Sfat inmultire albine

Creat de creiveancristi, Iunie 13, 2011, 10:22:08 AM

« precedentul - următorul »

pharaonu75

Daca ai format roii in urma cu trei zile, inseamna ca din ouale depuse in acea zi acum au iesit larvele!
In cazul asta este bine, pentru ca in primele zile de viata larvele sunt hranite cu laptisor, indiferent daca sunt de lucratoare sau de trantori!
Din larvele de o zi, de lucratoare, albinele isi trag botci! In lipsa larvelor de o zi, albinele trag botci si din larve mai "batrane", insa matca iesita dintr-o astfel de botca nu mai este la acelasi nivel calitativ ca celelalte!
Deci, daca atunci cand ai format nucleele ai pus in ele si rame cu oua, albinele isi vor trage botci din acestea!

In caz contrar, scoate cate o rama cu puiet din nuclee, indeparteaza albinele de pe ele si introdu-le in familiile de baza, iar in locul lor, in nuclee, pune cate o rama pe care sa fie si oua, dupa ce, bineinteles, ai indepartat albinele de pe aceste rame!
Ideea este ca sa introduci in nuclee rame cu oua, din care albinele sa isi traga botci (eu asa as proceda).
Atentie ca pe ramele mutate dintr-un stup in altul sa nu fie albine, pentru ca exista pericolul de a se omora intre ele in stup, sau mai rau, albinele straine sa iti omoare matca.
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

sas angelica

apropo de vinul de alba iulia, esti din judetul alba? daca da, am putea sa te ajutam, doar suntem vecini.
Carpe diem!

creiveancristi

creiveancristi

Pentru cei care au urmarit si au citit ce am patit cu roii nou formati,pun niste poze dupa cinci zile de la ultima data de cand am deschis stupul.
Roiul numarul 1:

creiveancristi

Roiul numarul 2

creiveancristi

Roiul numarul 3:

creiveancristi

La pozele de la roiurile 2 si 3 nu se vad pre bine botcile,dar sunt destule.La fiecare roi sunt botci pe doua rame,pe fiecare parte a acestora,in total in jur de 10-15 botci in fiecare roi.
Acum intrebarile:
1)Las toate botcile sau distrug din ele(sunt si capacite si necapacite)?
2)Trebuie sa le dau faguri la crescut acum sau dupa ce matca incepe ouatul?
3)La stupul 3 i-am introdus acum cinci zile matca(la ceilalti doi am scapat matcile),inauntru arata exact la fel ca si ceilalti,inseamna ca n-au primit-o si si-au tras botci;trebuie sa fac ceva diferit fata de ceilalti doi?

creiveancristi

Un sfat de la un profesionist,va rog!
Multumesc!

apivasmob

Alege doua-trei botci de pe centrul ramelor care sunt mai mari si sunt acoperite de albine, iar pe celelalte distrugele.
Despre rame la crescut inca nu, ci dupa ce a inceput ponta , si daca este cules sau poate daca il stimulezi cu sirop 1/1 cum scrie la carte (seara).
Sanatate tuturor apicultorilor

creiveancristi

Dupa mai bine de o saptamana am deschis din nou stupii care si-au tras botci de salvare.Mentionez ca n-am m-ai apucat sa distrug nici o botca,au ramas toate(cate 10-15 in fiecare pe m-ai multe rame).Toate botcile de salvare au fost distruse cred ca de prima matca iesita,se vede ca sunt roase,abia le m-ai vezi.La un roi m-am uitat m-ai atent si am vazut regina noua,este mica,putin m-ai mare decat o albina.Cand am format roii, am introdus cate 2 sau 3 rame cu puiet in diferite stadii de dezvoltare.Acum toate ramele sunt pline de albine,dar nu mai este puiet deloc,in cele doua saptamani de la divizare a ecluzionat tot.Cand am impartit stupii in doua am impartit in mod egal toate ramele,si cu miere si cu puiet.
Acum trebuie sa m-ai fac ceva?Trebuie sa le d-au sirop?Dar rame la construit se dau numai la roiurile naturale?Dupa cat timp ar trebui sa inceapa sa ponteze noile matci?

Kiwi Bee

Daca ai vreme buna intro saptamina ea ee fecundata si oua.
Pune o rama noua la mijloc.Inca mai aveti tot felul de resurse in natura deci eu unul nu as da sirop.Insa sint altii care dau si sirop.

creiveancristi

Am prins astazi un roi,s-a prins de un spalier de vie de beton,m-am luptat cu el vreo doua ore pana l-am facut sa intre in roinita.Vreau sa-l las sa se linisteasca,apoi il bag intr-un stup.
Va rog sa-mi spuneti dupa ce-l bag in stup ce fel de rame sa-i dau,cladite s-au noi si cate.
Trebuie sa-i dau mancare?daca da in ce sa-i pun ca n-am hranitoare de nici un fel.

jenica67

La roi, se da o rama cu puiet capacit, pentru a nu mai pleca si restul rame cu FA. Poti sa umplii tot stupul cu rame, dar la ora actuala roii sunt mai mici, si ca urmare poti sa ii pui mai putine, pentru a putea sa pastreze caldura, viitorului puiet. Eu personal, avand in vedere ca pana apare puietul, va trebui sa fie suficient de cald afara, l-asi umple cu FA, sa aiba front de lucru. Miere sau sirop, se poate da si intr-o punga cu cateva gauri, poti sa pui o caserola de plastic in stup langa faguri, poti face usor o rama de marimea stupului cu fund de placaj, si o gaura pe unde sa urce sus, si acum se gasesc tot felul de casorele din plastic, in care sa poti sa pui sirop. Neparat cu ceva ce pluteste deasupra, ca sa aiba pe ce sa stea albinele, ca sa nu se inece. Poate fi polestiren extrudat de 5 mm cu perforatii, poate fi plasa de tantari, paie, bucati de sipci... etc. Succes ! :hi:
Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?

creiveancristi

A doua zi e tarziu sa-i dau o rama cu puiet?
Rama sa fie cu albina acoperitoare sau fara?
Mancare trebuie neaparat sa le dau sau nu?
Sirop pot sa le pun intr-o rama cladita?
Daca trebuie mancare ,a doua zi e tarziu?

jenica67

Pai daca pana a doua zi mai ai roiul, nu cred ca mai este obligatoriu, ca inseamna ca are tendinta de a sta, dar pentru siguranta eu i-asi da. Rama se da numai cu puiet, fara albina, este ca sa le dai ocupatie, sa nu mai plece sigur. Mancare poti sa le dai in orice. Nu e obligatoriu sa le dai sirop, ca ele pleaca cu gusile pline, dar daca urmeaza cateva zile urate, nu le ajunge ce au luat cu ele. Deci atata puietul cat si mancarea sunt optionale, dar pentru siguranta.... Ca daca se stabileste in natura, ele nu au acolo nici una nici alta.
Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?