Apicultura la distanta... in Romania

Creat de CDA_1984, Octombrie 29, 2013, 08:07:22 PM

« precedentul - următorul »

marian sima

Stupi sant cate doi lipiti unulul de altul ,transvazez repede cele doua familii intr-o cutie si asez cutia invers pe locul celor doi stupi.

Urdinisele vin pe locurile initiale,deci se duc pe locurile vechi taman unde trebuie .

Priviti desenul urdinisele de la lada nr 2 ,vin exact pe pozitia stupilor in pat cald.

CDA_1984

Citat din: marian sima din Decembrie 04, 2013, 02:08:35 PM
Stupi sant cate doi lipiti unulul de altul ,transvazez repede cele doua familii intr-o cutie si asez cutia invers pe locul celor doi stupi.

Urdinisele vin pe locurile initiale,deci se duc pe locurile vechi taman unde trebuie .

Priviti desenul urdinisele de la lada nr 2 ,vin exact pe pozitia stupilor in pat cald.
Vreau sa dau intrecere cu Marian la productia de miere! :hi: :hi:
Omul fara Dumnezeu este o biata fiinta care vine de nicaieri si pleaca spre nicaieri - P. Tutea

Bătrânul

Marian si eu fac exact asa. Gluma mea era cu 5in 1. =)) =)) 

topy1

bun. inteleg . pana la cati stupi poti avea grija cu sistemul asta? primavara si toamna schimbate in alte lazi.cu roii inteleg , sunt mici. dar in rest....

marian sima

Depinde de persoana ,sant persoane care din cateva miscari transvazeaza o familie si sant persoane carora le trebuie un sfert de zi pentru o transvazare.

I-mi pare rau dar nu ai inteles.Las-o balta. :)

D006

Citat din: marian sima din Decembrie 03, 2013, 08:30:07 AM
Citat din: bio din Decembrie 02, 2013, 09:31:23 PM
Mariane !!   :uimit:...aa......esti abia la orizontali .

AAA....Pai Danut Puisorul a involuat ca si-a tras stocaturi de orizontali.
AAA....Pai de ce si-o fi facut nu avea el verticali? :D

Mariane casca bine ochii la filmele lui Dan si vei vedea de ce are orizontali ( in fapt o combinatie) si nu trece pe rama 3/4 !

topy1

Citat din: marian sima din Decembrie 04, 2013, 07:05:16 PM
Depinde de persoana ,sant persoane care din cateva miscari transvazeaza o familie si sant persoane carora le trebuie un sfert de zi pentru o transvazare.

eu te-am intrebat pe tine cati stupi poti intretine in sistemul asta. intrebarea e foarte clara.

sorinnel

Salutare CDA, daca tot vrei sa implementezi procesele Lean in stupina, vezi ca s-a trecut de la 5S la 5S+ iar pe albine sa nu dai vina ca sunt din rase roitoare pana nu faci un A3 report ca sa gasesti cauza de radacina  :D  :D :D :D. Acum serios vorbind: nu albinele au fost de vina ca ti-au roit ci tu, starea vremii si culesul care il ai in zona. De ex: anul acesta mi-au roit mai mult de jumate din familiile de albine pentru ca dupa un cules puternic am avut 2 saptamani de ploi in care nu am putut interveni sub nici o forma in familii (de la 8 la 16 sunt la servici). Despre DM tot ce pot sa spun este ca este un profesionist dar apicultura ce o practica el in Canada tu nu o sa poti sa o practici in Romania din cateva motive:
1.EXPERIENTA
2.perioadele si intensitatea culesului
3. clima
4. incarcarea de familii pe km2
Sorin Pop

PACO

Citat din: topy1 din Decembrie 04, 2013, 09:43:16 PM

eu te-am intrebat pe tine cati stupi poti intretine in sistemul asta. intrebarea e foarte clara.

In functie de cat de mazochist esti.

CDA_1984

Citat din: sorinnel din Decembrie 04, 2013, 09:49:00 PM
Salutare CDA, daca tot vrei sa implementezi procesele Lean in stupina, vezi ca s-a trecut de la 5S la 5S+ iar pe albine sa nu dai vina ca sunt din rase roitoare pana nu faci un A3 report ca sa gasesti cauza de radacina  :D  :D :D :D. Acum serios vorbind: nu albinele au fost de vina ca ti-au roit ci tu, starea vremii si culesul care il ai in zona. De ex: anul acesta mi-au roit mai mult de jumate din familiile de albine pentru ca dupa un cules puternic am avut 2 saptamani de ploi in care nu am putut interveni sub nici o forma in familii (de la 8 la 16 sunt la servici). Despre DM tot ce pot sa spun este ca este un profesionist dar apicultura ce o practica el in Canada tu nu o sa poti sa o practici in Romania din cateva motive:
1.EXPERIENTA
2.perioadele si intensitatea culesului
3. clima
4. incarcarea de familii pe km2
Salut sorinnel, nu vreau sa implementez nimic in stupina, decat o simpla statistica pe selectia standard pe parte de boli si daunatori respectiv o statistica care imi spune % de transmitere a caracterelor genotipice vizate la matciile F1. Tin sa iti spun ca am gasit cauza  radacinii (root cause-ul) pt roire si incepand de sezonul viitor sper sa nu mai am probleme pt ca deja am luat actiuniile corective si preventive necesare. Si eu sunt plecat la lucru de la 7 la 15, si nu imi permit sa ma catar prin copaci... Apicultura pe care o practica DM, normal ca trebuie adaptata; am ajuns la urmatoarele concluzii:
1. Experienta in apicultura ca in orice alt domeniu este importanta, dar nu trebuie sa fi un geniu sa iti dai seama ca ceva este in neregula, aici ma refer la modul de practicare a apiculturii a stuparilor pe care ii cunosc; generalizez, dar nu toti sunt asa, nu vreau intru in detalii... Tin sa iti spun ca detin toate informatiile necesare sa cresc regine de calitate: echipament de inseminare artificiala (in aceasta iarna), selectie, metode de incrucisare pt. transmiterea efectului de heterosis, etc... Uite iti dau numai un exemplu: cati apicultori au control si detectie pe rata de infestare a familiilor cu acarianul tracheal mite, si cati apicultori selectioneaza dupa acest criteriu, si cati apicultori trateaza contra acestui paduche, si cu ce?
2. Sorinnel nu spune nimeni sa scoti o medie de 200kg pe stup ca DM, spun inca o data: numai ce iti permite zona melifera, nu trebuie sa visezi la productii de 100 kg/stup...
3. Aici ai punctat bine, pt ca la clima i-am taiat pe Canadieni, inclusiv pe cei din zona lui Margarit "Golden Triangle", aici amintesc: noi avem pomi fructiferi, ei nu au, avem toate conditiile necesare ca la salcam sa avem familii puternice, dar nu le avem, ei le au, vezi filmul din Martie a lui DM, bineinteles ei au cules continuu de aceea au si acele productii mari. De ex in luna Mai DM a avut ninsoare, noi aveam cules la salcam...
4. Bineinteles, conteaza!

P.S.: am trecut de 5S+, la APQP ;)
Omul fara Dumnezeu este o biata fiinta care vine de nicaieri si pleaca spre nicaieri - P. Tutea

marian sima

Citat din: topy1 din Decembrie 04, 2013, 09:43:16 PM

Intrebarea era foarte clara,insa nu era nevoie de ia daca stai si gandesti putin,am spus de nenumarate ori ca am stupi pe stationar,ori pe stationar sant recomandati undeva la 40 de stupi pe vatra.
Cine vrea recolta pe stationar aplica strategii cine nu ia 13 kg pe stup.
LA 40 de stupi aloci 8%din timpul tau si restul te ocupi de activitatile zilnice,servici, meserii si altele.

topy1

nu inteleg de ce te tot invarti in jurul cozii ...concret ...de dragul pinguinului din mine pe care zici ca vrei sa il protejezi de ceea ce vine din alte parti...daca ar trebui sa traiesti din albine ...cati stupi crezi ca ai putea intretine in sistemul asta ? cu mai multe vetre de stationar...cum vrei nu are importanta. din ce spui, zici ca iti ia 8 % din timp sa ai grija de 40 de stupi. inseamna ca la 10 ore de munca pe zi ai putea sa duci ...cate sute?...mie imi da cu virgula. concret si la subiect te rog nu cu raspunsuri din carte...

marian sima

Titi in jurul cozi te invarti matale care habar ai ce inseamna albina .
Spunandu-i la nestiut anumite chestii ma protejez pe mine ca maine poimaine vine  linga mine cu vise marete ,trei albine pe cutie si cu cine stie ce surpriza de loca si altele.

Unii am primit pamant de la inaintasi si ne ocupam si cu alte treburi ,e musai sa i-l vand la straini si sa fac mai multe vetre ca vrea pinguinul?
Ori trebuie sa ma las de alte activitati si sa pazesc la stupi?

Asa vreau eu sa am o vatra si sa am stupi cu productie.

Aia 8% sant concentrati in anumite intervale de timp ,culesul nu e continuu ca in Canada ,asa ca nu poti duce sute.

Nu stiu daca cineva il stie pe Marzea Stan,acesta era un apicultor in varsta cu care eu plecam in pastoral .
La un moment dat se imprieteneste cu un apicultor din Bucuresti ,asta omul nu le avea cu albinele si mai facea cate o boacana insa omul fusese aviator.
I-l auzeam pe nea Stan.
-Gelule tu de cat ai stat in aer ai devenit aerian,lasa batule albinele si dute la avioanele tale.
Asa se intampla si acum multi care nu mai au activitate viseaza la sute de stupi,vetre intinse si sa vezi trai pa vatrai. :)

romikele

Mariane, vezi ca si tu ai facut in jurul cozii sens giratoriu  :smile:

Odata ai zis ca nu pot fi obtinute productii foarte mari cu o familie, alta data ca nu te multumesti cu 13 kile pe stup, inseamna ca ai productii foarte mari daca nu te-ai lasat de albine  :razz:

topy1

Citat din: marian sima din Decembrie 05, 2013, 11:40:22 AM
Titi in jurul cozi te invarti matale care habar ai ce inseamna albina .
Spunandu-i la nestiut anumite chestii ma protejez pe mine ca maine poimaine vine  linga mine cu vise marete ,trei albine pe cutie si cu cine stie ce surpriza de loca si altele.

Unii am primit pamant de la inaintasi si ne ocupam si cu alte treburi ,e musai sa i-l vand la straini si sa fac mai multe vetre ca vrea pinguinul?
Ori trebuie sa ma las de alte activitati si sa pazesc la stupi?

Asa vreau eu sa am o vatra si sa am stupi cu productie.

Aia 8% sant concentrati in anumite intervale de timp ,culesul nu e continuu ca in Canada ,asa ca nu poti duce sute.

Nu stiu daca cineva il stie pe Marzea Stan,acesta era un apicultor in varsta cu care eu plecam in pastoral .
La un moment dat se imprieteneste cu un apicultor din Bucuresti ,asta omul nu le avea cu albinele si mai facea cate o boacana insa omul fusese aviator.
I-l auzeam pe nea Stan.
-Gelule tu de cat ai stat in aer ai devenit aerian,lasa batule albinele si dute la avioanele tale.
Asa se intampla si acum multi care nu mai au activitate viseaza la sute de stupi,vetre intinse si sa vezi trai pa vatrai. :)

ai terfelit un om pe motiv ca nu iti spune tot ce stie. acum faci la fel (nu spui )....cum se cheama asta?....nu vreau sa pronunt cuvantul.
nu vrei sa dai un raspuns la o intrebare simpla unui pinguin..."daca ar trebui sa traiesti din albine ...cati stupi crezi ca ai putea intretine in sistemul asta ? cu mai multe vetre de stationar...cum vrei nu are importanta."....o fi secret... :uimit:
nu astept raspuns....asta e....pacat!