Intretinerea albinelor (sfaturi batranesti)

Creat de Bătrânul, Februarie 25, 2011, 08:42:55 PM

« precedentul - următorul »

sorinma

va multumesc la toti .
eu personal nu le-am administrat siropul decat in pungi puse peste rame,sunt multumit dar o sa incerc si cu cutiile de smantana sa vad care e  diferenta :beer:
Cu cat stii mai mult, cu atat iti dai seama ca stii prea putin ...George Calinescu
Adevarul este rareori pur si niciodata simplu...Oscar Wilde

Bătrânul

La familiile puternice de seara pina dimineata e gol  :bzz:

marian sima

Tot vad pe aici retete pe mine ma intereseaza si rezultatul asa ca cei care stimulati de ceva vreme bagati o poza sau un filmulet.
Efectul ma intereseaza ca retete stiu o multime.
Pe seara fac si eu prima stimulare din anul acesta,problema este ca anul acesta nu mai am schimbat matcile din lipsa de timp ,ma gandesc sa aplic si niste startovit.
De saptamana viitoare le administrez si inlocuitori de polen.

Bătrânul

Citat din: marian sima din August 20, 2013, 02:12:10 PM
Tot vad pe aici retete pe mine ma intereseaza si rezultatul asa ca cei care stimulati de ceva vreme bagati o poza sau un filmulet.
Pe seara fac si eu prima stimulare din anul acesta,problema este ca anul acesta nu mai am schimbat matcile din lipsa de timp ,ma gandesc sa aplic si niste startovit.
Mai prietene Iaras nu ai fost atent !!!! :nod: Eu am vorbit de COMPLECTAREA HRANEI DE IERNARE !!!!! Daca ma intreb de necesitatea acestuia imi pare rau pentru tine dar e nonsens....  ^:)^ ^:)^ ^:)^

marian sima

Bre prietene orice interventie in stup trebuie sa aibe ca rezultat bunul mers a-l familiei de albina si o cat mai buna dezvoltare a acesteia.

Complectarea are ca rezultat reducerea pontei matci cea ce este prea devreme ,se pierde o generatie de lucratoare ,generatie pe care o c-am cautati in primavara.

Necesitatea hranei este pe ramele din stup (din afara cuibului) rame care elimina posibilitatea ca albinele sa devina stresate din cauza lipsei de hrana.

Eu vorbesc de stimulat pentru intretinerea pontei,nu de necesitatea hranei.

A-ti urmarit prognoza vremi pe o perioada mai lunga?
Ce facem blocam stupi cand e canicula afara?

O generatie de albina in plus face mult .

Bătrânul

Inca unu care nu are nevoie de sfaturi... :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :thanks: :thanks:

marian sima

Un apicultor Batran :) de la mine din zona spunea;Omul cat traieste invata.

Sant de aceiasi parere cu el,dar anumite sfaturi care sant date pe aici le cunosc ,cunosc si rezultatul ,pe mine ma intereseaza sfaturile care ies din sablon care se citesc printre randuri si pe care nu pot sa le citeasca decat cei cu ceva ani de apicultura in spate.

Aratati ponta matci ,pe cate rame este familia ca de acolo dibui eu si sfaturile. :D

pop alin daniel

:bzz: :bzz: pana la ce data faceti stimularea cu sirop de zahar?  :bzz: :bzz:

marian sima

Nu este vorba de data totul este dictat de starea vremi din anul respectiv.

Chestia este si cum administrezi siropul de zahar.
Invertit.
Invertit+miere.
Daca i-l bagi neinvertit de acum incolo le faci rau la albine.

tassevasi

Citat din: marian sima din August 20, 2013, 02:12:10 PM

Eu fac  stimulare  cu  sirop invertit 1/1 din zahar si ceaiuri ,in cantitati  mici 125 ml (o cescuta ) seara de  seara ,inca  din 3  aug .
   Dezvoltarea  este  spectaculoasa la ora actuala .inca nu am luat  caturile de pe  ei  si  sub sita  la majoritatea  e  negru  de albina .
   Am sa incerc sa fac  miine o poza , asa cum soliciti .
  Inlocuitori de polen  nici nu are rost , cind  aduc  asa de mult polen .
    In carti  ete specificat ca stimularea sa se faca 21-25 zile in luna august .
  Numai bine .

marian sima

Asa DA.Brovo. =D>
Perioada stimulari difera de la o zona la alta ,una e campia si alta e zona de munte.

tassevasi

Citat din: marian sima din August 21, 2013, 09:09:02 AM
Asa DA.Brovo. =D>
Perioada stimulari difera de la o zona la alta ,una e campia si alta e zona de munte.

Multumesc  ,  si acum pozele  promise .
  Asa  aveam in primavara  cind am plecat la rapita .
   Concluzia , face-ti stimulari de toamna  din  august , ca albina sa-si foemeze corpul gras ,din culesul  de polen  din natura .
   Numai bine .

Marius-ursulakhe

tassevasi   =D>    :)    :bravo:    foarte frumos ca de obicei
Si eu am vrut sa fac stimilari seara de seara dar imi ere frica sa nu blochez cuibul cu miere
Eu am inceput de anul acesta sa pun sirop prin podisoru de plasa numai asa stropite ramele si o data la 2-3 seri o cantitate mai mare 100-200 ml si rezultatele au fost pe masura asteptarilor

livulik

Citat din: ursulakhe din August 21, 2013, 09:25:24 PM
...
Si eu am vrut sa fac stimilari seara de seara dar imi ere frica sa nu blochez cuibul cu miere
...
daca dai cate 100ml nu cred ca ai de ce sa te temi de blocarea cuibului! chiar si administrat seara de seara!

pop alin daniel

:bzz: :bzz: superbe pozele ,cu atata populatie poti sta linistit iarna  =D> , multumesc la toti pentru raspunsuri  :bzz: :bzz: