Filmulete Stupina Godinesti Gorj

Creat de dan sebastian, Februarie 10, 2013, 04:23:28 PM

« precedentul - următorul »

dan sebastian

Am facut eu turte dupa reteta lui Nea Marin din Torak Serbia. Sunt foarte tari la frig, dar cand e cald curg. De asta am luat apifonda. Le-a oprit diareea. si o consuma in totalitate. Siropul e concentratie 3 zahar la 1 apa. Il ia bine. Nu am data decat cate 100 gr. sa le obisnuiesc si sa nu existe posibilitatea sa se innece.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

MariusApicultura

Daca faci reteta care am postat-o mai sus te asigur ca nu curge nimic si o  consuma albinutele,  asa am fc eu. Nici diaree nu am avut (am pus si un pic de protofil). Daca nu ai miere poti folosi sirop facut de tine din ceaiuri si poti pune in sirop un pic de protofil. Bafta!  :hi: :hi:
Istoria isi bate joc de cei care nu o cunosc, repetandu-se!!! 
Insulta e declaraţia înfrângerii!!

nicu84

SE POATE INCEPE STIMULAREA CU SIROP?

MariusApicultura

Citat din: nicu84 din Martie 06, 2014, 10:15:33 AM
SE POATE INCEPE STIMULAREA CU SIROP?

Poti incerca sirop 2/1, sa vezi daca il ia. Depinde in ce zona esti si in functie de temperatura.

costi82

la noi ar merge bine stimularea cu sirop si azi au fost 16 grade.
Apicultura e o arta care trebuie respectata!

dan sebastian

Chiar daca sunt 8 grade, am vazut ieri ca l-au luat. Nu am pus decat 100  de gr. de familie plus cate o turta sus.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

Cristel

Cred ca cel mai bine ar fi sa le pui mai mult sirop, eventual in rama, chiar 1kg/familie, in ultima rama din cuib, sa nu mai deschizi din 2 in doua zile stupul, pentru ca raceste puietul si le ia cam 3 zile sa aduca situatia din cuib la normal. Si sa nu uiti sa faci gaura din faguri, la 10 cm sub leatul superior, ca albina sa aiba "canal" de comunicare pana la ultima rama, sa nu fie nevoita sa urce sau sa coboare pentru a ajunge la hrana. Ea va trage catre cuib, sa completeze coroanele, daca are suficient sirop. Asa, cu cei 100 ml nu reusesti decat sa le agiti. Nu le trebuie stimulare, am vazut ca nu mai au rezerve. Si cu riscul de a uza albina deja existenta, trebuie sa le completezi hrana cu sirop invertit, eventual cu ceai si suc de ceapa, cum recomanda Hristea. Au cu atat mai multa nevoie de sirop cu cat nu exista un aport de apa in cuib iar ele au nevoie de apa ca de aer, pentru cresterea puietului din primavara. Eu le-am dat suc de ceapa si vad ca nu tusesc :rotfl:  Astept sa vina primavara, sa plece si ele la cules din floare in floare! Succes!
"Sa nu lasi sa treaca o zi fara sa vezi, fara sa auzi sau fara sa citesti ceva frumos..."(Goethe)

dorindafi

salutare nene Cristele
sa le luam pe rind :
le pune sirop in ramaa = daca se raceshte timpul acolo ramine shi albina shi siropul
ramele gaurite = nu-i obligatoriu
cei 100 ml de sirop =  daca are rama cu hranitor e mult mai eficace
riscul de a uza albina = nu crezi ca e prea devreme ?
ma intreb cum aratau ramele din cuiburile tale anul trecut in noembrie  daca matale le-ai dat deacuma sirop ?
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

bio

Citat din: nick din Martie 06, 2014, 04:30:30 PM
la noi ar merge bine stimularea cu sirop si azi au fost 16 grade.

aa..16  grade...fericituleeee !..:)

In zona mea au fost ieri si azi adunate 16 grade..:(... Nu cred ca am avut, de la Anul Nou incoace, 3 maxim 4 zile in care albinele sa zboare bine....se pare ca nici Dan Sebastian nu sta mai bine d.p.d.v. al temperaturilor exterioare.

Cristel

Citat din: dorindafi din Martie 08, 2014, 06:27:07 PM
salutare nene Cristele
sa le luam pe rind :
le pune sirop in ramaa = daca se raceshte timpul acolo ramine shi albina shi siropul
ma intreb cum aratau ramele din cuiburile tale anul trecut in noembrie  daca matale le-ai dat deacuma sirop ?
In apicultura nu te bazezi pe probabilitati, mai ales cand vezi ca vremea e ok, trebuie sa remediezi erorile pe care le-ai facut in toamna. E cert faptul, daca ai vazut filmuletul lui Sebastian, ca el sta foarte prost cu rezervele pentru familii. Poti spune cu adevarat "ca daca vine gerul" albinele lui o pot mierli rapid. Asa incat se impune o completare urgenta a rezervelor. Miere nu mai are. Asa ca i-a ramas ca alternativa Apifonda, pe care o tot pune saracul in portii de 100 gr/familie sau un eventual sirop invertit, care sa nu uzeze prematur albina. Si cum Apifonda e mai scumpa si mai proasta decat un sirop (primavara nu sta albina sa roada turta, are nevoie si de apa pentru cresterea puietului, nu sa dilueze hrana solida). Alta varianta nu vad, daca tot nu se imbunatateste vremea si sa fie conditii de zbor. Plus ca deschiderea stupilor, pe vremea asta nasoala strica regimul termic din interior pentru trei zile!
Temperaturi sub 0 grade nu se anunta, asa ca probabilitatea invocata de tine ca albinele lui sa ramana pe rama cu sirop e minima, de asta si exista site uri speciale cu starea meteo. Da, daca are rama cu hranitor, e ok, dar eu nu am vazut sa aiba asa ceva. Ai vazut tu? Sau discutam tot de posibilitati?
Uzarea albinei... Ai o alta varianta? se uzeaza cat de cat sau moare...Optiuni?
Am scris eu undeva ca le-am dat de acum sirop??? Sa ma citezi te rog! Sau tu citesti una si intelegi ce vrei??? Le-am dat anul trecut, de stimulare, inclusiv cu ceapa! Si da, le-as da, daca se impune si vremea este mohorata iar albinele nu pot ajunge la apa sau nu au rezerve suficiente! Fie miere diluata, fie sirop invertit. Daca nu le ajuti, nu au cum sa se dezvolte. De asta le si luam pe langa casa, sa le si ajutam cand au nevoie! Nu iei albine doar ca se le storci de miere si daca nu au rezerve pot sa crape!   Ideal ar fi sa aiba miere, nu zaharicale. Dar daca nu mai ai miere, folosesti substituirea decat sa lasi familiile sa moara. Plus hranirea proteica de primavara, pentru dezvoltarea familiei...
In ceea ce priveste rama gaurita vad ca o practica stupari cu vechime, nu cred ca e o idee rea/ plus ca ajuta matca sa treaca mai usor de pe o rama pe alta fara a fi nevoita sa urce pe leat sau sa coboare sub rama. Nu mai spun de faptul ca da posibilitatea albinelor sa treaca mult mai usor pe alta rama in cautarea de hrana. Informatii sunt foarte multe, idei la fel, important e sa treci prin filtrul ratiunii si sa adopti ideile ce par a veni in folosul albinelor.
Toate cele bune si albine harnice!
"Sa nu lasi sa treaca o zi fara sa vezi, fara sa auzi sau fara sa citesti ceva frumos..."(Goethe)

xvader

sirop pe vremea asta?
lanoi, in sud e frigut si in afara de turte nu cred ca are rost sa le bagam altceva

dorindafi

acum e timpul siropului.  toamna nu-l cara-n cuib pt ca e prea cald shi fermenteaza pina primavara.
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

