jurnalul apicultorului miop

Creat de pad3, Iulie 07, 2011, 08:30:26 AM

« precedentul - următorul »

Kiwi Bee

Pade, la familia unde matca sa urcat in cat ai gratie hanneman? Ea poate urca prin gratie daca este undeva un mic defect si apoi nu mai stie sa coboare.
Daca nu ai gratie atunci pt un motiv personal al ei(erau celule mai noi si mai curate acolo) sa urcat in cat si deocamdata nu are motiv sa coboare. Eu zic ca in curind albinele vor incepe sa depoziteze miere in cat pe masura ce se va elibera locul iar matca nu va mai avea loc de ouat decit jos in "cuib". Daca gasesti matca o pui in cutia de jos apopi pui o gratie hanneman + catul si astai tot.
Cum o pui in cutia de jos?
Simplu. La matca nui place lumina. Deci culci(orizontal) rama pe carei regina peste ramele din cuib si o urmaresti cum se duce spre marginea ramei si apoi o vezi coborind printre ramele din cuib.Mai astepti putin, 1-2 minute, si ridici rama si o controlezi nu cumva sa fie pe dos. Se poate si scutura dar eu nu prefer asta ca un stup are doar o singura matca si de ce sami fac probleme cind numi trebuie.

Vorbesti de multe botci si multa durere de cap pe acest sezon. Rupi botcile si totusi la urmatorul control ai din nou altele.
Hai sa te intreb ceva. Ce matci ai in acei stupi. Matci provenite din botci de roire? Si de anul trecut? Ce ma face sa ma gindesc la asta? Faptul ca ai aproape la toate familiile(exceptie una... parca) aceleasi simptome.

pad3

asteptam raspunsul tau kiwi. cred ca ai fost profesor intr-o viata anterioara  :D ca reusesc mereu sa inteleg din explicatiile tale. nu am gratie H, am considerat ca nu e cazul sa ma complic anu asta.
asta iarna am pierdut toti stupii iar acum am 6 cumparati, de care ma plang, ca tot fac botce. si 3+1 facuti de mine in primavara asta. cei 3 facuti dupa indicatiile tale,prin mutarea stupului mama si punerea roiului pe locul lui o duc f bine, de aia intrebam daca tb sa distrug eu botcile ramase sau e treaba reginei dupa imperechere.
dar temerea mea este la cei 5 care tot fac botce gen ciorchine cate 3-5 lipite intre ele pe mijlocul ramei. initial am tot rupt sau care erau faine tare le puneam in roii formati; dar a trecut 1 luna si faza se repeta saptamanal- si m-a incoltit gandul ca poate saracele nu-s in friguri ci tin neaparat sa schimbe matca. daca as reusi sa vad matca as putea lua o decizie dar pana atunci traiesc o mare dilema:
- sa rup in continuare botcele sa nu roiasca? dar risc ca matca sa dea ortu si sa besmeticesc familiile
- sa ma risc si sa las una cu speranta de schimbare linistita?
orice varianta prezinta riscuri. probabil alegerea corecta e la indemana celor experimentati dar asa cum ziceam nu e cazul meu  :mad:

in timp ce scriam mi-a cazut fisa: as putea suna pe cel care mi-a vandut stupii- dar nu am garantia ca va fi sincer :brr
somnul ratiunii naste monstri

Kiwi Bee

Hmm daaa. Pade a venit momentul sati faci regine. Heiii, stai asa nu fugi vino inapoi, asa , aseazate inapoi si citeste mai departe. Pai nu credeai ca o vei duce asa fara facut de regine pina la vesnicie? Da?
Deci dupa un moment de humor sa vedem cum vad eu lucrurile.
Deci ai cumparat anul acesta in primavara 6 stupi. Dat fiind ca vinzatorul tau nu a cumparat reginele de la mine(sa zicem anul acesta prin Feb.) ramine sa cred ca acele regine sint de anul trecut..... in cel mai bun caz din Aug-Sept...... sau mai batrine cu citeva luni.
Da este bine sal suni pe vinzator si sal iei pe ocolite. Cind au fost facute aceste regine (deoarece tu nu mai ti minte ce tia spus la vinzare)? Posibil cati va spune ca anul trecut. Cum au fost facute, prin trasvazare? Si aici vezi tu daca se bilbiie. De ce esti tu asa de curios? pai vrei si tu sa faci citeva regine anul acesta si nu te simti confident inca sa faci transvazare dar vrrei sa incerci TU sati faci regine si nu sa cumperi. Spui ca tu ai citi de metoda Miller si ti se pare usoara comparativ cu transvazarea...... sau iti recomanda el alta metoda. Si aici sa vezi daca iti recomanda metoda botcilor de roire. Daca tio recomanda zi si tu ca ai citit precum acele regine facute din botci de roire vor avea tendinte mari la roire(nu zici ..."mai mari" ci zici ....MARI). Vezi ce zice sil intrerupi la vorba, caci tu ai enorm de multe botci de roire in continuu la toti stupii cumparati de la el(LA TOTI  fara exceptie) chiar daca le rupi regulat si de aceea teai si gindit sa schimbi reginele. Vezi apoi ceti recomanda.

