ursulakhe imi spun unii prieteni

Creat de Marius-ursulakhe, Iunie 24, 2012, 09:13:48 AM

« precedentul - următorul »

Marius-ursulakhe

fiug1970-sincer sa fiu nu cred ca toata lumea este pefecta incerc sa nu prea folosesc regionalismele dar mai imi scapa cate unul iar daca urechea dumneatale este afectata sincer imi pare rau
Totusi la noi in zona cand folosesc cuvintele "STORS"si vb despre albine ceva normal ca urmeaza STORSUL DE MIERE  ceva normal ca nu storc fagurii sau stupul sau rufele etc.

G. Iulian

Storsul de miere vine de la faptul că mierea din stupii tradiționali se obținea prin stoarcerea fagurilor, bunicul meu avea o astfel de presă de la tatăl său dar odată cu stupii standard sau sistematici cum le mai spune a apărut și centrifuga. Presa nu am mai găsit-o la bunicul meu dar centrifuga da, am o poza cu ea pe pagina mea.

fiug1970

gheorghevici,de la bunica mea am vazut scheletul de la o centrifuga de trei rame la care eu mi.am prins degetele cand aveam vreo 4-5 ani,fiindca sor-mea invartea de manivela si mi-a spus sa bag degetul la angrenaj.a murit la 77 de ani in 1986,insa niciodata nu am auzit-o pronuntand cuvantul "STORS".o fi fost mai tanara decat bunicul tau sau nu,chestia e ca pt.ea mierea se EXTRAGEA,Si nu mai avea stupi de la colectivizare!!
si ursulache:nu este necesar sa fii perfect.lumea ar fi plictisitoare daca am fi perfecti.

stefan1

Extragerea mierii prin centrifugare se practica in lume de max 150 de ani iar la noi in tara de mai putin de 100 de ani; stuparitul - de foarte multa vreme. Si la noi batranii mai spuneau "stors" la extragerea mierii si e o placuta dovada ca aceasta ocupatie este cu mare vechime.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

G. Iulian

Citat din: fiug1970 din Iulie 30, 2013, 10:04:48 PM
gheorghevici,de la bunica mea am vazut scheletul de la o centrifuga de trei rame la care eu mi.am prins degetele cand aveam vreo 4-5 ani,fiindca sor-mea invartea de manivela si mi-a spus sa bag degetul la angrenaj.a murit la 77 de ani in 1986,insa niciodata nu am auzit-o pronuntand cuvantul "STORS".o fi fost mai tanara decat bunicul tau sau nu,chestia e ca pt.ea mierea se EXTRAGEA,Si nu mai avea stupi de la colectivizare!!
si ursulache:nu este necesar sa fii perfect.lumea ar fi plictisitoare daca am fi perfecti.

Domnule fiug1970, nu ați fost atent la ce am scris, am spus că bunicul meu avea de la tatăl lui o presă de stors faguri ca în filmul de mai jos (min 6) și de la obiceiul acesta a rămas vorba de a stoarce miere. Străbunicul meu care a trăit 1880 - 1951 nu a avut stupi sistematici ci coșnițe ca mai toți țăranii din vremea lui. Ursulakhe scuze ca am invadat pagina ta.

Heathland Beekeeping - 7 - Harvest of Heather Honey in a Skep Apiary

Asta nu este centrifugare, este stoarcere.

Marius-ursulakhe

Gheorghevici I stai linistit mie chiar imi face placere va dezlusim aceasta problema a exprimari
Multa sanatate tuturor colegilor de pe apiardeal  :hi:    :)

Marius-ursulakhe

ieri am adus scandura comandata sa am de lucru la iarna sa nu ma plictisesc
Datimi va rog o idee in pod pe planseu sar usca mai repede scandura ca sant peste zi in jur de 60-70 grade acolo ca se incalzeste ciripa de nu poti sa stai acolo
SCUZE PT DATA DE PE POZE ACUMA AM MODIFICAT PE APARAT :D

Razvan HD

Si eu am cumparat niste scandura , care e dimensiunea finala a scandurii dupa ce faceti lada ? Multumesc anticipat de raspuns ! :hi: :hi: :hi:
"Iubiţi pe vrăjmaşii voştri, binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, faceţi bine celor ce vă urăsc şi rugaţi-vă pentru cei ce vă vatămă şi vă prigonesc.."

Marius-ursulakhe

Salutare Razvan HD
Pai ieu ca am fund fix la lazi in general dimensiunea este de 32 cm cu falt de sprijinire a ramelor
Eu folosesc acest tip de fund pt ca nu am abrict si momentan in fac lazile asa cum pot la un buget foarte mic
Pt viitor cand am sa imi iau abrit vreau fund detasabil si cred ca tot plin va fi pana la urma

Vyktor

Citat din: ursulakhe din August 06, 2013, 01:19:08 PM
ieri am adus scandura comandata sa am de lucru la iarna sa nu ma plictisesc
Datimi va rog o idee in pod pe planseu sar usca mai repede scandura ca sant peste zi in jur de 60-70 grade acolo ca se incalzeste ciripa de nu poti sa stai acolo
SCUZE PT DATA DE PE POZE ACUMA AM MODIFICAT PE APARAT :D
Nu ma pricep dar imi dau cu parerea, eu cred ca sunt cam multe grade si este posibil sa se crape. Nu ar fi mai indicat sa se usuce la temperaturi mai mici chiar daca ar dura mai mult?

Marius-ursulakhe

vyktor    mersi de parere .   :hi:
De asta am si cerut pareria colegilor pt ca nu stiu cum este mai bine
Stiu numai ca ar fi nevoie de 2 ani de zile cladite in triunghi undeva afara unde sa aiba mai multa umbra decat soare
Problema este la mine ca nu prea am mult timp sa astept numai doar pana in ianuarie-februarie iar bani de cuptor pt iele nu am de asta am ales aceasta varianta

sandupop

Ce pret are scândura,  la Beius?
Nu trageti!! ...Sunt incepator.

Marius-ursulakhe

1,5 lei tolul la comanda
si in jur de 1,4-1,5 pe piata in targ
eu am comandat-o de 33 cm latime

Marius-ursulakhe

RECENSAMANTUL ACESTUI AN:
-am intrat in iarna cu 8 fam am iesit tot cu 8
-la inceputul salcamului am spart doua familii si am facut unificari
-la salcam am etras 40 kg miere
-dupa salcam am facut 12 roi artificiali in doua etape cu diferente de 1 sapt intre ei
-la primul cules de foarea soarelui am dus 10 familii si am extras din 8 in jur la 30 kg miere
-la culesul al doilea am dus 18 familii (6 familii si 12 roi ) si am extras din 10 in jur de 35 kg miere
-vreau sa precizez ca al doilea extras a fost numai pt spatiu de oat al matcilor
-in urma cu 2 saptamani am pierdut o matca foarte valoroasa din 2011 si in stupul respectiv am gasit in urma cu 1 saptamana doua matcute mai mici zic eu din care am facut doi roi care imi vor folosi ca famili ajutatoare atat in aceasta toamna cat si in primavara bine intales daca trec peste iarna
Aceasta a fost evolutia mea in acest an pana acuma dragi colegi

Marius-ursulakhe

poze cu iulisca