loca americana

Creat de dragos2006, Octombrie 28, 2007, 03:10:14 AM

« precedentul - următorul »

bucovineanu

[quote author=E-mail]Rog sa-mi spuna cineva daca pot trata  fam. de albine  de loca folosind turte din miere cristalizata+ zahar pudra+ oxitetraciclica ? Deci ,acum, iarna ?[/quote]
Cine si cand a pus diagnosticul de loca? Loca este o boala a puietului si se manifesta in sezonul cald. Tratamentul medicamentos nu e suficient pentru a scapa de boala.
Spune mai multe despre situatia in care se afla stupii.

Bătrânul

Am apucat sa citesc si asta : LOCA SE VINDECA CU CEAIURI .  Asa este dar  trebuie UN FOC MARE peste care se pune STUPUL CU TOT si peste stup se prepare ceaiul din LACRIMILE SI DUREREA DE SUFLET a Stuparului. :mad:  :mad:

ioanardelean55

daca nu mai e voie cu antibiotice ? ce sa facem sa lasam albinele sa moara ? trebuie incercat cu ceva .chiar si unele boli la om se trateaza cu ceaiuri .

stefan1

Citat din: ioanardelean55daca nu mai e voie cu antibiotice ? ce sa facem sa lasam albinele sa moara ? trebuie incercat cu ceva .chiar si unele boli la om se trateaza cu ceaiuri .
Ceaiurile, poate, sunt eficiente pentru cresterea imunitatii albinelor si evitarea aparitiei bolii. Odata boala instalata, este in pericol intreaga stupina cat si toate din zona lor de zbor. De aceea trebuie mare seriozitate intr-o asemenea situatie.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

D006

Citat din: BatrinulAm apucat sa citesc si asta : LOCA SE VINDECA CU CEAIURI .  Asa este dar  trebuie UN FOC MARE peste care se pune STUPUL CU TOT si peste stup se prepare ceaiul din LACRIMILE SI DUREREA DE SUFLET a Stuparului. :mad:  :mad:
Total de acord.
Cine se joaca cu asa boala nu analizeaza situatia rational ci sentimental.
Doar cenusa trebuie sa mai ramana din un astfel de stup.

ioanardelean55

cel mai important este sa prevenim aparitia boli fie ea de orice natura .aici trebuie mare atentie ,si grija dupace sa instalat boala e grav ,si cind ne gindim ca totul pleaca de la noi (adica de la stupari) ,neglijenta ,in servici mai pe romaneste la uni ,la altii lipsa de cunostinta , si uite asa lantul slabiciunilor , sa ne fereasca D-zeu de boli mai ales de cele infectocntagioase .

piti

In luna mai 2007, o familie intr-o lada cu 10 rame 1/1. Vremea era prea rece ca sa pun magazia (cel putin asa am crezut eu atunci), familia era frumoasa, eu imi facusem lazi noi pe 12 rame. Asa ca am transvazat familia respectiva intr-o lada noua. Aceasta a fost singura familie pe care am transvazat-o. In luna iunie am gasit semne de boala la aceasta familie. Mi-am zis prima data ca a racit puietul la transvazare, dar in wek-endul urmator semnele erau clare ca este mai mult decat racirea puietului, asa ca am facut sirop cu tetraciclina (ce am avut atunci acolo la mine) si le-am administrat 500 ml sirop in hranitor si le-am si stropit printre rame cu sirop. Am dus fagure cu puiet la laboratorul de la USAMV Cluj, unde se vede un inceput de loca americana. Am scos toti fagurii cu puiet din stup si am inlocuit cu faguri noi necladiti si am tratat intreaga stupina cu oxitetraciclina, 3 administrari la 7 zile cu sirop si 2 cu zahar pudra. Familia respectiva si-a revenit si nu am gasit urme de boala de atunci dar de la familia respectiva nu am extras miere in anul urmator si nici nu am pus magazia ci am lasat-o sa vad ce se intampla cu ea. In 2009 a roit. Au trecut aproape 3 ani de atunci si ma intrb si acum de unde s-a imbolnivit acea familie cu loca si daca mai exista acel virus la mine in prisaca sau la vecini. Mentionez ca in primavara 2009 am transvazat familia intr-o alta lada.

filip

Citat din: pitiIn luna mai 2007, o familie intr-o lada cu 10 rame 1/1. Vremea era prea rece ca sa pun magazia (cel putin asa am crezut eu atunci), familia era frumoasa, eu imi facusem lazi noi pe 12 rame. Asa ca am transvazat familia respectiva intr-o lada noua. Aceasta a fost singura familie pe care am transvazat-o. In luna iunie am gasit semne de boala la aceasta familie. Mi-am zis prima data ca a racit puietul la transvazare, dar in wek-endul urmator semnele erau clare ca este mai mult decat racirea puietului, asa ca am facut sirop cu tetraciclina (ce am avut atunci acolo la mine) si le-am administrat 500 ml sirop in hranitor si le-am si stropit printre rame cu sirop. Am dus fagure cu puiet la laboratorul de la USAMV Cluj, unde se vede un inceput de loca americana. Am scos toti fagurii cu puiet din stup si am inlocuit cu faguri noi necladiti si am tratat intreaga stupina cu oxitetraciclina, 3 administrari la 7 zile cu sirop si 2 cu zahar pudra. Familia respectiva si-a revenit si nu am gasit urme de boala de atunci dar de la familia respectiva nu am extras miere in anul urmator si nici nu am pus magazia ci am lasat-o sa vad ce se intampla cu ea. In 2009 a roit. Au trecut aproape 3 ani de atunci si ma intrb si acum de unde s-a imbolnivit acea familie cu loca si daca mai exista acel virus la mine in prisaca sau la vecini. Mentionez ca in primavara 2009 am transvazat familia intr-o alta lada.
Se poate sa fi furat miere de la un stup contaminat.Inclusiv stup stabilit in scorbura unui copac
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

bucovineanu

De cele mai multe ori focarul de loca se afla in stupii incepatorilor carora le-au murit albinele si care din neglijenta sau nestiinta nu inchid acesti stupi si ii lasa cu ramele infestate in ei. Mai ales acum in primavara cand nu exista cules in natura albinele gasesc acesti stupi si astfel contaminarea e realizata.

stefan1

Si eu am avut un asemenea caz cu vre-o 15 ani in urma. La doi din cei mai buni stupi am gasit cateva celule suspecte. Stiam de loca numai din teorie, dar semnele erau clare. Imediat am luat la purecat toti stupii, dar nu am mai gasit nimi la altii. Am facut tratamentul cu teramicina, dupa prescriptii, de 5 ori. Nu am distrus fagurii ca erau doar cateva celule pe care albinele le-au curatit rapi. Am insemnat toti fagurii stupului inclusiv de cat si cativa ani am avut grija sa ii dau aceluiasi stup. Am avut mare grija si la puietul din fagurul crescatori de la acesti stupi, pe care ii cercetam amanuntit. Nu a mai aparut nici n semn si nii de atunci incoace.
  Curand am aflat si cauza imbolnavirii: un stupar dintr-o localitate vecina a adus la socrii 6 familii suspecte de loca americana!!!!Una din ele a fost atacata de acei doi stupi ai mei. Deci nu numai incepatorii pot raspandi boala, ci si stupari inonstienti.
  N-as vrea sa induc in eroare in special pe incepatori. Sansa mea a fost ca am vazut rapid, cand au fost doar cateva celule afectate. Tratamentul sigur la loca americana este focul la ramele si fagurii stupilor infectati, un tratament preventiv la toata stupina si masuri de igiena si mai stricte in ce priveste schimbul de faguri cu puiet, cu miere sau chiar de faguri goli de l o familie la alta. De asemenea sa se renunte la pastoral sau la mutari de familii, sa nu mai vorbesc de vanzari de material biologi sau chiar de lazi dintr-o astfel de stupina. Doamne, fereste!!
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

piti

Stefane mi-ai mai ridicat putin moralul cand ai spus ca au trecut 15 ani si nu a mai aparut nici un semn de boala.Oricum frica de aceasta tot nu a disparut si stii vorba aceea din popor ca dupa ce te frigi odata cu ciorba pe urma suflii si in iaurt. Cam asa sunt eu acum. Ma gandesc ca am prin vecini niste asa zisi apicultori care au mostenit niste familii de albine si in afara de a scoate niste miere de la ele altceva nu mai stiu. Ca sa nu mai spun ca intrun an pe la sfarsitul lui august au inceput sa scoata mierea, pe la amiaza. Ce sa va spun, au declansat un furtisag de toata frumusetea, norocul meu a fost ca eram si eu acasa ca altfel cred ca se termina cu un macel in masa. Numai bine si sanatate.

mate1


mate1

sall am nevoie de sfat am depistat l.a in stupina
:mad:

D006

ia legatura cu medicul veterinar concesionar si du probe la laborator .

D006