Ma puteti ajuta cu un sfat.

Creat de creiveancristi, Mai 17, 2011, 06:49:36 PM

« precedentul - următorul »

mape 48-petru manea

happy ai facut bine pentru ca tu vrei sa creezi o noua familie.trebuia sa mai scuturi inca 2 rame cu puiet tanar de pe rame cu larve,dar cu grija sa nu scuturi si matca stupului. daca ai miere pe 5 rame si este capacita 1/3 din suprafata stoarce pentru a pune in loc rame goale pentru ouat
barbile formate este un semn ca este o populatie numeroasa si in curand va roi
o metoda simpla pentru ati mari efectivul ar fi fost urmatoarea :
divizarea-----iei matca vreo 2 rame cu puiet capacit 2 de miere si pastura scuturi albina de pe 2-3 rame cu larve si ai creat un roi--acest roi il pui pe alta locatie si pui in hranitor apa 0,5 l
a doua zi pui din nau apa --acest roi nu va avea albina zburatoare vreo 3-5 zile care sa care apa in stup atat de necesara  in sezonul acesta pt .puiet si nu numai
---in familia de baza lasi o singura botca matura ,frumoasa si care ai vazut ca este protejata de albine--adica sta mai multe albine pe ea---daca faci asa zilele urmatoare scapi si de roit care roi nu sti prin ce coclauri se duce si il pierzi
succes si miere multa :hi: :hi: :hi:

creiveancristi

A doua magazie o pun dupa ce ramele cu miere din prima magazie sunt capacite,sau cand nici o rama nu este capacita ca acum?

orbanstefan64

cel  mai bine sa bagi un cate intre cuib si catul exitent
doamne ajuta si,,,,miere multa!!! :hi: :hi: :hi:

creiveancristi

Putin mai detaliat raspunsul,va rog,n-am inteles nimic.Multumesc.Precizez ca mierea din magazie nu este capacita.

Kiwi Bee

Citat din: creiveancristi din Mai 26, 2011, 11:03:07 PM
A doua magazie o pun dupa ce ramele cu miere din prima magazie sunt capacite,sau cand nici o rama nu este capacita ca acum?

Daca a magazia este 3/4 plina e timpul sa pui al doua magazie.Nu poti sa fi linga stupi zi cu zi si mai bine ca fie loc decit sa inceapa sati puna mierea in cuib.
Eu obisnuiesc sa intercalez.Pun magazia noua peste cuib dar pun in ea si rame din prima magazie.

mape 48-petru manea

Citat din: creiveancristi din Mai 26, 2011, 11:03:07 PM
pai daca era capacita o storceai si puneai in mag.aceleasi rame
nefiind capacita intercalezi inca un mag.---mai detaliat nu se poate explica  :hi: :hi: :hi:

creiveancristi

Acum am deschis stupul,din zece rame opt sunt pline cu miere necapacita.Considerati ca este momentul sa pun a doua magazie?
Daca da,ce se va intampla cu mierea din prima magazie,albinele or sa urce si o s-o capaceasca?Sper ca nu o sa ramana asa.
O alta intrebare:ce inseamna sa-ti puna mierea in cuib?

filip

Citat din: creiveancristi din Mai 27, 2011, 04:43:38 PM
Acum am deschis stupul,din zece rame opt sunt pline cu miere necapacita.Considerati ca este momentul sa pun a doua magazie?
Daca da,ce se va intampla cu mierea din prima magazie,albinele or sa urce si o s-o capaceasca?Sper ca nu o sa ramana asa.
O alta intrebare:ce inseamna sa-ti puna mierea in cuib?
A doua magazie se pune sub magazia plina,deci la mijloc.
Cand albinele nu au unde depune mierea atunci procedeaza astfel:
In celulele unde eclozioneaza puietul in cuib stochiaza miere,matca ramanand fara celule unde sa depuna ou.Dupa cateva luni un stup bun ajunge anemic fara albine.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

creiveancristi

Am inteles perfect,multumesc.Intrebarea este daca au sa capaceasca mierea din magazia de sus?

mape 48-petru manea

filip

Citat din: creiveancristi din Mai 27, 2011, 06:42:19 PM
Am inteles perfect,multumesc.Intrebarea este daca au sa capaceasca mierea din magazia de sus?
Sigur ca o sa capaceasca,dar problema se pune altfel.
Fiecare stup aduna nectar ,nectarul e un sirop mai dulce ori mai putin dulce.Pentru a ajunge miere trebuie sa treaca unele etape.Din nectar mult ramane in final circa jumatate miere.
Daca punem o singura magazie,atunci putem avea surpriza ca in plin cules albinele sa nu aiba unde stoca.Iar cand culesul a trecut magazia sa nu fie plina.
Aceasta postare sper sa fie de folos incepatorilor.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

Kiwi Bee

Nu stiu daca functioneaza treaba cu Dadant 1/1 dar poate cinreva ma poate ajuta.

La noi cu Langstroturi (cca. Dadant 3/4) se pun 2 cutii pt cuib pt o familie mare.......de carne........ si apoi vine gratia Hanneman.
Peste se pun atitea magazii de cite este nevoie(unii folosesc aceiasi marime de lazi , iar altii cu o marime mai mica - cca. Dadant 1/2).

Atunci cind prima cutie cu miere este deja bine incarcata si se necesita a doua cutie se procedeaza si asa:

NU PUI NOUA CUTIE INTRE CUIB SI PRIMA CUTIE DE MIERE CI O PUI DEASUPRA FARA SA DERANJEZI PRIMA CUTIE DE MIERE.

Mai exact se scoate gratia Hanneman prima data, apoi vine cutia deja aproape plina de miere si peste o cutie noua.Nu se intercaleaza nimic(rame cu miere din prima cutie cu rame noi din a doua cutie).

Ce se intimpla?

Prima cutie de miere va servi drept "gratie Hanneman". Precis ca regina urca dar vede ca nu este loc pt ea si nu mai trece de aceasta cutie dat fiind ca si doicile ei sint in cele doua cutii de jos(plus avem grija ca in acele 2 cutii sa fie loc pt oua noi tot timpul).

De cind am primit sfatul de a reduce numarul ramelor din stup nu mai lucrez cu 10 rame(atitea incap intr-o cutie) ci doar cu 9 rame.Astfel albinele alearga mai repede printre rame.Am citit ca unii apicultori comerciali folosesc chiar 8 rame in cutiile de miere, astfel descapacirea cu utilajele automate devine o joaca.

Nu am probleme nici in cuib cu 9 rame.Intreadevar coronitele de pe ramele din cuib au fagurele mai gros la unele rame(celulele sint mai adinci) dar celulele pt puiet au adincimea corespunzatoare si regina oua in ele far nici o problema.

creiveancristi

Inca o intrebare pentru meseriasi:cum se pun ramele din prima magazie fata de ramele din stup?Dar cele din a doua,fata de cele din prima magazie?
Eu le-am pus in aceiasi pozitie,dar am vazut in niste filmulete ca erau puse perpendicular fata de cele de jos.

pharaonu75

Daca ramele din cat sunt puse pe aceeasi directie cu cele din cuib, exista riscul ca albinele sa construiasca punti de ceara intre ramele de jos si cele de sus. In acest caz, cand scoti rama de sus o ridici si pe cade jos.
Daca ramele din cat sunt orientate la 90 grade fata de cele din cuib, chiar daca se vor construi acele punti de ceara, rama de sus va fi lipita de toate cele de jos, iar in momentul scoaterii acesteia din cat, din cauza greutatii ramelor de jos, se vor rupe puntile de ceara!
Pentru albina nu conteaza cum sunt asezate ramele din cat fata de cele din cuib! Conteaza doar pentru apicultor! :wink2:
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

Kov iulian

Nu cred ca , conteaza prea mult asezarea ramelor , daca lucrezi rama de sus in jos  atunci da e mai usor asa  am vazut la alti si asa fac si eu , cind umblu la stupi verticali , ridic capacul si il asez jos ( am si podisor cu plasa la magazia de miere ) apoi ridic magazia de miere si o asez pe capac , (in felul asta  o mare parte din albine le am acolo , nu in cuib sa ma bizie si sa ma incurc de ele )  umblu in cuib , apoi asez deasupra magazia si umblu si in ea . Daca se  umbla intii la magazie , se mai foloseste si fum , albinele coboara jos , iar atunci cind vine randul sa umblam in cuib , il avem supraaglomarat cu albine , orcata grija am avea tot se mai strivesc albine ( se produce o agitatie a familiei ca urmare a vaporilor de venin care sunt eliberati in aer ( nu stiu daca ati observat citeodata albinele isi ridica fundul in sus si bat puternic din aripi , in acest timp se simte un miros ciudat , ) ca urmare a aglomerari de albine vedem mai greu matca , botcile aparute . Deci daca se lucreaza asa cum fac eu , nu stiu daca conteaza prea mult dispunerea ramelor , cred ca tot aceasi forta trebuie pt a desface cele doua caturi .( cred ca mai multa rezistenta opune propolisul care e intre cele 2 caturi decit puntile de ceara )