Pentru tratarea familiilor noastre de albine si roiuri cu produsul Taktic NU AVEM NEVOIE DE AP.italian Furetto,acest aparat este bun desi multi aici in Italia nu-l mai folosesc de multi ani si face parte din istoria apiculturii italiene.
Produsul medicamentos Varachet sau VARACHET Forte nu este acelasi cu Takticul,chiar daca au acelasi principiu activ adica amitraz,sunt in concentratii diverse si fiecare produs se administreaza in mod divers si deci vom avea rezultate de eficienta diverse in combaterea varooa destructor si nu varooa jacobsoni cum multi apicultori il denumesc vad si astazi,este un alt fel de parazit.
Cei ce au cumparat aparatul italian Furetto il pot tine pentru a folosi alte medicamente pentru tratarea altor boli ale albinelor dar in nici un caz pentru folosirea produsului Taktic-deoarece acest produs care mai intai este un lichid nu trebuie sa fie transformat in fum precum ac.osalic care este in forma de praf ci eficienta sa maxima este prin contact direct cu albinele.
Cu permisul administratorilor acestui forum voi deschide un topic unde ma veti putea intreba orice si deci nu va trebui sa aruncati banii pe tot felul de jucarii sau inventii apicole.
In Romania VARACHET e VARACHET,forte sau mai putin forte. In ITALIA poate fi TACTIC-izare sau orice. Apicultorii din Romania trebuie sa respecte reteta pentru ROMANIA,restuul e o.... :hippo:
Asta nu prea se vede dupa cum citesc eu pe aici pe acest forum unde tot mai multi apicultori romani din tara noastra folosesc Taktic.
Ca orice produs, o sa fie si acesta istorie, asa cum a devenit Sineacarul in Romania, dar in SUA se mai foloseste inca.
Eu folosesc acest produs, Taktic de prin 2004. Pana nu voi gasi un produs asa de iefin, si cat de cat bun, nu-l voi inlocui cu nimica.
Edy ai venit doar cu jumatate de postare. Trebuie sa ne spui si cu ce trateaza italienii albinele, nu cu ce nu trateaza.
Produse anti-varooa folosite in Italia A NORMA DI LEGE:
API-BIOXAL-principiu activ:acido osalico biidrato
APISTAN-principiu ativ:tau-fluvalinate
APIVAR-principiu-ativ:amitraz
APILIFE VAR -principiu-activ:timolo,eucalip,mentolo e camfora
APIGUARD-principiu-activ:timolo.
Alte medicamente sunt interzise !
Poate te referi la modul asta de administrare ?
MOV04962 (http://www.youtube.com/watch?v=1DLaZZNM4HI#)
Nici pe departe,este un mod total gresit de administrare cu eficienta foarte scazuta!!!
Citat din: edy din Decembrie 30, 2012, 09:26:11 PM
APISTAN-principiu ativ:tau-fluvalinate
...
APIVAR-principiu-ativ:amitraz
EDY,...spune-ne, te rog cum se prezinta si se folosesc cele 2 medicamente de mai sus .... ca substanta activa din ele eu si multi apicultori din Ro le folosim cel mai mult.
APISTAN
principiu activ:tau-fluvalinate
perioada de tratare:se poate folosi vara sau inceput de toamna
doze: acest produs contine un numar de 10 fasii transparente imbibate cu substanta activa.Se folosesc 2 fasii la un stup ,fasii care se pun intre (deci pe verticala intre rame fiind agatate cu o pioneza la partea sup.de una din ramele unde este pusa fasia)ramele 3-4 si 7-8 si se lasa in stup timp de 6-10 saptamani in functie de conditiile climatice si in functie de prezenta sau absenta puietului.La roiuri se pune doar o singura fasie intre ramele din centrul roiulu,deci un roi pe 6 rame se pune in pozitia 3-4.Odata trecut aceasta perioada de tratament de 6-8 saptamani fasiile se scot pentru a evita dezvoltarea rezistentei la principiukl activ al Varooa destructor.
Se folosesc in absenta catului de cules.
APIVAR
principiu-activ:amitraz
perioada de tratament:se folosesc dupa ultimul cules nectarifer important
Doze. confectiunea contine 10 fasii,se folosesc 2 (doua) fasii la un stup de 10 rame Dadant (stupul cel mai folosit in Italia). Aceste doua fasii (strisce) se lasa cel putin 6 saptamani pana la un maxim de 12 saptamani in interiorul stupului.
Mod de administrare: doua fasii pe stup,se introduc aceste fasii in zona unde este cea mai mare concentratie de albine ,in cazul roiurilor este suficienta doar o fasie,valabil a fi lasata aceeasi perioada de timp 6-12 saptamani.
Tratamentul ca si in cazul medicamentului Aistan se va face in lipsa catului de cules.
Este obligatorie reteta semlpice din partea medicului veterinar sau de la asociatat din care un apicultor face parte.A se conserva fotocopia retetei timp de 5 ani in caz de un eventual control sanitar-veterinar din partea organelor competente.
Produsul Apistan aici in Italia este consiliat a se folosi pe timp de 2 (doua ) stagiuni apistice dupa care se va schimba in al 3 an cu un alt produs in a evita asa zisa rezistenta farmacologica la principiul activ din partea parazitului Varooa destructor si deci o mai mare eficienta in combaterea acestuia prin metoda combinata a mai multor medicamente cu diverse principii active pe un ciclu de 2-5 ani.
Apistanul este echivalent cu Mavririlul nostru, dar din cate stiu in cazul apistanului doza de substanta activa pentru o banda e mult mai mare decat la benzile noastre,
Si pretul e mult mai mare.
Da am provat Mavrirolul romanesc si ca eficienta este destul de scazut,dupa parerea mea este bun ca tratament tampon,nimic mai mult. Desigur ca produsele din Occident sunt mult mai scumpe decat cele de la noi din tara este si logic sa fie asa,chiar daca unele dintre aceste au o eficienta scazuta ,asta nu inseamna ca daca sunt produse inafara tarii noastre sunt si bune,ele au fost produse pentru zona sau tara respectiva si fiecare tara are medicamentele ei specifice create pentru acele sau acea rasa de albine. Sunt putine medicamente in lumea albinelor care pot fi considerate universale si deci aici ar trebui sa fim mai atenti in ce cumparam ,de la cine si ce fel de produs-daca pentru apicultorii italieni,francezi sau germani poate merge bine nu inseamna ca va functiona in aceeasi masura si pentru apicultorii romani sau turci.
Salut!
Cum se face utilizarea Taktic ului?
Eu am auzit de la mai multi ca se transforma in fum dupa ce in prealabil a fost amestecat cu gaz lampant si se foloseste aparatul tip Fureto sau unele care folosesc aceleasi principii...
Bafta maxima in noul an!
Asteptam de mult intrebarea dar va multumesc ca ati pus-o ,deci daca produsul Taktic care se prezinta in forma lichida de ce sa-l transformam in fum amestecandul cu gaz lampant,dupa parerea mea este o mare greseala care in plus ne face sa scoatem alti bani din buzunar pentru a cumpara aparatul Furetto,alti bani pentru a cumpara masca anti-gaz s.a.m.departe-deci se merita toate aceste investitii????? Nu ar fi mai simplu sa folosim alte produse la fel de eficiente sau mai eficiente decat Takticul spre exemplu ac.formic???
Mai jos va voi descrie amanuntit cea mai buna metoda posibila in a folosi acest produs fara prea mari eforturi ,investitii si cu cea mai mare eficienta .
Astept cu nerabdare...
Referitor la acidul formic (personal nu inteleg de ce nu se foloseste si pe la noi pe scara larga avand in vedere ca trateaza si tracheal mite) si eu l-as folosi dar sunt la inceput de drum si nu am matci de rezerva (am inteles ca se cam pierd matci la tratament, iar pana prin aprilie nu vad cum as putea face rost de alte matci in caz de nevoie) asa ca o sa mai astept un an.
Bafta exponentiala!
Da aici in Europa acidul formic care se vinde in concentratie de 60-66% are marele dezavantaj ca pe langa faptul ca este un produs foarte coroziv , afecteaza si matcile cu pierderi ce pot ajunge si la 30-40% din efectiv daca nu este folosit cu mare atentie,desi in America acest produs este amestecat cu un ulei special(americanii inca nu spun exact care este compozitia chimica a acestui ulei) si atunci pierderea matcilor este undeva pe la 5% sau chiar zero. Desigur ca tratarea fam.de albine cu ac.formic ideal este a se incepe prin luna august-septembrie si nu mai tarziu,eficienta lui maxima este conditionata in mod direct de temperatura externa . Desigur ca apicultorul care adopta acest sistem in a tratta cu ac.formic el isi va pregati din timp o serie de matci de rezerva sau familii ajutatoare ce vor ierna langa sau separat de familia de baza pentru a avea in orice moment al anului si in special in perioada de primavara matci disponibile.
Metoda eficienta si practica in folosirea produsului francez Taktic:
1-prima metoda pentru tratarea a 50 familii de albine-avem nevoie doar de 100 de fasii din lemn de plop sau alt material lemnos ce absoarbe lichidul foarte bine ex.tei,mesteacan,plop,salcie etc. din care se fac 100 de fasii de grosimea de 2-3 mm late de 4-5 cm si lungi de 22-25 cm,important ca aceste benzi sa fie f.bine uscate,marimea excacta descrisa poate varia cu cativa cm in special cea a lungimii si a latimii acestora-nu este lege sa aiba dimensiunile descrise mai sus. Aceste 100 de benzi se introduc intr-un bidon din plastic care are capac cu inchidere etansa.
Peste aceste 100 benzi asezate in pozitie verticala(in picioare) in acest bidon sau galeata se varsa urmatoare compozitie:
50 grame TAKTIC + 1 litru de apa
Odata varsata aceasta solutie peste cele 100 de benzi se inchide ermetic bidonul cu capacul din plastic si se agita bine pentru ca toate benzile din plop sa intre in contact cu solutia.
Aceste benzi se pot lasa de la 3-4 ore pana la un maxim de 12 ore in aceasta solutie pentru a absorbi cat mai bine si mai mult din aceasta solutie.
Dupa cum bine stiti la toate substantele chimice la manipularea acestora este bine sa evitam contactul lor direct cu pielea ,ochii sau mucoase si ori de cate ori le folosim a se spala abundant cu apa curata si sapun pe maini si pe fata,este interzis inhalarea sau a se bea sau manca in prezenta acestor substante chimice foarte daunatoare sanatatii noastre.
