Jurnal apicol

Creat de D006, Ianuarie 03, 2009, 03:51:39 PM

« precedentul - următorul »

D006

Dragii mei nu stiu cum se face agricultura la voi dar pot sa va povestesc cum este in zona Baraganului pe unde ma invart eu cu stupii in pastoral.
  De de o parte avem agricultura ridicata la nivel de industrie , exemplu IMB unde arendasul Culita Tarata numai pentru a-si motiva inginerii le-a cumparat la toti Toyota Hillux si au fost doar 50 de buc. in valoare de un milion de euro. Intre Viziru si Bordei Verde e o ferma care reuseste doua culturi pe an , in curte se vad doua elicoptere , la Stancuta este ce mai mare orezarie din Romania , cumparata de un italian functioneaza aproape ca capacitate maxima de 3000 de ha.
  Pe de alta parte avem asa zisii "sefi de asociatie" , fermierii mai simplu spus care an de an au investit profitul si acum au ferme cu suprafete in medie de 400 de ha., oameni care au salvat satul romanesc.
  Si la extrema cealalta avem batranii care se chinuie cu parcele mici si amarastenii care au preferat sa vanda pamantul si acum muncesc cu ziua la boier.
  Cei care fac performanta depoziteaza productia in silozuri moderne iar taranul de rand in hambare contaminate .

Si ca  sa va exemplific cel mai bine taranul roman va dau urmatorul exemplu : munceste amaratul la vie tot anul , taie , leaga , stropeste , ara , sapa , face recolta buna de struguri si cand face vinul pune productia intr-un butoi contaminat cu mucegai ! cum poti numi un asemenea om care se vaita ca nu are cum sa vanda vinul ?
  Tarani suntem toti romanii pentru ca geneza poporului roman nu s-a produs in cetati ci in padure in sate izolate . Trebuie sa ne asumam trecutul si prezentul apoi sa privim cu coloana dreapta spre viitor.
  DECAT SA NE VAITAM CA GUVERNUL ESTE DE VINA MAI BINE PUNEM OSUL LA MUNCA !

Bătrânul

Citat din: dragos2006Dragii mei nu stiu cum se face agricultura la voi dar pot sa va povestesc cum este in zona Baraganului pe unde ma invart eu cu stupii in pastoral.
  De de o parte avem agricultura ridicata la nivel de industrie , exemplu IMB unde arendasul Culita Tarata numai pentru a-si motiva inginerii le-a cumparat la toti Toyota Hillux si au fost doar 50 de buc. in valoare de un milion de euro. Intre Viziru si Bordei Verde e o ferma care reuseste doua culturi pe an , in curte se vad doua elicoptere , la Stancuta este ce mai mare orezarie din Romania , cumparata de un italian functioneaza aproape ca capacitate maxima de 3000 de ha.
  Pe de alta parte avem asa zisii "sefi de asociatie" , fermierii mai simplu spus care an de an au investit profitul si acum au ferme cu suprafete in medie de 400 de ha., oameni care au salvat satul romanesc.
  Si la extrema cealalta avem batranii care se chinuie cu parcele mici si amarastenii care au preferat sa vanda pamantul si acum muncesc cu ziua la boier.
  Cei care fac performanta depoziteaza productia in silozuri moderne iar taranul de rand in hambare contaminate .

Si ca  sa va exemplific cel mai bine taranul roman va dau urmatorul exemplu : munceste amaratul la vie tot anul , taie , leaga , stropeste , ara , sapa , face recolta buna de struguri si cand face vinul pune productia intr-un butoi contaminat cu mucegai ! cum poti numi un asemenea om care se vaita ca nu are cum sa vanda vinul ?
  Tarani suntem toti romanii pentru ca geneza poporului roman nu s-a produs in cetati ci in padure in sate izolate . Trebuie sa ne asumam trecutul si prezentul apoi sa privim cu coloana dreapta spre viitor.
  DECAT SA NE VAITAM CA GUVERNUL ESTE DE VINA MAI BINE PUNEM OSUL LA MUNCA !
Ai dreptate Dragos Cu batrinii astia .  =D  Exemplificarea poti vedea azi la ora 10 in EMISIUNE FERMA pe Tvr2 :hi:  Dupa tine bogatasii taii sint mai fericiti sau maninca cu doua guri ??? :hi:  :hi:  Poate vei vedea in treacat si stupina mea :rotfl:

valter

Eu am sa ma risc si anul asta cu o bucata buna de purcel crescut de tata la tara, poate si-un beauf dac-o taia vitelul... usor murdar de balegar pe blana...
Sper sa nu va suparati.
Sa dea Dumnezeu multa sanatate taranului roman truditor al campului.
Iertarea este o virtute crestina.    Alexandre Dumas.

