Apicultura la distanta... in Romania

Creat de CDA_1984, Octombrie 29, 2013, 08:07:22 PM

« precedentul - următorul »

marian sima

Ma citai din alta parte insa e sistemul de lucru practicat de mine.

De ce umblu eu in cuib si sa o luam cu inceputul,

Primavara umblu pentru a efectua curatirea de primavara la unii stupi le schimb cutia,tot atunci string cuibul si adaug folia peste cuib pentru ca in cuib sa se faca un micro-climat in care albina sa mentina temperatura cu un efort mai mic,cind temperatura mai creste si apare polenul adaug in cuib (linga puiet)pe latura de linga diafragma o rama goala stropita cu sirop ,cu o stimulare de primavara populatia creste si este nevoie de interventie cu alte rame goale astfel ca cuibul creste progresiv si sanatos sa incalzit scot diafragma si matca e libera sa ponteze cit poate si unde poate,cind apare culesul mut cuibul in partea opusa urdinisului (la cei vereticali nu este nevoie) adaug diafragma pentru a obliga matca sa ponteze doar acolo unde vreau eu ,la salcim sparg cuibul pentru un aport mai mare de puiet tot atunci ridic puiet si albina pentru formarea de roiuri.

Dupa salcim stupi ramin in acest format doar ridic diafragmele ca matcile sa ponteze in voie sint ani cind fac cite o extractie si sint ani cind e doar un cules de intretinere,cind floarea-soarelui este la briu mai fortez matca cu rame goale pentru ponta in apropierea culesului restring cuibul si pun diafragma,daca culesul este abundent si cuibul se blocheaza mai sparg cuibul ,mai iau o rama plina de miere de la un stup bun si bag la altul mai puturos asta pentru a nu-l tine pe ala bunul pe loc ,dupa floarea soarelui cuibul revine in fata se scoate diafragma si matca e lasata libera sa ponteze iar cit doreste,cind vremea devine mai rece noaptea pun iar folia incep stimulatul si string cuibul atit cit este populat de albine ,la sfirsit de octombrie pregatesc cuibul pentru iernare scot folia asez cuibul la mijlocul cutiei intre doua diafragme ,pun o mocheta peste rame si cuibul intra la iernat datorita ca mocheta permite o circularea a aerului lenta cuibul nu cauta sa se ridice sus.

costi82

Citat din: marian sima din Decembrie 03, 2013, 08:30:07 AM
Citat din: bio din Decembrie 02, 2013, 09:31:23 PM
Mariane !!   :uimit:...aa......esti abia la orizontali .

AAA....Pai Danut Puisorul a involuat ca si-a tras stocaturi de orizontali.
AAA....Pai de ce si-o fi facut nu avea el verticali? :D
AAA ....Pai am si cativa verticali de care nu sant multumit si nu prea mai tin albina in ei. :P
AAA....Pai familia face mierea si a-s vrea sa va vad in vertical cu albina cata am eu in orizontal.
AAA....Pai populatia se dezvolta mai repede primavara in orizontal decat in vertical si ai castig la culesul de rapita si salcam.
AAA...am rezultate bune in orizontal ,cand aud de media de 12-13 kg de miere pe familie ma bufneste rasul si oameni au vertical.
AAA...am reusit in uni ani sa scot cu orizontalul pe stationar mai bine decat cei plecati in pastoral cu verticalul.

AAA...Ma facet sa zimbesc(pe bune) m-ati prins :rotfl: =)).
Singurul stup care mi-ai intrecut orizontali in productie au fost niste Layensi cu cat si populatie suplimentara.

E o prostie sa ai orgoliu in cutie :rotfl: :rotfl: :rotfl: productia vorbeste. :)

ai dreptate productia la stupii orizontali e buna, eu de exemplu la pomi fructiferi am avut o productie de 15 kg/ familie, dezvoltarea e foarte buna primavara, recunosc ca eu nu am incercat stupii verticali, stupii orizontali pe care ii am i-am "mostenit", asa ca deocamdata merg pe acesti stupi.
Apicultura e o arta care trebuie respectata!

topy1

Citat din: marian sima din Decembrie 03, 2013, 12:57:53 PM
Ma citai din alta parte insa e sistemul de lucru practicat de mine.

De ce umblu eu in cuib si sa o luam cu inceputul,

Primavara umblu pentru a efectua curatirea de primavara la unii stupi le schimb cutia,tot atunci string cuibul si adaug folia peste cuib pentru ca in cuib sa se faca un micro-climat in care albina sa mentina temperatura cu un efort mai mic,cind temperatura mai creste si apare polenul adaug in cuib (linga puiet)pe latura de linga diafragma o rama goala stropita cu sirop ,cu o stimulare de primavara populatia creste si este nevoie de interventie cu alte rame goale astfel ca cuibul creste progresiv si sanatos sa incalzit scot diafragma si matca e libera sa ponteze cit poate si unde poate,cind apare culesul mut cuibul in partea opusa urdinisului (la cei vereticali nu este nevoie) adaug diafragma pentru a obliga matca sa ponteze doar acolo unde vreau eu ,la salcim sparg cuibul pentru un aport mai mare de puiet tot atunci ridic puiet si albina pentru formarea de roiuri.

Dupa salcim stupi ramin in acest format doar ridic diafragmele ca matcile sa ponteze in voie sint ani cind fac cite o extractie si sint ani cind e doar un cules de intretinere,cind floarea-soarelui este la briu mai fortez matca cu rame goale pentru ponta in apropierea culesului restring cuibul si pun diafragma,daca culesul este abundent si cuibul se blocheaza mai sparg cuibul ,mai iau o rama plina de miere de la un stup bun si bag la altul mai puturos asta pentru a nu-l tine pe ala bunul pe loc ,dupa floarea soarelui cuibul revine in fata se scoate diafragma si matca e lasata libera sa ponteze iar cit doreste,cind vremea devine mai rece noaptea pun iar folia incep stimulatul si string cuibul atit cit este populat de albine ,la sfirsit de octombrie pregatesc cuibul pentru iernare scot folia asez cuibul la mijlocul cutiei intre doua diafragme ,pun o mocheta peste rame si cuibul intra la iernat datorita ca mocheta permite o circularea a aerului lenta cuibul nu cauta sa se ridice sus.

te apropii de sistemul lui ursu....toata ziua plimba folia sau diafragma... =))
cum zboara albina daca strangi cuibul in mijlocul lazii intre doua diafragme si stupul e in pat cald?

marian sima

Asa-mi trebuie daca stau de vorba cu cine nu stie ce inseamna o diafragma normala.
Cat despre restul nu mai ma complic sa-ti raspund,crede ce vrei,insa uite aici ceva despre diafragme.

Re: tip diafragma
« Răspuns #11 : Mai 01, 2013, 02:35:12 p.m. »

Citat

Sint mai multe tipuri de diafragma,diafragma totala sau oarba cum ai spuneti,diafragma normala care permite circulatia albinei pe fundul stupului si diafragme speciale care desparte iarna doua familii astfel incit se face transferul de caldura dar nu si de albina.

Diafragma normala se foloseste primavara astfel incit inchide un spatiu  ca sa nu se piarda caldura din cuib dar  permite albinei sa circule pe sub ea pentru a putea sa ajunga la hranitorul uluc si anapoi in cuib,sau dupa caz la rama descapacita.
Aceasta diafragma este folosita in stupi orizontali pe timpul culesurilor pentru a limita ponta matci pe un anumit spatiu.

topy1

sa inteleg ca la zborul de curatire albina merge pe fundul stupului printr-un spatiu gol de aproximativ 5 rame? poate mai mult chiar.

marian sima

Mergea,acum am cate doua familii intr-o cutie,ma intereseaza dezvoltarea puietului mai de timpuriu si cu un consum mai mic de hrana.

Acele era un material scris de mine anul trecut si citat acum.

topy1

cum le impachetezi? stupul e pe 20 de rame. urdinisele pe capete.lesi spatiul pe mijloc sau spatiu intre urdinis si diafragma ultimei rame din familie?

marian sima

Nu mai impachetez,familiile sand despartite de o diafragma totala.
Urdinisele nu mai vin la capete,am facut doua urdinise mici pe laterala pentra ca in primavara distanta dintre doua urdinise sa fie aceasi ca la doi stupi cu urdinisele mari .

Adica distanta de pe laterala mare (in pat rece) sa fie egala cu distanta dintre urdinisele la doua cutii in pat cald.

E vorba de pozitionare si de orientare,daca lasam urdinisele in pat cald cand treceam familiile in cutie de 20 rame aveam probleme.
Nu las nici un spatiu pe mijloc deoarece la mijloc se vor trage ambele familii.

topy1

ce distanta ai intre stupi vara si ce distanta ai intre ei iarna? cum le schimbi pozitia urdiniselor toamna si mai ales primavara ca sa nu se depopuleze unii si altii sa fie prea tari?

marian sima

Acum mai ii las putin afara si pe urma ii bag la camera unde are o temperatura constanta,asa ca iarna nu mai conteaza distanta dintre stupi.

La primavara ii pot pune unul langa altul cu o mica distanta intre ei ,in momentul cand hatarasc sa pun cate o familie in cutie urdinisul e pe aceiasi pozitie decat se schimba pozitia cutiei la 90de grade astfel incat doua cutii in pat rece vine cat latimea  (si acea mica distanta)la o cutie in pat cald.

Daca urdinisul vine pe aceiasi pozitie nu se fac depopulari.
Familiile au fost cate una pe cutie,insa bagate la adapost ocupa un volum mare asa cate doua familii pe cutie am mai putin de carat si spatiul ocupat este mai mic.

Bătrânul

Marian ! Nu mai detalia ca din ce spui mai multe lucruri Foarte DISCUTABILE . Ai vazut ce fin m-am exprimat. Am impresia ca stai mai mult pe net decit in atelier.  =D>

marian sima

Nea Batrane pentru cine nu cunoaste si nu vede la fata locului lucrurile pot fi discutabile.
Insa cine cunoaste apicultura stie despre cea ce zic.

Referitor la atelier aseara am lucrat pana la 23;40,eu intru doua minute arunc un raspuns si am intins-o la treaba,mai iau cate un ceai fierbinte si atunci mai intarzii.

Cu ochii la chestii de milimetri ore in sir mai simti nevoia sa te destinzi si unde poti sa te destinzi mai bine decat aici. :rotfl: :rotfl: :rotfl: =))

Orice artist are o muza. :D =)) =)) =))

PACO

Tu chiar muncesti frate ! Cred ca ai o productie dubla fata de verticali daca crezi ca se merita sa faci atatea manevre.

topy1

totusi pinguinu din mine nu ma lasa. as vrea cateva amanunte...cum bagi cate doi intr-o lada... asa...en gros ...toata stupina. pana ajungi sa ii bagi la interior, obligatoriu mai zboara ...deci se duc pe locul vechi. ursu zice ca face la fel ..cate 3-4 intr-o lada dar cum muti un roi s-au o familie cativa metri fara sa se depopuleze? (sa nu ziceti ca zilnic cate 10 cm cum scrie cartea ca nu va cred).repet:vorbesc de toata stupina

Bătrânul

Iti raspund eu topy ! :rotfl: Avind pe sir trei gramezi de albine (adica trei stupi cu cite cinci familii)  depopulate in toamna se lasa pe cel de mijloc cu trei regine pe cite doua trei rame . :razz: Albinele care nu mai gasesc casa se retrag in aceasta minune .  Si eu am facut la fel cu citeva roiuri vecine  punind stupul la la mijloc.