jurnalul apicultorului miop

Creat de pad3, Iulie 07, 2011, 08:30:26 AM

« precedentul - următorul »

Kiwi Bee

Nu faci rau daca le dai ceva apa la stupul mama. Dar nu te speria ca stupul mama nu a ramas total fara culegatoare dar mare parte sau intors la locul original si binenteles ca vor da un demaraj mare la roiul format. Daca zona ta este secetoasa poti pune un adapator linga stupi(unul pt toti stupii - sau ai deja asa ceva?).

Vad ca ai o problema cu un stup puternic(oriozontal) si acolo ar trebui sa divizezi cit mai repede daca poti(si uite asa iarasi bagi minan buzunar pt cutii si rame noi). Acum experimentezi si tu dezavantajul stupului orizontal pe 16 rame. Trebuie sa imptovizezi, asta este. Eventual cu cheltuieli mai minime sa faci o cutie sin OSB exact de marimea orizontalului si bagi 16 rame in ea si o pui peste orizontal. La iarna vei reduce totul dar acum til faci pe 32 de rame - asta in cazul in care mai astepti un cules bun si scoti o miere multiflora. Bafta.

pad3

Citat din: Kiwi Bee din Iunie 01, 2013, 02:23:27 PM
Vad ca ai o problema cu un stup puternic(oriozontal) si acolo ar trebui sa divizezi cit mai repede daca poti
multumesc de raspunsuri. credeam ca nu e bine sa fac roi cu botca de salvare dar probabil asta e raul cel mai mic. sper ca am inteles corect
somnul ratiunii naste monstri

Kiwi Bee

***Daca luam 100 de regine facute de un apicultor prin transvazare, starter, finisor + mama zmeilor atunci procentul reginelor bune/prolifice va fi foarte ridicat, dar se vor mai gasi 1-2 care sati faca figuri. Adica nu vor fi de calitate buna. Nimica nui perfect.

***Daca luam 100 de regine formate din botci de roire atunci aici iarasi vom avea un procent ridicat ceea ce priveste calitatea matcilor deci si astea vor fi bune dar sa nu ne miram daca unele ne vor face figuri, sau albinele o vor schimba. Sezonul urmator sansa ca sa roiasca va fi foarte mare deci din 100 aproape toate vor roi. Este un instinct mostenit pt ca sau format din botci de roire.

***Daca luam 100 de regine facute din botci de salvare procentul reginelor bune/prolifice va fi mult mai scazut decit in cazul primelor doua cazuri dar nu vor fi toate de calitate proasta(asa ceva nu se poate spune). Deci vor fi si din astea 100 un numar mai mic care vor fi la fel de bune ca si cele facute prin transvazare + ca nu au acel instinct de roire care se mosteneste la botcile de roire. Faptul pt care in acest caz vom avea multe regine(din 100) de calitate proasta va fi ca albinele isi trag botci(de salvare in toata regula) si din larve mai in virsta ceea ce in primele 2 cazuri mai sus mentionate nu se intimpla.

Decit sa ma catzar prin copac dupa un roi mai bine fac o divizare(daca am cutii, rame, etc) sin in cel mai rau caz merg pe varianta botcilor de salvare...... sau cumpar o matca de la un crescator de matci daca ma tine buzunarul. Avantajul acesteia este ca regina va oua imediat dupa ce ai eliberato. Pai azi fac divizarea si miine bag in nucleu regina carei in cusca de transport si o tin acolo 1 saptamina. Apoi ma duc so eliberez(astai varianta mai sigura). Ziua urmatoare regina deja depune oua. O regina este pe la 15 euro sa zicem. Din banii astia cumperi vreo 20 de rame, nui asa?

In cazul botcilor de salvare eu fac in felul urmator.
Nu conteaza din cite rame fac nucleul/divizarea dar voi pune NUMAI O SINGURA RAMA cu puiet larvar si mai exact cu oua proaspete, super proaspete. Deci sa zicem ca divizarea mea este din 4 rame atunci voi avea o rma cu miere si pastura si doua rame cu puiet capacit 99% sau 100%. Apoi aduc o rama cu oua din aceiasi zi si/sau ziua precedenta(larvele transvazate de apicultor sint de 4 zile) deci eu am oua de maximum 2 zile. Daca trebuie aduc aceasta rama de la alta familie de la care imi place mie cel mai mult(cind ai mai mult de 1 sau 2 familii de albine atunci acest lucru devine mult mai usor). Sansa ca de aici botcile de salvare sa fie facute din larve mai in virsta decit acele 4 zile este foarte , foarte scazuta deci prin urmare regina va fi de calitate buna.

pad3

ca de fiecare data, calm si pe-ndelete. am inteles exact mecanismul si logica fenomenului. maine merg la gradina si voi incerca sa aplic cat mai constiincios cele invatate.
cand o sa invat sa stabilesc exact varsta larvelor in diferite stadii de dezvoltare  si cand voi reusi sa vad oule si matcile ma voi declara oficial apicultor.

deocamdata raman un incepator dator. deci kiwi, daca o sa am placerea ofer cu drag  :coffee: : sampanie: si bineinteles  @};- @};- @};- @};- @};-
multumesc
somnul ratiunii naste monstri

Kiwi Bee

Azi miam adus aminte un amanunt...... super important.
Scriam mai sus ca la formarea nucleului/divizarii folosesc o rama cu oua super proaspete(oua de 24 sau maximum 48 de ore).
Nu este usor sa gasesti o astfel de rama atunci cind ai rame mari ca si in cazul tau(cum vad din poze ai dimensaiuni de Dadant 1/1). Cu rame(si cutii) mai mici evident ca regina va oua o rama plina intrun timp mai scurt. Eu vorbesc usor caci folosesc multi etajati la fel ca si DM din Canada, adica aproximativ Dadant 3/4.

Despre virsta oualor si larvelor.

Rgina depune oul in celula in prima zi. Oul va sta vertical in celula(aproape perfect vertical - intotdeauna are o mica inclinatie caci nu merge regina cu bolobocul). Dar ceea ce face totul foarte frumos este ca si in celelalte celule ouale vor fi exact in aceiasi pozitie de zici ca ar fi soldati clonati care stau cu fata in aceiasi directie. In cazul unei regine trintorite sau al albinelor ouatoare, deci familie bezmeticita, ouale nu vor mai arata asa de frumos, totul va arata chaotic, bezmetic.

A doua zi oul incepe sa se incline mai exact treptat se va culca la fundul celulei.

Deabia a treia zi oul intra in stadiul larvar si in a treai si a patra zi va primi laptisor de matca(se va scalda in laptisor de matca). Acesta este momentul cind crescatorul de matci vine cu lanseta si transvazeaza larva care are deja forma de litera "C" si larva este inca subtire(sa zicem in cupulul de plastic).

Vasa-zica rama cu ouale super proaspete(pe care o pun in nucleu) aproape ca nici nu are larve  scaldate in latisor de matca. Acest stadiu "tinar" al oualor imi da reusita mai ridicata a reginelor de calitate(vorbesc despre regine din botci de salvare).

relutu

Stiu ca e  :offtopic: dar am si eu o situatie cu oule de matca ,am gasit in unele celule si 3-4,desi am matca batrana prezenta in stup care oua si cate un ou in celula dar si pe cea recent ecluzionata ptr ca vor sa o scimbe linistit care e motivul ?

G. Iulian

Se pare că e de la cea nouă, își reglează tirul.

marius_vfp

kiwi bee , referitor la rama cu puiet capacit in proportie de 99% , eu procedez astfel , cu cel putin 5 zile inainte de a forma roii caut matca  si o dau spre o parte a stupului cu o rama , apoi caut 3 rame de puiet cat mai capacit iau aceste 3 rame si le dau in lateralul stupului la perete apoi pun o rama plina ochi cu miere , aceasta rama cu miere va functiona ca si o diafragma pentru matca care e intoarsa din directia ei pentru  a nu merge pe ramele cu puiet capacit , las ramele acolo pana tot puietul larvar sau oua devine varstnic , apoi ridic ramele si pun diafragma .

spor
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

Kiwi Bee

Marius, nu suna rau ceea ce zici. Eu inca nu am incercat metoda asta. Cum am mai mentionat la ramele mai mici(suprafata mai mica) nu este greu sa gasesti rame cu puiet aproape complet capacit sau rame cu oua proaspete. Evident ca la un Dadant 1/1(suprafata mai mare) treaba suna putin altfel.

marius_vfp

eu procedez asa in ideea ca matca sa nu ponteze pe acele rame chiar si 10 celule , astfel albina va trage botci din acele oua si strica toata treaba.

spor
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

pad3

ieri m-am jucat nitel de-a "regele nisipurilor" . Am facut selectie la botcile care erau aproape de eclozare, eliminand pe cele care mi se pareau mai necorespunzatoare (mentionez ca aveam 5 toate aproape de ecloziune). din cele desfacute de mine nici una nu era mai mare decat o albina matura- asa trebuie sa fie sau e din cauza ca au iesit prematur? mai cresc ele in timpul vietii?
somnul ratiunii naste monstri

bucovineanu

#146
Probabil erau din larve mai mari ca varsta si nu au primit destula hrana pana ce a trebuit sa fie capacite. In mod normal atunci cand eclozeaza reginele sunt mai mari, apoi se mai micsoreaza pentru a putea iesi la zbor, pentru ca dupa imperechere si dupa ce sunt hranite corespunzator, sa-si dubleze volumul.

pad3

#147
dupa 2 ani de apicultura constat ca am ramas tot incepator. am facut revizia in dimineata asta si am avut o mie de nelamuriri. am selectat cateva intrebari la care va rog sa raspundeti in masura in care vi se par rezonabile (dar sa tineti seama si de lipsa de experienta si de faptul ca nu am avut parte de mentor ci doar de literatura si de amabilitatea unor colegi de forum. multumesc mult tuturor.

1. desi am distrus botcele acum 8 zile acum erau altele majoritatea gen <ciorchine> (adik 3-5 asezate central pe rama aproape unite intre ele). ce trebuie sa fac?

2. subiect dezbatut si pe alt post: cum e posibil ca pe o rama sa fie doar 1 botca si nimic alt puiet/oua?

3 botcele aflate la jumatatea verticala a  ramei dar lateral st-dr ce fel de botce sunt?

3. intr-un roi am gasit urme de eclozare a 2 matci. ca sa fiu sigur de rusita le-am lasat peste 10 botce in diferite stadii. ce fac cu cele ramase? matca nu am vazut-o (dar nu ma pricep la asta, nu am acea intuitie/experienta de a o vedea usor) si deocamdata nici urme de ponta. daca distrug botcele si matca nu se imperecheaza  nu e de rau?

4. la o familie nu am gasit larve sau oua in cuib; sa fac infarct dar m-am linistit cand am gasit catul luat in stapaniere de matca. de ce s-a mutat matca in cat si nu a mai revenit jos unde e destul loc pt ponta?

5.cand naiba se termina faza asta cu tras botce? fac control saptamanal si distrug mereu zeci de botce. la controlul asta doar 1 familie  nu avea. apropo asta o recomanda pe viitor ca fiiind buna de "prasila" ?
somnul ratiunii naste monstri

stefan1

Citat din: pad3 din Iunie 18, 2013, 07:18:28 PM

1. desi am distrus botcele acum 8 zile acum erau altele majoritatea gen <ciorchine> (adik 3-5 asezate central pe rama aproape unite intre ele). ce trebuie sa fac?



3 botcele aflate la jumatatea verticala a  ramei dar lateral st-dr ce fel de botce sunt?

3. intr-un roi am gasit urme de eclozare a 2 matci. ca sa fiu sigur de rusita le-am lasat peste 10 botce in diferite stadii. ce fac cu cele ramase? matca nu am vazut-o (dar nu ma pricep la asta, nu am acea intuitie/experienta de a o vedea usor) si deocamdata nici urme de ponta. daca distrug botcele si matca nu se imperecheaza  nu e de rau?

4. la o familie nu am gasit larve sau oua in cuib; sa fac infarct dar m-am linistit cand am gasit catul luat in stapaniere de matca. de ce s-a mutat matca in cat si nu a mai revenit jos unde e destul loc pt ponta?

5.cand naiba se termina faza asta cu tras botce? fac control saptamanal si distrug mereu zeci de botce. la controlul asta doar 1 familie  nu avea. apropo asta o recomanda pe viitor ca fiiind buna de "prasila" ?

  Dintre cauzele roitului amintesc doar cateva, caci de-a lungul vremii s-au dezbatut pe larg in paginile forumului: cauze genetice, deci soi roitor, spatiu insuficient pentru familie sau necorelat cu dezvoltarea familiei, lipsa de culesuri mari, blocarea cuibului cu miere sau polen, vreme ploioasa care impiedica culesurile si deci uzura albinelor, aerisire insuficienta, expunerea la soare puternic si multe altele.

 
Citat din: pad3 din Iunie 18, 2013, 07:18:28 PM
2. subiect dezbatut si pe alt post: cum e posibil ca pe o rama sa fie doar 1 botca si nimic alt puiet/oua?
In stare de roire regina ponteaza mai putin si circula mai mult pe rame. E posibil sa oua si in botci de pe faguri fara puiet. Mai este posibilitatea ca sa fie botci false. Spre marginile cubului la familii mari ajunge mai putina substanta de matca si uneori cate o albina oua 1-2 oua fara a fi vorba de bezmeticire. Din aceste oua se pot creste si botci neviabile, cu larva de trantor.

   
Citat din: pad3 din Iunie 18, 2013, 07:18:28 PM
 
3 botcele aflate la jumatatea verticala a  ramei dar lateral st-dr ce fel de botce sunt?
   

  Cred ca te refereai la botce de pe marginea fagurului, langa latul vertical din fata (de obicei) al ramei. Pot fi botce de roire sau de schimbare linistita, mai rar de salvare, caci cele de salvare se fac prin modificarea unor celule de albine, la marginea suprafetelor cu puiet.

Citat din: pad3 din Iunie 18, 2013, 07:18:28 PM

3 (bis!). intr-un roi am gasit urme de eclozare a 2 matci. ca sa fiu sigur de rusita le-am lasat peste 10 botce in diferite stadii. ce fac cu cele ramase? matca nu am vazut-o (dar nu ma pricep la asta, nu am acea intuitie/experienta de a o vedea usor) si deocamdata nici urme de ponta. daca distrug botcele si matca nu se imperecheaza  nu e de rau?
     
Inca mai trebuie sa citesti teorie! Daca au iesit matci tinere, acea familie este posibil sa fi roit cu matca batrana si asta chiar cu peste o saptamana inainte. In asemenea caz trebuie neaparat sa te uiti dupa puietul necapacit. Daca nu mai sunt oua si nici larvemai mici sa zic de 5 zile, inseamna ca acum 5 zile a disparut matca batrana. Aceasta a disparut fie cu un roi, fie a incercat sa roiasca dar nu a putut zbura, caz in care a cazut pe jos si s-a pierdut, iar familia asteapta sa iasa matci noi cu care sa roiasca. Fie matca veche nici nu mai incearca sa plece din stup, caz in care prima regina iesita din botca o va omori si roiul prim va pleca cu 2-3 regine tinere. Cum ai vazut cel putin doua botci iesite, s-ar putea chiar ca familia sa fi roit de doua ori, primul cu regina batrana si altul cu 1-2 regine tinere.
  Ai spus ca ai lasat 10 botcede diferite varste sa nu ramana familia fara matca. Familia sigur vrea sa mai roiasca. In caz contrar ar fi lasat matca iesita din prima botca sa intepe celelalte botce. Oricum ce ai spus, ca le-ai pastrat pentru eventualitatea ca regina libera se pierde la imperechere nu este valabil: regina nu pleaca la zborurile de imperechere cata vreme in botci mai sunt viitoare regine, posibile rivale.
 
Citat din: pad3 din Iunie 18, 2013, 07:18:28 PM
4. la o familie nu am gasit larve sau oua in cuib; sa fac infarct dar m-am linistit cand am gasit catul luat in stapaniere de matca. de ce s-a mutat matca in cat si nu a mai revenit jos unde e destul loc pt ponta?
     
Catul avea mult spatiu gol, poate si faguri mai vechi, iar fagurii de cuib nu aveau coroane de miere. Matca depune ouale de obicei sub coroana de miere. Mai este posibil ca distanta dintre cuib si cat sa nu fie chiar cea standard, adica este mai mare si regina trece mai greu dintr-un corp in altul.

Citat din: pad3 din Iunie 18, 2013, 07:18:28 PM
5.cand naiba se termina faza asta cu tras botce? fac control saptamanal si distrug mereu zeci de botce. la controlul asta doar 1 familie  nu avea. apropo asta o recomanda pe viitor ca fiiind buna de "prasila" ?
   
Nu este o data fixa pentru renuntarea la roit. Am spus la primul punct despre cauzele care favorizeaza roitul. In zona mea cam pana prin 10 iulie se manifesta mai puternic tendinte de roit, dar au fost ani cand am avut roi si in august. Este corelat si cu eventualele culesuri mai importante din zona, adica la debutul unui cules mai bun tendinta de roire este mai mare.
  Cate 1-2 faguri cu puiet capacit luati din familiile predispuse la roit si dati roilor sau folositi la intemeierea de noi roi, scade presiunea de roire.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

pad3

la 3 bis eu vorbeam de un roi nu de o familie. cred ca ai facut confuzie. sau eu :(
somnul ratiunii naste monstri