Dupa trecerea acestor 3-4 pana la 12 ore de cand am pus la absorbit benzile noastre se scot cate 10-20 odata si se lasa timp de 5-10 minute la aer sa se usuce putin dupa care introducem cate 2 benzi odata la fiecare familie de albine astfel:- cele doua benzi(dupa cum procedam eu) se indoaie la partea superioara care nu a absorbit solutia putin c-am 3-4 cm si se introduc intre rame precum benzile de Apistan in pozitia ramelor 3-4 si 7-8 avand insa grija in a nu atinge prea mult albinele sau chiar matca de aceea este bine inainte de introducerea lor sa se dea mai mult fum printre rame. Aceste benzi eu le indoi putin la partea superioara pentru a ramane suspendate de una din ramele din apropierea benzii sau se pot prinde cu o pioneza sau altceva,importanta este ac ele sa nu cada pe fundul stupilor.
Aceste benzi se lasa timp de 7 zile nu mai mult dupa care se repeta tratamentul si un al treilea deci in total acest tratatment complet va trebui sa cuprinda 3 tratatmente la interval de 7 zile cu un total de 21-22 de zile .
Deci nu este suficient sa facem doar un singur tratatment ci 3 tratamente care sa ocupe un ciclu total de 21-22 de zile pentru o eficienta maxima impotriva Varooa destructor.Acest tratatment este bine sa se inceapa dupa jumatatea lunii august si va voi spune si de ce mai tarziu.
Deci cu 100 de astfel de benzi din plop imbibate cu solutia formata din Taktic si apa(este buna si apa distilata) se poate face un singur tratament pentru 50 fam.de albine sau un tratament complet cu 3 cicluri pentru 16 familii de albine. Deci pentru a face un trattament complet pentru 50 fam. de albine avem nevoie de 50fam.de albine inmultit cu 6 egal 300 de benzi. Imaginativa cand trebuia sa-mi tratez cele peste 1000 de fam.de albine de cate benzi aveam nevoie!!!
Insa este una dintre cele mai bune metode si eficiente si practice in a combate varooa de cineva care detine multi stupi ,am incercat in acest sens Varachetul-imi trebuia mai mult de o luna pentru a face doar un singur tratatment.Costul acestor benzi este foarte scazut iar cu banii care dam pe masca anti-gas si Furetto cumparam benzi din plop pentru toata asociatia apicola din oras.
Marea eficienta a acestei metode care aici in Italia este cunoscuta de f.multi ani este tocmai aceea ca aceste benzi imbibate cu Taktic vin in contact direct cu puietul de pe doua suprafete a 2 rame din centrul cuibului iar orice varooa care va iesi odata cu eclozionarea tinerelor albine nu va avea nici o sansa in a supravietui,iar un ciclu complet de 21 de zile cu acest trattament ce coincide cu cilclul de dezvoltare al albinei va face ca la sfarsitul acestui ciclul de tratatment percentualul paduchilor ramasi in interiorul fam.de albine sa fie f.mic .
Iata de ce metoda cu hartia igienica de deasupra ramelor,cu aparatul italian Furetto sunt bune dar nu la fel de eficiente ca metoda descrisa mai sus si aici in Italia aceste metode nu au avut niciodata succes, unde ciclul evolutiv al Varooa destructor este mult mai lung si puternic ca la noi in tara si fara o metoda eficienta si sigura nu se poate practica o apicultura rentabila.
Iata de ce si aici in fiecare an se experimenteaza noi metode si tratatmente care mai bune decat altele pentru a oferi apicultorilor italieni o gama vasta si variata in special de produse cat mai bio care sa nu afesteze mierea si alte produse a stupului si in mod direct deci sanatatea consumatorilor ca sunt ei straini sau bastinasi.
In cazul roiurilor se foloseste doar o singura banda ,ce se introduce in intre ramele centrale.
In dreptul benzii imbibata cu solutia apa si Taktic care vine in contact cu rama matca nu va mai depune oua datorita mirosului puternic ,dar nu trebuie sa fie nici un motiv de preocupare din partea noastra.
Produsul Taktic este unul dintre cele mai eficiente produse in combaterea varooa destructor in special daca este folosit dupa metoda mai sus descrisa.
Va doresc succes in continuare si cati mai putini paduchi!!!
http://www.msd-animal-health.ro/products/taktic/020_prospect_produs.aspx# (http://www.msd-animal-health.ro/products/taktic/020_prospect_produs.aspx#)
http://www.veterinara.ro/antiparazitare/Antiparazitare%20cai/scabatox (http://www.veterinara.ro/antiparazitare/Antiparazitare%20cai/scabatox)
http://www.icbmv.ro/prospecte/scabatox-120127.pdf (http://www.icbmv.ro/prospecte/scabatox-120127.pdf)
Concluzie:
Taktic = Scabatox = 10 lei, de la farmacia veterinara.
Amandoua au aceeasi concentratie de
Substanţă activă:
Amitraz 125mg/ml
Dar un litru de Taktic cat costa la noi in tara ? va multumesc!
Citat din: pistol28 din Ianuarie 05, 2013, 06:23:43 PM
http://www.msd-animal-health.ro/products/taktic/020_prospect_produs.aspx# (http://www.msd-animal-health.ro/products/taktic/020_prospect_produs.aspx#)
http://www.veterinara.ro/antiparazitare/Antiparazitare%20cai/scabatox (http://www.veterinara.ro/antiparazitare/Antiparazitare%20cai/scabatox)
http://www.icbmv.ro/prospecte/scabatox-120127.pdf (http://www.icbmv.ro/prospecte/scabatox-120127.pdf)
Concluzie:
Taktic = Scabatox = 10 lei, de la farmacia veterinara.
Amandoua au aceeasi concentratie de
Substanţă activă:
Amitraz 125mg/ml
Este si mai ieftin 8 ron cutia de 100ml
La primavara il voi folosi si eu ca s-a terminat taktic-ul.
Merci pentru informatie. E prima data cand aud de modul asta de utilizare. Pare mai eficient raportat la perioada in care actioneaza. Acuma s-ar putea pune intrebarea daca nu dauneaza familiei prezenta amitrazului pe asa o mare perioada de timp in stup...
A propos de asta am o intrebare: Cum se face ca pentru a folosi Varachet trebuie inchis stupul, trebuie inchise toate crapaturile, etc, pentru 15-20 de min, iar pentru folosirea aparatelor tip Fureto (care utilizeaza aceeasi cantitate de amitraz ca la un tratament cu varahet) e suficient un "puf" fara alte "impachetari"?
De unde vine diferenta asta de eficienta?
Cantitatea de fum raportata la volum in cazul Varachetului este mult mai mica decat cea eliberata prin folosirea ap.Furetto,deci in acelasi timp a efectuarii a tratamentului contro la varooa intre cele doua medicamente prin metoda arderiis i sublimarii sunt cantitati diverse de fum medicamentos care desigur determina eficiente diverse,insa metoda descrisa de mine este cu mult mai eficienta as pune metoda cu eficienta maxima deoarece prin folosirea benzilor imbibate cu Taktic si apa ,substanta activa deci amitrazul viene lasata in interiorul stupului in mod lent si progresiv determinand o mortaliate mult mai ridicata a paduchilor din interiorul fam.de albinesi deci o eficienta maxima a metodei descrise.
Dar exista un alt produs mult mai eficient de 100 de ori decat Takticul,as spune ca acest produs dupa mine este cel mai eficient produs din lume in combaterea varooa destructor,stiti care este acest produs???
Acid formic
Nu cred, este pe locul al doilea acidul formic.
Hai, nu fi asa de secretos, baga mare si loveste-ne cu informatia!
:wink2:
Citat din: edy din Ianuarie 05, 2013, 08:25:04 PM
Dar un litru de Taktic cat costa la noi in tara ? va multumesc!
200,00 lei tax incl,
aici:
http://echipamenteapicole.ro/ro/192-taktic-1l.html (http://echipamenteapicole.ro/ro/192-taktic-1l.html)
Clasifica celor mai eficiente medicamente in combaterea parazitului Varooa destructor:
1.- SELECTIA FAM.DE ALBINE;
2.- BYRLANE
3.-AC. FORMIC
4.-AC.OCSALIC
5.-AMITRAZ
6.-TIMOLUL
Desi unele din ele nu sunt produse bio functioneaza,inca cum!!!
Pentru ca se vinde pentru apicultori normal ca toti profita. 200 lei/kg cand cineva spunea ca in farmacia veterinara se vinde 100 ml cu 8 lei.
Deci si astia care il vand cu 8 lei il vand in profit, daca as cumpara 10 sticlutze x 8lei = 80 lei. Daca asa cumpara la flacon de 1 litru ar fi normal sa fie si mai ieftin de 80 lei.
Dar cum lacomia e maxima la noi iti dai seama ce adaosuri se baga....
Asa s-a ajuns sa cumparam dulcoscartz la pret mai mare decat mierea...
Bine totusi ca mai sunt alternative din astea gen taktic ce se pot cumpara de la farmacii veterinare....
am intrebat la o farmacie veterinara de TAKTIC daca are si la ce pret si domnul de acolo m-a intrebat la ce il folosesc . am spus ca la albine si a zis ca este foarte toxic si nu crede ca este bun pentru albine ca pot sa moara . care este pana la urma adevarul si care este concentratia de solutie ce trebuie folosoita?
Reteta este pe pagina no.2 al acestui subiect si adevarul este ca Takticul nu este destinat combaterii varooazei,el este un produs antideparazitar care se foloseste pentru plante precum si Klartanul sau Byrlane,deci un pic este toxic pentru albine, dar daca respectati intocmai metoda descrisa mai sus nu vor fi probleme.
Citat din: edy din Ianuarie 08, 2013, 09:42:45 PM... dar daca respectati intocmai metoda descrisa mai sus nu vor fi probleme.
Edy, eu cred ca noi doi nu o sa ne intelegem vreodata. Ma intreb pe ce planeta traiesti.
Astea sunt solutiile tale pentru o apicultura moderna? Birlane si Taktic? Tu asta folosesti? De cate ori te-au vizitata cei de la NAS? Asa de curiozitate, pentru ca aici in Italia un apicultor profesionist caruia i-au gasit urme de clorfenvinfos in miere poate sa se lase de meserie si aici controalele sunt adevarate, nu poti sa "ungi" pe nimeni.
