Filmulete Stupina Godinesti Gorj

Creat de dan sebastian, Februarie 10, 2013, 04:23:28 PM

« precedentul - următorul »

Cristel

Citat din: dorindafi din Martie 09, 2014, 07:36:03 PM
Citat din: Cristel din Martie 09, 2014, 10:57:36 AM
Citat din: dorindafi din Martie 08, 2014, 06:27:07 PM

da , am vazut filmul
cer scuze lui sebi ca aglomerez pagina lui cu parerile mele , dar nene Cristele sezonul de primavara e pt lucrarile conform sezonului
treaba cu  ,,remediezi erorile pe care le-ai facut in toamna.'' e pt cei care cunosc apicultura numai din cartzi
sa auzim de bine
Aha, bravo! Si daca Sebastian are probleme primavara, poate lasa albinele sa crape de foame, pana data viitoare cand va face "pregatirile ca la carte"... Ador "teoria"... selectie naturala darwinista!  :rotfl: Tu asa faci? Bietele albine nu au citit in carte ca primavara se fac doar lucrarile de sezon si aici nu intra si salvarea lor daca stapanul nu le-a pregatit suficient de bine cuibul din toamna...
Data viitoare vom trimite albinele la cursuri de apicultura!  ))/
"Sa nu lasi sa treaca o zi fara sa vezi, fara sa auzi sau fara sa citesti ceva frumos..."(Goethe)

Cristel

Citat din: dorindafi din Martie 09, 2014, 06:05:10 PM
acum e timpul siropului.  toamna nu-l cara-n cuib pt ca e prea cald shi fermenteaza pina primavara.

Chiar asa? Eu stiu ca toamna- pana in septembrie cel tarziu, sa nu se uzeze albina care va ierna, poti sa le dai sirop ca sa-l inverteasca iar caldura din mediul inconjurator ajuta la invertirea si transformarea siropului in miere, pentru ca asta este rolul siropului,fie stimuleaza, fie se introduce ca hrana de completare, albinele avand timp sa capaceasca "mierea" facuta din sirop. Poate ai vrut sa spui ca siropul pus iarna fermenteaza pana in primavara, mai ales daca ramane rama necapacita, se incarca si cu vaporii din stup- fiind higroscopica-  si fermenteaza. Asta este altceva...Sunt doua aspecte total diferite.
"Sa nu lasi sa treaca o zi fara sa vezi, fara sa auzi sau fara sa citesti ceva frumos..."(Goethe)

dan sebastian

Imi pare rau ca nu am intervenit in ultima vreme, dar am fost foarte ocupat cu serviciul si cu actele pentru transa a IV la masura 141. Am avut controlul de verificare pe care l-am trecut cu brio. Acum am timp si de stat pe net. Siropul l-au luat in totalitate toate familiile. La apicola au adus la galeti de 23 kg, 4,5 lei per kg, glucosa lichida. E facuta de o firma din Sibiu. E foarte groasa, de consistenta mierii capacite. Am dat sambata la 37 de familii. Am umplut hranitoarele la ai buni iar la restul mai mult de jumatate. Nu am apucat sa filmez  dar in weekendul de vine fac un film. Vremea a fost buna si sambata si duminica. Aduc polen foarte mult, din 3 albine de intra, 1 e cu polen. Au avut zbor ca de salcam. Duminica am completat cu hrana de glucosa sau glucoza cum s-o numi. E facuta din porumb. Dupa ce am terminat de dat si la restul, am revenit la stupii de-i hranisem sambata. Surpriza, au golit hranitoarele majoritatea. Asa ca am terminat toata galeata si am mai pus si sirop de zahar la vreo 10. Temp a fost de 10 - 15 gr pe plus.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

