Sfat inmultire albine

Creat de creiveancristi, Iunie 13, 2011, 10:22:08 AM

« precedentul - următorul »

creiveancristi

Roiul este mic,doua rame jumate cu albina.Regina am vazut-o,pare batrana,este mult mai mare decat cele iesite din botcile de salvare.Daca roiul a plecat cu matca batrana n-ar trebui sa-i dau si o rama cladita,poate oua mai repede,nu sa astepte pana cladesc albinele una noua.
Are ceva sanse de supravietuire roiul asta daca este asa slab?

creiveancristi

Maine vreau sa-i fac tratamentul cu varachet,nu am mai facut niciodata.Am inteles ca trebuie inchis ermetic urdinisul cu o carpa sau un burete timp de 20 de minute,dupa ce introduc foita aprinsa.Dar ce fac cu aerisirile din capac?Sa pun peste rame o folie si apoi capacul?
Cate picaturi sa pun pentru un roi asa mic?

stefan1

Daca este asa mic, nu i-ar strica un fagur cu puiet. Daca matca roiului nu-i fecundata (roii primari, cu matca batrana, sunt de obicei mai mari, dar pot fi si exceptii), e bine sa amani tratamentul de paduchi pana cand regina incepe sa oua.
  Sigur ca trebuie sa etasezi si deasupra pentru un tratament eficient.
  Numarul de picaturi de Varachet nu este corelat cu marimea familiei ci cu volumul lazii. In instructiunile de folosire cred ca explica.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

soadi

Prospect Varachet Forte ... http://stupialbine.stuparitul.com/varachet.htm

creiveancristi

Mi-am cumparat hranitor tip rama de 0,5l sa-i pun sirop la roi.De care sa fac 1/1 sau 3/2 sau 2/1,si ce cantitate?
Hranitorul cu sirop in cuib unde se pune:
-intre ramele cu albina
-ultima rama din cuib
-prima rama din cuib
Am inteles ca trebuie sa il pun seara,cum fac:o seara pun si una nu?
Multumesc!

tassevasi

Citat din: creiveancristi din Iulie 05, 2011, 07:51:47 PM
Mi-am cumparat hranitor tip rama de 0,5l sa-i pun sirop la roi.De care sa fac 1/1 sau 3/2 sau 2/1,si ce cantitate?
Hranitorul cu sirop in cuib unde se pune:
-intre ramele cu albina
-ultima rama din cuib
-prima rama din cuib
Am inteles ca trebuie sa il pun seara,cum fac:o seara pun si una nu?
Multumesc!

Sirop faci 1/1 si daca poti sa faci ceai din mai multe plante care ajuta la stimularea matcii si sanatatea roiului.
Si eu pun la roi ceai de : musetel ,cd soricelului ,sunatoare, tei ,menta ,soc,galbenele ,macese tocae ,pelin .
  Hranitorul se pune dupa diafragma lipit (banuesc ca ai roiul pe 5 ,6 ram)eu am sita dasupra si torn prin sita in hranitor numai seara pt evitarea furtisagului , si cel mai corect ar fi sa le pui cite 100ml in fiecare seara ,ca nu toti roii il ia complet.
  Numai bine

creiveancristi

Roiul este mic doua rame jumate de albina.
Daca nu am diafragma inseamna ca hranitorul il pun dupa ultima rama?

POSTASUL

cam slabut  roiul ,cat despre diafragma inprovizeaza , decupeaza o bucata de carton  un [pfl ] sau din polistiren mai dur ca din ala alb il rod albinele.Eu stiu ca haranitorul obligat trebuie sa fie dupa diafragma astfel le pacalim ,simulam culesul, de aceia se numeste STIMULARE :hi: :bzz:
A fi domn e o-ntamplare , a fi om e lucru mare.

creiveancristi

Ce vreau sa va mai intreb,siropul,pot sa fac o cantitate mai mare si sa pun de cate ori trebuie,sau trebuie sa-l fac de fiecare data sa fie proaspat?
Ceaiul la sirop:inseamna ca facem prima data ceai si dupa aceea in el dizolvam zaharul?

mape 48-petru manea

daca nu ai diafragma foloseste o bucata de folie ( care se foloseste la solar ) si acopera cele 3 rame si restul sa cada pe langa ultima rama pana aproape de fundul stupului ,astel formezi un microclimat pentru a retine o temperatura de 36 gr.necesara dezvoltarii armonioasa a roiului
neavand sute de familii poti sa faci siropul sa fie proaspat la 2 zile
daca vrei sa faci siropul cu ceai este bine--fac
i ceaiul il strecori dupa care pui zahar si mesteci pana se dizolva

creiveancristi

Vreau sa ajut roiul cu o rama cu puiet.Trebuie sa fie neaparat tot capacit,daca m-ai sunt si cateva larve sau oua este vreo problema?
Din stupul din care i-au rama cu puiet,in locul acesteia ce pun:
-o rama cladita goala exact in locul din care am luat-o pe cea cu puiet
-adun cuibul si pun in continuare o rama cladita
-pun o rama noua,necladita si unde anume
-nu m-ai pun nici o rama
Daca ii dau puietul nu m-ai pot sa ii fac tratamentul cu Varachet?Daca totusi il fac trebuie si repetare la 7 zile?

creiveancristi

Un sfat de la cineva se poate!
Multumesc!

jenica67

Nu conteaza ca rama de ajutor are si puiet necapacit. Ideea este sa eclozeze cat mai repede, cat mai multe albine, ca sa ai cine sa acopere puietul, care il va depune matca. Daca pui puiet necapacit, roiul este slab si risti sa faci puiet racit. In stupui de unde iei rama, daca este destul de tare, pui o rama cu FA in pozitia 3, ca sa fie cat mai repede construita si ouata. Poti sa ii faci tratamentul, dar trebuie repetat la 7 zile daca ai puiet capacit. Eventual daca nu ai deja puiet capacit, fa tratamentul dupa ce eclozeaza puietul, de pe rama care o introduci.  :hi: 
Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?

creiveancristi

Daca fac tratamentul acum pana nu bag rama cu puiet,nu mai trebuie repetat?
M-ai am inca trei roiuri facuti de vreo doua saptamani,n-au inceput reginele sa oua inca,le-as face tratamentul impreuna.
In ce perioada a zilei este cel mai bine sa bag rama cu puiet?

stefan1

Este vara, nu trebuie sa-ti faci probleme la ce ora bagi fagurul. Daca il bagi cu albina de pe el, atunci trebuie cu precautiunile de care s-a tot vorbit.
  Daca-i dai un fagur si cu puiet necapacit, atunci tratamentul de paduchi sa se faca inainte de a introduce fagurul. Explicatia este simpla. Pe masura ce a eclozat puietul (in cazul roilor artificiali formati cu faguri cu puiet), se elibereaza si paduchii din celule. Dupa cateva zile petrecute pe albine, acesti paduchi intra din nou in celule cu puiet gata de capacire. Daca nu este puiet necapacit in roi, paduchii liberi, de pe albine, asteapta pana ce in stup apare puiet la capacire. Daca introduci un fagur cu puiet la capacire, acesta va 'colecta' majoritatea paduchilor liberi si un tratament de paduchi in zilele urmatoare nu va mai fi eficient.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)