Sfat inmultire albine

Creat de creiveancristi, Iunie 13, 2011, 10:22:08 AM

« precedentul - următorul »

creiveancristi

15 ron bucata,cu colivie si albine insotitoare cu tot,de la APILIA,aduse din Arad cu curier rapid.M-a costat transportul cat matcile.

creiveancristi

Azi dimineata merg la albine cu gandul sa le eliberez,ce patesc:deschid primul stup,scot colivia,eliberez in aer cele cinci albine insotitoare,scot o rama si dau drumul la matca.Stau cu rama in mana deasupra stupului sa vad ce se intampla,matca incepe sa alerge,sa se miroasa totul ok cateva minute.De la un timp,albinele tot pe ea,incep sa o calareasca,ea fuge tot mai tare si incepe sa cante,n-am crezut ca o sa aud asa ceva,cred ca de frica canta,nu stiu.Deodata o acata vreo doua-trei si cad de pe rama impreuna pe fundul stupului,pierzandu-se pe sub rame.Asta e zic ce o fi o fi,o omoara sigur,ma uit nu o mai vad.Inchid stupul,pun capacul(pe celelalte nu le mai eliberez,ma gandesc),dau sa plec si ma uit in urma,regina pe scandurica de zbor cu o albina in spinare.Avand colivia la indemana,o bag la loc,deschid din nou stupul si o pun la loc intre rame.Deschid ceilalti doi stupi si eliberez albinele insotitoare,matcile ramanand in colivie intre rame.Dupa aceasta patanie,m-ai intreb incolo incoace,si primesc urmatoarele sfaturi(cam tarziu):
-nu trebuia sa o eliberez asa repede,sa stea doar de seara pana dimineata.
-trebuia sa o introduc in cuib singura,nu cu albine insotitoare
-trebuie sa stea in colivie trei-patru zile
-altii zic ca trebuia sa o stropesc cu sirop de menta cu zahar
-altii zic ca trebuia sa o ung cu miere
Va rog ajutati-ma,nu stiu ce sa mai fac!

Din stupii pusi unul langa celalalt tot in cei vechi intra mai multa albina culegatoare,este vreo problema daca acum nu mai sunt egali intre ei ca numar de albina.

bucovineanu

Atata timp cat familiile respective au larve din care pot sa creasca regine vor accepta foarte greu alte regine, mai ales daca sunt nefecundate.
Parerea mea e ca ai cam dat banii degeaba.

creiveancristi

Decat sa nu primeasca matcile si sa-si faca botci de salvare,mai bine Ii unesc la loc,si la regine le dau drumul in lume.Am pierdut mai mult in viata decat cateva zeci de ron.
Am facut aceasta divizare fiindu-mi frica sa nu roiasca in mod natural,pentru ca o sa fiu plecat timp de o saptamana,si n-are cine sa se uite de ei.
Poate totusi mai bine le dadeam pace,n-aveau trase nici o botca,dar familiile erau puternice si era inghesuiala mare in cuib.Am scos de la cele trei familii,51 kg miere de salcam numai din prima magazie,a doua magazie este de jumate plina acum,au inceput s-o capaceasca.
M-am gandit ca pentru consumul propriu,frati si obligatii,i-mi ajunge mierea scoasa anul acesta.Am zis hai sa le inmultesc,sa fac niste roi din timp sa se dezvolte pana la iarna.
Sunt foarte confuz chiar nu stiu ce sa fac.

jenica67

Fa-ti roisori numai albinele de pe o rama si matca data in miere, fara nici un fel de puiet si baga-le la rece o zi cu putina miere. Ele daca nu mai au nici o sansa, decat pe matca respectiva, isi schimba optica. Incearca si experimenteaza, ca altfel nu mai progresezi nici o data.  Poti sa ii faci nucleu intr-un giveci, cu gura in jos, sub pui tifon sau plasa ca sa respire, Lipesti o bucata de fagure si dupa ce stau la racoare, le pui undeva intr-un pom, sau pe ceva suspendate si gaura de scurgere a apei, pe post de urdinis, ca sa circule, sau o astupi si dai una lateral. Daca e cutia mica, trebuie sa ai grije ca daca o umplu, o roiesc. Acum sunt ghivece dinastea paralipipedice, f usor sa le improvizezi, pe post de mininucleu. :hi:
Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?

pharaonu75

Foarte tare ideea cu ghiveciul!
Intradevar Jenica, trebuie sa experimentezi, sa improvizezi!
Pentru ghiveci ai o nota de 10! =D> =D>
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

stefan1

Creiveancristi, se vede ca esti chiar incepator. Te temeai ca stupii roiesc intr-o saptamana, desi inca nu au nici o botca. Treaba asta cu roirea nu este chiar un hazard, adica dimineata o familie se hotaraste sa roiasca si la amiazi pleaca din lada. O familie nu roieste decat daca are macar o botca capacita. O botca se capaceste dupa 8 zile de cand e depus oul. Deci puteai pleca linistit o saptamana, daca este cum ai zis si nu au deloc botce.
  Cum a spus un coleg, daca vrei sa ai mai multe sanse de acceptare, introdu-le in nuclee sau roi fara deloc puiet sau cel putin fara puiet necapacit. Se poate sa fie acceptate si in roii pe care i-ai format, dar riscul de esec este mai mare. Dar si din esecuri ai de invatat.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