Apropo, Birlane si gasca lui au fost retrasi din comert in toata Europa incepand din 2003.
Citat din: Porfy66 din Ianuarie 07, 2013, 10:56:08 PM
cineva spunea ca in farmacia veterinara se vinde 100 ml cu 8 lei.
Am zis de SCABATOX produsul romanesc l-am cumparat din Suceava din farm. veterinara.
Eu nu am afirmat ca folosesc aceste produse,au fost folosite inainte de 2003 de multe aziende aici in Italia dar cum pe la noi prin tara produse precum Taktic sau Klartan sunt la mare moda dupa cum se vede m-am limita sa explic o metoda eficienta de folosire a acstora pe care o stiam de mai bine de 12 ani,nimic mai mult,dar dupa cum scriu si se vede treaba ca multi nu citesc ceea ce scriu eu,si citesc ceea ce le convine lor si intrerpreteaza in felul lor anumite aspecte,eu am scris foarte clar ca multe din aceste produse mai sus mentionate unele din ele nu sunt produse BIO deci aici in Italia si in toata comunitatea europeana sunt vietate cine vrea sa le foloseasca le foloseste pe riscul sau propriu.
Si daca nu ne vom intelege vreodata ,mie imi pare nespus de rau in special ca traim amandoi in Italia dar vinovat nu sunt eu.....mai ganditi-va!!! raspuns pentru nea Obombo,cu stima!!!
Pina la urma ,cum facem cu taktic,cit folosim ?LA VARACHET 3 piaturi=0.15ml,adica 0.03gr amitraz daca la vaporizator punem la 100ml petrol 8ml amitraz rezulta 1gr amitraz.pentru un jet de 1ml ar veni 0.00925 gr substanta activa ,adica de 3.25 ori mai putin ca la varachet f. Nu inteleg eficienta. poate ne lamureste un coleg!
Pai e foarte simplu. In Taktic avem 12,5% amitraz substanta activa. Daca la 3 picaturi(0.15ml varachet f)amitraz 20% ai 0.03g amitraz substanta activa, pentru aceeasi cantitate de amitraz dar in concentratie de 12,5% ai 0.03:0.125=0.24ml (Taktic).
Intr-un jet de 1 ml amestec petrol + taktic (atentie! masurati care este debitul real al pompitei, pentru ca eu am gasit unele cu debit de 0.8 ml/jet) trebuie sa fie 0.24 ml Taktic (echivalent cu 3 pic. varachet f).
Rezulta ca la 100 ml de amestec (petrol + tacktic) avem 24 ml taktic si restul de 76 ml petrol.
Astept comentarii.
Multumesc dl Cromba!Atunci cei care pun 5-6 ml LA 100GR PETROL . iar pompita lor scoate in jur de 1ml ce fac?Sa nu uitam ca in varachet mai este si taufluvalinat!
Am masurat picaturile de Varachet cu pipeta atasata produsului. Mie mi-a iesit valoarea de 0,02 ml per picatura. (50 picaturi = 1 ml). Stiu ca de obicei valoarea unei picaturi e 0,05 dar in cazul de fata probabil pipeta e diferit construita.
In felul asta calculele arata un pic diferit.
Succes tuturor!
Sanatate!
Noi tratam de vo cativa ani cu rofureto,apa si TACTIC care sa nu depaseasca 7-8% ,8% e uneori granita intoxicatiei!
Asa ca 7% e suficient!
Salutam toti apicultorii de la Alba Iulia
de cateva luni ma chinuieste o intrebare
e bun Takticul la ceva ?
are el efect mia mare decat Varachetul?
merita sa investesc intr-un Furtetto si Taktik:?
Mereu vei găsi păreri pro și contra. Aparatele Furetto se găsesc pe Anunțuri aduse de la Sârbi-Eu am luat cu 250 lei. Față de Varachet,eficiența e cam la fel. Avantajul la Furetto că te miști foarte repede cu fumigațiile, dacă ai mulți Stupi! Aceasta substanță (Taktic) 20-50 ml se dizolvă într-un litru de ulei lampant sau ulei pentru făclii care se găsește în Practiker, Dedeman sau Bricostore.
Citat din: davcosti din Iulie 19, 2013, 09:33:21 PM...se dizolvă într-un litru de ulei lampant sau ulei pentru făclii ...
Interesant :zzz: , dar unde sfarseste tot uleiul asta?
Citat din: crombra din Martie 13, 2013, 11:46:51 PM
Pai e foarte simplu. In Taktic avem 12,5% amitraz substanta activa. Daca la 3 picaturi(0.15ml varachet f)amitraz 20% ai 0.03g amitraz substanta activa, pentru aceeasi cantitate de amitraz dar in concentratie de 12,5% ai 0.03:0.125=0.24ml (Taktic).
Intr-un jet de 1 ml amestec petrol + taktic (atentie! masurati care este debitul real al pompitei, pentru ca eu am gasit unele cu debit de 0.8 ml/jet) trebuie sa fie 0.24 ml Taktic (echivalent cu 3 pic. varachet f).
Rezulta ca la 100 ml de amestec (petrol + tacktic) avem 24 ml taktic si restul de 76 ml petrol.
Astept comentarii.
La un calcul mai simplu nu poti sa pui 240 ml de Tacktik la 760 ml de petrol. Este cam mult. Se pun maxim 80-120 ml de Tacktic. La prima vedere pare a fi mai mult decat dublu. Poate nu am inteles eu bine..
Eu pun maxim 80 ml de substanta la o sticla cumparata de petrol. Atentie, am gasit sticla de petrol care nu are un litru.
Citat din: amza valentin din Iulie 19, 2013, 07:17:30 PM
Salutam toti apicultorii de la Alba Iulia
de cateva luni ma chinuieste o intrebare
e bun Takticul la ceva ?
are el efect mia mare decat Varachetul?
merita sa investesc intr-un Furtetto si Taktik:?
e vorba de aceeasi substanta activa: AMITRAZ.
Citat din: amza valentin din Iulie 19, 2013, 07:17:30 PM
Salutam toti apicultorii de la Alba Iulia
de cateva luni ma chinuieste o intrebare
e bun Takticul la ceva ?
are el efect mia mare decat Varachetul?
merita sa investesc intr-un Furtetto si Taktik:?
Substanta activa din Taktic este amitraz. Varachetul forte contine pe langa amitraz si fluvalinat.
Citesc de o ora cum sa folosesc acest produs Taktic( Scabatox)si nu inteleg nimic,unii folosesc 80ml la litrul de gaz lampant.(80ml/L gaz lampant)altii 40ml.
Daca pun 6- 7ml/100ml gaz e bine?.....urdinisul se lasa deschis sau se inchide?
Vreau un raspuns exact,(asa cum este si titlul topicului) de la cei care-l folosesc,nu aberatii
Citat din: dan.smarandoi din August 21, 2013, 10:16:22 AM
Citesc de o ora cum sa folosesc acest produs Taktic( Scabatox)si nu inteleg nimic,unii folosesc 80ml la litrul de gaz lampant.(80ml/L gaz lampant)altii 40ml.
Daca pun 6- 7ml/100ml gaz e bine?.....urdinisul se lasa deschis sau se inchide?
Vreau un raspuns exact,(asa cum este si titlul topicului) de la cei care-l folosesc,nu aberatii
vezi filmuletul asta
https://www.youtube.com/watch?v=LfVPzUr_aNQ (https://www.youtube.com/watch?v=LfVPzUr_aNQ)
dupa cum vezi Iustin pune 15ml de taktik la 200 ml de lichid de aprins carbuni
https://www.youtube.com/watch?v=-PBxboC_Lfk (https://www.youtube.com/watch?v=-PBxboC_Lfk)
inca un ex
Tratament albine antivarroa cu Fogger cu butan (http://www.youtube.com/watch?v=stra0sZ6K1g#)
Daca doriti sa fiti exact, se impun cateva aspecte
Diferenta intre concentratiile de amestec este data de capacitatea pompei folosite. Calculul se face in functie si de cate "pufuri" dati per stup.
Unele pompite de gaz scot 0,8 ml per actionare, altele 1,5 ml sau mai mult. Raportat la aceasta trebuie sa va calculati proportiile de Tactik sau Varachet amestecate, astfel incat sa aveti pe un "puf" echivalentul de amitraz continut necesar in functie de tipul si marimea stupului (de 2,3 sau 4 picaturi de Varachet -a se citi instructiunile de la Varachet).
drept consecinta, daca cineva va da proportiile de concentratii trebuie sa va spuna pentru ce anume tip de pompa se foloseste (care este debitul per actionare).
Sanatate.
Varachet are 20% amitraz, Tactic are 15% amitraz . Eu pun 5% varachet la 100 ml ulei lampant Sau 7% Tactic Este suficient pentru 50 stupi :cu plăcere:
Am chemat un apicultor care are un astfel de fogger home made,avea un rest in pompita ca facuse la altcineva cu o zi inainte si am mai pus vreo 5 ml din ochi :nono:.....rezultat 0,bine c-au scapat albinele
Citat din: dan.smarandoi din August 22, 2013, 09:40:19 PM
Am chemat un apicultor care are un astfel de fogger home made,avea un rest in pompita ca facuse la altcineva cu o zi inainte si am mai pus vreo 5 ml din ochi :nono:.....rezultat 0,bine c-au scapat albinele
dezvolta
Rezultatul se vede dupa 24 de ore.
in loc de benzi de lemn merge si folosirea de benzi de pinza, gen mavirol?, :)
cite pufuri este bine sa dam unu sau doua la un stup de 12 r.dozarea substantei am inteles cum se face.multumesc.
ajunge unul singur :hi: :hi:
A mai folosit cineva pentru tratamente produsul unguresc MITAK ?
As dori ceva opinii din partea celor ce au folosit asa ceva? Din ceea ce mi-a recomandat vanzatorul am priceput ca se foloseste la fel ca si Varachetul. Trei picaturi la un dadant pe 10r.
Acest produs are ca substantza activa tot amitraz.
:thanks:
:hi: :hi: :hi:
mitakul = clartan eu il folosesc diluat cu apa 3 ml / l si dau intre intervale.
:hi: :hi: :hi:
Cine poate sa imi vanda 10-20 ml Taktic? As vrea sa il compar cu Clartanul, cu care am facut pana acum tratament, dar care este vechi de peste 5 ani. Daca are efect bun, as renunta la Clartan.
Citat din: orbanstefan64 din Septembrie 15, 2013, 02:22:43 PM
mitakul = clartan eu il folosesc diluat cu apa 3 ml / l si dau intre intervale.
:hi: :hi: :hi:
domn stefan , nu faceti confuzie intre mitac si mavrik ?
Citat din: stefan1 din Septembrie 15, 2013, 03:39:20 PM
Cine poate sa imi vanda 10-20 ml Taktic? As vrea sa il compar cu Clartanul, cu care am facut pana acum tratament, dar care este vechi de peste 5 ani. Daca are efect bun, as renunta la Clartan.
Daca doriti Mavrik, pot sa va dau eu. Mavrik=klartan si nu este la fel cu taktic.
Stefan 1 in loc de TAKTIC se poate folosi si SCABATOX (100 ml costa maxim 10RRon)
Se gaseste la farmacii veterinare .
Citat din: stefan1 din Septembrie 15, 2013, 03:39:20 PM
Cine poate sa imi vanda 10-20 ml Taktic? As vrea sa il compar cu Clartanul, cu care am facut pana acum tratament, dar care este vechi de peste 5 ani. Daca are efect bun, as renunta la Clartan.
Aveti grija, diferenta este ca Taktic=scabatox nu se administraeaza la fel ca si klartanul=mavrik. stima.
daca aveti drum prin Bucuresti va dau eu cu placere
Multumesc tuturor pentru solicitudine! Trebuie (trebuia!) sa ma documentez mai bine despre modul de administrare al fiecarei substante. :thanks: :thanks:
Citat din: orbanstefan64 din Septembrie 15, 2013, 02:22:43 PM
mitakul = clartan eu il folosesc diluat cu apa 3 ml / l si dau intre intervale.
:hi: :hi: :hi:
nu e prea concentrat ? pe un prospect specifica 2ml / L prin pulverizare
Citat din: dorindafi din Septembrie 17, 2013, 12:59:54 PM
Citat din: orbanstefan64 din Septembrie 15, 2013, 02:22:43 PM
mitakul = clartan eu il folosesc diluat cu apa 3 ml / l si dau intre intervale.
:hi: :hi: :hi:
nu e prea concentrat ? pe un prospect specifica 2ml / L prin pulverizare
Aveti grija, mitac nu este egal clartan! sunt doua substante diferite ( amitraz si taufluvalinat)
A folosit cineva dintre noi Taktic si ulei de floarea soarelui impregnat an benzi de carton sau lemn? Eu ancerc asfel si au cazut ceva paduchi am impregnat benzi vechi de varostop agatate antre rame.
Buna ziua
O bila alba pentru TAKTIC si o bila neagra pt varachet forte :qp:
Prima serie de tratament in toamna asta am facut o cu varachet forte.Am cativa stupi cu fund antivaroua si dezamagire totala nu a picat nici un paduche :qp: .Cel de al II tratament facut cu taktic si surpirza , au cazut de m am speriat =D>
Mi-am propus sa mai fac inca 2 sau 3 tratamente cu taktic , , asta pt a nu mai baga benzi de mavrilol in stupi
eu foloesc 8 ml la 100 ml ulei de parafina.
Respect!
Citat din: buya din Octombrie 01, 2013, 04:03:02 PM
Buna ziua
O bila alba pentru TAKTIC si o bila neagra pt varachet forte :qp:
Prima serie de tratament in toamna asta am facut o cu varachet forte.Am cativa stupi cu fund antivaroua si dezamagire totala nu a picat nici un paduche :qp: .Cel de al II tratament facut cu taktic si surpirza , au cazut de m am speriat =D>
Mi-am propus sa mai fac inca 2 sau 3 tratamente cu taktic , , asta pt a nu mai baga benzi de mavrilol in stupi
eu foloesc 8 ml la 100 ml ulei de parafina.
Respect!
Din anumite motive ați tras o concluzie greșită.
Concluzia NU este gresita , este corecta dar cu doua obiectii :
1) varachetul forte nu este produs pentru a se da prin vaporizare ,
2) Tacticul merge mult mai bine cu gaz lampant decat cu ulei de parafina. 8 ml e putin cam mult merge si cu 4.
Citat din: buya din Octombrie 01, 2013, 04:03:02 PM
Buna ziua
O bila alba pentru TAKTIC si o bila neagra pt varachet forte :qp:
Prima serie de tratament in toamna asta am facut o cu varachet forte.Am cativa stupi cu fund antivaroua si dezamagire totala nu a picat nici un paduche :qp: .Cel de al II tratament facut cu taktic si surpirza , au cazut de m am speriat =D>
Mi-am propus sa mai fac inca 2 sau 3 tratamente cu taktic , , asta pt a nu mai baga benzi de mavrilol in stupi
eu foloesc 8 ml la 100 ml ulei de parafina.
Respect!
Salut !
Nu am experienta deloc cu Taktic.
Eu am tratat cu Varachet si daca la prima tura nu am gasit multi paduchi, la a doua m-am ingrozit.
Cred ca la al doilea tratament am prins eclozionata seria de puiet maxim infestata. Acum mai am doar suprafete foarte mici de puiet capacit. Din pacate aceste albine sunt compromise. Nu inteleg de ce au atatia paduchi intrucat am tratat peste iarna 2012/2013 cu Mavrirol, imediat ce s-a putut in primavara cu Varachet, in august am dat un fum de Varachet si a fost ok.
Cele bune!
Cand este puiet in stup nu ajunge un singur tratament. Eu zic ca asa se explica si faptul ca Buya nu a gasit prima data paduchi iar a doua a gasit. Probabil reginele au incetat puietul si paduchii iesiti nu au mai putut intra in alte celule la capacire si i-a ajuns astfel prapadul tratamentului.
Citat din: dragos2006 din Octombrie 01, 2013, 07:06:08 PM
Concluzia NU este gresita , este corecta dar cu doua obiectii :
1) varachetul forte nu este produs pentru a se da prin vaporizare ,
2) Tacticul merge mult mai bine cu gaz lampant decat cu ulei de parafina. 8 ml e putin cam mult merge si cu 4.
Buna ziua
Varachetul l am dat cu aparatul pe baterii varojet, nu prin vaporizare , deci de aia am zis ca nu se compara ca si rezultate.
Foloesc ulei de parafina pt ca are uz veterinar .
Respect !
Citat din: stefan1 din Octombrie 02, 2013, 01:33:09 AM
Cand este puiet in stup nu ajunge un singur tratament. Eu zic ca asa se explica si faptul ca Buya nu a gasit prima data paduchi iar a doua a gasit. Probabil reginele au incetat puietul si paduchii iesiti nu au mai putut intra in alte celule la capacire si i-a ajuns astfel prapadul tratamentului.
Buna ziua
Imi puteti explica ceva in legatura cu ce ati scri dumeavoastra:
de ce dupa primul tratament cu varachet forte nu au cazut paduchi , si de ce dupa un tratament cu taktic au cazut de m am speriat?e am facut un tratament cu varachet rezultate zero si un tratamnet cu tactik rezultate f multumitoare.
respect !
Citat din: cristi_vidican din Octombrie 01, 2013, 06:14:47 PM
Citat din: buya din Octombrie 01, 2013, 04:03:02 PM
Buna ziua
O bila alba pentru TAKTIC si o bila neagra pt varachet forte :qp:
Prima serie de tratament in toamna asta am facut o cu varachet forte.Am cativa stupi cu fund antivaroua si dezamagire totala nu a picat nici un paduche :qp: .Cel de al II tratament facut cu taktic si surpirza , au cazut de m am speriat =D>
Mi-am propus sa mai fac inca 2 sau 3 tratamente cu taktic , , asta pt a nu mai baga benzi de mavrilol in stupi
eu foloesc 8 ml la 100 ml ulei de parafina.
Respect!
Din anumite motive ați tras o concluzie greșită.
Buna ziua,
Si care ar fi aceea daca nu va suparati?
Respect !
Citat din: buya din Octombrie 02, 2013, 12:01:41 PM
Citat din: cristi_vidican din Octombrie 01, 2013, 06:14:47 PM
Citat din: buya din Octombrie 01, 2013, 04:03:02 PM
Buna ziua
O bila alba pentru TAKTIC si o bila neagra pt varachet forte :qp:
Prima serie de tratament in toamna asta am facut o cu varachet forte.Am cativa stupi cu fund antivaroua si dezamagire totala nu a picat nici un paduche :qp: .Cel de al II tratament facut cu taktic si surpirza , au cazut de m am speriat =D>
Mi-am propus sa mai fac inca 2 sau 3 tratamente cu taktic , , asta pt a nu mai baga benzi de mavrilol in stupi
eu foloesc 8 ml la 100 ml ulei de parafina.
Respect!
Din anumite motive ați tras o concluzie greșită.
Buna ziua,
Si care ar fi aceea daca nu va suparati?
Respect !
Ce a scris Stefan1 mai sus. Eficacitatea tratamentului AV depinde de cât de mult puiet căpăcit există la data respectivă în stup.
Tratamentele AV se fac începând din august. De regulă, atunci nr păduchilor căzuți e mic. Mai apoi, prin septembrie, pe măsură ce puietul scade în stupi, varroa rămâne pe albină, iar eficacitatea tratamentului AV crește. Așa se face că tu ai dat cu VF când varroa era în celula puietului, apoi ai dat cu Taktic când varra era pe albine.
Eu m-am speriat cum 2 ani când am dat cu VF și nu a căzut aproape deloc și am ridicat o întrebare dacă nu cumva VF e apă de ploaie. nea Gică m-a urecheat atunci și mi-a explicat de ce n-au căzut păduchii la primele 2 tratamente
VF este un tratament eficient. Tratez de 10 ani doar cu VF și Mavrirol și n-am avut niciodată probleme cu varroa
Citat din: cristi_vidican din Octombrie 02, 2013, 02:46:20 PM
Citat din: buya din Octombrie 02, 2013, 12:01:41 PM
Citat din: cristi_vidican din Octombrie 01, 2013, 06:14:47 PM
Citat din: buya din Octombrie 01, 2013, 04:03:02 PM
Buna ziua
O bila alba pentru TAKTIC si o bila neagra pt varachet forte :qp:
Prima serie de tratament in toamna asta am facut o cu varachet forte.Am cativa stupi cu fund antivaroua si dezamagire totala nu a picat nici un paduche :qp: .Cel de al II tratament facut cu taktic si surpirza , au cazut de m am speriat =D>
Mi-am propus sa mai fac inca 2 sau 3 tratamente cu taktic , , asta pt a nu mai baga benzi de mavrilol in stupi
eu foloesc 8 ml la 100 ml ulei de parafina.
Respect!
Din anumite motive ați tras o concluzie greșită.
Buna ziua,
Si care ar fi aceea daca nu va suparati?
Respect !
Ce a scris Stefan1 mai sus. Eficacitatea tratamentului AV depinde de cât de mult puiet căpăcit există la data respectivă în stup.
Tratamentele AV se fac începând din august. De regulă, atunci nr păduchilor căzuți e mic. Mai apoi, prin septembrie, pe măsură ce puietul scade în stupi, varroa rămâne pe albină, iar eficacitatea tratamentului AV crește. Așa se face că tu ai dat cu VF când varroa era în celula puietului, apoi ai dat cu Taktic când varra era pe albine.
Eu m-am speriat cum 2 ani când am dat cu VF și nu a căzut aproape deloc și am ridicat o întrebare dacă nu cumva VF e apă de ploaie. nea Gică m-a urecheat atunci și mi-a explicat de ce n-au căzut păduchii la primele 2 tratamente
VF este un tratament eficient. Tratez de 10 ani doar cu VF și Mavrirol și n-am avut niciodată probleme cu varroa
Buna ziua
Pe sambata daca vremea permite mai fac un tratament cu taktic , si o sa va zic rezultatele at.
Mie sincer, intre 2 tratamente varachet forte si tactik au trecut 7 zile (21.09.2013-tratament V.F si 28.09.2013 tratamEnt taktic) la primul sa nu pice deloc si la al doilea am zis ca iau campii cand am vazut ce o picat .de aici semnul meu de intrebare in leg cu tratamentu cu V.F - TAKTIC.
Deci recomadati si folosirea mavrilolului dupa aceste tratamente?Sau daca la ultimul tratament nu mai pica paduchi nu se mai baga benzile de mavrilol?
Si inca ceva in loc de mavrilol as putea pune benzi impregnate cu taktic, daca da , cum se procedeaza cu prepararea solutiei respetive (concentratie -ml)?
Multumesc inca o data !
@ buya
Mai faci un tratament cum cu Taktic, apoi poți pune benzile de mavrirol. Mai faci un tratament când nu mai ai deloc puiet în stupi.
Poate ar încerca să faci acum comparația dintre VF și taktic.
Taktic nu merge impregnat
eu, pt ca situatia imi permite in perioada asta, fac tratament cu acid oxalic (prin picurare). Eu consider ca este mai eficient avand in verede remanenta si nici nu depind de vreme buna ca in cazul vf sau tactic; luand in calcul ca in ultima perioada am avut temperaturi de 7-8 grade.
Citat din: cristi_vidican din Octombrie 02, 2013, 05:12:11 PM
Taktic nu merge impregnat
http://apiardeal.ro/forum-discutii/index.php?topic=3128.0 (http://apiardeal.ro/forum-discutii/index.php?topic=3128.0)
aici scrie ca s-a folosit amitraz (substanta activa din taktic) in benzi impregnate si din cate am vazut tabelul, au si cazut paduchi.
buya citeste si ai sa vezi cum au procedat.
Citat din: buya din Octombrie 02, 2013, 04:18:30 PM
Citat din: cristi_vidican din Octombrie 02, 2013, 02:46:20 PM
Citat din: buya din Octombrie 02, 2013, 12:01:41 PM
Citat din: cristi_vidican din Octombrie 01, 2013, 06:14:47 PM
Citat din: buya din Octombrie 01, 2013, 04:03:02 PM
Buna ziua
O bila alba pentru TAKTIC si o bila neagra pt varachet forte :qp:
Prima serie de tratament in toamna asta am facut o cu varachet forte.Am cativa stupi cu fund antivaroua si dezamagire totala nu a picat nici un paduche :qp: .Cel de al II tratament facut cu taktic si surpirza , au cazut de m am speriat =D>
Mi-am propus sa mai fac inca 2 sau 3 tratamente cu taktic , , asta pt a nu mai baga benzi de mavrilol in stupi
eu foloesc 8 ml la 100 ml ulei de parafina.
Respect!
Din anumite motive ați tras o concluzie greșită.
Buna ziua,
Si care ar fi aceea daca nu va suparati?
Respect !
Ce a scris Stefan1 mai sus. Eficacitatea tratamentului AV depinde de cât de mult puiet căpăcit există la data respectivă în stup.
Tratamentele AV se fac începând din august. De regulă, atunci nr păduchilor căzuți e mic. Mai apoi, prin septembrie, pe măsură ce puietul scade în stupi, varroa rămâne pe albină, iar eficacitatea tratamentului AV crește. Așa se face că tu ai dat cu VF când varroa era în celula puietului, apoi ai dat cu Taktic când varra era pe albine.
Eu m-am speriat cum 2 ani când am dat cu VF și nu a căzut aproape deloc și am ridicat o întrebare dacă nu cumva VF e apă de ploaie. nea Gică m-a urecheat atunci și mi-a explicat de ce n-au căzut păduchii la primele 2 tratamente
VF este un tratament eficient. Tratez de 10 ani doar cu VF și Mavrirol și n-am avut niciodată probleme cu varroa
Buna ziua
Pe sambata daca vremea permite mai fac un tratament cu taktic , si o sa va zic rezultatele at.
Mie sincer, intre 2 tratamente varachet forte si tactik au trecut 7 zile (21.09.2013-tratament V.F si 28.09.2013 tratamEnt taktic) la primul sa nu pice deloc si la al doilea am zis ca iau campii cand am vazut ce o picat .de aici semnul meu de intrebare in leg cu tratamentu cu V.F - TAKTIC.
Deci recomadati si folosirea mavrilolului dupa aceste tratamente?Sau daca la ultimul tratament nu mai pica paduchi nu se mai baga benzile de mavrilol?
Si inca ceva in loc de mavrilol as putea pune benzi impregnate cu taktic, daca da , cum se procedeaza cu prepararea solutiei respetive (concentratie -ml)?
Multumesc inca o data !
Buna ziua,
am facut tratament sambata si am verificat dumineca, la fel foarte multi paduchi cazuti.
e ceva de speriat?cate tratamente sa mai fac?eu sincer mi am propus inca 2 (doua am facut ), deci in total 4 tratamente.
Multumesc !
repeta unul la 4 zile(tratament de soc) ca nu te vezi cu ele in primavara
Pentru prima oara an acest an am folosit Taktic impregnat an fisii de carton 1mm grosime 2,5cm latime 18-20cm lungime,25ml Taktic la 250ml ulei floarea soarelui amestecat ff bine lasate 3-4 ore an solutie scurse si zvantate putin la aer,cam an 2 saptamani unele familii au ros cartonul si lau scos afara rezultatul arata cam asa:
Sau:
data viitoare cu siguranta vei folosi un material textil sau lemn :smile:
Citat din: MIHALACHE din Octombrie 07, 2013, 08:32:28 PM
Pentru prima oara an acest an am folosit Taktic impregnat an fisii de carton 1mm grosime 2,5cm latime 18-20cm lungime,25ml Taktic la 250ml ulei floarea soarelui amestecat ff bine lasate 3-4 ore an solutie scurse si zvantate putin la aer,cam an 2 saptamani unele familii au ros cartonul si lau scos afara rezultatul arata cam asa:
benzile unde le-ai pus ? detaliaza procedura
Benzile de carton le-am pus cu ajutorul unei sarmulite antre ramele de cuib,am folosit si benzi de Varostop vechi impregnate la fel,ieri am pus din nou an locul celor vechi la cateva familii care anca mai au puiet si au cazut din nou paduchi,cred ca un material textil gem Mavrirol sau pentru cei care pot taia scandura de plop sau salcie bine uscata an fasii subtiri sub 1mm ar fi o solutie mai buna decat cartonul,eu am folosit Varachet peste 20 de ani si de 2-3 ani varostop dar la numar mare de stupi este scump si consuma mult timp de aceia am ancercat Taktic cu ulei si consider ca este mai ieftin si mai usor de folosit deocamdata sunt multumit si de rezultat dupa ce nu mai au puiet o sa mai pun un carton la toti,sper pentru cei interesati ca am explicat destul de bine astept si parerea celor care au folosit aceaste metoda.
deci sa inteleg ca il folosesti ca mavrirol-ul ,il lasi si peste iarna?
Folosesc doar carton si cred ca mai mult de doua saptamani nu au efect asupra paduchilor de aceia am anceput sa le anlocuiesc pe cele vechi care sunt roase partial sau total la mine benzile textile de mavrirol erau foarte repede propolizate si nu prea avea rezultat.
Pentru a nu fi propolizate benzile de la Mavrirol trebuia puse spre sfarsitul lunii septembrie. Daca se pun in august vor fi intradevar propolizate si efectul va fi diminuat.
la mine mavrirolul a avut o eficienta f scazuta, avand in vedere pretul mare nu voi mai cumpara anul viitor. voi incerca in schimb clartanul.
Am vazut de curand intr-un supermarchet un produs numit ulei antitantari si nu m-am dumirit daca l-as putea folosi impreuna cu tactic in dispozitivul Furetto, mai precis daca produsul nu este cumva toxic pentru albine! A mai folosit cineva? De asemeni, la acest topic cineva a mentionat ca se poate folosi si apa combinata cu tactik. Daca chiar functioneaza aceasta combinatie, ar insemna ca ar merge si clartan! Ce parere aveti?
Citat din: teoalbina din Noiembrie 23, 2013, 09:52:56 PM
Am vazut de curand intr-un supermarchet un produs numit ulei antitantari si nu m-am dumirit daca l-as putea folosi impreuna cu tactic in dispozitivul Furetto, mai precis daca produsul nu este cumva toxic pentru albine! A mai folosit cineva? De asemeni, la acest topic cineva a mentionat ca se poate folosi si apa combinata cu tactik. Daca chiar functioneaza aceasta combinatie, ar insemna ca ar merge si clartan! Ce parere aveti?
Nu-i bun uleiu de parafina si vrei sa treci pe altceva? Sau l-ai folosit si nu a dat rezultate?
Citat din: feerary din Octombrie 10, 2013, 08:17:38 AM
data viitoare cu siguranta vei folosi un material textil sau lemn :smile:
:bzz: :bzz: in locul benzilor de carton eu folosesc un material textil ce se foloseste la lampile cu petrol la noi la cluj i se spune festila si se gaseste mai rar prin magazinele de menaj :bzz: :bzz:
Citat din: pop alin daniel din Noiembrie 24, 2013, 04:33:26 PM
Citat din: feerary din Octombrie 10, 2013, 08:17:38 AM
data viitoare cu siguranta vei folosi un material textil sau lemn :smile:
:bzz: :bzz: in locul benzilor de carton eu folosesc un material textil ce se foloseste la lampile cu petrol la noi la cluj i se spune festila si se gaseste mai rar prin magazinele de menaj :bzz: :bzz:
fitil de lampa de petrol,sau se poate folosi banda de la rulourile de la geamuri termopan,e mai subtire si la fel de lata
Benzi din brad s-au plop dim. 200 x 20 x 4 mm se tin 24 h in solutie 3-4 h la scurs se pun ca si mavrirolul pe rame . bradu sa fie cu fibra cit mai rara ptr. a absorbi multa substanta . :nono:
Cei care folositi un soi de tratament mai multi ani si ma refer la fuvalinate,dupa o vreme se obisnuieste paduchele si parca se ingrasa nu sa moara!orice tratamente ati folosi,cand nu mai e puiet amitrazu e sfant!
Foarte adevarat. Nu e bine ca tratamentul cu fluvalinat sa se faca in fiecare an. Daca se fac corect tratamentele cu amitraz, e suficient ca fluvalinat sa se dea odata la 3-4 ani.
Citat din: feerary din Noiembrie 24, 2013, 11:51:27 AM
Citat din: teoalbina din Noiembrie 23, 2013, 09:52:56 PM
Am vazut de curand intr-un supermarchet un produs numit ulei antitantari si nu m-am dumirit daca l-as putea folosi impreuna cu tactic in dispozitivul Furetto, mai precis daca produsul nu este cumva toxic pentru albine! A mai folosit cineva? De asemeni, la acest topic cineva a mentionat ca se poate folosi si apa combinata cu tactik. Daca chiar functioneaza aceasta combinatie, ar insemna ca ar merge si clartan! Ce parere aveti?
Nu-i bun uleiu de parafina si vrei sa treci pe altceva? Sau l-ai folosit si nu a dat rezultate?
nu am gasit ulei de parafina iar intrebarea se referea la ulei antitantari ... :bzz:
Poate gasesti aici http://www.apiluk.ro/index.php/product_details/display/id/393 (http://www.apiluk.ro/index.php/product_details/display/id/393) .... A fost folosit cu succes.
Fratilor lasati oloaiele si amestecati cu apa pentru vaporizator are aceeasi eficienta si remanenta ioc,sau doar apa in plus exceptand amitrazu!
7% taktic si 93% apa chioara,formula de succes!
Citat din: kamy din Noiembrie 25, 2013, 08:26:27 AM
Fratilor lasati oloaiele si amestecati cu apa pentru vaporizator are aceeasi eficienta si remanenta ioc,sau doar apa in plus exceptand amitrazu!
7% taktic si 93% apa chioara,formula de succes!
Sunt deacord
Citat din: davcosti din Iulie 19, 2013, 09:33:21 PM
Mereu vei găsi păreri pro și contra. Aparatele Furetto se găsesc pe Anunțuri aduse de la Sârbi-Eu am luat cu 250 lei. Față de Varachet,eficiența e cam la fel. Avantajul la Furetto că te miști foarte repede cu fumigațiile, dacă ai mulți Stupi! Aceasta substanță (Taktic) 20-50 ml se dizolvă într-un litru de ulei lampant sau ulei pentru făclii care se găsește în Practiker, Dedeman sau Bricostore.
SIMPLU..IEFTIN SI F EFICIENT...COSTA CCA 70 RON
Pentru cei interesati de un vaporizator(furreto)pentru tratament la albine,iata cum se poate construi usor si f ieftin:
-o teava din cupru care se foloseste la auto Dacia ptr frina(10 lei):
-o pompita pentru ulei(10 lei):
-o lampa cu gaz la care se foloeesc butelii mici de 5 lei(52 Lei)
-o teava din inox de 20 cm care se gaureste :
-2 clame de prindere a tevii din lampa pe gaz:
-citeva suruburi mici.
Prima data se taie la dimensiune teava din inox,dupa care se gaureste pentru ca gazul sa arda.In partea de jos se face o gaura mai mare pentru a putea aprinde lampa.Dupa ce teava este taiata pe un bat se fac cele 12-13 serpentine din teava de cupru sau inox(depinde ce foloseste fiecare).Se introduc serpentinele in terava de inox,apoi lampa cu arzatorul in teava de inox si se prind cele doua elemente cu 2 cleme din tabla.Pompita se ataseaza la teava de cupru dupa care se fixeaza de lampa cu sirma sau altceva...si...GATA...SPOR LA TREABA DE LUNI,pentru cei interesati..
http://www.youtube.com/watch?v=nK5STc2E-gU
Dimensiunile fasiilor din lemn: 200 mm lungime, 20-25 mm latime si 2 mm grosime. Se tin 24 de ore in amestecul de ulei si taktic apoi se scot si se lasa la zvantat 6 ore la umbra si dupa se introduc in stupi unde se lasa 7 zile. Specificatii de pe blogul apiexpert. :hi: :hi:
Tratamentul cu benzi impregnate se poate face si primavara?sau doar toamna.banuiesc ca da ,dar mai bine sa i-mi confirme cineva.si inca ceva:benzile se pot reimpregna de mai multe ori? sau o data folosite ramin cu ulei si nu mai absorb si a doua oara. va multumesc.
Citat din: G. Iulian din Septembrie 24, 2015, 04:45:38 PM
http://www.youtube.com/watch?v=nK5STc2E-gU
Ii imaginea deformata sau folositi voi o rama speciala, nestandardizata?
Din cate vad eu in film, e rama de 1/1. Poate nu o puteti viziona corect. Nu eu am facut filmul.
Ați mai făcut recent vreun tratament?
Eu fac dupa fiecare cules...trece rapita, extrag...tratament, trece salcamul, extrag (sau nu??? :sad: :sad:)...tratament....tei...la fel...fs...la fel. Anula asta vreau sa fac si cu Beevital...sa vedem...
Buna gluma cu extrag sau nu .... :rotfl:
Taktic = 50 ml./ 1 l apă
Benzi din lemn de brad"molid rar la fibră"cu grosime de 3 mm.lățime de 35 mm.şi lungime250 mm.cu o gaură la un capăt,care se pun la muiat înrun bidon închis ermetic
Se lasă 24 h.în soluție apoi 2 ore la scurs.
Se introduc între rame de la 1 la 3 benzi/ stup depinde de mărimea stupului în poziție verticală.
De 3 ori la interval de 7 zile.
Cât timp se păstrează benzile ?
Benzile se țin 7-8 zile între rame în centrul cuibului în poziție verticală,apoi se schimbă,deci 3 tratamente consecutive în timp care trece o generație de PUIET.
Dar benzile folosite se pot reutiliza introducând din nou în soluție.
Am procedat preventiv şi lăsând benzile o lună în stupi dar eficiența e mai slabă.
Daca pui ulei de floarea soarelui 1/2 este mult mai bine. De doua ori la 3-4 saptamani. Este de durata, adica are o remanenta mult mai mare.
Folosesc benzi de la mop din LIDL.
Am folosit si eu bete de lemn dar acolo puietul este pur si simplu otravit. Albinele rod incluziv fagurii pentru a pastra distanta intre bat si fagure, d
N-ati vrea sa detaliati? Benzi de mop imbibate cu solutie formata din...? Ce inseamna ulei de floarea soarelui 1/2? Puietul este otravit de fasia/batul de lemn sau de solutia utilizata? In ce pozitie ati asezat benzile? Va multumesc.
Citat din: apionesti din Iunie 04, 2016, 05:06:50 AM
N-ati vrea sa detaliati? Benzi de mop imbibate cu solutie formata din...? Ce inseamna ulei de floarea soarelui 1/2? Puietul este otravit de fasia/batul de lemn sau de solutia utilizata? In ce pozitie ati asezat benzile? Va multumesc.
pentru toti ce care nu l-au vazut.
http://www.youtube.com/watch?v=SakceWDtXaM
Continuarea:
http://www.youtube.com/watch?v=mAz8sPkw3G8
Am făcut soluția cu taktic
1000 de lamele din lemn de molid la 6 litri de soluție am turnat soluția peste lamele în bidon şi l-am închis ermetic.
Cu scuzele de rigoare, dar opinia mea este ca astfel de tratamente dupa ureche nu sunt solutia pentru nici un fel de afectiune. Intr-adevar medicamentele sunt scumpe. Un prieten a pierdut in iarna aceasta aproape toata stupina zgarcindu-se la cateva milioane de lei cat costa un tratament serios. In primavara plangea si evalua paguba la mai mult de 100 de ori cat ar fi costat tratamentul.
Tot e bine ca nu dam cu ghiocul sau alte practici vrajitoresti!!
Draga Tibi,eu nu as numi aceasta metoda pactica vrajitoreasca,dimpotriva -datorita acesteia ,ai si dovada ca si un Milu stie de ea si a explicat-o foarte bine,chiar si cu foto-multi apicultori din Europa si-au salvat aziendele si au putut continua aceasta pasiune-meserie.
si inca ceva de care nu stii nu numai tu dar multi din tara-Takticul este interzis in anumite tari din Occident,toata explicatia deoarece este prea ieftin si industriile farmateutice pierd foarte mult in al legaliza-atunci au (casele farmateutice)inventat un produs pe baza de amitraz exact ca acele benzi ale lui Milu-i-au dat un nume APITRAZ ,contine numai 10 benzi fiecare confetiune,costa de 100 sau chiar si mai mult decat un litru de Taktic-si asa aceste industrii se imbogatesc pe banii fraierilor-da dar este legal si acum este un tratament serios-cum il numesti tu!-frumos nu chestia asta cu tratamentele la albine-numai cine are urechi sa auda....!!!!
A folosi eficient un produs medicamentos la albine consta in faptul in ai folosi la maxim principiul sau activ-doar in acest fel noi putem amortiza cheltuielile de productie intr-o ferma de apicultura.
Dar-un produs ca este chimic sau bio este cu atat mai eficient cu cat administrarea sa la un numaar mare de familii de albine este cat mai simpla si cu minim efort din partea noastra.
ex.-un apicultor ce detine mii de colonii de familii va implica un numar nesfarsit de ore (desigur cu angajatii sai-nu salahori)in a efectua un tratament complet dar eficace in acelasi timp-nimeni cu un astfel de numar de famiilii va aplicama metoda Varachetului forte -cate ore de munca va fi necesar unui astfel de apicultor in a face un bun tratament-cate cheltuili ,ore de munca inutile la urma urmei-atunci se va orienta spre un tratament la fel de eficace dar foarte simplu,nimeni va folosi furetto,sau alte inventii pentru hobisti...
si iar ma repet....dar este un bine pentru voi....unul cu cat va mari numarul de familii de albine ...va incerca mereu sa-si simplifice metodele de lucru,de tratare,de extragere a mierii,de a-si produce reginele necesare,de transport,etc.-numai in acest sens poate creste numeric ....poate sa intretina de unul singur un numar dublu,triplu fata de un alt apicultor care este bun meserias dar nu stie sa-si simplifice metodele de munca-bate apa-n piu toata ziua si nu rezolva mai nimic-cum se zice-isi complica cat mai mult metodele sale,pare mai interesant fata de altul....dar ca rezultate este mediocru....vedeti voi...chestii de nimic dar care la urma face marea diferenta dintre un meserias si un maestru in ale albinaritului.
@Edy: observatiile tale sunt corecte! Insa pe aici, aproape toti cei ce se vaita de pierderi sunt utilizatori de metde atipice de tratament. Ori, daca rezultatele nu sunt pe masura, doar faptul ca se fac rapid si sunt ieftine, nu recomanda aceste metde.
Uite aici un exemplu: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=8557.0
Tratamentul cu Mavrirol, autorizat in Romania este scump. Altele sunt si mai scumpe. Tratamentul cu Mavrirol costa 10 lei/familia de albine, adica la 100 de familii costa 1000 lei si pare foarte mult. Insa cand pierzi 50% sau mai mult din efectiv din cauza unui tratament ineficient antivarooa, la 100 de familii pierderea este evaluata la 20000-25000 lei.
E adevarat ca am fost cam ironic cand am zis "practici vrajitoresti"
Da ai mare dreptate-cei ce au pierderi ca sunt mai mult sau mai putin semnificative sunt acei apicultori care folosesc un produs precum Mavrirolul care este un produs -tampon-ca pe un produs de baza in tratarea varoozei.
Dupa cum bine se stie acest produs si multe altele precum Apilife-var,Apistan-ul,Maqv-ul si multe altele cu principii active diverse-fac parte din categoria de produse-tampoane-adica se foloesc in perioada dintre culesuri sau imediat dupa ultimul mare cules,in lipsa caturilor cu scopul de a elimina o mare parte din parazitii di varooa-insa nu pot elimina in totalitate toti paduchii de pe albine.
Cine se limiteaza doar la aceste produse dessigur ca va avea pierderi an de an.
Scopul lor este deci doar acesta mentionat mai sus-si nimeni nu poate dormi linistit doar aplicaandu-i in stupina sa-urmeaza tratamentul adevarat cu ac.osalic ,ac.formic,amitraz,etc.deci cu principii actve eficiente si sigure in eliminarea completa a varoozei in vederea unei buni iernari a fam. de albine.
Dar ceea ce este si mai important -mai important decat tratamentul in sine-este monitorarea gradului de infestatie cu varooa a fam. de albine din primavara si pana in toamna-multi inca nu au inteles si aici in Occident aceasta chestie.
Scopul adevarat al stupului cu tava nu este acela de a vedea cati paduchi de varooa cad la un tratament-insa in a vedea cati cad pe parcusul unui sezon activ,a putea tocmai monitora mai bine gradul de infestare a fiecarei familii de albine pe intreg anul apicol.
Degeaba avem acesti stupi dotati cu aceasta tava dedesubtul fundurilor daca nu stim sa o folosim sau o folosim prost.
Aparitia unui produs nou destinat combaterii unei boli sau a unor paraziti la albine nu inseamna in mod automatic si faptul ca acel produs este si eficient in cazul stupinei tale.El trebuie sa fie testat de tine in stupina ta-in conditiile tale-ca esti la munte sau la mare nu este acelasi lucru!!!!-acel produs are eficiente diverse.
A arunca banii pe tot felul de produse ce fac "minuni"-si promit marea cu sarea-este simplu-unicele ce vor avea adevaratul profit vor fi casele farmaceutice dupa cum am mai scris-nicidecum nu noi in cauza.
il "fai da te"sau "leacurile babesti"cum le numeste Tibi (vrajitoresti)-nu trebuie sa faca parte din activitatea noastra-in tratarea coloniilor noastre de albine trebuie sa dam dovada de cea mai mare seriozitate si profesionalism-de aceasta depinde daca un maine vom putea sau nu continua aceasta indeletnicire.
Mai sunt si alti factori importanti care ne pot da "peste cap"-precum am vazut bine CLIMA din acest an-dar in fata ei nu putem face mai nimic.
Cate produse s-au inventat in combaterea acestui parazit varooa de la Sineacar pana la Apitraz si cate se vor mai produce de acum inainte???-,nimeni nu poate sti-deoarece si acest parazit(paduche)al albinelor evolueaza si el odata cu medicamentele noastre,adica devine din ce in ce mai rezistent .
Asta deci nu inseamna ca noi trebuie sa tratam doar cu un singur medicament-macar odata la doi ani venim si folosim un alt medicament eficace impotriva acestuia.
ex. -daca timp de doi ani am folosit cu rezultate bune ac.osalic dupa aceasta perioada il mai folosesc,mai putin dar intervin si cu un amitraz ca este vorba de Varachet sau Taktic, un alt an incerc Maqv-ul sau alt produs pe baza de ac.formic-si tot asa -fac deci un fel de rotatie nu a culturilor -dar a medicamentelor-mai bine zis "o rotatie a principiilor active" la familiile mele de albine cu o monitorare constanta si de lunga perioada a gradului de infestare.
Cum bine spunea cineva candva aici in Italia si Germania -"noi apicultorii de astazi trebuie sa invatam foarte bine in a convietui cu acest varooa -al elimina este imposibil-al tine sub control este posibil-insa trebuie sa fim foarte,foarte atenti-deoarece cand ne asteptam mai putin el ne loveste sub curea unde ne doare mai tare".
interesant, poate 'fi bine un ml taktic la un ml de ulei pentru fiecare șipcă de lemn? 2 ml în șipcă de lemn
Am o intrebare cu privire la taktic in mod special.
A folosit cineva acest produs ca si mavrikul sau ca si klartanul, adica sa puna 2ml la litru si sa dea pe intervalele de albina?
Intrebare: care este elementul de referinta dupa care a fost calibrata utilizarea Taktic-ului la familiile de albine?
raspuns :GAINILE DOMESTICE
alt raspuns:calibrarea unui produs chimic in tratamentul animalelor domestice nu are o limita exacta-este o minima si o maxima care cand se depaseste ori nu functioneaza-nu este ficient-ori este preat tare si se omoara animalul tratat-in chimioterapie nu exista o lege fixa batuta i cuie-anumite dozaje precum scrie Tinumaftei sunt bune insa de multe ori pot sa nu fie chiar asa de eficiente precum se crede-datele sunt importante-pot face diferenta-insa se pot modifica.
exemplu concret: in cazul TAKTICULUI,MAVRIK,BYRLANE,SUPPONA,VARACHET,VARACHET FORTE,ecc. dozajele cunoscute pot fi marite sau micsorate in functie de gradul de infestare cu varroa-daca am o infestare puternica personal nu respect aceste dozaje-le maresc chiar cu mult,aproape le dublez deoarece eu aplic legea:odata si bine ca de multe ori si prost eficient!!!! desigur sunt riscuri la o mica mortalitate de albine din populatia unui stup in jur de 1-2% sau chiar a unor matci-fiecare isi asuma riscul sau !
insa dozajele ne dau la toate aceste produse chimice o idee-si nu putem s le batem in cuie!!1
Eu ma gandeam ca exista un produs pentru albine cu benzi imbibate cu amitraz si pornid de acolo prin similitudini ajungem la benzile facute in casa. Si principala problema nu este cantitatea de substanta activa ci dilutia ei, pentru ca degeaba ai cantitatea corecta de substanta activa, daca ea este prea concentrata pentru albine.. Nu exista nici un produs veterinar pentru albine cu benzi de amitraz?
Pustu a facut asa ceva 0.5ml tactik, per stup, pus in functie de fitil cantitatea de ulei. Se face proba cat poate sa imbibe fitilul (la el 4 ml ulei pt fiecare 0.5ml taktik.
Desigur ca exista-cum am scris undeva mai sus se numeste APITRAZsi deci nu ne mai da bataie de cap cu matematica asta ,cate grame pe banda de produs?!care o fi oare reteta mai eficace?!-este deja produsul finit-putin cam scump dar eficienta se plateste!!!
Citat din: edy din Octombrie 07, 2016, 09:13:06 PM
Desigur ca exista-cum am scris undeva mai sus se numeste APITRAZsi deci nu ne mai da bataie de cap cu matematica asta ,cate grame pe banda de produs?!care o fi oare reteta mai eficace?!-este deja produsul finit-putin cam scump dar eficienta se plateste!!!
Mersi, am vazut prospectul la Amitraz.
Dar nu ma pot dumiri! Contine 0,5 grame amitraz per banda, adica 1 gram/ tratament/ familie.
La varachetul romanesc la o utilizare proportionala ar fi 5 picaturi (adica 0,025ml la o concentratie de 20%), adica 0,005 grame !!!
E adevarat ca la Amitraz (si la variantele home made) eliberarea substantei active din benzi se face pe parcursul a cateva zile, dar toxicitatea generala este de 100 de ori mai mare.
Oare nu am facut eu calculele bine?!!!
