Sfat inmultire albine

Creat de creiveancristi, Iunie 13, 2011, 10:22:08 AM

« precedentul - următorul »

creiveancristi

As dori si eu ca toti apicultorii sa cresc numarul de familii de albine.Din cei sase stupi pe care ii am,doi sunt foarte populati,aproape toate cele 12 rame sunt pline cu albine.Nici extractia n-am apucat sa o fac(abia acum mi-am achizitionat o centrifuga,sper sa o fac maine daca este vreme frumoasa),prima magazie este plina cu miere capacita 100%,iar a doua plina in procent de 30%,vorbesc de cei doi stupi puternici.Problema este ca vreau sa-i divizez,dar nu am matci,si nici botci nu am vazut sa aiba(maine o sa ma uit mai bine).Acum merg toata ziua la ei sa nu cumva sa roiasca si sa-i pierd;sunt asa de populati,ca efectiv cand deschizi cuibul parca nu mai au loc .Intamplarea face ca peste o saptamana plecam la mare si timp de 7 zile sunt singuri,daca roiesc atunci i-am pierdut.
Ce ma sfatuiti sa fac?
N-ar fi o problema de ordin financiar sa cumpar doua-trei matci,dar n-am de unde,vad pe anunturi ca sunt cu programare la vanzare.
O alta metoda ar fi sa-i divizez,intr-o parte matca si intr-o parte sa-si faca botci de salvare,dar am inteles ca regina rezultata din aceste botci,nu prea da randament.
Astept niste sfaturi.
Va multumesc!



Va multumesc!

pharaonu75

Citat din: creiveancristi din Iunie 13, 2011, 10:22:08 AM
O alta metoda ar fi sa-i divizez,intr-o parte matca si intr-o parte sa-si faca botci de salvare,dar am inteles ca regina rezultata din aceste botci,nu prea da randament.
Astept niste sfaturi.
Va multumesc!

In ultima instanta, inainte de a pleca la mare, recurgi si la aceasta metoda!
Totusi cauta cateva botci pe la alti apicultori din zona ta!
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

marius_vfp

#2
salut cristi , totusi incearca si metoda miller, e putin mai de durata dar merge ,

CRESTEREA MATCILOR CU METODA MILLER

Micul apicultor se loveste de o problema majora inca din anul doi de activitate.Aceasta problema este reprezentata de procurarea matcilor necesare inmultirilor curente din stupina.Problema este multiplicata si de lipsa de experienta pe care o resimte fiecare incepator.In aceste conditii asigurarea cu matci crescute in stupina proprie devine o prioritate.

In paginile acestui site am expus mai multe metode de crestere,unele mai simple,altele mai complicate.Pentru a veni in ajutorul apicultorului incepator o sa aprofundam o metoda (deja expusa),care poate reprezenta un punct de plecare.Aceasta metoda simpla este metoda Miller si poate asigura tot necesarul de matci intr-o stupina de pana in 50 de familii de albine.Bineinteles numarul matcilor obtinute poate fi mult mai mare insa se presupune ca odata cu cresterea numerica a stupinei trebuie abordate alte cai. Alegem din stupina o familie cu performante mari,a carei matca ne-a multumit.La inceput,pentru apicultorul cu un numar mic de stupi,operatiunea nu poate da mari batai de cap.Din aceasta familie vom trage noi matci. Pregatim familia in felul urmator : scoatem toate ramele cu puiet si le distribuim in mai multi stupi , avand grija sa nu ridicam si matca odata cu ramele.Trebuie sa avem mare grija ca albinele sa nu fie intrate in frigurile roitului si sa aiba deja trase botci naturale. In familia astfel restructurata ,lasam toate ramele cu hrana , doua rame cu puiet gata de eclozionare, albinele acoperitoare si matca.

Pregatim rama de crestere,fig. 1, astfel : pe o rama goala (fara fagure) lipim de speteaza superioara 4-5 bucati de fagure artificial,triunghiulare cu baza de 5-6 cm.Lipirea fagurasilor artificiali o facem cu ceara topita ,in asa fel incat sa nu se desprinda de stinghia superioara. Pregatim stupul ca in fig. 2, asezand ramele dupa schema : de o parte si de alta a cuibului , faguri cu miere si polen ,in centru , fagure cu puiet capacit , rama de crestere , fagure cu puiet capacit .Daca consideram ca albina acoperitoare nu este indeajuns putem sa mai restrangem cuibul,scotand una dintre ramele cu hrana.In principiu fagurii ramasi trebuie sa fie acoperiti din abundenta cu albina.

Daca hranim stimulent cu 300-400 ml sirop pe zi,albinele vor incepe sa cladeasca fagurasii din rama de crestere.Datorita conditiilor create in cuib,adica miere si polen din abundenta,populatie numeroasa si compacta pe faguri,matca sesizeaza deficitul de puiet si insamanteaza rapid fagurasii nou crescuti.Acest lucru se intampla in 3-5 zile de la introducerea ramei.

Cand cantitatea de oua este suficienta,ridicam aceasta rama si o introducem intr-o familie orfanizata complet.Aceasta familie are ca principal scop sa ia in crestere un numar cat mai mare de oua.Orfanizarea o facem astfel : identificam matca si impreuna cu cu fagurii cu puiet (capacit sau nu), o mutam intr-un alt corp. Toti fagurii ramasi in familia crescatoare vor fi scuturati de albine si controlati,pentru a nu ramane nici o celula cu puiet.

