Jurnal apicol

Creat de D006, Ianuarie 03, 2009, 03:51:39 PM

« precedentul - următorul »

bee_lover

La noi azi pe la ora 2era soare fara vant si cam 10-11 grade, la unele familii miscare mai mare la altele mai mica (la cele care se vede miscare toate au matci din anul asta, sper sa nu aibe puiet)
[youtube=600,480]http://www.youtube.com/v/gn0asC4t4l0[/youtube]

D006

Am fost la stupi acum 30 de min.
Ieri a plouat marunt toata ziua si sa inseninat peste noapte cu ceva rafale de vant si dimineata era frig. (+5)
Acum e soare si nu misca frunza dar doar cateva albine pe la urdinis.
Ploaia asta va inflori natura.

D006

In urma succesului de la intalnirea din Ramnic ma gandesc ca ar trebui sa ne intalnim mai des si sa dezvoltam schimburi de experienta asa cum sta bine comunitatii APIARDEAL .
  Pentru 2010 putem organiza curs practic de recoltare a veninului si daca Dumnezeu ne ajuta curs de cresterea matcilor.
  Ce ziceti , ne bagam ?

valter

Cu tot respectul pe care-l port colegilor de la Ramnicul Sarat, trebuie sa remarc  ca nivelul stiintific al manifestarii nu sa ridicat la nivelul unei organizari desavarsite.
Continutul comunicarilor ar trebui analizat in prealabil, acest continut sa incite si satisfaca pretentiile auditoriului.
Personal, cu o singura exceptie-veninul, nu am regasit lucruri profunde, adanci care sa miste masele.
O parere a unui prieten caruia ai pasa de ce se intampla la Ramnic.
Prezenta dl. Ing. Popescu Ion -cu ''pledoarie pentru sevrajul extractiei'' sau ''13 chichite-care transforma amatorul in semiprofesionist''....cred ca ar fi extrem de utile.
De ce nu si dl. Fetea daca nu are vre-o alta intanlire...
Iertarea este o virtute crestina.    Alexandre Dumas.

D006

Oricum intalnirile pe tematica vor fi organizate in cadru restrans numai cu oameni chititi pe meserie .  Mi-ai luat-o inainte cu prezenta domnului Popescu , doream sa fie o surpriza .
  La aceste intalniri se va discuta o singura tema de la A la Z.
  Considera ca la 1 decembrie a fost debutul , piatra de temelie , de acum in colo avem un punct de referinta si stim ce sa indreptam.

viorel_v2000

Citat din: valterCu tot respectul pe care-l port colegilor de la Ramnicul Sarat, trebuie sa remarc  ca nivelul stiintific al manifestarii nu sa ridicat la nivelul unei organizari desavarsite.
Cred ca organizatorii si-au dorit in primul rand o intalnire intre apicultori si mai putin o sesiune stintifica.

D006

Intai trebuie sa ne cunoastem personal si sa spargem barierile ridicate de net si apoi incepem si cu intalniri pe tematica.
   Consider ca demersul obiectiv al unui forum tematic este chiar inlesnirea  contactelor  intre oameni si difuzarea informatiei . Este inutil sa fii un forum gen stuparitul  unde discutiile nu au nici o finalitate , unde moderatorii influenti in loc sa organizeze intalniri  lunare intre apicultori mai mult lupta pentru dezbinarea stuparilor si pentru ridiculizarea incepatorilor.
   APIARDEAL devine  incet dar sigur placa turnanta a asocierii stuparilor romani.

D006

Cand vor exista si in Romania asemenea ferme ?
  Sau mai bine zis : vor exista asemenea ferme in Romania ?
[youtube=600,480]http://www.youtube.com/v/dj7h9k2ptus[/youtube]

andrei_salaj

Citat din: dragos2006Intai trebuie sa ne cunoastem personal si sa spargem barierile ridicate de net si apoi incepem si cu intalniri pe tematica.
   Consider ca demersul obiectiv al unui forum tematic este chiar inlesnirea  contactelor  intre oameni si difuzarea informatiei . Este inutil sa fii un forum gen stuparitul  unde discutiile nu au nici o finalitate , unde moderatorii influenti in loc sa organizeze intalniri  lunare intre apicultori mai mult lupta pentru dezbinarea stuparilor si pentru ridiculizarea incepatorilor.
   APIARDEAL devine  incet dar sigur placa turnanta a asocierii stuparilor romani.
Domnule,nu ma pot abtine.Fii rezonabil.
ce te tot iei de stuparitul?.nu-ti convine..vezi-ti de apiardeal..intotdeauna faci comparatii intre asta si ala(si le faci des...sa vada lumea 'nspe mii de pagini si nush ce top)
stai relax...nu in asta consta calitatea unui forum...consta in oameni si idei...+calitate informatie..
forumurile au fost facute pentru informare.nu pentru orgolii personale si alte felurite chestii.
sanatate maxima!

