IERNAREA IN ADAPOST

Creat de bogdan moldovean, Februarie 18, 2012, 09:47:25 PM

« precedentul - următorul »

bucovineanu

Am inteles cum sta treaba, intrebarea era pentru Filip.

nicomico

Daca imi aduc bine aminte Dan Puisorul a postat un video cu iernare in adapost.

jonny_it

Am iernat acum cativa ani in 2 ierni cand eram mai incepator si imi era frica sa nu inghete albinele.  :)
Albinele se baga in adapost in momentul cand a venit frigul, adica ziua sunt temperaturi sub 0 grade, probabil anul acesta as fi facut treaba asta prin ianuarie si se scot in primele zile de dupa 15 februarie cand avem temperaturi ziua de peste 5 grade.
Consumul de hrana este cu 10-25% mai redus.

Ce inteleg eu prin adapost: spatiu inchis, ciment pe jos(nu vrem sa fie deranjate de soareci) umiditate cat mai redusa si o temperatura cu cateva grade mai ridicata decat afara. Avantajul este ca nu exista curenti de aer care amplifica frigul. Chiar si cand este ger, adica -20 de grade in adapost nu sunt mai mult de -10. Deci temperaturi mult mai "suportabile".
Dezavantaj este ca trebuie mutati de 2 ori pe an niste stupi ... la un numar mai mare de stupi investitia se recupereaza in 1-3 ani in functie de iarna.
Nu iernez asa din lipsa de timp si forta de munca. Iarna 2011 - 2012 a fost cat se poate de normala pentru zona unde am albinele; 2-3 saptamani cu temperaturi sub -15 grade nu este ceva grav/nemaintalnit iarna(in ianuarie/februarie).

romikele

Citat din: nicomico din Februarie 20, 2012, 12:06:57 PM
Daca imi aduc bine aminte Dan Puisorul a postat un video cu iernare in adapost.




bogdan moldovean

multumesc prieteni pt materialul video care l am vazut si revazut de nu stiu cate ori la mine e total difererita hala e mult mai mare si e numai betoane  Da avantaje ar fi la iernarea in adapost asa cum a spus si domnul aurelian chilom  dar e mai mult de munca dar parerea mea este ca avantajul il vezi la culesul de salcam cu cat ai macar o generatie de albina in plus cu atat te avantajeaza .Prieteni nu stiti cum as putea lua legatura cu domnul aurelian chilom?ca as dori sa aflu parerea unui apicultor care efectiv lucreaza pe aceasta metoda .Sau cum pot lua legatura cu domnul puisor dan? poate cineva are nr dumnealui de tel sau direct al domnului chilom Multumesc

johnysibiu

Nu prea vad generatia aia in plus la salcam.Eu nu port ochelari.Cu ochiu liber o vad putin dupa salcam.Cu si fara ochelari, matematic vorbind, nu ai cum sa  ajungi salcamul.

Cauta niste filmulete de la "Cresterea reginelor" si acolo, dl Puisorul da nr  de mobil pt cine vrea sa mai ia lectii.Eu cand l-am vazut ca pune rama cu regina in iarba , brusc, m-am razgandit. 

bogdan moldovean

prieteni apicultori Este cineva stupar profesionist in romania care ierneaza in adapost?-Rog acel stupar sa mi de a cateva sfaturi ptr.acesta metoda de iernare

alpha

Salut.Eu doar acum m-am hotarat sa intru pe acest sitte. Daca nu ai rezolvat problema sau daca inca nu stii dar , vrei sa afli totusi ce sa intamplat intrebama.

johnysibiu

Nu cred ca poti fi profesionist si sa si iernezi in adapost!

romikele

Atunci dl. Chilom Aurel ce e?

D006


daniel.arad

Buna. De 3 ani iernez in stupi de lemn 2 cm cu funduri antivaroua.
Temperatri am avut iarna si peste - 20 mai ales 2011-2012. Pana la primul zbor de curatire iernez in fundul gol !!! fara suber, dupa aceea pun suberul pe 90  % din suprafata.

   Rezultate excelente umiditate zero mortalitate anul acesta din 200 fam am ramas in toamna fara o matca a fost atacat si distrus, unul mai slab a fost atacat acum recent, o matca moarta...

  Am si 50 de lazi de la dl. Bumbescu din polistiren extrudat.
Consumul a fost cu aproximativ 30% mai mic, mortalitate la acestia 0.

  Eu vad problema umiditatii rezolvabila cu gauri in fund ori fund antivaroua si o impachetare corecta.
Degeaba o sa puneti stupii in adapost daca nu o sa rezolvati problema umiditatii.
  Sunt mari stupari in tara asta prin Moldova, Maramures, Transilvania zone cu temperaturi joase iarna care ierneaza cu sute de familii sub cerul liber si fara probleme.

                          Cu stima daniel.arad

johnysibiu

Multe lucruri , in lumea sata moderna, se ghideaza dupa dictonul :"Daca un lucru este simplu de ce nu poate fi complicat ?"

marian sima




Re: Jurnal apicol
« Răspuns #6471 : Octombrie 04, 2013, 08:03:58 p.m. »

    Citat

Eu spun cum am procedat eu .
Anul trecut luna Decembrie a fost o luna in general rece ,la sfirsit de Decembrie am prins doua zile calde in aceste zile am mutat stupi la interior .

Totul sa facut in liniste si cu cea mai mare atentie,stupi au fost asezati unul peste altul cite 5 cutii.

Fara a incalzi cu ceva temperatura interioara sa pastrat intre valorile de 5-6 gr au fost si zile cu 7 gr ba ghiar cateva cu 8-9.

Incaperea era aerisita zilnic timp de 10 minute.

Stupi au fost scosi afara la inceput de febroarie cand in zona erau temperaturi care permitea zborul de curatire.
Dar surpriza albinele la altii stupari zburau afara pentru zborul de curatire ale mele nimic.

Atunci am trecut la actiune ,am dat podisoarele la o parte ca razele soarelui sa bata direct pe rame,a fost un lucru inutil a zburat cate o albina doua din stup restul ramanand pe rame.

Am tras concluzia ca nu aveau nevoie de zborul de curatire.

Restul luni febroarie nu a fost geroasa ba chiar a fost mai calda decat martie asa ca nu i-am mai bagat la adapost.

Un coleg de pe aici care ierna stupina la interior avea la urdinis o cusca de plasa ,e foarte utila deoarece albina cara pe scandurica de zbor albinele moarte din stup ,se intampla ca albina caratoare sa cada de pe scandurica si sa ramana jos in incapere.
Cu acea cusca se lasa albina moarta afara si cealalta se intoarce in stup.

Intunericul BEZNA e musai,dar cum am spus la acea temperatura albina face curatenie in stup chiar daca e intuneric.

Bunka de pe Stuparitul a iernat si el la interior ,scoatea foarte multa albina moarta din incapere,
el avea ciment pe jos eu am avut doua randuri de mocheta si mi-am dat seama de la albina amortita (era vie la caldura i-si revenea)ca este lucratoarea care curateste stupul.

Pe ciment albina a cazut ,cimentul a fost rece si a murit,a gasit albina moarta crezand ca este moarta din stup si data afara,dupa gasirea unui faras de albine amortite am pus plasa la urdinise.

marian sima

#29