loca americana

Creat de dragos2006, Octombrie 28, 2007, 03:10:14 AM

« precedentul - următorul »

D006

Am recitit cu atentie toate postarile de aici si simt nevoia sa fac cateva interventii :
  - Nu intra nimeni cu japca in curtea ta dar in clipa in care te-ai apucat sa cresti animale : porci , oi , vaci , albine , etc . te supui automat controlului sanitar -veterinar . Acesta este cu atat mai necesar cu cat oamenii isi trec animalele in registrul agricol si veterinarul nu poate sa se scuze ca nu a stiut de existenta animalelor sau a albinelor in cazul nostru.
  Veterinarul are obligatia ca de doua ori pe an sa ia probe pentru analize de la albine . la fel se intampla si la vaci , cai etc. la animale este mai usor deoarece veterinarul aduna animale mari la un loc si ia probe intr-o singura zi de la toate animalele . la pasari si porci in general se ocupa tehnicianul veterinar la domiciliul fermierului .
  La mine in zona nu s-a pus problama ca vreo data veterinarul sa nu fie lasat sa intre in curte . Si la albine la fel , dar daca se gaseste vreun cretin care se crede destept si nu lasa veterinarul sa intre , acesta din urma comunica evenimentul mai departe iar cretinul va fi amendat cu cel putin 1000 de lei . Chiar daca nu plateste amenda atunci cand va avea nevoie de o hartie de la primarie intai va trebui sa achite amenda .
  Omul are de ales ori este de bun simt si intelege gravitatea situatiei si cheama el veterinarul sau poate fi vreun cretin care se va alege cu o amenda barosana .
  Ma mai repet ! la mine in zona nu s-a intamplat ca veterinarul sa nu fie lasat sa intre.  Nu am timp de povesti acum dar a fost frumos cand s-a facut incrotalierea la animale si au fost si atunci ameni ce nu doereau acest lucru dar cand au vazut cat e amenda au tacut imediat.
  Treaba cu probele le-am lamurit cum facem acum cu tratamentul ? il mai asteptam pe Pab cu lamuriri ? s-au dam drumul la schem de tratamente . Daca da cu ce schema sa incep cu cea de la Sibiu sau cu cea de la Zalau ?

stefan1

Se zice ca libertatea este necesitate inteleasa. E o formulare comunista, dar de fapt preluata din filozofia germana si foarte adevarata. Daca intelegem ca un lucru este necesar, il acceptam si nu trebuie sa fim fortati ca sa-l suportam. Daca nu as intelege ca o injectie imi face bine, numai cu forta mi-ar putea-o da.
Sigur ca garantarea proprietatii este un principiu fundamental al unei societati bine asezate. La noi insa am sarit din extrema comunista in care nu erai sigur pe ce ai si statul vana pe toti care acumulau mai mult, chiar daca prin multa munca, am sarit deci in cealalta extrema. Am vazut sofer care s-a incuiat in automobil si nu voia sa dea actele unui politai, care nu stia cum sa procedeze, ca masina e proprietate privata si nu indraznea sa o incalce. Sunt aberante si situatiile cu exproprierile de interes public. Vezi ce se intampla cu autostrazile. Niste profitori sus-pusi afla inainte traseul acestor obiective, cumpara terenuri la un pret de nimic si apoi nu vor sa-l vanda statului decat prin negocieri foarte dure si cu preturi exorbitante. Ba se amana mult investitii ca cineva refuza sa-si vanda terenul fara un anumit pret. Alte tari folosesc evaluatori care stabilesc pretul terenului dupa zona si nimeni nu poate refuza exproprierea. O lege clara ar rezolva treaba, dar juristii din Parlament castiga prin cabinetele lor de avocatura din asemenea procese grase, in care totdeauna statul pierde, si deea nu vor sa faca o lege clara.
Intorcandu-ma la albine, cum a spus si Szlörinc, de 30 de ani nimeni nu mi-a verificat sanatatea stupilor macar o data. Si laboratoarele veterinare uneori nu-si fac treaba constiincios. O singura data am dus la analiza niste probe din doi stupi, dintre care unul avea ceva puiet varos. Mi-au spus ca totul e in regula, nu au vazut ceea ce se putea vedea cu ochiul liber.
Faptul ca ar putea sa apara abuzuri cu inspectorii care iti intra in curte, nu e motiv sa nu se dea nimanui voie sa intre pe o proprietate privata. Ce ar fi sa nu mai lasam chirurgii sa umble cu bisturiul, ca Ciomu a facut ce a facut? /  Mai cu seama in conditiile stuparitului pastoral, pericolul infestarilor este mai mare in aglomeratiile apicole, iar raspandirea ulterioara se face pe suprafete mari. Dar oare mai au legiuitorii timp si de noi?
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

D006

Da, o astfel intelegere a proprietati private poate duce la anomali serioase deoarece albinele noastre "fura" nectar sau polen de la o persoana fizica sau de la stat.

D006

Sa revenim la loca ...
    In anii de cand ma ocup de stuparie am avut sansa sa cunosc cativa apicultori care au trecut prin marele atac de loca de la sfarsitul anilor 70 , inceputul anilor 80 . Atunci numai cine a dat teramicina la greu a reusit sa treaca familiile prin acea cumplita epidemie , cine nu a tratat puternic a ramas cu cutiilile goale . De atunci s-a impamantenit obiceiul de a se da antibiotic la albine lucru care a dus la disparitia  clinica a acestei boli in anii 90 in Romania . dar odata inceputa campania de inlaturare a antibioticelor din tratamentul albinelor , familiile au devenit vulnerabile in fata agentului patogen.
  Dupa revolutie a inceput si importul ilegal de material biologic iar marii specialisti de la ICDA  inloc sa avertizeze de pericolul readucerii locii in Romania au tinut-o sus si tare cu distrugerea celei mai bune rase de albine din lume : apis carpatina.
  Si uite asa la Sibiu a aparut un importator si crescator de Buckfast iar la Zalau s-au adus matci la greu din Germania. Nu uit ca acum 3 ani domnul Oros venea cu puierila explicatie ca loca s-a luat de pe frunzele pomilor cand mai  simplu  si adevarat era sa se spuna ca importurile necontrolate au dus si la infectarea masiva cu loca in Ardeal .
  Urmari : mari stupari din Ardeal au coborat cu stupii in estul si sud estul Romaniei si pe unde au trecut au imprastiat loca .
   La cei din aceste zone care se plang de loca sunt oameni cu stupini stationare situate langa marile masive de salcam si tei pe unde au trecut cei din vest. Acesti apicultori mici nu merg des la stupi si nici nu sunt atenti la starea de sanatate aalbinelor asa ca acum au gasit loca in stupi . In acelasi timp cei din vest au pus la punct metode de tratament cu antibiotic astfel incat sa nu poluieze mierea.
  Atentie mare la cine vine cu stupii langa voi pt. ca s-ar putea sa va lase musafiri !

valter

Un prieten, parinte ortodox, mi-a spus astazi ca Dl. conf. dr. Iordache a fabricat un medicament care nu contine antibiotice si poate trata o mare parte din virozele albinelor.
Prietenul spune ca la folosit si ca rezultatele sunt deosebit de bune.
Nu am retinut numele preparatului, nu stiu de este acreditat in piata, cat si ce contine. Daca are cineva referinte sau poate da detalii, plase!
Iertarea este o virtute crestina.    Alexandre Dumas.

D006

La targul de la Bucuresti m-am intalnit cu domnul Nicolae Toma din com. Berceni judetul Prahova propieterul firmei OVISAN IMPORT EXPORT srl. care printre altele importa din Spania medicamente si suplimente alimentare pentru albine. La el am vazut medicamente pentru combaterea locii care NU sunt pe baza de antibiotice.
  Aderesele dansului de mail :
  E-mail

milu56

Nu te-ai informat de pret?Eu cred ca e mai bine sa cantarim avantajele pret-munca.

D006

Tratament cu plante medicinale :
grupa A : sunatoare , menta , coada soricelului , musetel

grupa B : sunatoare , coada soricelului , patlagina , roinita , urzica mare
grupa C : sunatoare , foi de porumb , fructe de maces ,  flori de tei , papadie
  10 grame  din prima planta si cate 5 grame din celelalte  , se face infuzie  10 min. pe foc si se mai lasa 10 min. si apoi se adauga zaharul.
   150 - 200 ml. de dau pe spatiu dintre rame , se fac 5 - 6 administrari la interval de 3 4 zili.

Kiwi Bee

Citat din: dragos2006Tratament cu plante medicinale :
grupa A : sunatoare , menta , coada soricelului , musetel

grupa B : sunatoare , coada soricelului , patlagina , roinita , urzica mare
grupa C : sunatoare , foi de porumb , fructe de maces ,  flori de tei , papadie
  10 grame  din prima planta si cate 5 grame din celelalte  , se face infuzie  10 min. pe foc si se mai lasa 10 min. si apoi se adauga zaharul.
   150 - 200 ml. de dau pe spatiu dintre rame , se fac 5 - 6 administrari la interval de 3 4 zili.
Ce cantitate de apa folosesti?Restul se intelege.Presupun ca zaharul merge 1/1.

D006

Eu am gasit aceste retete intr-un manuscris , cred ca este vorba de un litru de apa.

D006

Întrebări:
  Care sunt şansele ca o  familie contaminată cu loca anul trecut şi nedetectatăsă prindă primăvara?
  Poate trece iarna dacă boala este doar în stare latentă?
Cât rezistă o familie acestei boli înainte de a da semne vizibile şi a muri apoi?

D006

Loca este o boala a puietului deci dezvoltarea ei este legata de prezenta puietului . Un alt factor favorizant il reprezinta temperatura crescuta deci atentie la familiile puternice in timpul verii care sun mult mai expuse la loca.
  In principiu sporul de loca este prezent in orice cutie veche si rezista cel putin 20 de ani dar asta nu inseamna ca boala se va declansa . In general familia reuseste sa scape de larvele izolate contaminate cu spori inainte sa se inmulteasca. In clipa in care apar semnele clinice mai ai doar sansa antibioticului plus inca ceva metode biologice.
  Nu e problema ca moare o familie , problema o reprezinta riscul ridicat de contaminare a tuturor coloniilor din jur pe o raza mare deoarece sporul este carat si de trantori.

D006

Deci riscul de a cumpăra în primăvară familii infestate este scăzut?
Iar apropo de tratament ştiam că în astfel de cazuri se tratează toată stupina plus vecinii.

D006

Rog sa-mi spuna cineva daca pot trata  fam. de albine  de loca folosind turte din miere cristalizata+ zahar pudra+ oxitetraciclica ? Deci ,acum, iarna ?

D006

[quote author=E-mail]Rog sa-mi spuna cineva daca pot trata  fam. de albine  de loca folosind turte din miere cristalizata+ zahar pudra+ oxitetraciclica ? Deci ,acum, iarna ?[/quote]
Tratamentul se  face  in  prezenta  puietului.