Cristel

Citat din: dan sebastian din Martie 11, 2014, 03:33:49 AM
Imi pare rau ca nu am intervenit in ultima vreme, dar am fost foarte ocupat cu serviciul si cu actele pentru transa a IV la masura 141. Am avut controlul de verificare pe care l-am trecut cu brio. Acum am timp si de stat pe net. Siropul l-au luat in totalitate toate familiile. .............. Dupa ce am terminat de dat si la restul, am revenit la stupii de-i hranisem sambata. Surpriza, au golit hranitoarele majoritatea. Asa ca am terminat toata galeata si am mai pus si sirop de zahar la vreo 10. Temp a fost de 10 - 15 gr pe plus.
Quod erat demonstrandum! Ca tot era in deriva probabilistica amicul dorindafi daca albinele tale nu cumva ingheata pe sirop, daca vine gerul... Eu sustin teoria ca daca stai mai prost cu rezervele de miere in primavara e bine sa le dai sirop masiv, in lipsa de miere naturala, nu sa astepti sa dea ortul bietele fiinte! Ai cat de cat o albina mai uzata dar vie, in loc de una anemiata si pe duca.
Bravo, bine ca le-ai salvat de la pieire! Acum trebuie sa le treci intens pe hrana proteica pentru a le ajuta la demarajul din primavara, la salcam sa iti dea maximum de putere! Ai si tei in zona?
Ai incercat vreodata startovit? Se spune ca puterea familiei creste exponential. Eu nu am verificat. Dar daca tot te gandesti sa faci niste roiuri...parca ar fi interesant un experiment la cateva familii.
Faci si crestere de matci?
Toate cele bune si spor in apicultura! De acum se tot anunta zile cu soare, vor iesi si fetele la dans in natura, sa vina cu ciubote colorate din padure!  :bzz:

dan sebastian

Nu imi trebuie proteic pentru ca am foarte mult polen in natura. O sa-mi blocheze iar 2 sau 3 faguri cu polen. In zona mea imi merge foarte bine primavara dar apoi e problema, dupa salcam. O sa fiu nevoit sa merg din Gorj in Dolj la floarea soarelui sa nu mai am probleme cu mierea iarna. Tei am la 13 km de mine dar e munte, foarte frig noaptea. Anul trect am stat degeaba cu ei la tei, a fost calamitat. Matci fac doar pentru mine, eventual cand vand cativa roi.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

Cristel

Citat din: dan sebastian din Martie 11, 2014, 04:02:36 AM
Nu imi trebuie proteic pentru ca am foarte mult polen in natura. O sa-mi blocheze iar 2 sau 3 faguri cu polen. In zona mea imi merge foarte bine primavara dar apoi e problema, dupa salcam. O sa fiu nevoit sa merg din Gorj in Dolj la floarea soarelui sa nu mai am probleme cu mierea iarna. Tei am la 13 km de mine dar e munte, foarte frig noaptea. Anul trect am stat degeaba cu ei la tei, a fost calamitat. Matci fac doar pentru mine, eventual cand vand cativa roi.
Poate ma asezi si pe mine in lista la vanzare de roi  :bzz:Dar cu albine harnice, nu de carne!  :bzz:Mai schimb genetica din zona...
Incearca sa dai o turta cu polen sau substituienti, doar asa poti sa iti dai seama daca mai are sau nu nevoie de hrana proteica.
Poti sa recoltezi fagurii cu pastura, sa-i pui in cuib cand ai cules intens la pomi, ca sa capaceasca fagurii si toamna tare bine prind fagurii astia la puietul pentru iarna! Fie ca ii pui asa direct in cuib, fie faci pastura - pasta tocata - si o dai cu miere sub forma de turte. In Oltenia nu prea mai ai flori/polen in toamna- mai ales ca in general e cam seceta doua trei luni- asa ca trebuie sa faci rezerve din timp de pastura sau polen.
Si daca vrei sa fii si mai tare, poti pune colectoarele de polen si recoltezi, conservi polenul cu zahar pudra- un strat de zahar, un strat de polen- iarasi zahar, etc, pana se umple recipientul. Si cu minunea asta dai stimulare in toamna/primavara. Nu mai pui zaharicale, ca astea uzeaza albina.
Hm, la ora asta nu dormi! Deci apicultura e insomnie! :yes:
Deconteaza si cheltuielile cu mancarea pentru albine ?

Citat din: Cubby din Martie 09, 2014, 08:00:24 PM
va salut, apiardeleni. Am si eu o problema referitoare la sirop. Am dat pe 28 februarie, de control sa vad daca il ia, sirop cu protofil si ceapa la pungi pe care unele familii l-au luat, iar altele nu. Am citit ca dupa un timp acesta se acreste. Aveti idee daca acum ar mai fi bun. E prima data cand pun ceapa. Si daca este vreo metoda de a constata daca a fermentat, in afara de a gusta. Multumesc.
Salutare! Care este concentratia siropului utilizat? Este sirop invertit sau zahar topit in apa rece/ceai rece? Ce cantitate de ceapa ai pus la sirop?
De obicei se sesizeaza in masa siropului tendinta de a fermenta-inclusiv mici bule de aer. Nu cred ca e cazul sa fermenteze atat de repede in perioada asta. Singurul pericol este sa nu se hidrateze prea puternic, fiind higroscopic - in functie de concentratie. Pungile sunt cu cateva gaurele in partea superioara?

dan sebastian

Daca stai in zona de deal sau munte albina mea e aclimatizata foarte bine. Siropul il pun in hranitoare de 500 - 800 gr. In pungi am dat doar turte. Cu roii te rezolv dupa salcam cu placere.

Cubby

Citat din: Cubby din Martie 09, 2014, 08:00:24 PM
va salut, apiardeleni. Am si eu o problema referitoare la sirop. Am dat pe 28 februarie, de control sa vad daca il ia, sirop cu protofil si ceapa la pungi pe care unele familii l-au luat, iar altele nu. Am citit ca dupa un timp acesta se acreste. Aveti idee daca acum ar mai fi bun. E prima data cand pun ceapa. Si daca este vreo metoda de a constata daca a fermentat, in afara de a gusta. Multumesc.
Salutare! Care este concentratia siropului utilizat? Este sirop invertit sau zahar topit in apa rece/ceai rece? Ce cantitate de ceapa ai pus la sirop?
De obicei se sesizeaza in masa siropului tendinta de a fermenta-inclusiv mici bule de aer. Nu cred ca e cazul sa fermenteze atat de repede in perioada asta. Singurul pericol este sa nu se hidrateze prea puternic, fiind higroscopic - in functie de concentratie. Pungile sunt cu cateva gaurele in partea superioara?
[/quote]

Seara buna! Siropul este invertit  si are o concentratie de 1.5. Nu am dat niciodata sirop neinvertit, iar ceapa am pus cam 25 ml la litrul de sirop. Azi am verificat si nu a fermentat, asa ca a fost lasat in continuare sa il consume, acum fiind tmperaturi mai mari. Pungile au fost inchise fara a avea aer in ele si fara nici un fel de gaurele. De obicei gaurelele le faceau ele, dar probabil acum nu eu avut pofta. Pana la urma totul a fost bine. Astept acum sa se mai incalzeasca inca putin sa incep stimularea masiva cu sirop, pentru ca am si deficit de rame cladite, si sper ca intr-o luna sa le cladeasca. Numai bine!

bio

Citat din: dan sebastian din Martie 11, 2014, 03:33:49 AM
..... Aduc polen foarte mult, din 3 albine de intra, 1 e cu polen. Au avut zbor ......Temp a fost de 10 - 15 gr pe plus.

Nu ai incercat sa numeri cite albine intra cu polen intr-un stup pe minut..?..
Eu cam asa merg,... cite incarcaturi polen/minut intra intr-o familie....

Gata te-ai scos..:)..poti spune ca a sosit primavara in zona ta.

O sa mai fie frig, dar perioadele reci vor fi mai scurte fata de ce a fost pina acum.

dan sebastian

Azi, 12 martie au fost deja 18 grade. Eu zic ca ce a fost mai greu a trecut. De acum daca ma tin cu zaharul pe ei cum trebuie sper sa ii am apti de cules peste o luna la rapita. In orice caz, si daca sunt dezvoltati sau nu tot plec cu ei. Sunt hotrat. Nu am numarat cate intra cu polen per minut dar sunt multe. De populatie nu duc lipsa in stupi. De hrana insa da. O sa completez acum ca merge siropul si totul va fi bine. Bio, mi-a placut la nebunie Tutan Kamonul tau. Eu zic ca mai merge fara reparatii vreo 50 de ani. Oricum nu risti sa ti-l ia vreunu nici daca il platesti. Deci ai rezolvat o problema la care altii doar viseaza, protectiala hoti. Noi ii pazim iar tu poti sa-l lasi la liber in drumul mare fara sa-ti fie teama ca-l va tenta pe cineva pavilionul. Numai bine !

dan sebastian

dan sebastian

nicu84

imi puteti spune cum ati curatat ramele de propolis, de sunt asa de curate? frumoase familiile.

dorindafi

:hi: nene dane
parerea mea este ca polistirenul trebue sa fie invelit in nailon pt a nu-l roade albinele
restul deciziilor in organizarea cuiburilor,nr. de rame , puiet ,cite rame cu albine tzi in cuib  itzi apartzin
:hi:
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

laur80

Salut,familiile nu arata rau,dar pentru o mai buna dezvoltare, acum, in primvara,eu as fi restrans cuiburile.
Pentru primii trei stupi din video as fi scos minim 2 rame/stup.In privinta hranei,cu cat este mai multa in stup,pe rame,
cu atat matca oua mai mult,deci, mancare mai multa lasata in toamna.

Sanatate! :smile: