IERNAREA IN ADAPOST

Creat de bogdan moldovean, Februarie 18, 2012, 09:47:25 PM

« precedentul - următorul »

D006

trebuie sa ai grija la temperatura si umiditate .

mosunick

Ok. umiditate cca. 75%. Cum e cu temperatura? sa nu fie mai mare de .....?
Hai, Dragos nu fi scump la vb... :hi:
"There is little difference in people, but that little difference makes a big difference. The
little difference is attitude. The big difference is whether it is positive or negative." - W. Clement Stone

cipik

Din cate stiu eu maxim 6-7 grade si aerisita zilnic. Parerea mea
Zambeste, maine poate fii mai rau.
http://prepelitebucuresti.sunphoto.ro/

D006

umiditatea intre 60 si 80 % iar temperatura nu mai mare de 8 gr. Daca miditatea creste aerisim urgent , daca umiditatea scade udam pe jos urgent.  Daca e cald avem grija sa fie intuneric.

kamy

ei ,tipul ala cu filmarea e auras ciofrangeni,e achizitor la filomera pe valcea cred,am fost vecini in dobrogea cu stupii in 2002!sant sigur ca va ofera informatii celor interesati!

kamy

am fost mai an(vo 5) pe la un vecin care la vremea aceea facea sobe de teracota cu plita in garaj la el,afara era un frigalau de scartaia zapada la el in garaj nu ingheta tina rosie cu care lipea sobele!
io ca tat prostu l-am intrebat:-da faci foc sau cum te descurci ,altfel pamantu rosu daca ingheata se face faina?-nu,am groapa de reparat masini(e mecanic)si tine de cald de rareori ingheata in garaj!
no apoi d-acolo ma trazni si pa mine ideea(sper sa nu raman traznit de la asta)ce-ar fi daca-ar fi pre cum nu-i:
am vagonu ala mic de 50 de lazi verticale 1/1 cu 2 corpuri,dimensiuni exterioare 4,08/2/2.3 m,capacitatea de iernare ar fi de 200 pe cate 6 rame(4 in fiecare lada) ca asa e sistemu!am prelata de pot acoperi casa de la masina si remorca,care nu mai e folosita!ce ar fi daca as face un schelet metalic(un solar)cu folie dubla sau la exterior tabla sau policarbonat,la interior folie neagra,pavilionu pus pentru iernare pe ocna care servesten la tomnitu masinii,groapa respectiva ar ajuta la mentinerea temperaturii sub limita de inghet iarna cu aerisire fortata din fundul gropii pentru eliminarea codoiului si niscai aerisiri cu tiraj natural dar in partea de jos a cortului pentru a mentine clopotul activ!si la tata tarasenia asta facut pe laterale 2 obloane mari ca sa se deschida pentru zborul de curatire,si pentru zborul normal,buba in zona mea e primavara cu nopti reci si albina nu se arunca la crescut de puiet doar cat i-ajunge plapuma!
din 15 februarie pana in 15 martie se poate porni caldura in interior cu ajutorul unui radiator electric sau chiar o instalatie de climatizare care face toti banii,vara cand nu e folosit cortul ar putea fi un uscator de polen jos clopu!
am povestit pana acu cu mihaistupar si zicea de metru cub de aer /fam de albine,janese mi-a spus sa nu iernez familiile suprapuse cu sita intre ele ,si in fundul gol pentru eliminarea co2 , ca se gainateaza una in capul alteia si se agita si dau in cacareaza!
musai vo 2 troci de fumagilin dar daca ar mere s-ar fura oleaca startu,cand stuparii cu prazu ne arata trantori eclozionati la noi deabia sant in stadiul de larva!
aveti mai jos o schita naroada,poate intelegeti mai bine,si-n rest v-astept cu par(eri) avizate!

jenica67

    Cei interesati de iernarea in adapost, vizionati filmul rusului dupa minutul 33 :
Подготовка к зимовке
Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?

kamy

amu gatai de vorbit cu auras,zice ca el foloseste metoda de vro 5 ani cate albine baga la 1 decembrie in hala atatea scoate la 1 martie,exceptie una galeata abine moarte de la 500 de stupi!dar la 1 martie nu au puiet,in momentul scoaterii afara pornesc la puiet ca nebunele!
o familie de albine are nevoie de 1 mc de aer pe noapte,daca umiditatea e mai mare de 75 se uda,daca e mai mica de 60 ies dupa apa,pierderile sant pe masura la alte valori decat intervalu de umiditate 60-75%!

marian sima

Kamy pe la Giurgiu nu ai mai ajuns?
Linia de umiditate e greu de controlat in interior si nu toti stupi sant la fel .
Eu prefer un mediu uscat la interior ,e de preferat insa din aceasta iarna atasez stupului un sistem de adapare cu apa in interior ,intr-un colt pun un dop de pet la care sa vina atasat un furtunel cu capatul taiat oblic .
In momentul in care apa scade din dop si aerul patrunde pe furtulel se reface cantitatea de apa din dop.
Albina la o temperatura pozitiva  constanta iese din ghem astfel ca da de sursa de apa .

Eu in martie aveam stupi mai puternici decat i-am bagat la iernat insa am bagat stupi la adapost la sfirsit de decembrie si i-am scos la inceput de februarie.
Luna februarie a fost una calda in zona mea astfel incat familiile sau dezvoltat bine.

Anul acesta probez cateva experimente  cu temperatura cu hrana proteica si cum am spus mai sus cu sursa de apa.

Aviz celor mai neinitiati ;Nu probati asa ceva pe stupi vostri.

kamy

Mi s-au cam gatat drumurile pe la giurgiu,da o sa te sun sa povestim mai multe legat de iernare protejata,sa vedem in ce masura se poate controla umiditatea din interior iarna!

D006

umiditatea e usor de controlat , fac experimente in casa de o luna de zile.

kamy

Ei bine da sper ca nu  tre sa tii umiditatea de-un capat toata iarna!ar fi bun un program de calculator cu senzori ,si io m-am uitat azi pe aparat si arata la interior 78 umiditatea,doar cu cativa soareci dar cu stupi creste semnificativ!

D006

Trebuie tinut cont si de zona ! e mare smecherie . Sunt vetre unde nu ai pic de condens si cu nailonul pe cuib si alte vetre unde curge apa pe urdinis cu podisorul neacoperit. E valabil si pentru adaposturi . Dar iarna cand vine gerul cel mare umiditatea e scazuta , totul e sa nu te grabesti cu bagatul stupilor la interior.

kamy

Tu cum iernezi in fundul gol?io azi am luat cateva familii la mana pentru egalizarea mancarii si gaurit de rame,am observat ca la lazile de polistiren cu fundul gaurit e totusi mai mare umiditatea in stup decat la lazile din lemn cu fundul plin!

D006

  Am soclu de lemn la stupi . Temperatura si umiditatea se regleaza relativ usor , totul e ca respectiva hala sa fie multifunctionala astfel incat sa fie folosita 12 luni pe an.