D006

Citat din: Batrinul
Ai dreptate Dragos Cu batrinii astia .  =D  Exemplificarea poti vedea azi la ora 10 in EMISIUNE FERMA pe Tvr2 :hi:  Dupa tine bogatasii taii sint mai fericiti sau maninca cu doua guri ??? :hi:  :hi:  Poate vei vedea in treacat si stupina mea :rotfl:
Acesti  "bogatasi" nu mananca cu doua guri dar in schimb dau mancare la multe guri !   Fara ei aveam o lume rurala numai de betivi , asa mai vedem si treburi bine facute si tarani la munca .
    Valtere trebuie sa ne ridicam peste stadiul de agricultura de subzistenta ! nu ar fi bine sa jucam in alta liga ? In loc sa ne multumim cu traditionalul porc de Craciun poate facem o ferma ? bine , este un exemplu .. dar se poate aplica si in cazul albinelor , nu am putea sa facem ferme mari ?

D006

Pai si la taran ca si la apicultor,numai ca mult mai grav, au prosperat samsarii in detrimentul producatorului.Figuranti si profitori notorii de genul Dobre  sunt si la legumicultori sau oieri.
Vina nu este la taranul roman ci la cei ce au avut fraele tarii de 60 de ani .Astia au muls  tot ce se putea mulge de la ei.Atat voturi cat si produse obtinute cu unelte de secol X.
Sa acuzam taranii ca nu au putut lucra pamantul ca si cei din vest, dupa ce la colectivizare au fost ciuntiti atat de pamant cat si de vite si grapa sau plug.Iar la impartirea pamantului, au primit doar lotul si o pereche de manusi (sa nu faca bataturi).Cu ce sa lucrezi omule? Au fost tinuti in intuneric de mai marii zilei ca o masa de manevra sigura.
Astazi sa vi si sa arunci cu noroi peste aceasta clasa demna de lauda este putin cam mult.

D006

Cred ca vorbim de tari diferite  :rotfl:   in zona mea pamantul se munceste cu utilaje de la 100000 de euro in sus de la Jhon Deer sau New Holand  :hi:
   Anul acesta la oi s-a dat o subventie pe cap de animal de 35 lei , un baiat istet care are peste 400 de oi  plus pasune  in zona defavorizata unde s-a dat subventie de 100 euro la hectar  a luat subventie in jur de un miliard jumate , acesti bani ia bagat parte la un proiect de pescuit si acum are si balta care jumatate a fost platita cu bani de la UE.  Asa se face agricultura !
   Ca tot ziceti ca arunc cu noroi , cand ati intrat ultima oara intr-o carciuma de la tara ? stiti a ce pute ?
   Sunt doua alternative :
   1) agricultura moderna facuta de mari fermieri cu eficienta maxima ,
    2 agricultura facuta de batrani si saraci cu sapa in spate .
  In care Romanie va place sa traiti : in cea cu mari fermieri  sau in cea cu saracie ?

D006

Vesnica disputa dintre realism si idealism.
Nu este fraier cine cere ci cel care da.
Da, agricultura/apicultura de subzistenta este munca multa pe 3 lulele.
Da, este placut si usor sa romantizam pe agricultor dar ..... numai el stie cat se chinuie.
Culmea este ca ani in urma am cumparat porc viu la licitatie cu 48 de centi libra.

sfantul spiridon

domnule dragos, aveti in esenta dreptate dar
...nu trebuie sa picam in plasa liberala-la scufundarea titanicului s-a pus problema ca cei salvati printre primii sa fie bogatasii ca ei dau mancare la cei saraci
...taranul roman nu e prost, este fricos...dupa ce a murit pentru pamanturile lui, ii e greu sa creada ca le da prosperitate un strain cand tara e condusa de hoti
...nu sunt informatii dinspre primarii catre tarani, si primarul nu-si face treaba in multe zone din tara
...a..si intradevar meteahna comunista dar absolut comunista ca nu poti jumuli astazi nimic si trebuie sa astepti pana cand vrea domnul
...nu uitati, agricultura nu ar fi existat fara ion si gheorghe
           reidica-te gheorghe, ridica-te ioane!
eu de soare, mult ma tem...
www.sfantulspiridon.sunphoto.ro

D006

Era o vreme cand si eu gandeam ca voi dar intre timp am invatat de la multi oameni care muncesc la greu  in diferite domenii si dezvolta afaceri de succes mai ales in agricultura.
  Intr-o discutie cu un procesator de miere sustineam punctul de vedere al apicultorului ( al taranului in general) in relatia cu comerciantii.  Am venit cu placa stiuta ca mai bine ne vindem noi produsele , ca suntem jegmaniti , ca trebuie sa ne asociem , etc. Stiti care a fost raspunsul procesatorului : a te descurca sa vinzi cateva tone de miere la un pret mai mare este gainarie de familie , Afacere se cheama cand vinzi de la 1000 de tone de miere in sus , atunci simti profitul chiar daca adaosul pe kg. este mic dar inmultit cu un milion ?
   Totul depinde la ce scara gandim , avem doua pogoane de pamant si o vaca si vrem sa ne chemam fermieri , avem 20 de stupi si iar vrem sa ne consideram fermieri , FALS !
    Daca ai doar o vaca sau un porc sau 10 stupi se considera Hoby si un vei fi ajutat de nici o entitate guvernamentala.  Abia  cand ajungi sa lucrezi la scara mare vei fi luat in considerare si vei accesa fonduri si iti va convine sa faci agricultura.
  Noi in viata pentru a evolua , deoarece nimeni nu s-a nascut invatat , trebuie sa ne alegem modele. Dumneavoastra ce model va alegeti : taranul cu sapa in spate care munceste 365 de zile pe an si moare sarac  sau fermierul cu utilaje moderne care merge in occident sa se scoleasca , care aplica tehnologii de ultima ora , care lasa in urma o ferma incheiata ?

filip

Dragos,cand mai multi i-ti spun sa mergi sa te culci ca esti beat,ascultai chiar daca esti constient ca ei nu au dreptate.
Am umblat la toate simpozioanele si intrunirile privind acesarea de fonduri.Dupa ce am vazut mersul,am mers la BCR si avand serviciu am putut sa acesez un credit sa pot sa-mi realizez visul.
Daca taranul din mine nu mergea la oras sa aiba o slujba probabil ca nu puteam acesa un credit.
Atunci se pune problema ,CUM VEDEM MODERNIZAREA TARANULUI ROMAN
Bunavointa are,putere de munca are,lenes nu-i.
Cum ar trai  BAIETII destepti daca ar disparea TARANUL? :)
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

D006

Toamai acum la televizor l-am vazut pe Batranul in noua sa casa !   asta da fermier !  curte de 10 hectare ! 
  Batrane esti mare !  dar ce te faci daca vin comunistii la putere ...  :zzz:
   Filipe nu ai auzit de agricultura automatizata ? crezi ca IMB se lucreaza cu tarani ?

filip

Am auzit doar ca noi care vrem nu putem.Cei care pot nu vor sa imparta cu nimeni.Iar cand aceseaza fonduri o fac cu alt scop.
Iar "romania apicola ",asa cum o vad eu e urmatoarea "
In fiecare localitate sa existe multi apicultori cu un numar de stupi de la 10 in sus.Astfel toata flora melifera ar fi exploatata la maxim
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

valter

Batranul ne-a avertizat:
'' Poate vei vedea in treacat si stupina mea''.
Valter spune'' jos palaria'' Peter J.

valter

Intamplarea, fericita, face ca noi doi sa ne cunoastem foarte bine, sa semanam foarte bine.
<<<''dragos 2006-Valtere trebuie sa ne ridicam peste stadiul de agricultura de subzistenta ! nu ar fi bine sa jucam in alta liga ? In loc sa ne multumim cu traditionalul porc de Craciun poate facem o ferma ? bine , este un exemplu .. dar se poate aplica si in cazul albinelor , nu am putea sa facem ferme mari ?''>>>>
Dar,  diferim in cateva locuri. Eu fiu de taran, tu..., eu doresc si astazi sa sterg rosia din gradina de praf si s-o mananc cu sare si fara paine, tu..., eu sa belesc porcul crescut de tata, tu ..pe al lui Radulescu(pdl) de..., eu sa mananc o zama de gaina de la mama din curte, tu...gaina de la avicola igienica care nu scormone rame...
Eu inca ma simt taran si visez la casa ''Batranului'' pentru ca sunt arestuit intr-un bloc, asemanator cu al tau...

D006

Toti ne dorim  sa traim cum descrii tu indiferent cum ne cheama dar stii care este diferenta dintre noi si Batranu ?