Restrangerea si impachetarea cuibului pt iernare

Creat de Nea Costica din Buzau, August 28, 2012, 03:13:09 PM

« precedentul - următorul »

tassevasi

Citat din: merlin13 din Noiembrie 28, 2013, 06:08:44 PM
buna seara tuturor.sunt si eu destul de nou in tainele apiculturii si acum e primul meu prag pe care trebuie sa il trec impreuna cu bazaitoarele mele si anume iernarea.vreau sa imi spuna si mie un colega daca am procedat corect la impachetarea stupilor si anume: am pus toti stupi(4 la nr) in linie unul langa altul,intre ei am bagat placa celuloza, iar de jur imprejur placati cu placa celuloza si dati cu folie strech.am lasat loc la urdinis iar sus am dat gauri in celuloza unde aveau aerisirile(fata si spate).peste podisor am pus o celuloza de parchet subtire de cativa mm si ziare.Arata ca o lada frigorifica atunci cand o cumperi de nou si este inca in celuloza.astept un sfat  de la voi sa stiu daca am procedat bine sau rau.va multumesc

Bine ai venit  printre noi .   Cauta la profil si  completeaza  localitatea si virsta .
   Cel mai corect  era sa-i inpachetezi  astfel ;  peste podisor  trb sa pui numai ziare si apoi  materiale textile  ,fara  foloa aceia ,care nu lasa condensul sa  treaca .
  E bine ca i-ai grupat dar faptul ca i-ai infasurat  astfel nu pre e bine , puteai sa  pui o simpla  folie peste  spate si 1/4 din fata ,prinsa cu ceva  si era mult mai bine  intrucit  albinele  treb sa sesizeze si temperatura  de afara .
   Cum i-ai infasurat tu  atunci cind e  soare afara  si zapada , ele vor  esi la temperaturi  mai mici  de 12g (se formeaza  efectul de sera )  si-ti vor muri multe pe zapada .
     Numai bine .

merlin13

am inteles, ma gandesc zilele astea cand se va mai ridica putin temperatura sa ma duc sa le scot de sub celuloza si sa le pun doar in capac si langa diafragma stanga dreapta eventual. As mai vreea ca celuloza dintre ei sa o las tot acolo si sa le dau o folie strech peste ei... sper sa fie bine de data asta si sa nu am probleme cu ei...multam pentru sfaturi tasse...o seara placuta

merlin13

am pus o poza cu modul in care i-am impachetat, ma gandesc ca zilele acestea cand se mai incalzeste sa merg sa le dau celuloza jos si sa ii las doar inveliti in folie strech...ce parere aveti???

oroles

E asemanator cu iernarea in cojoc... Au termosistem albinele tale, din cate vad eu. Important e sa si respire!
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

merlin13

am dat gauri in celuloza in dreptul gurilor de aerisire iar jos la uridinis au cca 4-5 cm lasat descoperit.inca nu stiu ce sa fac...sa iernez cu ele asa sau sa le dau jos celuloza

marius_vfp

sa vezi ce durere de cap o sa te ia pe tine la primavara .banuiesc ca nu ai decat stupii din imagine ,din acest motiv ii cocolosesti asa de tare ,din dragoste penrtu albine sa nu moara de frig ,corect?

sa nu uiti sa ne spui rezultatul dupa ce trece iarna .

spor
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

Bătrânul

merlin13

da asa este,ii am doar pe acestia.de ce crezi marius ca o sa am bataie de cap in primavara? Dl. Batranu spune-ti ca este ok sa ii las asa? va multumesc pt sfaturi

oroles

Citat din: merlin13 din Decembrie 04, 2013, 04:38:45 PM
da asa este,ii am doar pe acestia.de ce crezi marius ca o sa am bataie de cap in primavara?
Ai putea sa le lasi asa, dar...
1. Sa ai grija la condensul din stupi. Sa speram ca nu vor face condens la interior, efectul fiind unul "pervers" (in intentia de a face bine ajungi, poate sa le faci mai mult rau). Ai podisor plin? Ai pus ceva si peste el? Ce fel de fund au stupii?
2. Ti-ai pus problema zborurilor de curatire? La modul cum i-ai izolat tu, temperatura in stup va fi constanta si va creste foarte greu. Daca prinzi mai multe zile calduroase la rand, albinele vor putea iesi la curatire. Daca prinzi o zi, s-ar putea ca albinele sa piarda ocazia iesirii la zbor deoarece caldura ajunge mai greu la ele. Ar trebui sa gasesti o solutie la problema asta...

Ar mai fi ca neajuns riscul ca stupii sa iti putrezeasca...

CitatDl. Batranu spune-ti ca este ok sa ii las asa? va multumesc pt sfaturi

Pe domnul Batranu trebuie sa il intelegi. Pentru asta iti trebuie anumite cunostinte. Mie unul asa mi s-a parut... Nu e accesibil tuturor!

sorinma

Convinge-l pe Dl Batranu sa iti dea mai multe amanunte  ^:)^  si asculta-l  :wink2:
Cu cat stii mai mult, cu atat iti dai seama ca stii prea putin ...George Calinescu
Adevarul este rareori pur si niciodata simplu...Oscar Wilde

merlin13

am podisor trei sferturi plin si un sfert plasa...peste podisor am pus cateva ziare si peste celuloza subtire de parchet (cea verde) si am lasat loc liber cam o palma in dreptul unde are plasa... la condes m-am gandit si eu cel mai mult dle Oroles...sa speram ca nu v-a face...dar ma bate gandul tot mai tare sa ii dau jos celuloza si sa ii las doar pe spate-le stupului iar in rest folie. multam de sfaturi

merlin13

sper din tot sufletul sa ma ajute cu sfaturi Dl Batranu pentru ca nu vreau sa le pierd in iarna aceasta...mi-am dorit de mult timp acesti stupi si in final am reusit sa dobandesc si eu 4...va multumesc si va doresc o seara buna

sorinma

Cu riscu sa fiu acuzat ca te trimit la citit..ia totusi si citeste cand ai timp de prin carti si de prin topicurile mai vechi asa o sa poti imbina teoria cu sfaturile celor mai experimentati.(ex.d-l Bucovineanu,B-l Batranu ...si multi dar am enumerat doar 2 cu litera B si la ceilalti imi cer scuze)
Cu cat stii mai mult, cu atat iti dai seama ca stii prea putin ...George Calinescu
Adevarul este rareori pur si niciodata simplu...Oscar Wilde

oroles

Citat din: sorinma din Decembrie 04, 2013, 07:12:29 PM
Cu riscu sa fiu acuzat ca te trimit la citit..ia totusi si citeste cand ai timp de prin carti si de prin topicurile mai vechi asa o sa poti imbina teoria cu sfaturile celor mai experimentati.(ex.d-l Bucovineanu,B-l Batranu ...si multi dar am enumerat doar 2 cu litera B si la ceilalti imi cer scuze)

Ai uitat unul cu S pe care eu il citesc cu placere si il urmaresc ca SRI-ul: stefan1. :D

istodorescu vasile

domnu merlin eu va sfatuiesc sa  nu mai umblati acum fiindca timpul e rece si albinele sint adunate in ghem si in momentul in care umblati se agita , si risca sa se rupa o parte din ghem  care nu vor mai  putea sa revina in ghem si mor . cele din ghem in momentul zgomotului isi umplu gusile cu miere  si isi incarca sistemul digestiv  prea devreme . deci trebuie liniste. cel mai mare rau il face folia  atit lazii cit si albinelor. daca aveti fund cu plasa nu veti avea condens la interior, decit pe peretele exterior . daca lazile sint cu fund plin , atunci albinele vor suferi din pricina umiditatii excesive. pentru viitor sa stiti ca albinele daca  au hrana suficienta la dipozitie, tratamente antivaroa efectuate la timp, nu mor de frig  ci din cu totul alte cauze. o salteluta de paie sau o paturica de lina asezata peste podisor sint suficiente la stupi cu fund plin . la cei cu sita si sibarul deschis necesita folie deasupra si peste ea salteluta . primavara dezvoltarea este mai buna la stupii ce nu au fost inveliti excesiv. in concluzie lasatii asa acum .daca va hotarati sa dati jos ce ati pus pe exterior asteptati pina veti prinde o zi cu cel putin 10 grade afara. bafta :hi: