jurnalul apicultorului miop

Creat de pad3, Iulie 07, 2011, 08:30:26 AM

« precedentul - următorul »

Kiwi Bee

Pade din postarile tale din acest sezon tot mai mult imi vine sa cred ca reginele cumparate cu stupii provin din botci de roire. Dar mai poate fi si stupul. Daca nu este loc suficient atunci la albine repede le tece prin cap sa roiasca.

1-bolile(poate cu exceptia diareei) nu se manifesta pe leatzurile ramelor. Vezi fundalul acestiu site acum in 2013 Iulie si poti vedea o albina jegoasa. Acea albina va lasa urme peste tot pe unde umbla prin stup... si pe leaturi.

2-asa cum zice Marius nucleele de imperechere inca nu se desfiinteaza. Le poti desfiinta si in ultimul moment al sezonului, dar de unde vei face rost de o regina in ultimul moment al sezonului daca ai o situatie neasteptata. Dacai nucleu mic pe 2 rame atunci si intrarea este mica cam de 10-15mm maxim.

3-Ceea ce am spus la introducere. Pina cind ai trintori problema imperecherii nu este o problema. Eu as rupe botcile in continuare si daca apare vreo problema mai este o regina de rezerva oricum(vezi pct 2). Incearca sati faci regine anual chiar cu metoda cu care ai facut regina pe care o ai acum in plus si anume in aceiasi perioada a anului. Dca doresti sati faci reginele in primavara atunci intotdeuna le vei face in primavara sau daca doresti sa le faci pt toamna atunci le faci in Iulie si vor fi imperecheate pina la a doua jumatate al lui August si in Septembrie le introduci. Facind acest lucru regulat(schimbarea matcii anual) instinctul de roire devine mai scazut, dar nu dispare oricum.

4-botcile nu se petecesc pt ca nu sint camere de bicicleta. Sa rupt din greseala? Mai ajuto putin cu dalta sa se rupa si mai bine  :D  oricum moare regina/larva/pupa.

pad3

somnul ratiunii naste monstri

pad3

ma confrunt cu o situatie care imi zguduie credinta de apicultor in devenire. am 3 stupi mai agresivi care au devenit in timp turbate de-a binelea. cand deschid stupul ma inconjoara toate si baga intepaturi continuu, am combinezonul plin de ace. am niste manusi care au jumatate din parte dorsala necauciucata, al naibii o nimeresc imdeiat si incep sa bage ace cu duiumul. dar asta n-ar fi o pbl, ma misc cu atentie si-mi fac treaba.
partea nasoala e ca a 2 si chiar a 3-a zi isi pastreaza agresivitatea. dimineata urmatoare ma asteptau la intrarea in cabana (cca 10m de stupi) si fara prea multe intrebari mi-au bagat 3 ace in ureche pana am reusit se deschid . unde mai pui ca au avut tupeul sa intre dupa mine innauntru. altminteri sunt fete de treaba, baga bine miere, fam puternice, etc. dar gestul lor m-au facut sa ma intreb daca-s facut pt apicultura.
nu cred ca-i normal comportamentul acesta. gresesc eu ceva? ce ar trebui sa fac? sa le imblanzesc cumva  :mad:  :bzz: :mad:

bucovineanu

Daca se schimba reginele, ar trebui sa-si schimbe comportamentul.

bismark

Am patit si eu fenomenul acesta,nu le plac la albine manusile acelea si nici combinezonul.Am avut manusi cauciucate numai pe palme si combinezon bleomarin.Cum am schimbat combinezonul cu un halat alb si manusile cu unele cauciucate peste tot rosii acelea erau grii sau linistit si nu se mai da la mine.Cu respect
Nimic nu-i mai dulce ca miere ca si lui Dumnezeu ia placut de a facut albina.http://bismark.sunphoto.ro/

marius_vfp

Citat din: Kiwi Bee din Iulie 21, 2013, 04:42:42 PM

2-asa cum zice Marius nucleele de imperechere inca nu se desfiinteaza. Le poti desfiinta si in ultimul moment al sezonului, dar de unde vei face rost de o regina in ultimul moment al sezonului daca ai o situatie neasteptata. Dacai nucleu mic pe 2 rame atunci si intrarea este mica cam de 10-15mm maxim.
referitor la marimea urdinisului la nuclee am ajuns la o concluzie , ca tot veni si caldurile astea , in cazul in care nu exista furtisag la nuclee e bine sa se deschida urdinisul atat cat poate o albina sa ventileze bine cu aripile deschise fara a lovi blocatorul de urdinis.

pad3 , in legatura cu agresivitatea , imi pare rau pentru tine trebuie sa iei masuri cu matcile in cauza , o alta posibilitate ar fi ca unele din roiuri fiind slabe ele sunt atacate , un furtisag slab neobservabil si ele devin furioase pazesc mai drastic , si tot ce misca in zona e un intrus pe care il ataca , asta am patit eu anul acesta la 2 roi facuti mai slabi , de obicei merg la ele echipat doar cu masca si cu tricou cu maneca scurta , rareori cu maneca lunga. incearca sa nu mai tii stupii deschisi prea mult atunci cand faci vizita la ele si lasi o rama pe afara cutiei apoi o bagi la loc mai introduci si alte albine din alti stupi ,astfel se iau la bataie , daca deja sau agitat si vezi ca hoatele ataca stupii deschisi , numai deschide si alte cutii continui a2a zi .

spor.
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

Kiwi Bee

Citat din: pad3 din August 03, 2013, 06:24:54 PM
......dimineata urmatoare ma asteptau la intrarea in cabana (cca 10m de stupi) si fara prea multe intrebari mi-au bagat 3 ace in ureche pana am reusit se deschid .........

=)) =))

...... unde mai pui ca au avut tupeul sa intre dupa mine innauntru......

=)) =))

Scuze dar miam imaginat cum fugi in cabana si sari pe calculator ca sa postezi........ "ajutoooor"  =)) =))

Sa terminat sezonul si fetele nu mai au de lucru. Aici si matca a pontat bine si cred ca vorbim de familii puternice. Eu unul mias face regine de la aceste familii. Pot fi foarte multi factori pt care o familie devine mai agresiva. Daca luam in calcul ca familiile agresive sint mai productive nu ne ramine decit sa ne imbracam mai bine. Eu am sub combinezon un pantalon de trening si sus am un tricou + o camasa de blugi.... si masca. Vara cind albinele au de lucru si merg la amiaz sa le vizitez atunci poti sa tragi cu tunul ca nici nu le pasa. Atunci nu iau manusi, doar ma dau cu otzet pe miini. De altfel manusile de apicultor sint cam scumpe.... 25-30 de eurooooo ... auciii. Asa ca eu cumpar manusi de cauciuc de la magazinul de gradinarit(acelea rezistente la chimicale caci sint groase .... si costa doar 5 euro) + le cos cu mina niste prelungiri sami ajunga pina dupa cot. Acele prelungiri sint defapt din pantaloni de blugi. De citiva ani nu mai aruncam la gunoi pantalonii de blugi uzati ci le tai cracii si le adaug la manusi...... SUPER si ieftin.
Uite Pade inca un motiv pt care este bine sati faci regine an de an. Treptat te scapi de de acele comportamente de care nuti place.
***Vrei sa nu mai roiasca "saptaminal"?
Atunci nu vei face regine de la acele familii care sau ocupat mai mult cu roitul decit cu productia de miere
***Vrei sa nu mai fie agresive?
Atunci faci regine noi de la familiile care erau blinde tot sezonul trecut.

Vei avea de luat in considerare toate aceste aspecte si incet-incet vei obtine rezultate excelente.

Iti poti imagina? ... eu da... iti poti imagina acei 3 stupi agresivi cu cite 2 ... nu unu ci cite 2 rame de colectat venit puse la urdinis?
Asa familii tot sa ai. Dar depinde si de ce fel de vecini ai. Daca o astfel de familie iti "viziteaza" vecinii........ :D

pad3

off deci tb sa mai pun pe mine un rand de haine :((
1 din cei 3 era mai agresiv de cand l-am cumparat, chiar am dorit sa-i scimb matca dar lipsa de experienta m-a impiedicat. acum e prea tz dar am invatat lectia pt anul urmator. rau e ca dupa ce am schimbat matcile la alti stupi am reusit sa mai fac 2 rai. dar tb sa recunosc ca sunt cei mai productivi (miere nu venin  =)))
inteleg ca acum au devenit si mai agresivi din lipsa de cules. ok, e de rau, o sa fac controale mai rare si mai superficiale; dar cum se explica ca <ma tin minte> si a 2a zi?
e posibil sa nu le mai placa mirosul meu? e cald si transpir, aici ar fi problema? sa vin baut nu-i o solutie, mi-a spus vecinu care venise la coasa cu tuica la el- dupa un pic de galceava cu albinele a preferat sa trimita o cositoare mecanica :))
exista un miros anume care le mai calmeaza?
apropo am uitat sa va povestesc una: cand umblam in stupi nebunele atacau afumatorul; ma uitam cum se inghesuie sa intre pe ciocul de fum sa se prajeasca. noroc ca-s f puternice familiile altfel la cate au murit riscam sa ramana stupii goi

Kiwi Bee

Cercetatorii spun ca albinele au o memorie perfecta timp de 3 zile. Dupa aceea memoria lor scade brusc si mult zi de zi.
Tin minte pe mentorul lui tata la o cina in cabana din stupina cind ne recomanda sa nu ne spalam decit cu sapun "cheia" sau sapun de casa deoarece sapunurile parfumate din strainatate(la vremea aceea sapunurile parfumate veneau sin vest) le fac pe albine cam agesive si la fel si samponul. Ei bine la vremea aceea noi lucram cu albinele in pantaloni scurti si nimic altceva... desculti fara tricou.

Cu ce afumi? Cel mai bun mi sau adeverit frunzele uscate de pin(pinul cu 2 frunze in teaca.... aici acesta este si pomul de craciun deci avem peste tot). Lemnul putrezit are o aroma placuta si nu este chiar asa de bun dar merge si acesta. Bucati de sac de cinepa facute sul merg bine dar se termina repede. Pinul da un fum fierbinte si de aceea albinele fug de acel fum + ca te sufoca si pe tine daca inspiri din fum, dar si aici trebuie sa alimentezi des.

Daca tiai fi facut o duzina de regine noi, atunci acum in August-Septembrie ar fi momentul sa le introduci(sa schimbi reginele). Ei bine o sa faci asta la anul.
Cu vecinii este bine sa ai legaturi bune, deci dai un borcanel de miere anual si intretii familii blinde(te scapi de alea agresive.... schimbi regina anual cu una care provine de la o regina din familie blinda).

pad3

multumesc de sfaturi, le am in vedere: tot ce mi-ai spus pana acum e tracut in agenda mea de prioritati. deja caut modele de cutii pt nuclee, la primavara sa am lectia invatata si sa ma apuc de teste.
si cu vecinii mentin o relatie de <lapte si miere> iar pe calin (vecinul cosas) o sa-l multumesc la toamna dupa ce distilez prunele ca nu-l pot indulci cu miere.
amuzant e ca omu are alte hobbyuri, nicidecum cositul. a pus trifoi acu 2 ani si nu a cosit niciodata pana acum. asta toamna a pus un tractorist sa dea nutretul uscat cu cositoarea. si anul asta nutretul era imbatranit si cazut la pamant dar probabil ca era inventar la carciuma si i-a venit pofta de coasra. iar eu cu 1 zi inainte tocmai umblasem in stupi. finalul a fost totusi unul fericit-a scapat de cosit (deci chiar exista un dumnezeu al betivilor :))
as fi dorit sa folosesc lotul lui sa pun facelia la anu dar acum nu am vorbitor cu el, de aia e musai sa-l imbunez mai spre toamna
multe succese kiwi, mereu fanul tau  : sampanie:

marius_vfp

incerca sa vezi nucleele lui marin din serbia sau dragos gavrila , ideal e sa poti pune rame de nucleu la crescut in stupi normali mari apoi sa ai rama crescuta si ouata ,scori ramele din stupul donator cu tot cu albina si bagi o botca gata de eclozionare si gata nucleul fara batai de cap , nu se depopuleaza fiindca au puiet pe rame , eu am facut fara puiet doar albina scuturata si s=a depopulat masiv,

spor.
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

D006

dar gestul lor m-au facut sa ma intreb daca-s facut pt apicultura.

Lasa bietele albine in pace , ele stiu pe cine ataca !  eu cred ca esti facut pentru filatelie , daca vrei iti donez si un clasor.

pad3

am nevoie de putina consiliere; pana in acest moment nu am facut tratamente si nici restrangere de cuib si abia peste 3 zile ma pot ocupa de ei. am urmarit ceva filme si am cateva intrebari
1. pot pune doza mai mare de varachet? in primavara am pus 3 picaturi. pot relua tratamentul in mai putin de 3 zile?
2. stupii pe 12 r e mai bine sa-i iernez in pat cald sau rece?
3 ramele noi(cladite anul asta si putin ouate) le pot descapaci si trece dupa diafragma? daca e prea tz le pot lasa in cuib, rama 6 si 7?
4. am funduri pline dar as vrea sa pun folie peste rame iar un capat sa-l las in interior peste diafragma, pana la jumatate. va fi ok sau ma voi confrunta cu pbl condensului?
5  unde gasesc de cumparat folie strech neagra (am vazut intr-un film ca izoleaza ext cu ea) si bulgari de var nestins? doar in zona BC-VN
in acest moment sunt nitel panicat ca nu am facut lucrarile la timp. poate aveti amabilitatea sa ma linistiti in privinta asta.  :D

Kiwi Bee

Da este momentul sa fi panicat. Tu anul acesta nu tiai facut lucrurile la timp, dar poate ca intro zi te vei invata minte.
Sa nu te miri daca la primavara ramai far albine.... ai mai avut astfel de situatie.

Daca ai fund plin la stupi sa nu pui folie peste rame. Ridici putin spatele stupului(pui in leatz) sa stea inclinat si daca este cazul tot ce vrea sa curga in stup va curge afara prin urdinish.

Sa mai dezbatut cu ani in urma aici pe forum folia neagra ca invelish pt stupi. Unii spuneau din experienta ca in doar citiva ani leau putrezit stupii(prea multa umezeala/condens sub folie). Eu nu am folosit asa ceva.

Nu ar trebui cumva sa ai putin mai multa mincare in stupi?

Nu am folosit niciodata Varachet dar poate ca vor fi colegi care te vor indruma in privintza asta.

oroles

Citat din: pad3 din Septembrie 15, 2013, 08:28:16 AM
am nevoie de putina consiliere; pana in acest moment nu am facut tratamente si nici restrangere de cuib si abia peste 3 zile ma pot ocupa de ei. am urmarit ceva filme si am cateva intrebari
1. pot pune doza mai mare de varachet? in primavara am pus 3 picaturi. pot relua tratamentul in mai putin de 3 zile?
2. stupii pe 12 r e mai bine sa-i iernez in pat cald sau rece?
3 ramele noi(cladite anul asta si putin ouate) le pot descapaci si trece dupa diafragma? daca e prea tz le pot lasa in cuib, rama 6 si 7?
4. am funduri pline dar as vrea sa pun folie peste rame iar un capat sa-l las in interior peste diafragma, pana la jumatate. va fi ok sau ma voi confrunta cu pbl condensului?
5  unde gasesc de cumparat folie strech neagra (am vazut intr-un film ca izoleaza ext cu ea) si bulgari de var nestins? doar in zona BC-VN
in acest moment sunt nitel panicat ca nu am facut lucrarile la timp. poate aveti amabilitatea sa ma linistiti in privinta asta.  :D

1. Eu zic ca nu poti folosi mai mult de 3 picaturi. Risti intoxicarea albinelor. Mie mi  s-au parut deranjate tare de fumul de varachet si am gasit albine care agonizau pe foaie dupa tratament (e drept ca erau mai putine ca paduchii). Cred ca poti face tratament cu  varachet si in fiecare zi, dar nu vei obtine eficienta maxima. Citeste prospectul VF pentru a vedea de ce se fac la 7 zile!

2. Pat cald nu inseamna neaparat ca le va fi mai cald iarna :D Eu zic sa le lasi in pat rece. Cred ca punandu-le in pat cald te complici. La zona noastra as ierna in pat rece. Banuiesc ca esti de undeva dintre Onesti si Adjud (Caiuti?)

3. Nu inteleg! Descapacesti si puietul pe langa miere? Daca le treci dupa diafragma cu puiet cu tot risti ca albina sa incerce sa se ocupe si de ele si rezultatul sa nu fie cel scontat. Daca are miere suficienta familia, fagurele il poti extrage si lasa doar la lins ramele. Important e sa nu le lasi mult (2-3 zile am vazut ca sunt suficiente) si sa le pui cat mai rasfirate astfel incat sa nu aiba senzatia ca pot baga miere si in ele. Asa am patit eu! Le-am lasat la lins, le-au lins si au bagat si miere in ele. :D

4. Si eu am funduri pline si podisor plin (asta nu ai specificat) si nu voi folosi folie. Daca podisorul e din scandurele risti sa apara condens si mucegai. Poti pune deasupra carton ondulat si hainute, pernute peste.

5. Am auzit multe despre bulgarii de var nestins. Nu cred ca vei mai gasi bulgari de var nestins decat la tiganii nomazi care se ocupa cu asa ceva. Cum in ultimul timp nu am mai vazut decat foarte rar (la doi ani unul) iti pot recomanda sa iei var nestins praf, la sac din comert (Dedeman) si sa il pui in bidoane taiate in stupi.

Succes si pastreaza-ti calmul. Albinele stiu mai bine de ce au nevoie la iarna!
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani