai bine
eu de soare, mult ma tem...
www.sfantulspiridon.sunphoto.ro

sfantul spiridon

din pacate m-am incurcat in postarea anterioara...ziceam-daca aveti informatii despre arbustul manuka (si aveti), puteti sa le postati la baza melifera impreuna cu poze, asa sa vedem si noi cam ce e manuka...da am citit despre arbustul asta si calitatile lui minunate...poate ne indicati un vanzator de seminte sau puieti si...stiu ca acest arbust creste pe culmile muntilor in N. Z.
eu de soare, mult ma tem...
www.sfantulspiridon.sunphoto.ro

D006

Ceea ce povesteste Kiwi Bee este o cooperativizare agricola si se practica ff mult acolo unde este nevoie dar el uita ca in 5 ani acolo sa reeducat in modul de a privi lumea din jurul lui. In romania rar gasesti o asociatie de 2 persoane din motive bine cunoscute. Va trebui sa treaca cateva generati cand gandirea se va schimba si romani vor reusi sa lucreze impreuna.

sfantul spiridon

domnule andrei
fiind saraci lipiti pamantului, suntem si suspiciosi...sa nu punem carul inaintea boilor da cred ca ne trebuie unul care sa ne ia de guler si sa ne spuna ce sa facem ca noi desi stim nu prea facem...a...uitasem, stim sa ne plangem..
eu de soare, mult ma tem...
www.sfantulspiridon.sunphoto.ro

sfantul spiridon

si mai vreau sa zic ceva...daca s-ar putea sa mai omoram din hotii astia care se pricopsesc in orice domeniu pe seama celor care muncesc cu pasiune si demnitate...nu poti sa iei mierea cu 80 de lei si dupa tejghea sa o versi intr-un butoi cu robinet si sa o vinzi cu 130....a...se poate pentru ca nu suntem uniti...nu ma intrebati cine face asta?
pai tocmai magazinele apicola-nu ar trebui sa vina ele in sprijinul apicultorilor
eu de soare, mult ma tem...
www.sfantulspiridon.sunphoto.ro

crombra

Citat din: sfantul spiridonsi mai vreau sa zic ceva...daca s-ar putea sa mai omoram din hotii astia care se pricopsesc in orice domeniu pe seama celor care muncesc cu pasiune si demnitate...nu poti sa iei mierea cu 80 de lei si dupa tejghea sa o versi intr-un butoi cu robinet si sa o vinzi cu 130....a...se poate pentru ca nu suntem uniti...nu ma intrebati cine face asta?
pai tocmai magazinele apicola-nu ar trebui sa vina ele in sprijinul apicultorilor
Mare dreptate ai Spiridoane taica si la ACA Braila e la fel. Ba nu, ca ei o iau cu 7 ron/kg.
Mierea e dulce :)  :) dar cu cata  truda amara se scoate :sad: :sad:.
                                                  
http://crombra.sunphoto.ro/

D006

kiwi bee  vine tocmai din Noua Zeelanda si pune punctul pe i iar noi ne cramponam de bijnitarii din Braila !   Oameni buni  ridicati voalul de fum de pe creier si uitati-va dincolo de orizont !

stefan1

Am citit ca si in Germania, 80% din miere este desfacuta direct catre cumparatori, fara a trece prin intermediari. Ei au avantajul ca Germanii consuma cea mai mare cantitate de miere si deci nu trebuie sa o exporte. La export nu poti merge cu borcanelul. Sansa ar fi, cum a spus Kiwi Bee, o asociere. La romani insa acest lucru este foarte greu si stim de ce.
Inca la 1633, Nicolo Baresi, care a vizitat Tarile Romane remarca despre romani:"...s-ar parea ca toti se nasc cu aceasta aplecare spre hotie!" Sa mai amintim si suspiciunile ca "oricine umbla cu miere se linge pe degete" si din cauza aceasta sunt rare asocierile de succes la noi, si-i mare pacat.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

ALBINEL 1984

Citat din: dragos2006kiwi bee  vine tocmai din Noua Zeelanda si pune punctul pe i iar noi ne cramponam de bijnitarii din Braila !   Oameni buni  ridicati voalul de fum de pe creier si uitati-va dincolo de orizont !
spune dragos care magazin aca din tara nu procedeaza asa? sau procesator?  :uimit:

D006

Si bine fac ca procedeaza asa !  , cei care au pus mana pe patrimoniul cuvenit stuparilor sunt comercianti si din asta traiesc , bravo lor !  au profitat de orgoliu si prostia apicultorului roman , au luat intreaga infrastuctura si traiesc bine din comertul cu miere.
   ORICE STUPAR se poate ocupa si de procesare si comercializare de miere , mereu apare intrebarea : de ce se da pret mic pe miere ? raspunsul este simplu , producatorul roman nu s-a ridicat inca de la stadiul de GAINAR , asta facem noi GAINARIE  ! cati dintre stuparii din Romania sunt hotarati sa-si faca ferma apicola adevarata si sa-si vanda mierea sub marca proprie ????
   Vorbim de ASOCIERE  dar NU se poate face deoarece acest lucru inseamna INVESTITIE  dar romanul vrea castig fara sa investeasca NIMIC.
   ACESTA ESTE CRUDUL ADEVAR !
   P.S. Azi am fost in obor sa vad cu cat se vand porcii . Pretul in magazin la carnea de porc in carcasa este de 10,8 lei , iar in obor un taran cerea pe scroafe fatate 8 lei in viu ! Aici sta problema agriculturii romanesti : producem putin , prost si scump ! pana nu vom lua lectii de la cei avansati si nu ne vom schimba mentalitatea vom ramane un popor de GAINARI  !

milu56

Domnul dr.Dragos,eu cred ca mai bine o societate comerciala cu domenioul apicol unde nu mai depinzi de nimeni,asa se poate si demonstra apicultura.

bucovineanu

"P.S. Azi am fost in obor sa vad cu cat se vand porcii . Pretul in magazin la carnea de porc in carcasa este de 10,8 lei , iar in obor un taran cerea pe scroafe fatate 8 lei in viu ! Aici sta problema agriculturii romanesti : producem putin , prost si scump ! pana nu vom lua lectii de la cei avansati si nu ne vom schimba mentalitatea vom ramane un popor de GAINARI  !"
Referitor la pretul porcilor ca de altfel orice pret la piata libera fiecare poate sa ceara cat vrea. Cumparatorul daca ii convine cumpara, daca nu-i convine nu cumpara. Carnea din magazin e de la animale hranite cu steroizi si numai gust de carne adevarata nu are. La fel e cu legumele si cu majoritatea produselor alimentare din import.Acelasi lucru e valabil si la mierea din supermarchet si cea de la apicultor.  Asa ca eu spun ca nu e bine sa acuzam taranii ca cer prea mult.

D006

Taranul cere cat vrea si in final ramane cu marfa nevanduta sau o da pe mai nimic iar apoi il vedem pe taranul roman la televizor ca se vaita ca saraceste de la zi la zi pt. ca marfa lui nu are pret ...   dar nu-si pune vreo data problema de eficienta muncii.
  Legat de calitate , putem privi si partea cealalta a paharului , carnea de porc din import este o carne curata de la porci din ferme pe cand la carnea romaneasca din obor nu ai nici un control al provenientei , nu stii daca porcul a crescut pe groapa de gunoi , a mancat sobolani , plus ca la noi in tara colcaie pesta si trichineloza... sa nu mai spun ca are si grasime de 4 degete...
   Eu am o vorba despre taran : " daca-l prinzi sa-l fu.. " , de curand am avut un caz cand niste oameni de la Ploiesti doreau sa cumpere niste curcani , i-am trimis la un taran dar acesta cand a vazut oamenii la poarta a inceput cu talente ba ca nu vinde ba ca nu stie cat sa ceara , in loc sa faca afacerea imediat . Bineinteles ca i-a vandut pe curcani dar numai duca ce un cunoscut ia luat la injuraturi pt. ca nu stie cum sa se poarte cu un client care ti-a venit la poarta.
   Apropo de pretul carnii de porc , am fost pana la Focsani si in piata se aducea carcasa de import cu 9 lei pe kg.

D006

Cititi cu atentie :
În acest moment, grecii se află într-o situaţie gravă, cu o datorie externă ajunsă la un nivel-record, de 300 de miliarde de euro, adică 125% din produsul intern brut (PIB), cum a recunoscut ministrul adjunct de finanţe elen, Filippos Sahinidis. În acelaşi timp, previziunile arată că, la finele acestui an, deficitul bugetar al ţării va fi de 12,7%, de patru ori peste pragul maxim de 3% acceptat de Comisia Europeană.
Agenţia de evaluare financiară Fitch a revizuit în scădere calificativul Greciei, de la ,,A-" la ,,BBB+", cu perspectivă negativă. Totodată, Standard&Poor's a avertizat că ar putea coborî ratingul ţării din cauza posibilelor probleme cu plata datoriilor.
Consum mult peste posibilităţi
Chiar dacă datoriile externe ale României se situează în jurul a 30% din PIB, iar deficitul bugetar nu se va adânci peste 8%, specialiştii spun că incertitudinea politică va juca un rol decisiv în evoluţia economiei româneşti.
Cu atât mai mult cu cât există multe asemănări între Grecia şi România. ,,Cetăţenii acestor ţări sunt obişnuiţi să trăiască peste posibilităţi şi nici măcar nu realizează acest lucru. În plus, în ambele cazuri economia a fost, până acum, susţinută de consum", afirmă profesorul de economie Daniel Dăianu.
Potrivit acestuia, o altă asemănare este evaziunea fiscală foarte mare, prezentă în ambele sisteme, dar şi faptul că sectorul public utilizează prea multe resurse. Nu în ultimul rând, în ambele situaţii există mentalitatea că ,,statul trebuie să dea".

În timp ce guvernul elen primeşte de la preşedintele Băncii Centrale Europene impulsuri de a lua ,,măsuri curajoase pentru reducerea deficitului bugetar, care provoacă îngrijorare în zona euro, România nu are nici măcar un guvern pe care să-l tragă la răspundere.
,,Avantajul nostru este că noi ne putem folosi de cursul valutar pentru a finanţa deficitul. Leul pierde din valoare, dar se menţine echilibrul. În schimb, grecii fac parte din zona euro şi nu beneficiază de această libertate", explică analistul economic Dragoş Cabat. Experţii avertizează însă că nu trebuie să abuzăm de această situaţie.
,,Gradul de libertate pe care o asigură politica de curs se poate transforma într-o constrângere teribilă în cazul unor deficite excesive, care ar induce deprecierea severă a monedei naţionale", susţine Dăianu.
Situaţia Greciei este însă un semnal de alarmă pentru europeni. Îngrijorarea provocată a dus la declinul cotaţiei euro şi a acţiunilor la bursele europene.
,,Exclud total
posibilitatea falimentului Greciei", a declarat Jean-Claude Juncker, preşedinte al grupului miniştrilor finanţelor din zona euro. Deficitul bugetar de 9,5% a dus la scăderea ratingului şi în cazul Spaniei
.