creiveancristi

Altadata stau in loc si-mi vad de treaba,o sa le inmultesc de prin copaci.,aveti dreptate,se  vede ca am gresit.Doua lucruri mai pot face:
-se poate dupa doua zile sa le bag la loc exact cum au fost(fara matcile noi,normal),
-sa le las asa,dau drumul la matci,daca le omoara asta e,sa-si faca botci de salvare
Aceste doua lucruri le mai pot face,ce-mi recomandati.
Va multumesc pentru sfaturi,dar este prea complicat pentru mine cu ghiveci,nuclee,roi,dupa abia doua luni de apicultura,si fara sa-ti arate nimeni.

jenica67

In preziua plecarii, verifica din nou roisorul, sa nu aiba botci facute, daca are, rupe-le, da drumul la matci si du-te linistit la mare. Daca cand te intorci, sunt acceptate, e ok, daca nu le stopesti cu putina tuica si pe astea si pe celalalte si le unesti.  Daca matcile cumparate sunt marcate le vei gasi usor in stupi. :hi:
Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?

creiveancristi

Sa le tin inchise(matcile)pana marti?Nu e prea mult de miercuri seara pana marti,nu patesc nimic?Daca nu le accepta,si nu le gasesc cand ma intorc(nu sunt marcate,ma gandesc sa le marchez eu cand le dau drumul),pe care le unesc si le stropesc cu tuica ca n-am inteles?Fac din nou stupii cum au fost?
Ce ma framanta iarasi,este ca in stupii noi au ramas mai putina albina culegatoare(70-80% s-au bagat in stupul vechi),sa nu moara de foame sau sete.Totusi ramele sunt pline de albine tinere in stupii noi,care in cateva zile devin culegatoare,am vazut ca intra si iasa tot mai multe si de aici,nu ca in stupii vechi,cam pe sfert.
In colivie este pus ceva alb,ca o pasta,este mancare pentru matca?Cel de la care le-am luat a zis ca au mancare.

pharaonu75

Cand spunea sa le stropesti cu tuica, se referea la albinele din nucleu si la cele din stupul vechi!
Le stropesti cu tuica si le pui in aceeasi cutie, dupa care le pui capacul! 
Din cauza tuicii albinele sunt ametite, cele din nucleu nu mai percep mirosul matcii "straine", iar dupa ce isi revin si dispar vaporii de tuica, toate albinele vor recunoaste matca din stupul vechi!
Nici albinele din roi si cele din nucleu nu se vor lupta, pentru ca nu se mai percep ca adversare!
Deci in felul asta le unifici!

Mancarea alba din colivie este apifonda (sau serbet)! Din acesta, albinele insotitoare preparau laptisorul cu care hraneau matca!
Dar cum tu nu mai ai albinele insotitoare, se pare ca soarta matcilor este pecetluita!
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

creiveancristi

Am facut pe dracu,toate mi se intampla numai mie.Am mers la albine sa dau drumul la matci in cuib daca tot le este pecetluita soarta.Inainte m-am gandit sa le marchez ca sa verific ulterior daca au fost cumva acceptate;fratilor le-am scapat afara pe primele doua si s-au dus. La ultima i-am dat drumul in cuib nemarcata,am pierdut-o printre albine,ce-o fi o fi.Cu celelalte doua familii orfane ce sa fac,sa le las asa s-au sa le unific la loc,au trecut trei zile de la divizare.
N-o sa mai incerc sa fac roi artificiali in viata mea!

nicu68

nu dispera ,toate au un inceput :nod:o sa iti treaca supararea si o sa o iei de la inceput,botci nu ai de unde sa le dai?

pharaonu75

Citat din: creiveancristi din Iunie 17, 2011, 10:45:03 AM
N-o sa mai incerc sa fac roi artificiali in viata mea!

Formarea roilor artificiali este unul dintre activitatile usoare din apicultura!
Trebuie doar sa intelegi "mecanismele" care guverneaza viata familiei de albine!
Odata inteleasa albina, restul vine de la sine!
"Ascult-o", iti va spune singura ceea ce trebuie sa faci!

Baga in fiecare roi cate o rama cu oua (nu larve), de la familiile vechi, dupa care poti pleca linistit la mare!
Albinele isi vor trage botci din acestea, iar pana revii din plimbare vor fi si capacite!
Matcile iesite din aceste botci se vor imperechea si vor incepe ouatul in forta!

creiveancristi

Sa m-ai bag alte rame daca stupii i-am impartit egal?Ma gandesc ca au si rame cu oua.
Roii formati unul este pe 5 rame iar doi sunt pe cate sase,toate pline de albina,verificat astazi.Urdinisul este redus la 5-6 cm,cat timp ramane asa?
Daca toate se termina cu bine dau un vin bun de Alba-Iulia.Multumesc!