jurnalul apicultorului miop

Creat de pad3, Iulie 07, 2011, 08:30:26 AM

« precedentul - următorul »

pad3

Citat din: oroles din Septembrie 17, 2013, 10:32:26 PM
Te pierzi in detalii!
ok dar aici pe forum am citit ca risti sa-ti inghete albina de frig pe rame noi. shit uneori e derutant sa citesti tot. aici se vorbeste prea mult de fineturi care au rolul de a baga in ceata incepatorii.
in fine ms de rabdarea cu care ma dadacesti  :thanks:
somnul ratiunii naste monstri

bucovineanu

E posibil ca o familie de albine sa ierneze numai pe rame noi. Am facut acest experiment. Aveam o familie cu puiet varos pe care nu am reusit sa o tratez si inainte de a o hrani pentru iernare am mutat albinele si regina numai pe rame albe in care nu fusese crescuta nici o celula cu puiet. Am hranit acea familie la fel ca si pe celelalte si a iesit cu bine din iarna fara sa fi avut nici pastura.
Probleme apar daca intre ramele inchise la culoare ramane una sau mai multe rame albe. Pe acele rame albinele nu vor depozita hrana. Vor umple ramele inchise la culoare iar rama alba va ramane goala. Acea rama va avea astfel rol de diafragma ce imparte cuibul in doua. E posibil ca albinele sa formeze cuibul numai pe ramele aflate in dreapta sau in stanga acelei rame, sa termine hrana din ele si sa moara de foame cu hrana aflata la numai 3 cm, dincolo de rama noua.

pad3

dar daca au miere pe ramele noi, inseamna ca e aproape ok, nu?

bucovineanu

Daca pe ramele noi au aceeasi cantitate de miere ca si pe cele inchise le culoare nu e nici o problema daca si cele noi raman in cuiburi.

SPYKAL

Citat din: bucovineanu din Septembrie 17, 2013, 11:14:46 PM
Probleme apar daca intre ramele inchise la culoare ramane una sau mai multe rame albe. Pe acele rame albinele nu vor depozita hrana. Vor umple ramele inchise la culoare iar rama alba va ramane goala. Acea rama va avea astfel rol de diafragma ce imparte cuibul in doua.
Este vreo problema daca prima rama  este neagra si are miere capacita iar a doua este noua dar are miere si pastura? Trebuie mutata  cea de-a doua langa diafragma?
Stima si respect!!!

bucovineanu

Nu trebuie schimbat nimic. Asa trebuie sa fie: rama a doua trebuie sa aiba pastura.

pad3

stup 10 rame +cat 1/1. au propolizat catu de nu l-am putut dezlipi. in plus primele 6 rame din cat pline cu miere si acoperite de albina. jos in cuib Dumnezeu cu mila ca nu stiu ce e. am hotarat sa-l iernez asa, speer ca nu aveti de comentat. pbl am intampinat cu montarea diafragmei ca am pus-o dupa rama 6 din cat dar au ramas expuse ramele 7-10 din cuib. pot ingesui textile in spatiul respectiv? banuiesc ca albina nu va mai circula pe ramele alea.
si anticipat presimt ca va fi pbl si la iarna cand va trebui sa pun turta.

tassevasi

Citat din: pad3 din Septembrie 18, 2013, 08:15:50 PM
jos in cuib Dumnezeu cu mila ca nu stiu ce e. am hotarat sa-l iernez asa, speer ca nu aveti de comentat.

Tocmai ca eu nu asi proceda asa . O sa ai albina rasfirata prin toate ramele , cum restingi tu cuibul in  oct, nov sa ajungi pe 6-7 rame ?
  Acum  nu mai ai cu ce sa dezvolti , albina  este inlocuita cu cea  care va trece iarna si treb cit mai restrins   chiar la 4-5-6 rame in cuib si astfel vei avea  o dezv f f  buna in primvara  cind treb sa oua matca cit mai compact.
  E treaba ta , acum faci cum vrei ,sunt stupii tai .
   Numai bine .

Kiwi Bee

Pade, trebuie sa modifici stupul cu acel cat pe el. Esti intro pozitie norocoasa deoarece ai catul de 1/1 deci si ramele sint ca si in cuib ca marime. Scoti ramele din cat 1 cite 1 si apoi poti dezlipi catul de cuib. Reorganizezi cuibul sa fie pe o singura cutie. Daca crezi ca este prea multa miere poti sa dai si la alta familie.
Cum spune Bucovineanu rama cu pastura nu o pui la marigne deoarece in orice stup in orice tip de iernare/aranjare apare un minim de condens iar pastura mucegaieste foarte repede. De aceea rama cu pastura se pune a 2-a sau citeodata a 3-a lasind la margine miere.
Aici in NZ apicultorii lasa albinele sa se descurce cu curatarea fagurilor cu pastura mucegaiti dar asta este o pierdere de timp in primavara pt albine(nici aici nu tine sezonul apicol 12 luni pe an).

pad3

:yahoo_cry: asa voi face. peste cateva zile ca amu is bagat tot in campania cu strugurii. mai am cca 3 to de merlot si ceva feteasca de arvunit si apoi de cules. apropo in NZ aveti vii? daca nu ia sa-mi fac rost de-o licenta de export :))

Kiwi Bee

Da avem vii. Nu prea exista podgorii mari can RO dar din alea mici familiare sint enorm de multe si niciuna nu a dat inca faliment. Majoritatea au si restaurant iar tot asa multe au si cazare caci este un intreg sistem de turism bazat pe vin/degustari etc. Sint care siau facut afacere buna din acest turism adica transporta turisti cu microbuzul sub forma de turneu dintro podgorie in alta. Tot asa podgoriile cu restaurant mai mare sint in programul de concerte adica vin cintareti de jazz, blues, rock care fac turneu prin tzara si daca iti cumperi bilet din timp mai ai norocul sa ii si vezi/asculti caci se vind biletele rapid. In bilet ai inclus si masa si de baut.
Evident ca sint si vinuri medaliate la expouri din Europa sau orice alt coltz al lumii. Citeva poze:

https://www.google.co.nz/search?q=nz+vineyard+tour&oe=utf-8&rls=org.mozilla:en-US:official&client=firefox-a&gws_rd=cr&um=1&ie=UTF-8&hl=en&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=mIY7Uqm2L6m8iAerkoC4CQ#hl=en&q=nz+vineyards&rls=org.mozilla:en-US%3Aofficial&tbm=isch&um=1

La piatza asta umblam intro vreme in fiecare simbata dar este scumpa rau. Exista multe pietze de genul acesta "piatza fermierului" si vin tzarani cu produse proaspete chiar bio. Dar cei care organizeaza piatza(dretzin si teritoriul) vor sa faca bani nu gluma si la o astfel de piatza pt 3-4 ore expozantul/tzaranul plateste 25 de euro asa ca isi va vinde produsul la un pretz astronomic. Totusi sint multi care merg la piatza cu toata familia sa serveasca micul dejun caci acasa nu au muzica LIVE.

http://www.notquitenigella.com/2010/09/03/matakana-farmers-market-the-birthplace-of-slow-food-in-nz/

Mergi in jos pe pagina pina pe la jumatatea paginii si vezi un vin de "feijoa". Este de gasit si la magazin si este mai ieftin. Intro perioada era bio dar mai nou nu  se foloseste feijoa bio, oricum este delicios.

Vinurile din struguri au toate conservant E202. Doar cele bio nu au conservant.

Chiar ieri am citit in ziar un articol despre consumul de alcohol. Cica conform legii in Suedia poti sa conduci un motovehicul (masina)cu 20mg de alcohol in 100ml de singe. In Australia asta este 50mg de alcohol in 100ml de singe. La noi este de 80mg.

sorinma

Chiar ieri am citit in ziar un articol despre consumul de alcohol. Cica conform legii in Suedia poti sa conduci un motovehicul (masina)cu 20mg de alcohol in 100ml de singe. In Australia asta este 50mg de alcohol in 100ml de singe. La noi este de 80mg.

Oare cate beri inseamna asta?
Cu cat stii mai mult, cu atat iti dai seama ca stii prea putin ...George Calinescu
Adevarul este rareori pur si niciodata simplu...Oscar Wilde

Mihai Sergiu

La noi este interzis conducerea autovehiculelor sub influenta bauturilor alcoolice. Pana la 0,40 in aerul expirat este contraventie, peste infractiune!!!
Nu am nici un stup , nevasta mea ii detine pe toti!

pad3

Citat din: sorinma din Septembrie 20, 2013, 12:38:33 PM
Oare cate beri inseamna asta?
o bere de 5 % alcool da cu alcooltestul, dupa 10 min 12-15 mg in aerul respirat (in fct de metabolism) dupa cca 30-40 min aparatul arata 0%

sorinma

La alcooltest mai performant sau de acelea de 10-15 lei?

Cu cat stii mai mult, cu atat iti dai seama ca stii prea putin ...George Calinescu
Adevarul este rareori pur si niciodata simplu...Oscar Wilde