centrifuga

credeam ca te-a impresionat filmuletul!
la varsta ta,asta ar trebui sa te preocupe,cum sa ajungi si tu ca "aia"din film,nu sa te iei in "tasta"cu Dragos!
PS.Nu cumparam palinca!

sfantul spiridon

eu sunt impartial.....sper ca ai inteles asta domnule andrei...cum stuparitul are oamenii lui "grei" asa are si apiardealul-unul dintre acestia este dragos- acesti grei se mai pot supara intre ei ca sunt de acelasi calibru, da sincer mi se pare penibil ca eu, dau un ex, sa ma leg de unul care face apicultura "industriala" sau sa ma apuc sa dau lectii de moralitate unor oameni pe care nu-i cunosc
eu de soare, mult ma tem...
www.sfantulspiridon.sunphoto.ro

milu56

Ar putea renunta la forum,ar putea veni si aia de pe stuparitul aici,sigur ar fi primiti,poate asa nu ar mai fi cearta.

D006

pai deja sunt aici sub alte nume.

sfantul spiridon

asa este..trebuie sa avem grija ca unii oameni de pe apiardeal sa fie cat de cat protejatii in lupta lor cu ....fantomele
eu de soare, mult ma tem...
www.sfantulspiridon.sunphoto.ro

Kiwi Bee

Citat din: AndreiRNpai deja sunt aici sub alte nume.
Asta a fost cea mai puternica :wink:
Ceau la toti,
de mai mult timp ma gindesc unde sa postez o intimplare reala care poate va va ajuta intro buna zi.Poate topicul asta este destul de tolerant pt. tema povestii mele.
Spre noroc aici sint mai multe tipuri de apicultori care vin si citesc citeodata mai posteaza si citeodata ..... se supara pe tastatura si atunci iese ce iese.
E adevarat ca unii incearca sa ridice nivelul apiculturii comerciale romane la un nivel mai "optim".
Au fost vremuri cind lucram cu albinele (nu aveam nici 5 ani) pe linga tata si eram doar in chiloti de baie(slipi).In schimb azi ne imbracam in armura si, si asa primim citeo intepatura(care nu strica sanatatii!).
Dragos!, iati ramas bun de la albina carpatina.Nu o mai avem.Asa pura si blinda cum era. Avem in schimb albina puternica, rezistenta(daca ii dam antibiotice) =D si culege miere si de unde nu este.Vau, de asta ne trebuie!!!
Ei, nu este chiar asa caci noi apicultorii(chiar si astia mici ca si mine) incercam sa facem si pe dracul in patru sa raminem la calitate.
Binenteles ca unii mai avansati(la nivel comercial) necesita o baza sociala(asociatie) care sai aprovizioneze cu informatii utile ca sa se descurce mai bine si la nivel international.Toate tarile fac asa.
Bine ...bine aveti si voi asociatia apicola romana dar poate ca nar strica sa fie restructurata.
Stim cu totii ca este mult mai usor sa faci un lucru NOU decit sa repari ceva "vechi".
Deci sa nu credem ca este fara folos infiintarea/formarea unei noi organizari, asociatii sau firme de BRAND national numai pt. ca noi avem doar 1, 10 sau 40 de familii de albine.Si ce ne intereseaza pe noi cei cu sute si mii de familii?Nui asa?
Ei uite ca tema poate fi cu adevarat interesanta si pt. cei mici.
:uimit:   :uimit:   :uimit:   :uimit:
Si sa vezi ca am ajuns la tema pt. care am inceput sa scriu  :smile:
Azi miine sint 5 ani ca mam mutat in Noua Zeelanda si de 4 ani am din nou albine.
Pe la inceputul anului acesta am citit un articol intrun ziar "taranesc-nul poti cumpara, trebuie sa te abonezi".
Eu locuiesc mai in nordul tarii si la vreo 1500km si mai bine de mine(pe insula sudica) mai multi apicultori sau unit si au format o asociatie/firma de care pina acuma nu a existat in Noua Zeelanda(adica strategia lor e mai unica aici).
Aici asociatia nationala a apicultorilor nuti preia nimic(nici un produs)-totul este privat.
Vinzi unde poti si la ce pret poti.
Pe miere nuti da nimeni mai mult de $3(adica 1.50 euro) exceptie facind mierea manuka care poate urca si la 10 euro.Vorbim la varsat in butoaie sau galeti etc.
O mica mentionare:in Noua Zeelanda sint putin peste 354000 de familii de albine, in peste 21300 de stupini, in mina a aproape 2700 de stupari(si angajatii lor).
Evident productia anuala de miere nu depaseste 12000 de tone.Au fost ani cind era doar jumatate.Si asa o mare parte se vinde in strainatate caci noi sintem doar 4 milioane de locuitori... dar avem 40 de milioane de oi   :rotfl:
Cei mai mari importatori de produse Neo Zeelandeze(tot felul de produse) sint Britanicii si Americanii.Binenteles ca in aceste tari se exporta si cea mai multa miere(la butoaie si gata ambalat).
Citiva stupari din aceasta asociatie/firma noua au descoperit ca in unele magazine din Marea Britanie mierea Neo Zeelandeza atinge chiar si 37 de lire sterline/kg.Pe cind stuparul primeste doar 1.50 euro/kg.Putin mai mult la mierea manuka.
Sint mai multe feluri de mieri aici care sint recunoscute pt. proprietatile lor benefice asupra sanatatii.De exemplu mierea manuka este dovedita prin teste de laborator ca are continut de antibiotic natural si vindeca 3 boli diferite.In functie de concentratia de "UNIC MANUKA FACTOR" la magazinele noastre un kg poate atinge si 30 de euro dar asta trebuie sa fie cu factor activ de manuka ridicat.Testul de laborator iti spune exact oricum.
Eu pina in prezent am facut doar miere multiflora cu un continut de 10% manuka.Asta nu se incadreaza nici ca si miere de baza manuka.
Uite ca apicultorii nemultumiti din articolul din ziar(mai exact 86) sau unit si au format o asociatie/firma.
Printre ei sint stupari mici cu 20 de familii si altii cu 2000.Ei nusi mai vind mierea la nici un achizitioner sau firma particulara intermadiara ci o proceseaza si o vind gata ambalata.La export mai vind si in butoaie dar nu au intermedier, deci o dau la un pret mai ridicat decit acum citiva ani.
In Noua Zeelanda vind mierea direct la magazine si international colaboreaza cu o companie mondiala de import/export(au si asitia comisionul lor) care ia ajutat sa isi vinda mierea tot la magazine.
Astfel azi ei stiu exact in cite magazine din UK se vinde mierea lor si la ce pret + sau orientat si spre China(mai exact Hong Kong) unde la fel au evindenta magazinelor care vind produsele lor.
Asa pretul este dirijat un pic si de ei si un pic si de piata.
Calitatea produsului este reclama lor.
In Noua Zeelanda nu se poate folosi nici un fel de medicament/antibiotic pt. nici o boala a albinelor.Deci nu sint probleme de reziduri in produsele apicole.Pt. varroa folosim aproape toata paleta mondiala...firar.
Si iute cum fiecare membru al acestei asociatii/firme ia mai mult la kg de miere si sint mai fericit decit acum citiva ani.
Binenteles au si ei sedinte regulate pt. dezbaterea planului anual si sezonal ....etc.
Banul ii stimuleaza si pt. asta sint uniti.
Sa ne gindim pt. un moment la nivel de Romania.
Chiar si un apicultor cu 2000 de familii de albine este mic sa intre pe piata Romana si EU de unul singur.
Aliiduse cu mai multi zeci de apicultori puterea lor ar creste si prin eliminarea unor comercianti care nu au avut scula apicola in mina lor vreodata pretul de desfacere ar creste in favoarea tuturora.
Oare la ora actuala sar putea realiza o astfel de asociatie si in Romania?-Poate ca exista si nu stiu... hups
Cu reguli proprii si aspre dar egale unde calitatea si numele asociatiei sa fie pe primul loc?
Unde NU incalcarea celui mic este interesul ci ajutarea lui ca sa se ridice si sa faca fata?
Criterii de dezbatut ar fi cu gramada de aceea cei care cred ca intemeierea unei aliante iar fi si lui de folos sa se ridice si sasi spuna cuvintul ca intro buna zi visul de azi sa va fie viata de zi cu zi.
PS-daca unii incearca sa puna pe picioare o astfel de asociatie sau alta iar tu nu esti interesat(treaba ta de ce) atunci dute la pescuit-undita nuti trebuie doar un cort comod si o dama buna  :wink:
numai bine