Dupa formarea familiei crescatoare si introducerea ramei cu fagurasii insamantati, albinele ramase fara matca vor lua in crestere ouale existente. Hranite suplimentar daca nu exista un cules de intretinere,vor trage mai multe botci pe fiecare faguras din rama cu oua,fig 3.Botcile pot fi recoltate dupa 9 zile de la introducerea fagurelui,avand grija ca intre depunerea oului si recoltare,sa nu treaca mai mult de 14 zile. Cele doua familii,furnizoare de material de crestere si doica pot fi folosite pentru producerea mai multor serii de botci prin adaugarea de albina tanara si hranind suplimentar.

Botcile recoltate inainte de eclozionarea matcilor se folosesc direct in familii,cand vrem sa schimbam matca,in roiurile nou formate sau mai bine le vom transfera in nuclee ,unde dupa eclozionare, matcile se pot imperechea.

Dupa cum vedeti,cu aceasta metoda se obtin matci destul de usor,fara a fi nevoie ca apicultorul sa aiba un bagaj consistent de experienta. Calitativ matcile obtinute prin metoda Miller sunt bune,fara a depasi prin performanta insa pe cele obtinute prin tranzvazare simpla sau dubla. Satisfactia de a produce aceste matci cu forte proprii,inca din anul doi de apicultura este insa asa mare,incat micile diferente nici nu mai sunt bagate in seama.
sau aici:  http://www.stuparitul.com/cresterea_matcilor_miller.html
eu am gasit aceasta metoda ca fiind foarte simpla si la indemana oricui.
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

POSTASUL

am facut 2 roiuri cu cate 3 rame si botci , intrebarea este sa le dau in fiecare seara cate  o suta de grame sirop 1/1???
A fi domn e o-ntamplare , a fi om e lucru mare.

bucovineanu

Atata timp cat acele roiuri au mancare si nu au regine fecundate care sa depuna oua, stimularea nu-si are rostul. Dimpotriva se poate declansa foarte usor furtisagul si ele sa fie distruse.

Kov iulian

asa e nu trebuie stimulate , dar mi-a zis un nene mai batrin mai demult ca e bine sa ii pui seara putina miere ca sa se imperecheze mai repede matca ,

POSTASUL

eu din ce am citit leam pus cate un pic de sirop facut mai slabut  :sad:
A fi domn e o-ntamplare , a fi om e lucru mare.

bta

eu le-am dat in fiecare seara cate 100 ml si am observat ca au inceput sa duca mierea in ramele din mijloc!!!!!

happy

Ieri cand am tras mierea m-am uitat si la roiul luat de la Bucuresti acum 10zile si am observat ca matca a inceput sa oua.Nu prea are miere in rame.Este bine sa le ajut cu sirop 1/1 sau mai slab?
http://hapy.sunphoto.ro/
Lumea nu ar exista fara albine!

tassevasi

Citat din: happy din Iunie 14, 2011, 10:18:29 PM
Ieri cand am tras mierea m-am uitat si la roiul luat de la Bucuresti acum 10zile si am observat ca matca a inceput sa oua.Nu prea are miere in rame.Este bine sa le ajut cu sirop 1/1 sau mai slab?

  E f bine in fiecare seara cite100- 150 ml sirop invertit 1/1 la acel roi pt stimularea matcii.
Spor la treaba .

pharaonu75

Da-le sirop seara, pentru a evita furtisagul!
Pana cand roiul se mai dezvolta, sa reduci urdinisul, lasand o deschizatura cam de 1,5 cm!
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

POSTASUL

roiurile mele sunt facute de sambata trecuta cand ar trebui sa le verific?? :uimit: si stupul de la care am extras botcile cand trebuie  sal verific iara, mie frica sa nu fi ramas vreo botca  care nu era gata si poate nu am observat. Va intreb treburile astea pentru ca sa nu deranjez albinele degeaba. :bzz: :hi:
A fi domn e o-ntamplare , a fi om e lucru mare.

mape 48-petru manea

orice interventie in cuib este ca o operatie la stomac la om
esti sigur ca nu a ramas vreo botca numai daca scuturi rama  si sa o controlezi fara albine
controlul eu il fac in cazul descris de tine la 6-7 zile cand am timp
cand nu am timp ma urc in pom pe scara si rezolv situatia  :hi: :hi: :hi:

creiveancristi

Mi-am cumparat azi trei matci neimperecheate,si am divizat trei familii mai puternice.Le-am lasat pe acelasi loc ,miscand stupul vechi intr-o parte si punand langa altul nou.Am impartit egal ramele din fiecare stup,dar am observat ca la intoarcerea albinelor culegatoare,trei sferturi intrau tot in stupurile vechi,am m-ai ajustat eu putin stanga-dreapta,fata-spate,sper sa fie bine.Mentionez ca nu am pus nici mancare nici apa,la niciunul din stupi.Pe la ora 16 am terminat treaba,iar la ora 20,30 am introdus matcile noi in colivie insotite de cate 5 albine fiecare,puse intre doua rame.La sfatul celui care mi-a vandut matcile ,urmeaza sa le eliberez dimineata.
Daca am omis ceva sau daca am gresit undeva,va rog sa-mi spuneti.
Multumesc!

stefan1

  Eu nu introduc matcile cu albine insotitoare. Adica scot albinele insotitoare din cusca inainte de a introduce matca in stup. Se pare ca albinele straine pot fi un factor de iritare a familiei. Acestea pot fi atacate de albinele stupului si in aceasta agitatie sa fie atacata si matca.
  Uneori, si mai cu seama la matci neimperechiate, acceptarea poate fi putin mai dificila si de seara pana dimineata s-ar putea sa fie un timp prea mic de acomodare. Cand vei capata experienta, poti sa-ti dai seama dupa comportamentul albinelor daca sunt ostile sau nu noii regine.

  PS
  Spui ca ai cumparat matci neimperecheate. Cu ce pret?
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)