Ma puteti ajuta cu un sfat.

Creat de creiveancristi, Mai 17, 2011, 06:49:36 PM

« precedentul - următorul »

creiveancristi

Am observat de cateva zile,mare aglomerare de albine in fata urdinisului,la familiile mai puternice.Tin sa precizez ca poza a fost facuta in aceasta seara,pe racoare,dupa o ploaie zdravana.Ramele coboara atat de jos in fundul stupului,sau sunt faguri crescuti de ele,pe care se pare ca stau agatate?Parca ar fi stupul plin si nu m-ai au loc.La acesti stupi mentionez ca nu m-am uitat de mult in cuib;vazand ca prima magazie este plina,am pus pe a doua.Sa fie suprapopulat si sa se pregateasca de roit?

creiveancristi

Acesta este singurul urdinis al stupului,sa fie prea mic?Are maxim zece centimetri lungime.Si la al doilea stup este tot asa,la amiaza cand ies la cules este c-am aglomerat.

Mircea77

In principiu este cam mic, mai ales daca familia este dezvoltata. La amiaza iese si puietul proaspat eclozat.

creiveancristi

Astazi am deschis stupii,am sa pun cateva poze.
Prima poza:nu sunt prea multe celule de trantori,si de ce?
Doar intr-un singur stup am gasit asa ceva.

Calin Catalin

Citat din: creiveancristi din Iunie 01, 2011, 04:28:47 PM
Astazi am deschis stupii,am sa pun cateva poze.
Prima poza:nu sunt prea multe celule de trantori,si de ce?
Doar intr-un singur stup am gasit asa ceva.

Celelalte rame din acest stup cum sunt?
Rama asta e construita pe fagure artificial sau fara?
"Cuvintele sunt ca albinele: unele fac miere, altele te inteapa"- Bisanne de Soleil
https://www.facebook.com/

Kiwi Bee

Eu as face rama claditoare din aceasta rama.

Fati urdinisul mai mare daca poti.

creiveancristi

Raspuns pt.cIncatalin:
-celelalte rame din stup sunt ok.
-nu stiu pe ce fel de fagure este construita rama,stupii i-am cumparat nu de mult.
Raspuns pt.Kiwi Bee:
-urdinisul nu il pot face mai mare,este decupat din prima scandura a stupului;va dati seama ce zgomot fac daca decupez la fata locului.
-ca sa fac rama claditoare inseamna sa  arunc fagurii si sa ramana rama simpla in stup.

creiveancristi

Dupa cum am m-ai spus la inceput am un stup foarte slab,maxim trei rame cu albina;chiar si dupa culesul la salcam a crescut nesemnificativ.Sfaturile profesionistilor au fost sa-i bag rame cladite cu puiet capacit cu albina acoperitoare,dar fiind incepator m-am temut.Acum dupa ce am citit foarte mult,m-am hotarat sa fac acest lucru.Am facut niste poze si astept sfatul d-voastra daca asa arata ramele bune pentru ajutat acea familie(fiind incepator nu sunt sigur,si mi-e frica sa nu gresesc).
Daca da intrebarea este cate sa introduc odata,una s-au mai multe?
Daca introduc mai multe odata,e vreo problema daca sunt de la mai multi stupi?
Multumesc!

stefan1

De ce esti asa grabit? Sigur ca numai o rama de puiet trebuie sa-i dai pentru inceput. Cel mai bine este ca din fagurul dat sa fi inceput sa iasa puietul. Atunci ai putea sa-l dai si fara albine, mai cu seama daca vremea este calda (si noptile) si daca fagurul nu are si puiet necapacit. Un cules bun favorizeaza operatia. Se poate da si cu albine, dar cu cateva precautii. Fie uniformizezi mirosul dupa metode descrise pe forum, fie protejezi matca in cusca cu dop de ceara. E de preferat ca operatiunea sa o faci in plina zi, cand culegatoarele sunt plecate si sa tii fagurul 10-15 minute afara din stup, ca albinele mai batrane sa se intoarca la stupul de origine.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Calin Catalin

Citat din: creiveancristi din Iunie 02, 2011, 06:17:35 AM
Raspuns pt.cIncatalin:
-celelalte rame din stup sunt ok.
-nu stiu pe ce fel de fagure este construita rama,stupii i-am cumparat nu de mult.
Raspuns pt.Kiwi Bee:
-urdinisul nu il pot face mai mare,este decupat din prima scandura a stupului;va dati seama ce zgomot fac daca decupez la fata locului.
-ca sa fac rama claditoare inseamna sa  arunc fagurii si sa ramana rama simpla in stup.

Daca celelalte rame din stup sunt cu rame bune, cum ne-ai aratat si in poze, nu-s probleme. Rama aceea cu tranori se poate taia dupa extractie 
De obicei apar asa multi trantori pe o rama claditoare (de aceea am intrebat daca este construita pe fagure artificial sau nu) sau cand matca este epuizata si urmeaza a fi schimbata linistit de familia de albine(caz in care ar trebui sa fie multe celule de trantori prin puietul de lucratoare si pe alte rame din stup).
In stup se mai pune de margine rama claditoare pentru a scadea nr de varoa(aici matca depune doar trantori si in aceste celule varoa se inmulteste cu predilectie) si pentru a spori productia de ceara, dar celelalte rame se construiesc pe faguri artificiali si rame insarmate.
"Cuvintele sunt ca albinele: unele fac miere, altele te inteapa"- Bisanne de Soleil
https://www.facebook.com/

creiveancristi

In stupul acela parca sunt mai multe celule cu trantori decat in ceilalti.Acea rama nu este o rama claditoare,chiar am pus pe margine o rama goala,noua si neinsarmata.Daca familia doreste sa schimbe matca,eu trebuie sa fac ceva?

marius_vfp

dupa parerea mea , poate chiar matca e de vina, are un piciorus rupt, sau  ponta e mica, e batrana , etc, daca se schimba linistit  e bine, urmareste sa vezi cate botci si-a tras,  un fenomen atunci cand isi creste trantori mai multi tinde sa roiasca sau sa-si schimbe matca, deci poate e pe drumul cel bun ,dar intre timp  ajuta familia cu o rama de puiet cel mult , chiar in mijlocul cuibului sa nu raceasca, daca nu ai albina acoperitoare,poti lasa cum sa mai zis rama cam 15 minute in aer in timpul dupaamiezi  apoi so bagi ci tot cu albina in stup.
spor .
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

creiveancristi

Nu si-a tras nici o botca,iar rama cu puiet nu pot sa-i m-ai bag,este plin cuibul,este cea mai puternica familie;prima magazie este plina cu miere capacita aproape in totalitate,iar a doua pe trei sferturi cu miere necapacita.Matca am vazut-o azi,este in regula;acum nu-mi dau eu seama daca este batrana,sau alceva.
Oare n-ar trebui sa incerc sa fac o roire artificiala la acest stup,dat fiind suprapopularea lui,mi-e frica sa nu roiasca si sa nu fiu pe faza?
Ce am m-ai observat astazi,cand l-am deschis:mi se pare ca are putin puiet dupa cat de aglomerat este,majoritatea ramelor din cuib sunt cu miere.

marius_vfp

frate eu nu mai inteleg nimik  :
"Dupa cum am m-ai spus la inceput am un stup foarte slab,maxim trei rame cu albina;chiar si dupa culesul la salcam a crescut nesemnificativ.Sfaturile profesionistilor au fost sa-i bag rame cladite cu puiet capacit cu albina acoperitoare,dar fiind incepator m-am temut"

aici spuneai ca e cea mai slaba familie, sau poate n-am inteles eu bine .

referitor la ultimul  mesaj postat, la familia puternica ,daca ramele din cat sunt aproape capacite asta inseaman ca mierea e matura si o poti extrage , nu mai are pe unde pune miere si baga acum si in cuib astel il blocheaza si te vei trezi peste putin timp ca familie se depopuleaza fara motiv, neavand loc unde matca sa depuna oua . scoata si din cuib ramele cele mai pline cu miere capacita si dale la depozid sa le ai pe la iarna , si pune rame pentru ouat .
spor la treaba
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

jenica67

Baga rame goale in cuib, sau extrage mierea si fa-i loc. Si eu am avut anul asta o familie obtinuta prin unirea a doua familii, ambele destul de mari. Avand 2 cuiburi D1/1-10R, a ouat matca de numai in ambele. La rapita a avut 2 cuburi si 2 magazii, una 1/2R si una 3/4. Nu a roit. La salcam, am despartit-o in doua si dupa a facut niste botci de schimbare linistita, dar am facut roiuri cu ele, saptamanal ma duc sa fac loc in cuib, ca la fel, il blocheaza cuibul.  :hi:
Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?