Restrangerea si impachetarea cuibului pt iernare

Creat de Nea Costica din Buzau, August 28, 2012, 03:13:09 PM

« precedentul - următorul »

oroles

Citat din: bionut din Octombrie 04, 2014, 12:06:07 PM
Turta se consuma direct de deasupra ramelor, nu? Temperaturile, ziua, sunt inca destul de mari, mai incerc cu sirop si daca nu e sa fie o sa trec la turte.
Incearca in portii mai mici administrate zilnic, astfel incat sa traga si sa nu stea acolo sa fermenteze siropul.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

bionut

Nu fermenteaza, am niste sirop de vreo 3-4 saptamani care inca nu a fermentat. Oricum, am pus cam 1 litru.

Cristel

Ar fi bine ca siropul sa fie facut si din decoct de plante medicinale sau sa contina protofil, preventiv pentru nosema. De obicei, poti adauga o picatura de roinita, sa fie mai atractiv siropul. Ar fi bine sa izolezi foarte bine zona in care ai siropul, pentru a se pastra caldura, astfel incat albinele sa utilizeze si noaptea pentru a "trage" sirop. In principiu, daca vrei sa le ajuti, vei pune siropul intr-un fagure, imediat langa cuib, astfel incat ele sa nu aiba prea mult de muncit pentru preluarea si transportul siropului, deoarece e si frig afara si exista riscul sa nu fie transformat in miere in timp util, cu pericolele de rigoare (ramane descapacit, absoarbe umiditate in timpul iernii, se acreste si albinele consuma, cu posibilitatea de a face diaree). Nu stiu de ce ai intarziat completarea hranei. Ai noroc de vreme buna dupa jumatatea saptamanii, asa ca iti dorim succes! Atentie sa nu declansezi furtisag, mai ales ca se anunta 26 de grade iar albinele vor fi foarte vesele daca vor simti gust dulce undeva :bzz:!
"Sa nu lasi sa treaca o zi fara sa vezi, fara sa auzi sau fara sa citesti ceva frumos..."(Goethe)

happy

Eu le-am pus sirop 2/1 sambata seara in pungi deasupra ramelor din cuib cate 0,3l.Azi fiind cam frig si albina nu a prea zburat le-am pus cate o punga de 0,5l,in felul asta am evitat furtisagul.Doar 2 familii nu au tras tot siropul(nu mai aveau puiet acestea)restul au halit tot.La ce calduri se anunta(27 grade)sigur vor manca tot ce le-am dat.Decat sa nu aiba hrana la iarna mai bine sa ramana in rame.
http://hapy.sunphoto.ro/
Lumea nu ar exista fara albine!

bionut

Am intarziat cu hranirile din cauza lipsei de experienta si a faptului ca am avut incredere intr-un stupar "cu experienta" care mi-a spus prin august ceva de genul "au destula mancare", ca ulterior sa imi zica ca de fapt a zis ca au mancare destula pana prin octombrie, cand va trebui sa le dau sirop... Asa invatam.
Ce alternative mai am, pot sa le mai pun iarna turte pe rame?

PricopArthur

Stimularea de toamna se face pentru prelungirea pontei matcii, ca sa intre colonia cu mai multe albine tinere in iarna, albine care trebuie sa aiba timpul necesar sa isi formeze corpul gras.  Siropul dat tarziu in toamna nu stiu ce rol are.
Cat priveste rezervele de iarna, se poate iesi in primavara si cu turte deasupra ramelor daca alta posibilitate nu este.
Miere multă şi inimă curată!

bucovineanu

Citat din: bionut din Octombrie 10, 2014, 05:28:21 PM
Am intarziat cu hranirile din cauza lipsei de experienta si a faptului ca am avut incredere intr-un stupar "cu experienta" care mi-a spus prin august ceva de genul "au destula mancare", ca ulterior sa imi zica ca de fapt a zis ca au mancare destula pana prin octombrie, cand va trebui sa le dau sirop... Asa invatam.
Ce alternative mai am, pot sa le mai pun iarna turte pe rame?
Vremea e buna si poti sa le dai in continuare sirop avand grija sa eviti furtisagul.

happy

Pun si eu o intrebare de incepator:ramele de rezerva se lasa in stup sau se scot si se tin in alta parte?Influenteaza cu ceva existenta lor in stup?
http://hapy.sunphoto.ro/
Lumea nu ar exista fara albine!

mmacreanu

Citat din: happy din Octombrie 12, 2014, 10:17:49 PM
Pun si eu o intrebare de incepator:ramele de rezerva se lasa in stup sau se scot si se tin in alta parte?Influenteaza cu ceva existenta lor in stup?

se pastreaza la rezerva, intr-un loc ferit de umiditate ... in stup vor mucegai daca sunt lasate dupa diafragma!
Când ești mort, nu știi ca ești mort. E greu doar pentru ceilalți. La fel și când ești prost.

mape 48-petru manea

eu nu las faguri dupa diafragma sau in corpul de jos pentru ca vor mucegai---sau mai rau cand mailasam si eu faguri dupa diafragma am gasit matca pe acei faguri si cu miere f.putina ---daca nu ridicam capacul la sfarsit de octombrie acele familii ar fi pierit

MirceaCalin

Citat din: happy din Octombrie 12, 2014, 10:17:49 PM
...ramele de rezerva se lasa in stup sau se scot si se tin in alta parte?...
Dacă ramele sunt goale, ce să mucegăiască ?
Şi dacă stupul are fund AV mai mucegăiesc ?

dan sebastian

Daca ai antivaroua schimba fundul. Cand ai putina hrana n-l lasi in fundul gol. Nimeni nu lasa in stupi decat pe ce sta albina. daca ai noroc si nu mucegaiesc e bine. daca nu, esti obligat sa le topesti.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

TDI

Dacă ramele sunt goale, ce să mucegăiască ?
Şi dacă stupul are fund AV mai mucegăiesc ?
[/quote]
Ramele goale, mai ales cele negre mucegaiesc.
Inclusiv la stupul cu fund antivarroa mucegaiesc, intr-o proportie mai mica dar mucegaiesc.
Gradul in care mucegaiesc depinde foarte mult de caracteristicile zonei, umiditate, ceata, diferenta dintre temperatura de afara si temperatura de dinăuntru, mai ales in perioada in care încep sa crească puiet.

oroles

Cand eram in clasa a V-a, la biologie am facut un experiment pe mucegai. Am primit reteta de la profesoara de biologie: 1. umezeala 2. caldura. 3. intuneric. 4. aer inchis, necirculat. Oricare dintre aceste variabile eliminata nu va duce la aparitia mucegaiului. Bineinteles ca respectand reteta am obtinut in 3 zile un mucegai de toata frumusetea care s-a vazut extraordinar la microscop.

Altfel spus daca tineti cond de ce am scris eu mai sus si eliminati o variabila nu veti avea mucegai.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

APIPETRO

Un raspuns va rog-ramele cu miere pentru completarea de primavara(de rezerva),se mai sulfateaza impotriva gaselnitei?Va multumesc.