Da tinumaftei,calculele tale sunt f.bune dar intre Apitraz si Varachet este o mare diferenta datorita modului de a elibera substanta activa ,de aici deci si eficienta diversa intre aceste medicamente.
Este la fel ca si in cazul altor medicamente,precum ac.oxalic-una este sa-l administrezi prin picaturi intre rame,alta este prin pulverizare si o alta eficienta prin sublimare,exemplele pot continua la infinit.
Deci cand folosim un produs chimic chiar si bio trebuie sa privim si la acest aspect care este f.important.
Una e fumigatia de moment si alta e eliberarea in timp pe durata a 45 zile.
Cam asta ar fi explicatia de dozaj
Ceea ce numesti tu toxicitate eu o numesc suportabilitatea albinelor la un anumit principiu activ deoarece albinele ca orice animal viu au si ele o limita maxia de a suporta acea substanta ,limita care odata depasita cu foarte putin poate fi fatala pentru organismul lor "colectiv"si nu ca organism individual care si aici este o imensa diferenta-o albina singura are o alta suportabilitate ca o colonie compusa din zeci de mii de indivizi!!!!
In acest sens superorganismul viu numit colonia/familia de albine are o mare elasticitate in a metaboliza rapid orice substanta externa chiar si ne natura chimica in arcul de cateva zile .
De aici rezulta faptul ca se poate "juca"putin cu aceste principii active fare a exagera desigur-eficienta acestora este data deci si de concentratia cu care ele vin administrate.
Am înțeles. Credeam că am mai uitat din matematică și că am niște zerouri în plus. Observațiile tale sunt corecte. Probabil că dacă s-ar elibera 1 gram de amitraz pe familie prin fumigație instantaneu familia ar coapsa, dar pe suport de lemn eliberarea este mai lentă.
În ce mă privește cred că din 2017 voi trece din nou la tratamente bio, așa că ultimul tratament de anul acesta va fi cu ac.oxalic prin sublimare. Voi păstra un tratament clasic cu Varachet doar pentru 2% din efectiv, pentru controlul infestării iar recolta de la aceștia valorificată separat.
Tinu stai linistit,eu imi amintesc din liceu ca tie ti-a placut mult matematica si tu erai un baiat calculat si de nota zece!!!!
Ideea ta de a trece din nou la bio este faina-si nu prea din mai multe motive ,aici vorbesc de Occident de anul acesta 2016 mierea bio are o mare cautare deoarece in estul Europei se face foarte putina ,unele tari nici nu stiu cu ce se "mananca" aceasta apicultura "BIO".U nicul mare si poate singurul avantaj pe care il au acesti apicultori"bio"este acela de asi vinde mierea lor si alte produse ale stupului la un pret net superior fata de apicultorii conventionali.
Personal pe acesti apicultori"bio"eu ii respect deoarece sunt acea categorie din familia noastra a apicultorilor care incearca sa ofere consumatorilor un produs cat mai genuin,natural asa cum Natura mama l-a creat cu ajutorul albinelor de milioane de ani in urma.
Insa a fi un adevarat apicultor "bio" cate sacrificci,pierderi de colonii ,taxe de platit in plus,controale -sanitare,ceara bio australiana,si cate si mai cate batai de cap comporta decizia noastra?
Facand doua calcule Tinu care iti place matematica vei vedea ca in final mierea "bio"pe care o produci va costa mult mai putin decat cea conventionala taind toate cele ssrise mai sus .
Nu vreau sa te descurajez ,Doamne fereste!!! dimpotriva ma bucur mult deoarece este o mare cerere de miee bio pe piata de desfarere in Occident-insa depinde de fiecare ce vrea sa faca si cum vrea sa faca apicultura din curtea sa!
Desigur ca nu sunt de acord cu acei apicultori din Canada,America sau Australia,N.Zeelanda care torna antibiotice pe gatul albinelor cu tonelatele si spun ca mierea lor este cea mai buna-eu nu am folosit niciodata antibiotice la albine desi sunt apicultor conventional dar pot garanti ca mierea mea este "bio" nu pe hartie ci in laborator de analiza!!!!!
A face apicultura "bio" sau conventionala este o mare diferenta-costuri diverse,ecc,.s-au scris capitole si nu vreau sa mai insist,doar o intrebare la toata lumea :astazi se pierd din ce in ce mai multe colonii de albine cu toate tratamentele noastre chimice,home made,folosirea de tot felul de medicamente "babesti",antibiotice,inlocuitori de polen,vitamine ,medicamente "miraculoase"-ganditi-va cate colonii de albine pierde cei ce vor elimina toate aceste produse deoarece au ales strada asa numita "bio"-dar de fapt mierea lor tot bio 100%nu este si nu va fi niciodata datorita poluarii aerului,florei ,apei si solului???!!!
Eu inafara de tratamente pentru varroua nu dau nimic,nici zahar si nici antibiotice.
O regina buna trebuie sa gestioneze bine ponta in lipsa de cules.
Apropos eu la ora asta nu mai am puiet in stupi inafara de un roi cu regina lugustica achizitionata anul asta.
Daca nu reuseste sa-si adune mancare si sa dea si ceva apicultorului nu are ce cauta in batatura mea.
Nu trec la bio dintr-un motiv filozofic, dar la 7-8,5 lei kg de miere orice economii as face nu voi ieși decât pe pierdere. Miere mai puțină poate, dar pret mai bun. Am fost la bio de pe la începutul anilor 2000 si până spre 2010. Nu am găsit altă soluție decât să duc cu portbagajul si sa o vând la piață pe unde voi putea. Am mai vândut miere la piață în Germania si acolo îmi făcusem foarte repede clientelă. Prețul era frumos....
in apicultura "bio"nu este interzisa folosirea zaharului sau divers tipuri de sirop pe baza de glucozio-fructozio,amidon din porumb daca acesti bio-stimulatori vin implicati in stimularea coloniilor de albine in perioada de vara-toamna si primavara timpuriu inainte de incepera marelui cues cu 40 de zile.
Desigur ca macile de rasa ligustica aici in Italia depun in continuu fara a-si opri ponta 12 luni ,doar in zonele din nordul Italiei mai reci o intrerup pentru cateva luni.
Da Tinu ,tu ai mare dreptate si te inteleg,oricine din noi vrem sa castigam cat mai mult de pe urma muncii noastre si este si omeneste asa-fiecare avem problemele sale,greutati,familie,copii-ati vinde mierea ta la un pret de nimic te doare sufletul-si eu am trecut prin aceasta si sincer sa fiu si eu vreau ca mierea mea sa o pot vinde la un pret cat mai mare posibil an dupa an- si cine nu vrea aceasta???!!!
Dar fii sigur ca noi oamenii suntem in continua "crestere demografica"-si mierea fiind un produs alimentare de mare valoare energetica va fi mereu cautata in special in viitorul apropiat-noi trebuie sa reusim sa producem cat mai mult si cat mai de calitate-a o vinde nu va fi asa de greu-problema este sa o vindem la un pret foarte bun care sa ne multumeasca pe noi.
Imi amintesc cand in ani in urma un comerciant a venit la mine si mi-a cumparat 1200kg de miere de salcam cu 6,0 €/kg dandu-mi 7200,0€ -dupa 10 zile mierea mea era venduta de acesta in Japonia cu 40,0€/kg el castigand suma de 48.000,0€ -7200,0 -3000,0taxe de vama si de transport egal 37.800,0€ pe care i-a bagat in buzunar nefacand altceva decat luand mierea e la mine si vanzand-o in alta tara!!!! -cine castiga noi producatorii sau comerciantii
eu merg cu Panda din modestie-el merge cu Ferrari tot din modestie!!!!
Degeaba eu ma bat cu pumnul in piept si spun ca mierea mea a fost vanduta din Italia pana la Dubai,Rusia,America facand inconjurul lumii daca buzunarele c-am bate vantul prin ele cand de fapt cei care castiga sunt comerciantii,ei fac adevarate comori pe spinarea noastra a producatorului onest .
Nu blamez comerțul, pentru că acesta a fost motorul progresului si al civilizației. Globalizarea această sângeroasă din ultimii ani parcă a aliniat la start toate hienele.
Trebuie să existe o soluție pentru supraviețuire...
Inca pica la greu crocobauri cu taktic si furetto... :mad: :mad:
la un asemenea grad de infestare acea familie cu greu va trece iarna si se va salva!
Exact ca si in 2014,acest an 2016 unul cu un grad de infestare masiva cu varooa a fam.de albine datorita unei primaveri reci,ploioase aici in iTALIA PANA LA JUMATATEA LUINII IUNIE-CEEA CE FAVORIZEAZA DEZVOLTAREA ACESTUI PARAZIT SI CU 10 ORI MAI MULT DECAT INTR-UN AN APICOL NORMAL-ATUNCI IN TOAMNA AVEM aceste surprize negative .
Ai dreptate, paraziții au fost pe albine si chiar dacă au căzut albinele sunt afectate.
Din ce în ce mai mult se face tratamentul antivarooa doar toamna, iar dacă se face si primăvară/vara se face ineficient. Asta înseamnă că bietele albine care vor ierna conviețuiesc o bună perioadă de timp cu varooa. Asta va face ca viața lor să fie mai scurtă.
Citat din: edy din Octombrie 10, 2016, 08:40:50 AM
la un asemenea grad de infestare acea familie cu greu va trece iarna si se va salva!
Familiile sunt pe 7/8 rame dupa restrangere..m-as mira sa treaca cu greu iarna...dar vom vedea. Sunt multumit ca se vede eficienta tratamentului. Ideea este ca acum puietul este zero in familii iar tratamentele au eficienta maxima...sper. :hi:
P.S. sunt familiile de productie...deci au un risc mai mare de infestare avand in vedere multitudinea de vecini in pastoral...dar sunt si cei mai tari :cool:
P.S.2 Aceasta infestare nu am gasit-o decat la 2 stupi din 59 :nono:
fam.de albine la care cad atatia paduchi pot fi cei mai tari dar sunt cei care mor primii din pacate,in ciuda faptului ca au produs si cea mai mare cantitate de miere-marfa-tine de matematica !!!!
In afara de primul an, cand am vrut sa am multi si rezultatele au fost pe masura, am mai pierdut o singura familie...din cauza ca au ramas fara matca...pe urma le-am dat din rezerve, a inceput ponta, dar de papa am uitat... :nono: