Ma puteti ajuta cu un sfat.

Creat de creiveancristi, Mai 17, 2011, 06:49:36 PM

« precedentul - următorul »

marius_vfp

parerea mea ,sau ma rog cum as face eu, ramele din cuib daca sunt blocate cu miere (si fara puiet)in acest timp e sigur miere de salcam sau macar florala nu e miere de mana (miere animala )  si e foarte buna pentru iernat ,mierea de mana e un dezastru, asa ca eu nu as extrage din rame mari de cuib si le-asi pune la depozit, cele din cat le poate extrage linistit, si as baga rame goale pentru ouat sau la cladit macar 2 bucati ca miere este pentru facut ceara .
spor la treaba familii puternice .
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

creiveancristi

Sunt patru rame in cuib fara puiet pline de miere,o sa le scot sa le depozitez pentru iarna,dar trebuie sa fie complect capacite ca sa stea atata timp?
Sunt cateva si cu puiet sa zic 20%,restul miere,le las in cuib?
Mierea pt.iernat unde si cum o depozitati?

Ozzy

de o saptamana sunt posesorul unui stup
ieri in jurul orei 15 pe vreme frumoasa, am observat mai multi trantori iesind la zbor
in rest nimic deosebit...
e normal zborul trantorilor sau e semn de roire?

NiKoN

Lhk te sfatuiesc sa cauti in stup botcile de roire. Eu eram foarte incantat de zborul trantorilor pana am ramas cu un stup pe 3 rame. Daca este un stup bine populat, poti sa te gandesti si la o varianta de inmultire artificiala. Gasesti informatii pretioase despre roirea artificiala atat in forum, cat si in bibliografie. Spor!
Un prieten adevarat nu poate fi cumparat, dar poate fi vandut!

stefan1

Este foarte bine ca stupul are trantori care ies la zbor. In aceasta vreme doar stupii foarte slabi nu au si trantori. O familie normala are in vremea asta cateva sute de trantori, care au si ei rolul lor in viata unei familii. In general familiile isi regleaza acest numar si cei care vaneaza suprafetele de puiet de trantori si le distrug in totalitate, nu fac altceva decat sa oblige familia sa creasca alte generatii, pentru a-si atinge echilibrul. E adevarat ca in familiile care au faguri rau construiti, cu foarte multe celule de trantori, vor avea pana la urma un numar mai mare de trantori si acestea pot sa creeze o anumita presiune de roire. Dupa parerea mea, cei care considera ca trantorii in stup doar mananca din resursele aduse, gresesc. Prin mecanisme subtile, familiile cu mai multi trantori acumuleaza cel putin tot atata miere daca nu mai multa decat cele de aceeasi putere dar cu trantori mai putini.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Kiwi Bee

Cristi si Ink,
da' rama claditoare aveti?????????

Daca nu atunci e momentul sa va puneti una.Ajuta mult.

Cristi daca pe rama claditoare (la bara de sus de unde incep albinele so cladesca) ai in celule miere inseamna ca deja trebuia sa faci loc pt miere(sus in caturi) si pt puiet(in cuib).
Pe vremuri cind nu erau tratamente deloc stuparul lua rama plina de miere din cuib si o punea sus in cat.Ce frumos era.
In zilele noastre fagurele din cuib este mai mult ca sigur imbibat cu chimicale de la tratamente astfel mierea este considerata ca "contaminata" deoarece din fagure trece si in miere acel chimical blestemat.Cum au spus si ceilalti e bine so pui la iernat.
Eu vorbesc usor deoarece folosesc multe rame de plastic si dacaa am op situatie asemanatoare cu a ta doar razuiesc fagurele plin cu miere intro galeata si pun rama la loc.galeata o inchid ermetic si administrez ce am razuit pe timp de iarna in pungi nylon.Poti si tu sa procedezi asa daca nu ai rame noi.Decupezi fagurele si il pui intro galeata inchisa ermetic.Re-insirmezi rama si pui o foita noua, apoi pui rama inapoi in stup.

Ink, e bine sa ai trintori in stup dar in aceste "zile moderne" cind eclozeaza un trintor ai si riscul sa eclozeze din acea celula si o mita varroa.

Cind o familie "merge bine" pe rama claditoare avem numai celule de trintori.Cind celulele de trintori sint capacite e momentul sa decupezi fagurele si pui rama claditoare la loc(goala), vasa-zica , daca ai avut in acele celule puiet de varroa atunci teai scapat de ele.Deci nu trebuie sa faci tratament la varroa zi si noapte tot anul.Pe o rama D1/1 sint cca. 3000 de celule sau mai multe(nu stiu exact-precis Stefan ma poate ajuta) numai pe o parte.
Nu te speria ca nu o sati ramina stupul fara trintori.Vei avea celule de trintori si pe alte rame cu puiet de albina.Familia isi va gasi un echilibru.

Stefan zice bine ce zice.Nu este problema deosebita daca ai multi trintori.Problema e daca ti se inmulteste varroa in stup.

Aici in NZ nu se foloseste rama claditoare, iar multi stupari(mai ales cei comerciali) se pling ca varroa deja rezista la tratament si ei vor tratament si mai tare.Unii amesteca 2 feluri de tratament si asa le folosesc.

Despre rama claditoare se poate citi mai mult in alt topic de la stupari de la care am si eu de invatat.

creiveancristi

Folosesc rama claditoare.Cand se decupeaza fagurele de pe rama claditoare,cineva m-a sfatuit ca de fiecare data cand deschid cuibul,tot ce este cladit pe rama sa decupez?

bucovineanu

Daca vrei sa folosesti rama claditoare numai pentru a fi bine claditecelelalte rame si pentru a produce ceara e bine asa cum ai zis. Pentru a lupta si impotriva varoa rama claditoare se taie numai dupa ce este capacita.