loca americana

Creat de dragos2006, Octombrie 28, 2007, 03:10:14 AM

« precedentul - următorul »

stefan1

Cateva concluzii dupa cele scrise in articol:
   Nu orice spor de loca produce boala. Se zice ca larvele mai mici de o zi se pot imbolnavi si de la 12 spori de loca. Asta inseamna ca daca sunt, sa zicem, doar 6 spori, acea larva nu se imbolnaveste.Trebuie sa fie deci o anumita concentratie de spori ca sa apara boala. Se spune ca intr-un stup sau un roi purtator de spori, daca boala nu se manifesta, concentratia de spori scade cu vremea, deci riscurile de contaminare se diminueaza. Riscurile insa sunt corelate si cu starea biologica a indivizilor coloniei. Familiile suprasolicitate, cu albine uzate si cu imunitate scazuta se pot mai repede imbolnavi.
   Cantitatea de spori se poate mari fie prin miere infestata, fie prin diaree de la albine infestate, fie - cel mai consistent - prin larve moarte, care au milioane de spori. De aceea se recomanda arderea fagurilor cu boala, dar si a albinelor care au venit in contact cu ei si a stupului care i-a gazduit, si in care concentratia de spori este foarte mare.
  Albinele mature nu au bacili de loca (au in tubul digestiv inhibitori ai acestora), dar sunt purtatoare de spori fie in tubul digestiv fie pe corp. Prin consumul de miere infestata concentratia de spori creste in punga rectala, mai cu seama daca ele nu ies la zbor mai mult timp. Diareea poate contine deci o mare concentratie de spori de loca, perfect viabili. Deci pericol cu petele de diaree.
  Si daca dejectiile sunt eliminate in natura, tot pot fi periculoase, ca pot ajunge in sursele de apa sau pe plante si sol de unde albinele iau apa necesara pentru cresterea puietului. Cu cat incarcarea cu stupi a unei zone este mai mare, cu atat concentratia de spori de loca (dar si de alte boli) din zona este mai mare si poate atinge acel prag critic care declanseaza boala.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

D006

   Din ce citesc pe diferite forumuri la ora actuala e jale mare cu loca in tara si  mai ales in vest .
   Putem lua masuri de preventie ?

andrei_calinescu

Daca a explodat acum , boala are un ascendent in pregatirea iernatului de anul trecut, cumulat cu conditiile de cules de anul acesta(mai ales in acea zona).
Chiar saptamana trecuta am gasit intr-un roi puternic, pe care am vrut sa-l transvazez, puietul ciupit.
L-am bagat in carantina, tratament cu oxy imediat si-l tinem sub observatie.
Daca putem sa prevenim, as spune ca TREBUIE s-o facem.
Cum?

Hraniri artificiale, completare cu sirop si hranire de stimulare primavara cu produse glucidice specifice(gen apifonda). Deci renuntarea la administrarea de miere, polen,
acestea fiind purtatoare de agenti patogeni.
Atentie la ceara, faguri artificiali.
Analiza atenta a puietului larvar&capacit.
Tratamente antivaroua corect executate.

Si mai e o chestie pe care-o facem sistematic in Franta: tratarea roiurilor si uneori chiar familiilor preventiv cu Oxytetraciclina.
Spre ex daca revenim cu familiile din pastoral unde s-a observat un focar de loca(furtisag intens, aspect specific al puietului), tratam preventiv.
Aici intervin insa mai multe conditii:
- lucurl in sezonul viitor cu matci tinere
-schimbarea fagurilor cu faguri articiali sau nou construiti, pentru a evita contaminarea cu antibioticul.

Din pacate chestia tratamentelor la albine e ca si cu agricultura bio.
Unii canari(ca sa nu zic papagali) isi imagineaza ca daca fac agricultura bio(au o parcela bio), detin secretul suprem.
Fac insa abstractie de faptul ca mediul inconjurator este obligatoriu contaminat cu diverse substante care dauneaza. Deci treaba cu bio e ceva ipotetic.
Asa au facut si cu antibioticele. Nu le mai dam la albine, ca asa vrea Europa.

E de ajuns sa vedem ce se intampla in Italia,Franta si Spania cu loca americana si nosemoza(fie ea Apis, sau Ceranae).
Au fost si in Franta naivi care au crezut ca au invins Nosemoza. Si primaverile cautau disperati FumidilB.
Au si antibioticele rostul lor, important e sa stii cat , cand si cum sa dai.

bucovineanu

 In utimii ani au aparut foarte multi producatori de faguri artificiali. De cele mai multe ori acestia folosesc ceara din faguri achizitionati de la apicultori carora le-au murit albinele. Cine poate garanta ca acele albine nu au murit de loca si cine controleaza daca acea ceara este sterilizata corect?
Odata cu aparitia noilor apicultori datorita fondurilor europene, va fi o adevarata pandemie.

filip

Ai punctat bine,cine si cum produce faguri artificiali?
Un subiect la care ar trebui sa raspunda firmele ce produc faguri.
Dar cine-si taie craca de sub picioare singur fiind corect.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

D006

  Eu procedez simplu : adun toata ceara de la mine si de la cativa prieteni de incredere , i-o dau lui Rascanu care stiu sigur ca o sterilizeaza si-mi iau faguri inapoi.

D006

   Care mai este situatia cu loca pe la noi prin tara ?

ilalexandru

Crezi ca o sa-ti raspunda careva? In nici un caz! Unii habar nu au ce e aia loca sau cum arata. Ieri am fost cu un vecin pana la stupi....face un fel de stationar si ii are izolati intr-un satuc in varf de deal. Are o zona super misto, nici un stup pe o raza de vreo 3 km. Doar ce am tras putin cu ochiul la un stup mai slabut al sau la care am vazut cateva celule de puiet racit, ramas in celule...si printre acestea erau si celule cu loca. Tipu, incepator, habar nu avea. Si cum avem multi incepatori in tara noastra....o sa fie, nu rau, ci foarte rau anii urmatori. Sa vedeti explozie a locii in vara anului urmator...DOAMNE FERESTE

orbanstefan64

da mai in detaliu ca ii interesant

D006

  Deja este expozie de loca !  de varooa nu  mai zic ca deja face ravagii !

D006

Citat din: dragos2006 din Noiembrie 09, 2010, 11:44:58 PM
  Deja este expozie de loca !  de varooa nu  mai zic ca deja face ravagii !
Sa intelegem ca la tine in stupina 60% au loca?

D006

  Loca nu se cuantifica in procente , este sau nu !  am gasit 3 familii care imediat au fost excluse din stupina si sacrificate . Nu exista cale de mijloc.

D006

Da, asa stiam ca se face si aici.
Seara un cub de ghiata carbonica pe cutie si un sac de plastic peste stup.
Dimineata ceva motorina pe lada si un chibrit.

Kiwi Bee

Pacat pt. acei stupi Dragos dar asa a fost mai bine.Din pacate nu poti sati dai seama unde ai primit boala dat fiind ca voi umblati in pastorale in multe locuri si nu sti la ceilalti in stupi ce este.
Aici la noi legea spune clar ce este de facut in detaliu.Pe linga ca trebuie sa instiintezi autoritetile in cauza in 7 zile trebuie sa arzi stupul in cauza.De obicei comercialii mari isi cer aprobari ca sasi poata pastra partea lemnoasa pe care o sterilizeazaa in baie de parafina(160 grade celsius), dar albinele si ramele trebuiesc distruse si atunci.
Metoda de aici consta in inchiderea completa a stupului seara dupa ce culegatoarele au sosit si nu mai vezi miscare.Se sigileaza toate crapaturile, de obicei cu banda scotch.
Podisoarele la noi de obicei au o gaura dar daca nu o ai atunci o faci inca ziua.Odata totul sigilat (seara) torni prin gaura aceea 1L de cherozina(este de cumparat la alimentara).Albinele mor in 15 minute dar poti sa vi ziua urmatoare sa faci restul lucrului.
Stupul in cauza nu poate fi transportat in alt loc decit cu permisiunea in scris de la autoritatile in cauza.
Deci ramine sa faci o groapa de minim 20-30cm adinca si minim 1m in diametru.Stupul in cauza se arde in acea groapa si este interzis sa mai pui orice material inflamabil pt. a porni focul.
Garantat se va scurge miere din faguri de aceea este nevoie de groapa.Cind operatia sa terminat se astupa groapa imediat, altfel dupa ce zona se raceste albinele din stupina vin la mirosul de miere si cara sporii de loca la alti stupi.
Autoritatile in cauza vor fi cu ochii pe tine inca 18 luni de zile.

valter

Intr-un sistem privat...parte dintre cei ce activam in piata mierii primim informatii, in general in timpi reali, asupra pretului mierii, tendintelor din piata, influienta productiilor din tari vecine...si de oriunde, ce stupi sunt la moda, cu ce tratam varroa, cum stam cu stare epidemiologica, cum sa ne tundem la primavara, ce sosete se poarta in adidasi.

Totusi...sunt informatii sigure ca sudul e ''greu'' la loca americana...si se mai face ''greu, de greu''.De-ar muri macar cei ce-s bolnavi...la cati incepatori au intrat in bransa.Sa ma ierte ai' destepti.
Iertarea este o virtute crestina.    Alexandre Dumas.