MariusApicultura

Citat din: Cristel din Martie 09, 2014, 10:57:36 AM
salutare nene Cristele
sa le luam pe rind :
In apicultura nu te bazezi pe probabilitati, mai ales cand vezi ca vremea e ok, trebuie sa remediezi erorile pe care le-ai facut in toamna. E cert faptul, daca ai vazut filmuletul lui Sebastian, ca el sta foarte prost cu rezervele pentru familii. Poti spune cu adevarat "ca daca vine gerul" albinele lui o pot mierli rapid. Asa incat se impune o completare urgenta a rezervelor. Miere nu mai are. Asa ca i-a ramas ca alternativa Apifonda, pe care o tot pune saracul in portii de 100 gr/familie sau un eventual sirop invertit, care sa nu uzeze prematur albina. Si cum Apifonda e mai scumpa si mai proasta decat un sirop (primavara nu sta albina sa roada turta, are nevoie si de apa pentru cresterea puietului, nu sa dilueze hrana solida). Alta varianta nu vad, daca tot nu se imbunatateste vremea si sa fie conditii de zbor. Plus ca deschiderea stupilor, pe vremea asta nasoala strica regimul termic din interior pentru trei zile!
Temperaturi sub 0 grade nu se anunta, asa ca probabilitatea invocata de tine ca albinele lui sa ramana pe rama cu sirop e minima, de asta si exista site uri speciale cu starea meteo. Da, daca are rama cu hranitor, e ok, dar eu nu am vazut sa aiba asa ceva. Ai vazut tu? Sau discutam tot de posibilitati?
Uzarea albinei... Ai o alta varianta? se uzeaza cat de cat sau moare...Optiuni?
Am scris eu undeva ca le-am dat de acum sirop??? Sa ma citezi te rog! Sau tu citesti una si intelegi ce vrei??? Le-am dat anul trecut, de stimulare, inclusiv cu ceapa! Si da, le-as da, daca se impune si vremea este mohorata iar albinele nu pot ajunge la apa sau nu au rezerve suficiente! Fie miere diluata, fie sirop invertit. Daca nu le ajuti, nu au cum sa se dezvolte. De asta le si luam pe langa casa, sa le si ajutam cand au nevoie! Nu iei albine doar ca se le storci de miere si daca nu au rezerve pot sa crape!   Ideal ar fi sa aiba miere, nu zaharicale. Dar daca nu mai ai miere, folosesti substituirea decat sa lasi familiile sa moara. Plus hranirea proteica de primavara, pentru dezvoltarea familiei...
In ceea ce priveste rama gaurita vad ca o practica stupari cu vechime, nu cred ca e o idee rea/ plus ca ajuta matca sa treaca mai usor de pe o rama pe alta fara a fi nevoita sa urce pe leat sau sa coboare sub rama. Nu mai spun de faptul ca da posibilitatea albinelor sa treaca mult mai usor pe alta rama in cautarea de hrana. Informatii sunt foarte multe, idei la fel, important e sa treci prin filtrul ratiunii si sa adopti ideile ce par a veni in folosul albinelor.
Toate cele bune si albine harnice!

Bravo domnule!!  :bravo: :bravo:
Imi plac argumentele dvs la fel si statusul "Nosce te ipsum"... :wink: :wink:..respect!!
Numai bine!!  :hi: :hi: :hi:

dorindafi

Citat din: Cristel din Martie 09, 2014, 10:57:36 AM
salutare nene Cristele
sa le luam pe rind :
In apicultura nu te bazezi pe probabilitati, mai ales cand vezi ca vremea e ok, trebuie sa remediezi erorile pe care le-ai facut in toamna. E cert faptul, daca ai vazut filmuletul lui Sebastian,

da , am vazut filmul
cer scuze lui sebi ca aglomerez pagina lui cu parerile mele , dar nene Cristele sezonul de primavara e pt lucrarile conform sezonului
treaba cu  ,,remediezi erorile pe care le-ai facut in toamna.'' e pt cei care cunosc apicultura numai din cartzi
sa auzim de bine
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

Cubby

va salut, apiardeleni. Am si eu o problema referitoare la sirop. Am dat pe 28 februarie, de control sa vad daca il ia, sirop cu protofil si ceapa la pungi pe care unele familii l-au luat, iar altele nu. Am citit ca dupa un timp acesta se acreste. Aveti idee daca acum ar mai fi bun. E prima data cand pun ceapa. Si daca este vreo metoda de a constata daca a fermentat, in afara de a gusta. Multumesc.