Restrangerea si impachetarea cuibului pt iernare

Creat de Nea Costica din Buzau, August 28, 2012, 03:13:09 PM

« precedentul - următorul »

Aurel

Sau sa indepartezi acel material exterior foarte usor in asa fel ca albinele sa nu simta vibratii.Daca asta nu e posibil sfatul lui Vasile e cel mai potrivit.Cand am vazut pozele, prima intrebare a fost:De unde o fi asta ma? Banuiesc ca nu esti aproape de Siberia!

Bătrânul

Citat din: merlin13 din Decembrie 04, 2013, 06:47:05 PM
sper din tot sufletul sa ma ajute cu sfaturi Dl Batranu pentru ca nu vreau sa le pierd in iarna aceasta...mi-am dorit de mult timp acesti stupi si in final am reusit sa dobandesc si eu 4...va multumesc si va doresc o seara buna
Batranul ti-a dat un sfat "LASA-i IN PACE !!!"

sorinma

Citat din: oroles link=topic=5504.msg162115#msg162115 :hi: date=1386177723
Citat din: sorinma din Decembrie 04, 2013, 07:12:29 PM
Cu riscu sa fiu acuzat ca te trimit la citit..ia totusi si citeste cand ai timp de prin carti si de prin topicurile mai vechi asa o sa poti imbina teoria cu sfaturile celor mai experimentati.(ex.d-l Bucovineanu,B-l Batranu ...si multi dar am enumerat doar 2 cu litera B si la ceilalti imi cer scuze)

Ai uitat unul cu S pe care eu il citesc cu placere si il urmaresc ca SRI-ul: stefan1. :D

Si eu ii urmaresc cu atentie postarile dar pt nu a face o lista prea mare mi-am cerut scuze de la inceput si l-am indicat pe d-l Batranul pt ca deja i-a fat un sfat si il pute ruga sa-i explice de ce si am indicat inca un nume pt ca sa nu totdeauna este dispus sa tot repete anumite lucruri la infinit.De la cei care au experienta daca are noroc sa ia un sfat bun , o idee principala si sa o dezvolte si sa inteleaga si din alte surse pt a o aplica cand trebuie si cum trebuie.
Repet inca o data lista celor care trebuie urmariti si ascultati e mult mai lunga dar nu vreau sa-i supra aglomerez casuta unuia singur...
:hi:
Cu cat stii mai mult, cu atat iti dai seama ca stii prea putin ...George Calinescu
Adevarul este rareori pur si niciodata simplu...Oscar Wilde

popa ioan

sar putea discuta daca se poate adapta un  sistem asemanator de protejare a stupilor pe timpul ierni cu cel aratat de D-ul Margarit desigur in zonele mai friguroase de la noi (sfaturi de la cei cu experienta mare )

mihai.vr

Am inceput sa organizez un pic cuibul pentru iernare. Majoritatea familiilor au rezerve suficiente de miere, iar ramele care au putina miere nu pot sa le scot deocamdata, pentru ca sunt cu puiet inca.
Totusi am observat un fenomen interesant. Multe rame sunt pline de miere si cam 20-30% capacita, dar intre speteaza de sus si partea capacita sunt celule goale. Cam 2-4 cm de celule goale si apoi incepe mierea capacita. Am dat sirop saptamanile trecute, dar se pare ca nu au completat acolo. In sezoanele trecute nu tin  minte sa fi fost asa. Stiu ca deschideam in primavara capacul, luam paturicile si ma uitam intre rame. Daca vedeam miere capacita stiam ca e ok si nu mai miscam ramele. Daca vedeam deja descapacita, luam masuri. Nu toate ramele sunt asa, dar la mai multe familii am observa asta. Oare sa le mai dau sirop sau o sa se descurce ele? Am cum sa le ajut sa umple pe acolo?

dorindafi

le-ai dat sirop dar nu suficient, avind puiet au localizat hrana in jurul lui shi deaceea a ramas spatziu gol sub speteaza
sfatul meu este sa le dai din abundentza citeva zile sirop shi se rezolva treaba
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

xvader

cred ca este un pic cam tarziu sa le mai faceti hraniri de completare

bucovineanu

In partea de sus a ramelor exista celule goale datorita faptului ca acea zona este de regula ocupata de coronite cu miere si nu a fost crescut niciodata puiet in acele celule, ele fiind albe. Inainte de a face hraniri, probabil mierea din acele zone a fost extrasa si albinele nu au reusit sa o inlocuiasca. Spre sfarsitul sezonului albinele nu mai depoziteaza rezerve in ramele cu celule albe. De aceea nu au pus sirop in acele celule. Chiar daca e un pic tarziu pentru a da sirop, o poti face totusi. Daca vor avea si rezrve necapacite au totusi sanse sa ajunga in primavara. Daca nu au nici un fel de rezerve spre sfarsitul  iernii, sigur vor muri.

mihai.vr

Deci miere au pe rame, iar ramele unde au coronita mica o sa le scot dupa ce eclozioneaza puietul.... si si pe ramele cu "spatiile astea goale" au miere, doar ca de la 2-4 cm mai jos de speteaza. Am dat sirop, dar parca l-au bagat in ultimele rame, nu in cuib. Sau au bagat in cuib, dar pe laterale, nu deasupra coronitei capacite. Cat despre culoare, ramele nu sunt chiar noi. Defapt marea majoritate sunt negre bine, dar e adevarat ca au fost "albite" celulele de sus la culesul de la floarea soarelui. Si se poate ca de aia nu au bagat acolo...
Acuma am descapacit ramele cu miere putina si le-am dat dupa diafragma. Dupa ce trag mierea de aici, poate le mai dau o tura de sirop. Poate mai culeg si ele intre timp ceva... pe la noi mai sunt struguri, papadie si trifoi am vazut zilele astea.

istodorescu vasile

Citat din: mihai.vr din Septembrie 30, 2014, 11:20:16 PM
Deci miere au pe rame, iar ramele unde au coronita mica o sa le scot dupa ce eclozioneaza puietul.... si si pe ramele cu "spatiile astea goale" au miere, doar ca de la 2-4 cm mai jos de speteaza. Am dat sirop, dar parca l-au bagat in ultimele rame, nu in cuib. Sau au bagat in cuib, dar pe laterale, nu deasupra coronitei capacite. Cat despre culoare, ramele nu sunt chiar noi. Defapt marea majoritate sunt negre bine, dar e adevarat ca au fost "albite" celulele de sus la culesul de la floarea soarelui. Si se poate ca de aia nu au bagat acolo...
Acuma am descapacit ramele cu miere putina si le-am dat dupa diafragma. Dupa ce trag mierea de aici, poate le mai dau o tura de sirop. Poate mai culeg si ele intre timp ceva... pe la noi mai sunt struguri, papadie si trifoi am vazut zilele astea.
daca ati descapacit dupa diafragma, atentie la furtisag.e bine sa nu mai asteptati si sa dati sirop de completare cit mai repede. la impachetarea de iarna trebuie sa restringeti  , astfel incit sa nu ramina rame neacoperite cu albine . daca sunt lasate mai multe rame acelea neacoperite de albine, avind rezerve de hrana necapacita ,fiind la marginea cuibului va atrage umiditate si se acreste, iar de aici apar necazuri.chiar daca nu este capacita in totalitate, daca spatiul este ocupat de albine nu este nici o problema, cea necapacita va fi consumata prima.

oroles

Citat din: bucovineanu din Septembrie 30, 2014, 10:53:08 PM
In partea de sus a ramelor exista celule goale datorita faptului ca acea zona este de regula ocupata de coronite cu miere si nu a fost crescut niciodata puiet in acele celule, ele fiind albe. Inainte de a face hraniri, probabil mierea din acele zone a fost extrasa si albinele nu au reusit sa o inlocuiasca. Spre sfarsitul sezonului albinele nu mai depoziteaza rezerve in ramele cu celule albe. De aceea nu au pus sirop in acele celule. Chiar daca e un pic tarziu pentru a da sirop, o poti face totusi. Daca vor avea si rezrve necapacite au totusi sanse sa ajunga in primavara. Daca nu au nici un fel de rezerve spre sfarsitul  iernii, sigur vor muri.

Am si eu cativa care au procedat la fel cu mierea, cum spuneti dumneavoastra. Am vreo 2 la care rezervele sunt foarte mici (nu imi dau seama de cauza! posibil matca slaba...) si vreo 5 cu miere putina. La astia 5 mierea ar fi ok daca iarna nu ar fi prea grea. La cei 2 slabi pe care vreau sa ii vad si pe ei in primavara, am estimat ca pana incepe ponta matca ar avea miere suficienta. Mi-am propus sa le dau turte candi sau Apifonda a cate 1kg fiecare incepand cu 15 ianuarie, cca 3 hraniri la 1-2 saptamani. Oricum, la toti m-am hotarat sa mai dau niste turte incepand din ianuarie. Intrebare: Daca in 15 ianuarie raman fara mancare, tinandu-le cu zahar au vreo sansa sa iasa in primavara? Cei 2 slabi sunt roi tarzii prinsi in copac. Au 2 rame pline si 2 rame mai golute. I-am strans pe 4 rame deoarece cam atata albina au. In septembrie le-am dat ceva sirop (2 hranirie a cate 1,5 kg). Problema e ca au consumat-o pentru puiet banuiesc, ori au avut parte de un furtisag (matci au ca le-am vazut).

Trebuie sa precizez ca nu am nicio posibilitate sa le dau sirop acum deoarece afara noaptea se ating si 3 grade.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

TDI

Da-le sirop 3:1, 4:1. Au ele timp pana la prima zăpadă sa-l prelucreze.

bucovineanu

"Trebuie sa precizez ca nu am nicio posibilitate sa le dau sirop acum deoarece afara noaptea se ating si 3 grade."
    Da-le sirop in continuare, pana vine zapada mai e mult timp. Totul e sa ia siropul din hranitor.

oroles

Citat din: bucovineanu din Octombrie 01, 2014, 08:17:21 PM
"Trebuie sa precizez ca nu am nicio posibilitate sa le dau sirop acum deoarece afara noaptea se ating si 3 grade."
    Da-le sirop in continuare, pana vine zapada mai e mult timp. Totul e sa ia siropul din hranitor.
Mi-e cam frica sa nu le uzez. In ce cantitati ar trebui sa dau? Au avut rame dupa diafragma si nu au tras toata mierea. Cel putin in ultimele saptamani trasesera foarte putin.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

bucovineanu

Probabil sunt prea slabite si de aceea nu trag mierea de dupa diafragma. Posibil sa nu ia nici siropul.