Ma puteti ajuta cu un sfat.

Creat de creiveancristi, Mai 17, 2011, 06:49:36 PM

« precedentul - următorul »

creiveancristi

La inceputul lunii,mi-am cumparat trei roi de anul trecut,doi dintre ei pe cate sase rame,iar unul  m-ai slabut pe trei rame.
Tin sa precizez ca sunt primii mei stupi deci sunt incepator.Acum cateva zile mi-am mai cumparat inca trei familii mai puternice,pe cate opt,noua rame.Problema este ca acum stau si ma uit la ei si nu stiu ce sa le fac.Mi-am cumparat cam tot ce-mi trebuie:masca,faguri artificiali,rame,rame vechi cladite,sarma de inox pt. rame,afumator,cleste pt. scos ramele,pinten pt lipit faguri,manusi,si vreo patru stupi goi de rezerva.Astazi in jurul orei 16 am deschis toti stupii,cei doi roi pe cate sase rame sunt ok,dar cel mai mic este foarte slab,cred ca a scazut numarul de albine din el.La sfatul persoanei de la care am luat stupii,am introdus in fiecare familie cate doua rame:una noua si una veche cladita deja,penultimele de pe fiecare parte a stupului.

Intrebarile mele pentru d-voastra ar fi
-cu ce pot sa-l ajut pe roiul cel slab?
-ar trebui sa pun deja magaziile pe lazile cu familii puternice,tin sa precizez ca sunt foarte populate si langa mine este o padure de salcam care in cateva zile o sa infloreasca?
-daca da cate rame pun la inceput in magazie?
-folia care este momentan intre rame si capac sa ramana,facandu-i dupa cum am citit o gaura de 10 cm in mijloc?
-trebuie sa le pun apa la albine si daca da unde anume?
-ramele care le-am pus sunt pozitionate corect in stup?
-am vazut multe larve albe,si mici si mari,necapacite in celule,este vorba despre larve de trantori?Ce sa fac cu ele?
-celulele mai mari capacite,am inteles ca trebuie distruse,este adevarat?
-care este diferenta intre ramele cu puiet capacit si cele cu miere capacite?

Daca o sa m-ai am intrebari(sigur o sa am)o sa va m-ai cer sfatul.
Sper ca nu am deranjat prea mult si VA MULTUMESC!
PS:scuzati eventualele greseli,este prima data cand scriu pe forum.

POSTASUL

salut  :hi: si bun venit printre noi, si eu sunt incepator ca si tine si am ramas inpresionat de achizitia facuta de tine , roi , fam. , stupi , echipament [scule] dar un lucru nu tiai cumparat O CARTE pentru incepatori :wink: :hi:
A fi domn e o-ntamplare , a fi om e lucru mare.

Obombo

Ca sa-ti raspunda cineva la intrebarile tale, nu telegrafic ci in mod amanuntit ca sa intelegi ceva, ar trebui sa scrie cateva pagini, un mic manual de apicultura, exact ce lipseste din toata lista pe care ai postato. Descarca urgent din biblioteca manualul apicultoruli si punete pe citit. Cand l-ai terminat ia-o de la inceput. Dupa care deschizi stupi, te uiti bine si vezi daca se potriveste cu ce ai citit. Cand ai terminat, mai citesti odata cartea sau eventual descarci alta si o citesti.
Succes!

jenica67

1.Roiul slab poti sa ii ajuti cu miere sau sirop intr-un alimentator, rama sau punga. Trebuie sa ii dai seara si numai atata cat poate lua pana dimineata, daca e asa slab maxim 100-200 ml. Dai la inceput 100 si daca constati ca a doua zi nu  mai are poti mari putin.
         2. Daca ai rame pune magaziile ca acum infloreste sau a inflorit salcamul si se descurca ele
         3. Pune folia deasupra magaziei fra nici o gaura sau daca pui mai putine, o pui sa curga in jos pana pe ramele de cuib.
         4. Apa nu au nevoie, acum. mai la vara poti sa pui o cutie de plastic de 10-15 l si in ea pune o plasa de tamntari de plastic, ca sa nu se inece.
         5. Ramele, daca au incaput in stup sunt excelente. Nei pus poze ca sa le vedem ??
         6. Lasa larvele si celulule in pace, se ocupa albinele de ce trebuie.
         7. Uite o rama aici din primavara, in stanga e puiet si in dreapta e miere, daca vezi ceva galben, portocaliu aia este pastura. Vezi se vad si celule albe cu larve, ala e puiet necapacit. Apropo, acum mierea capacita poate avea culoarea mult mai deschisa, pana la alb. Vezi si celule cu pastura pe rama din poza.

Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?

creiveancristi

Ma scuzati,n-am mai intrat pe forum de vreo doua,trei ore,asta e viata la tara,cand avem gospodarie mare.M-am gandit sa-mi i-au albine pentru consumul propriu,iar achizitia facuta de mine de care a ramas impresionat POSTASUL,m-a dus undeva la un cost de aproape 4000 de ron,un pret la care nu m-am gandit ca ajung la inceput,dar vorba aceea "daca intri in hora trebuie sa joci".
Multumesc lui jenica67 pentru raspunsul la intrebari.
In legatura cu cititul,comanda pentru niste carti este facuta,pe forum citesc zilnic de cateva saptamani,in functie de timp.Problema este ca teoria e una,practica e alta,la noi in sat nu are nimeni albine(cea mai importanta comuna din judetul alba),am adus pe cineva sa se uite la ele,un vecin,dar ce poti sa inveti de la cineva la care i-au murit toti stupi (vreo 6) asta iarna,inseamna ca a gresit undeva

mape 48-petru manea

ajuta roiul slab cu o rama cu puiet capacit in curs de ecluziune cu albina acoperitoare.
in prealabil stropesti roiul cu o solutie de tuica cu apa deasemenea si rama care vrei so io dai
masuri de precautie :  -ai grija sa nu dai si matca pe rama cu puiet si albine--rama este bine sa stea in aer liber 15 min.pentru ca albinele batrane sa plece la stupul lor
succes !!

creiveancristi

Va spun sincer nu ma incumet sa fac singur treaba asta,habar n-am cum arata o rama cu puiet capacit in curs de ecluziune cu albina acoperitoare.M-ai bine le las asa ce-o fi o fi.
Le-as da sirop,dar nu stiu cum,alimentator nu am.Bag siropul intr-o punga,si o pun deasupra pe rame,corect?Punga trebuie sa o rup s-au sa o las nelegata,ca nu inteleg?
S-au in rame cum il pun?

creiveancristi

Multumesc tuturor!
Maine o sa incerc sa fac operatiunea,azi n-am timp.
Inca o intrebare,va rog.Daca ieri am deschis lazile cu albina pentru introducerea ramelor,peste cat timp le pot deschide iarasi?Nu este prea devreme la doua zile?Cam la ce ora este indicat sa fac acest lucru,sau cam cate grade trebuie sa fie afara?

happy

Am si eu o intrebare de incepator:cineva mi-a zis sa intep celulele cu trantori(cele care sunt iesite in afara fata de cele cu albina lucratoare),adica sa omor din ei.Este ceva normal sau preiau din atributiile albinelor?M-am uitat pe rame cand am bagat la cladit si mi se par cam multi trantori .Multumesc anticipat!
Si inca o intrebare:albine "mitraliera"este o denumire data familiilor in care regina produce mult puiet?Sunt mai rele ca cele normale.Imi ofera cineva doi stupi sa cumpar si mi-a dat aceasta denumire curioasa! :bzz:
http://hapy.sunphoto.ro/
Lumea nu ar exista fara albine!

Kov iulian

Citat din: happy din Mai 19, 2011, 08:43:48 PM
Am si eu o intrebare de incepator:cineva mi-a zis sa intep celulele cu trantori(cele care sunt iesite in afara fata de cele cu albina lucratoare),adica sa omor din ei.Este ceva normal sau preiau din atributiile albinelor?M-am uitat pe rame cand am bagat la cladit si mi se par cam multi trantori .Multumesc anticipat!
Si inca o intrebare:albine "mitraliera"este o denumire data familiilor in care regina produce mult puiet?Sunt mai rele ca cele normale.Imi ofera cineva doi stupi sa cumpar si mi-a dat aceasta denumire curioasa! :bzz:
reducerea numarului de trintori , eu o fac prin controlul strict al calitati ramelor , scot afara si topesc ramele cu prea multe celule de trintor , e inutila inteparea celulelor,sau taierea cu cutitul apicol ( imediat dupa scoaterea afara trintorelui mort , matca vine si oua din nou in aceasi celula ) ,  , e o risipa inutila de resurse pt familia de albine si de timp pt noi .Asa am vazut la Bertesti la salcim , un nene mai batrin , care taia cu cutitul apicol capacelele de celule de trintori , si scutura ramele linga stupi , era un peisaj dezolant si vizual si olfactiv . (era un miros in acea stupina de iti venea rau  :mad: :mad: , bizaiau peste tot muste .Muste de alea de pun viermi , nu muste care fac miere     =)) =)) =)) alea de fac miere erau mai putine ca celelalte  :D :D :D

mape 48-petru manea

intepatul celulelor de trantor este o aiureala
poti folosi rama claditoare  unde matca depune oua de trantor si cand este capacit o recoltezi
oricum famila va avea trantori atati cati are nevoie
daca pe o rama cu puiet de albina apar ici si colo celule de trantor nu este prea rau atata timp cat numarul lor nu este prea mare
asta se intampla de obicei la o matca tanara ,dupa un timp i-si regleaza de la sine aceasta deficienta
de mitraliera eu nu am auzit pina acum
familiile care au puiet f.mult se numesc fam.de carne
aceste familii nu vor produce miere marfa pentru apicultor ,pentru ca o consuma pentru cresterea puietului si in plus sunt ocupate multe cu cresterea puietului
sanatare si numai bine !! :bzz: :bzz: :bzz:

creiveancristi

Sambata 21 mai am pus magaziile pentru culesul la salcam,fiecare cu cate zece rame,in urmatoarea ordine:doua rame vechi cladite,una noua necladita;si tot asa.Ieri,25 mai am deschis stupurile sa vad daca au inceput sa depuna miere in magazie,lucru care l-am constatat a fi in ordine.
Intrebarea mea este:la familia cea mai puternica,din zece rame,sapte sunt pline deja,ce trebuie sa fac?In ritmul asta in doua zile sunt pline toate ramele.Trebuie sa extrag mierea,sau sa mai pun o magazie?

happy

Multumesc Kov si Mape pentru precizari.Am sa incerc sa umblu cat mai putin la stupi,acum am o curiozitate enorma sa vad cum functioneaza "fabrica" de miere.Ieri la un stup albinele s-au asezat pe fata stupului foarte multe,cateva chiar formasera o mica gramada sub rampa de lansare.Oare sunt semne de roire?Si toata ziua au fost tare rele,m-au fugarit de cateva ori cand incercam sa sap in gradina si asta la 20 metri distanta! :surprised: A reusit una sa bage acul pe chelia mea(par mai putin :sad:) :dinti:
Cineva imi zicea ca albinele stau afara pe fata stupuilui din cauza caldurii.Am cautat in stup sa vad daca sunt botci(nu prea le recunosc decat din poze)si am gasit o rama cu doua buc.Am luat rama cu tot cu albina plus inca o rama cu miere si albina si le-am bagat in roinita.Am facut bine,am facut rau?
In locul celor 2 rame in stup am introdus o noua rama la cladit.Este puternic stupul,am 6rame cu puiet si 5 cu miere(si puit pe alocuri)
Ambele urdinisuri sunt deschise la stup :bzz:
http://hapy.sunphoto.ro/
Lumea nu ar exista fara albine!

Kov iulian

referitor la " familiile de albine de carne " eu consider ca e bine ca acele famili sa existe si sa fie inmultite , ba mai mult chiar sa existe si la vinzare chiar matci cu caracteristici asa , deoarece eu ca apicultor , poate nu vreau sa stau ani de zile pina ma inmultesc si eu si imi fac o stupina mare , asa cumpar matci sau famili de albine de astea de " carne " timp de 2-3 ani tot le divid si fac roiuri si roiulete , iar la sfirsit doar le schimb matcile la acele famili si am famili pt productie miere .

mape 48-petru manea

Citat din: Kov iulian din Mai 26, 2011, 12:17:38 PM
referitor la " familiile de albine de carne " eu consider ca e bine ca acele famili sa existe si sa fie inmultite , ba mai mult chiar sa existe si la vinzare chiar matci cu caracteristici asa , deoarece eu ca apicultor , poate nu vreau sa stau ani de zile pina ma inmultesc si eu si imi fac o stupina mare , asa cumpar matci sau famili de albine de astea de " carne " timp de 2-3 ani tot le divid si fac roiuri si roiulete , iar la sfirsit doar le schimb matcile la acele famili si am famili pt productie miere .
ai dreptate,asaeste totul depinde de ce i-ti propui sa realizezi
Citat din: creiveancristi din Mai 26, 2011, 11:01:00 AM
Sambata 21 mai am pus magaziile pentru culesul la salcam,fiecare cu cate zece rame,in urmatoarea ordine:doua rame vechi cladite,una noua necladita;si tot asa.Ieri,25 mai am deschis stupurile sa vad daca au inceput sa depuna miere in magazie,lucru care l-am constatat a fi in ordine.
Intrebarea mea este:la familia cea mai puternica,din zece rame,sapte sunt pline deja,ce trebuie sa fac?In ritmul asta in doua zile sunt pline toate ramele.Trebuie sa extrag mierea,sau sa mai pun o magazie?
nu storci pana nu este rama capacita 1/3,pui inca o magazie sub magazia plina deja