Din descrierile date de tine eu tind sa cred ca acele regine au fost facute din botci de roire.... dar pot sa si gresesc. Banuiesc ca reginele de altfel au loc pt ouat si cuiburile nu sint blocate cu pastura si miere. Hai sa vad daca o nimeresc: familia unde regina sa mutat in cat nu isi face botci! Asai? Nu este exclus si faptul ca atunci cind ai pus catul inca nu era momentul si/sau familiei ia fost "frig" si regina a prefera sa depuna oua in partea de sus a stupului la caldurica si de atunci nu sa extins spre jos ..... cu toate ca este cald pe la voi.

Precum am mai dezbatut aici pe topic, dar si in alte topice, reginele facute din botci de roire vor fi mult mai predispuse la roire decit reginele obtinute prin alte metode. Vor avea o tendinta de roire ridicata mostenita. Nimeni nu zice ca nu sint bune calitativ.... dar nici nu dorim sa ne cataram prin copaci dupa roiuri.

----va urma

Kiwi Bee

...Deci eu recomand schimbarea acelor regine unde tot timpul ai o multime de botci, dar atunci mai bine le schimbi pe toate 6. Este mai bine, zic eu , cind sti ca toate reginele le ai din acelasi an.

Deocamdata trebuie sa rupi botcile in mod regulat.

De fapt daca dorim sa fim delicati si siciitori putem spune ca exista doar doua feluri de botci: de roire si de salvare.
La cel de roire lucrurile merg in modul cel mai natural si la o adica nu este nevoie de apicultor. Mergi primavara si faci tratament pt varroa sa nu crape familia apoi pui 5 caturi si revi in Aug. cind iei caturile(o fi ele cum o fi) si mai apoi faci alt tratament pt varroa. Apoi nu ai altceva de facut decit sa complectezi cu sirop dupa caz si sa impachetezi pt iarna. Daca tia roit familia sau nu este alta mincare de peste.

Botcile de salvare sint de 2 feluri: fara interventia apicultorului si cu interventia apicultorului.

Fara interventia apicultorului tiam mai descriso aici pe topic cind dai o rama cu oua super proaspete si albinele isi trag botci de acolo. Tot aici se poate aplica si metoda lui Miller. Nu stiu sati spun metoda ca la carte pt ca nu am aplicato si am citito cam demut dar suna cam asa:
-se ia o rama cu oua si larve tinere de unde taiem niste fishii verticale lungi de 150-200mm si late de 2 degete(daca esti macelar este suficient si 1,5 degete  =)) )
-fishiile se lipescc de bara de sus a unei rame goale(fara fagure sau foita sau sirma) distantate una de alta putin. In cazul tau iti trebuie 6 fishii. Azi indepartezi regina la o familie si daca nu vrei sa astepti o saptamina atunci indepartezi si ramele cu puiet larvar, lasi numai puiet capacit si sa fie multa albina. Daca lasi asa familia o saptamina atunci cind revii rupi botcie si dupa citeva ore familia va fi disperata(nema regina, nema botci). Apoi introduci rama cu fishiile proaspat facuta(la mijlocul cuibului). Pe fiecare fishie vei avea botci de salvare in citeva zile care dupa capacire sint bune de dat la alte roiuri sau familii(1 fishie per familie/roi). Poti sa nu faci fishiile ci sa decupezi un fagure intreg astfel incit sati arate rama de parca ai lipit tu acolo niste fishii si decupezi fiecare "fishie" cind au botci capacite. Sint colegi pe forum care iti pot descrie metoda Miller si mai bine din experienta lor..... sau citesti prin carti.  :nod:

Cu interventia apicultorului. Adica in alte cuvinte apicultorul selecteaza fiecare larva una cite una din care el/ea doreste ca larva sa se transforme intro regina. Aici vine metoda de transvazare si metodele tip Jenter, Nicot.

Orice metoda este urmata de imperechere care pot fi facute in diferite feluri: in stupi sau in nuclee sau in micro nuclee. Unul din cel discutate aici pe forum la inceputul anului a fost cu micronucleul facut din ghiveci de flori din plastic(mic cu 3-4 fagurasi cit palma..... pai dupa cesi construiesc albinele fagurasii). Si este ieftin.

In nuclee si in stupi se folosesc rame normale, dar exista si rame pliante. O metoda folosita de mine este cu nucleu pe 3 rame normale improvizat din PFL si niste leaturi.Le am de citiva ani.
Daca nu vrei sa reziste mai mult de 2 luni le poti face si in cutii de carton in care sati incapa rma normala(vezi tu pe la magazinul alimentar - alea de bauturi unele au exteriorul lucios poate mai durabile). Tie oricum nu ti le trebuie mai mult de 2 luni oricum. Le mai modifici , prinzi niste leaturi cu capse si pui plasa de tintari la fund(asa am facut si eu) pt aerisire mai buna. Important este sa poti sa ti rame normale in ea care vor fi usor de unit cu o familie la nevoie.

Deci pui 3-4 rame in cutie(1-2 puiet capacit, 1 cu miere si pastura si 1 cu oua super proaspete). Ca sai dai multe albine doici poti proceda asa:
-la o familie scoti o rama cu puiet proaspat si daca nui regina pe acolo scuturi albina in cutia de carton iar rama o culci peste ramele din familia ei. Dat fiind ca este o rama cu puiet proaspat alte doici vor urca e ea.Dupa 1 minut o intorci ca si gratarul de schitzel pe partea cealalta si cind vezi cai plinuta de albine iar scuturi albina in cutia de carton. Matca nu va urca pe acea rama caci nui place lumina(de aceea intorci rama si pe partea cealalta). La stupul mama dai rame noi spargind cuibul.
Aici nu mai faci rocada cu stupul mama ci pui cutia de carton la loc ferit de ploaie si soare si pe cit posibil si de vinturi mari. Sa nu fie la pamint, mai degraba sus la 1.5m de sol deci la loc uscat. O mica gaurica pt urdinis(10mm.... las ca albinele o vor roade si va fi mai mare dar pt 2 luni este buna). Verifici dupa 2 saptamini daca are regina care oua si eventual scoti rama cu miere si dai o rama noua cu foitza sa aiba loc de dezvoltare pina cind urmeaza so unesti cu o familie.

pad3

brr de data asta ai reusit sa ma sperii  :P . cred ca lectia asta e pt la anu, asta daca nu raman iar repetent :)
-ai dreptate cu matca din cat

acu sa-ti zic cum as actiona eu:
caut cu multa rabdare matcile (azi am vazut matca unui roi pe 4 rame care mai are 2 pumni de albina - e un inceput nu :)) dat fiind ca am orbu gainilor cand e vb sa le gasesc), le indepartez si las 2-3 botce . pastrez un stup cu matca originala ca sa pot face rost de botce noi daca se intampla ceva neprevazut.
asta ar rezolva pbl tendintei de roire pe anu asta dar probabil ca la anu o iau de la capat :(
si mai sunt cateva necunoscute:
cum scap de matcile originale?
va avea impact negativ asupra culesului? la mine tocmai ce-au intrat puternic pe tei
nu va afecta puterea familiei care intra in toamna? daca socotim cred ca voi avea albina de la matca noua, undeva in august

inca o pbl din stupina:
livada mea va face rod si umbra  :razz: cam in 3 ani. pana atunci saracele sunt cam expuse la temp mari. cum pot sa le usurez situatia, dar fara costuri greu de dus. de ex daca bag polistiren in capac si le astup aerisirile ar fi ok?

Kiwi Bee

Hai sa incep cu cei mai important acum.
Pune polistiren in capac.
Ai mai putea improviza ceva umbra. Sint acele umbrele de strand cu talpa de plastic care se umple cu apa. Cobori umbrela la 0.5m de capacul stupului si grupezi putin stupii sa stea la umbra(2-3 la o umbrela).Dar ma rog, tu sti ce posibilitati ai. Daca vrei sa pui umbrela sa o pui seara si a doua zi dimineata albinele isi fac zborul de recunoastere.

Eu de vreo doi ani buni in sfirsit am plasa la fundul tuturor familiilor(plasa de tintari din aluminiu - mult mai ieftin decit plasa folosita de apicuoltori). Nu ma intereseaza daca pica varroa prin sita sau nu caci o am pt ventilatie. Iernez in stil clopot, nu obturez fundul deloc.
In sezonul trecut a fost pt prima oara ca am folosit si urdinis superior, adica am un urdinis in podisor. Podisorul este o placa de PFL de cca 3-4mm grosime cu un chenar de lemn in partea inferioara. In partea din fata am lasat un loc liber la chenar deci ala este urdinisul din podisor de 105mmx11mm. Urdinisul principal il am ca si la DM din Canada doar ca al meu are 11-12mm inaltime.
Capacul il am din leaturi, este gros si greu de tot(nu are tabla). Am ridicat capacul, lam sucit la stinga(sau dreapta) cca 20 de grade si lam asezat peste podisor. Deci sta pe colturi astfel urdinisul superior era neobturat, liber pt albinutze. Nu am vazut trafic prea mare la acel urdinis, mai mult doar ventilau acolo albinele dar cert este ca sau dezvoltat mai bine decit in anii anteriori, lucru care zic eu ca se datoreaza faptului ca nu au pierdut asa de mult timp cu ventilatia ca si in anii anteriori.
Acum iarna nu am podisor deloc ciam pus folie si direct capacul cu un polistiren in el(cel clasic, alb) de 30mm.

Regine.
Familiile care isi trag botci sa le rupi botcile la max fiecare a 9-a zi. Acum nu te poti juca sa le lasi sati traga botci deoarece ai cules bun care trebuie valorificat.
De aceea majoritatea apicultorilor au regine de rezerva pe care si le fac ei si le tin in nuclee sau micronuclee.
La varianta cu cutia de carton ai avantajul ca nuti trebuie alta marime de rama si ca este foarte ieftin.... gratis. Incearca cu o singura cutie. Pui o singura rama(tiam explicat aici pe topic cu aleg eu rama in cauza) acoperita de albine. Optional, din aceiasi familie mai scuturi doici de pe o rama. Atentie sa nu scuturi si regina. In cutie mai pui o cutiutza de margarina cu sirop 1/1 si ceva ce pluteste pe sirop ca albinele sa nu se innece. Cutia o feresti de ploaie caci cartonul nu va rezista la apa. O feresti si de soare caci se va incinge foarte usor si albinele se muta cu totul sau mor. Poti sa ti cutia si la partea cea mai umbrita a casei unde nici nu bate soarele niciodata. Pe la amiaza albine tot simt ca este vreme buna si vor iesi. Intentia nu este ca acest roi/nucleu sa se dezvolte.... BUMMM.... doar sasi traga botci de salvare frumoase si sa aiba in final o regina imperecheata de care sa te folosesti cind vrei tu. Desfiintarea acestul nucleu te costa timp.... cca 3 minute. Odata ce leai luat regina(de care te folosesti la alta familie) le dai un fum bun si peste 1 minut scuturi toate albinele din cutie si de pe rama in fata unui stup ales de tine.... si cutia merge la gunoi. Rama o dai la oricare stup caci marimea se potriveste iar albinele avind gusa plina de miere vor fi primite de familia in fata careia iai scuturat.
Furi un bigudiu din acela de plastic de la sotia ta si ii pui un dop de ceara(framiti o bucata de fagure) la un capat.Regina de la nucleu o obligi sa intre in bigudiu, nu conteaza daca mai intra si alte albine si pui dop de ceara si la acel capat. Daca ai serbet este si mai bine.
Reginele batrine se cauta si se indeparteaza dupa caz.... adica atunci cind crezi tu ca a venit momentul. Este parte a apiculturii sa cauti regina. De obicei ea este pe rama cu cele mai proaspete oua sau pe imediat urmatoarea rama. Dar aceasta regula nu o poti aplica in totdeauna.
Cu citeva ore dupa ce ai omorit regina batrina dai bugudiul la familia batrina(fixezi bigudiul intre 2 rame la partea superioara a ramelor la leatul superior) spre centrul stupului(privit de sus). Revi peste o saptamina si vezi daca albinele au eliberat regina. Daca nu atunci o eliberezi tu, scoti unul din dopuri finutz si o lasi sa iasa si sa mearga printe rame. Dupa o saptamina nu mai este pericolul sa o omoare albinele. Peste inca o saptamina verifici de oua proaspete.
Exista si metode mai extremiste unde nici eu nu am indeletnicirea pt ca nu leam incercat pe toate si metoda descrisa de mine este sigura pt tine... zic eu.
Hai dai curaj caci acusi este septembrie.  :D

pad3

tocmai ma hotarasem sa rup pisica si sa incerc sa produc nuclee de imperechere. mai am 5 lazi goale deci nu era pbl.
insa am avut un soc astazi la controlul saptamanal:
- cei 4 roi destul de puternici dar nici urme de oua proaspete desi au 1 luna de cand i-am facut
- din cele 6 familii una sta cam slab restul puternice. in plus au cladit foitele si au bagat f bine miere ( e inflorit teiul)
- acum vine partea nashpa: in 5 lazi nici urma de oua, larve, si putin puiet capacit aproape de eclozare,  desi saptamana trecuta eram disperat de cate botce-si trageau. e drept ca le-am lasat cate 3-4 care nu le-am rupt iar acum le-am vazut roase. e posibil sa se fi facut schimbarea linistita a matcii sau pur si simplu in perioada anterioara fara cules, matca nu a mai pontat?
de roit nu cred sa fie vb, pun si o poza sa se vada ca am familii puternice.
totusi au cladit cate 2 foite fiecare, am min 5 kg miere/ stup in decurs de 1 sapt de la revizia anterioara; din care 4 zile a plouat intr-una. asta nu cred ca s-ar fi intamplat daca ramaneam fara matci.

kiwi stii care era ok, oua de 1 zi, larve diferite stadii, productie buna, nexam botce? ei aia care-a urcat in cat. se pare ca-i prieste acolo sus. iar jos au bagat miere pe toate ramele

marius_vfp

salut
daca in prima poza ramele noi sunt cele din mijloc (si sigur cred ca sunt) le-ai pus in cel mai nasol loc posibil indiferent de timp , eu m-am lecuit nu mai sparg cuibul cu foite ele  se comporta ca si o diafragma si daca saraca matca ramane pe o rama la marginea cutiei sta mult si bine acolo , tocmai  daia nu ai nici o urma de puiet sau oua de 1 zi, spargerea cuibului o fac doar cu rame cladite din anul anterior ,la cladit bag numai dupa ultima rama cu puiet a3a si a7a ,in cel mai bun caz.

spor
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

Kiwi Bee

Daca este cazul.
La spargerea cuibului folosesc chiar si 2,3 rame noi(la mine toate dimensiunile sint mai mici ca si la DM din Canada) dar numai intercalat. Adica intre 2 rame noi am cel putin o rama cu puiet proaspat/oua proaspete.
Voi avind doar o cutie pt cuib matca nu are unde urca si pina cind albinele nu cladesc fagurii acelor rame noi matca poate sa ramina fara celule goi in acea parte unde era. Daca aveai ceva puiet proaspat dincolo de acele 3 rame noi precis ca matca mergea si acolo.
Anul trecut a demareizat citiva stupi(prevenirea roitului pe tot sezonul). Am lasat matca in cutia de jos cu 2 rame cu puiet capacit si rame goi. Apoi o cutie cu rame goi. Apoi o cutie cu niste miere si rame goi. Apoi o cutie cu tot restul de puiet si pastura.Nu am pus gratie Hanneman si mia urcat matca in a patra cutie. A trebuit sa inversez cutiile ca so determin sa fie in cutia de jos.

danibee

Am 2 rame cu polen pline ochi, si 3 rame pline ochi cu miere si restul 5 cu puiet
Polenul se pune linga puiet sau mierea se pune langa puiet (iarna /vara)
Vreau sa aranjez un cuib...
Citisem ca se poate scoate polenul din rame dar nu mai stiu cum (parca cu centrifuga)
Multumesc

bucovineanu

Polenul sau mai exact pastura este foarte dificil de scos din rame. In nici un caz nu poate fi scoasa prin centrifugare. In cuib rama cu pastura va fi  pusa a doua de la margini. Langa peretii stupului trebuie sa fie cate o rama cu miere dupa care urmeaza cate o rama cu pastura, iar in mijloc ramele cu puiet.

marius_vfp

polenul/pastura din cate am inteles se scoate prin congelare.

pad3

cred ca-s noob de tot. 3 saptamani am tremurat ca am pierdut matcile la 6 stupi ca sa constat azi ca am oua/larve/puiet capacit pe cate 3-4 rame. inainte de  asta ma plangeam ca baga botce ca nebunele, cred (si va rog sa ma corectati daca gresesc) ca mi-au scapat ceva botce si nu s-au lasat pana nu au schimbat linistat matca veche; ptr ca nu mi-au roit.
chiar am reusit sa vad azi cateva regine si ma declar multumit de ele: sunt de 2 ori mai lungi ca albinele- si ceva amuzant majoritatea erau roscate dar am si una bruneta rau. zici ca-i alta etnie :P

acum tema pt veteranii care vor sa ajute :

1. am 2 stupi cu rame ingalbenite pe leaturi, chiar si pe faguri. banuiesc ca-i boala, o sa citesc dupa dar mi-ar prinde bine si sfatul vostru si in special cu ce si cand se trateaza

2. am un mic roi pe 2 rame, l-am pornit ca sa fac matci pt stupii care-i credeam cu pbl. acum nu mai e cazul, in plus l-au dibuit viespile si il calaresc masiv. ce ma sfatuiti? sa-l desfiintez? si ce fac cu albina din roi?

3. 2 stupi care erau ok pana acum si-au tras botce. m-a mirat sa vad o ditamai botca proaspat capacita chiar pe o rama plina cu oua de 1 zi. ce-o fi in capul lor, se mai poate roi la vremea asta? si ce naiba fac eu acum? ar trebui sa le rup ca la kilele mele n-am chef sa ma urc prin pomi. o laie :))) dar daca e acelasi fenomen ca la ceilalti si incearca sa schimbe matca? asta ma pune in fata a 2 dileme: a) cat de oarba sa fie matca sa se oua toata ziua pe rama aia si sa nu vada botca s-o distruga? b) nu e prea tarziu ptr schimbare?

4. cand am tras o rama afara s-a ruptputin din  capacul unei botce mai proaspete. inauntru se vedea larva. am acoperit cu un petic de ceara dar sunt curios daca va fi afectata viitoarea matca

aceste neclaritati chiar daca sunt puerile pt voi sunt importante pentru mine asa ca va rog politicos sa ma lamuriti. si va multumesc anticipat pentru raspunsuri. o seara placuta tuturor :bzz:

marius_vfp

pad3 ,
1 , daca sunt galbene e bine , inseamna cas harnice , ai floarea soarelui in zona si asta e cauza ,ele culeg din plin (daca esti curios miroase putin rama lemnul si ai sa vezi ca nu miroase urat ca si o boala ci a nectar proaspat)
2, viespii ii poti prinde cu capcane facute din peturi , cauta pe forum ca sunt destule explicatii cum se fac. reduci urdinisul la minim , chiar si la o albina daca e cazul , pune un obstacol in calea urdinisului o bucatica de scandurica , daca are matca nul desfiinta acum el genereaza pana in toamna o cantitate buna de puiet , in desfiintezi mai tarziu ,daca nu are matca nu se merita sal tii , roiu isi va forma albine (paznic) care sal apere abia cand albinele ajung la a25 zi de la eclozionare ,
3 dupa mine nu e prea tarziu pentru imperechere , e tarziu pentru transvazare , daca e doar o singura botca frumoasa parerea mea e so lasi sa iasa matca , am si eu o situatie asemanatoare ,matca e din 2011, acum incearca sa o schimbe .

ca sa nu mai ai nedumeriri ca nu gasesti matci le in stupi ia si le vopseste sa vezi ce si cum , atunci cand vei vedea matca nemarcata e clar ca au schimbato.eu folosesc o singura culoare ,

spor

modific , privind pozele tale de mai sus observ ca urdinisele sunt larg deschise , mai inchidele putin chiar daca ventileaza mai multe albine ,viespii ataca in voie buna ,sunt mai sirete decat vulpile, lasa cate 1pana la 2 cm deschis pentru fiecare rama bine populata din cutie cu urdinisul in dreptul ramelor nu pe partea opusa cutiei.

sandupop

Si eu am probleme cu viespile... multumesc pentru sfat o sa reduc urdinisul si o sa pun capcane. :thanks:
Nu trageti!! ...Sunt incepator.