PNA 2011 - 2013

Creat de dragos2006, Ianuarie 25, 2011, 10:18:03 PM

« precedentul - următorul »

viorel55

COMUNICAT DE PRESĂ

ABSORBŢIA FONDURILOR ALOCATE PRIN PROGRAMUL NAŢIONAL APICOL 2011 - 2013
S-A REALIZAT ÎN ANUL 2011 ÎN PROCENT DE 84,88 %

În perioada 2011 – 2013, apicultorii, persoane fizice sau juridice persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale constituite potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008, organizaţi în asociaţii de crescători de albine, uniuni apicole, cooperative sau grupuri de producători, constituite conform legislaţiei în vigoare au beneficiat de ajutor financiar pentru îmbunătăţirea producţiei şi comercializării produselor apicole prin Programul Naţional Apicol 2011 – 2013 elaborat conform prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1234/2007.

Decizia Comisiei Europene din 14.09.2010 şi Hotărârea Guvernului nr. 245/2011 au aprobat Programul Naţional Apicol 2011 – 2013, precum şi contribuţia Uniunii Europene şi cea naţională pentru implementarea acestuia.

Situaţia fondurilor alocate prin
Programul Naţional Apicol în perioada 2011 – 2013:

Anul   Fonduri europene
- €* -    Fonduri naţionale
- lei -
2011   3.473.395   14.701.144
2012   3.462.218   14.653.837
2013   3.446.343   14.586.646
* Curs de schimb la 30 decembrie 2009 – 1 euro = 4,2325 lei

Ajutorul financiar a fost acordat pentru măsurile privind:

-   tipărirea şi multiplicarea Ghidului de bune practici pentru apicultură şi a materialelor informative, respectiv, flayere, afişe, broşuri;
-   achiziţia de medicamente, produse biologice, suplimente nutritive, biostimulatori şi funduri de stupi pentru control/antivarooa pentru rase de albine omologate în România din apicultura convenţională şi ecologică;
-   achiziţia de mătci, roi la pachet, roi pe faguri şi familii de albine din rase omologate în România;
-   achiziţia de stupi în vederea reformării stupilor uzaţi în urma deplasării acestora în pastoral;
-   efectuarea analizelor fizico-chimice care să ateste calitatea mierii.
Din informaţiile transmise de reprezentanţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură reise faptul că, în anul 2011, suma totală plătită către apicultori prin intermediul formelor asociative nu a depăşit suma aprobată prin Decizia Comisiei Europene din 14.09.2010 şi cea aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 245/2011 la următoarele măsuri:

1.   pentru tipărirea şi multiplicarea Ghidului de bune practici pentru apicultură şi a materialelor informative, respectiv, flayere, afişe, broşuri a fost plătită suma de 12.594,08 lei faţă de 14.796,82 lei,
2.   pentru achiziţia de medicamente, produse biologice, suplimente nutritive, biostimulatori şi funduri de stupi pentru control/antivarooa pentru rase de albine omologate în România din apicultura convenţională şi ecologică a fost plătită suma de 3.732.774,83 lei faţă de 8.869.559,28 lei,
3.   pentru achiziţia de stupi în vederea reformării stupilor uzaţi în urma deplasării acestora în pastoral a fost plătită suma de 7.273.740,22 lei faţă de 8.821.571,20 lei,
4.   pentru efectuarea analizelor fizico-chimice care să ateste calitatea mierii a fost plătită suma de 1.467,42 lei faţă de 335.848,87 lei.

Pentru măsura de achiziţia de mătci, roi la pachet, roi pe faguri şi familii de albine din rase omologate în România a fost depăşită suma aprobată prin Decizia Comisiei Europene din 14.09.2010 şi cea aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 245/2011.
Astfel, a fost solicitată suma de 22.802.807,26 lei faţă de 11.360.512,50 lei.

Diferenţa de bani rămasă neconsumată de la cele 4 măsuri a fost repartizată, conform prevederilor Regulamentului European, pentru suplimentarea finanţării măsurii de achiziţie a mătcilor, a roiurilor la pachet, a roiurilor pe faguri şi a familiilor de albine.

În acest caz se aplică alin. (2) al art. 11 din Hotărârea Guvernului nr. 245/2011, respectiv, ,,(2) În cazul în care suma solicitată de beneficiari prin intermediul formei asociative legal constituite şi aprobată de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură depăşeşte suma aprobată prin Decizia Comisiei Europene din data de 14 septembrie 2010, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură stabileşte nivelul sprijinului financiar la valoarea cea mai mică de achiziţie, fără TVA, a medicamentelor, produselor biologice, suplimentelor nutritive, biostimulatorilor şi fundurilor de stupi pentru control sau fundurilor de stupi antivarooa pentru rase de albine omologate în România din apicultura convenţională/ecologică, a mătcilor, a roiurilor la pachet, a roiurilor pe faguri, a familiilor de albine şi a stupilor, precum şi la valoarea cea mai mică, fără TVA, a setului de bază de analize fizico-chimice care să ateste calitatea mierii, conform facturii, pentru toţi beneficiarii".

Astfel, în urma verificării dosarelor, respectiv a facturilor depuse s-a constatat că au fost achiziţionate:

-   familii de albine cu un preţ minim de 190 lei şi un preţ maxim de 550 lei,
-   mătci cu un preţ minim de 30 lei şi un preţ maxim de 70 lei lei,
-   roiuri la pachet cu un preţ minim de 90 lei şi un preţ maxim de 250 lei    şi
-   roiuri pe faguri cu un preţ minim de 100 lei şi un preţ maxim de 250 lei.

După aplicarea acestei prevederi s-a constatat că din PNA 2011 – 2013 a rămas neconsumată suma de 4.445.252,11 lei.

Astfel, pentru anul 2011, prin Programului Naţional Apicol pentru perioada 2011 – 2013, apicultorii organizaţi în forme asociative au beneficiat de ajutor financiar pentru:

1.   tipărirea şi multiplicarea Ghidului de bune practici pentru apicultură şi a materialelor informative, respectiv, flayere, afişe, broşuri – 85.11 % din valoarea solicitată;
2.   achiziţia de medicamente, produse biologice, suplimente nutritive, biostimulatori şi funduri de stupi pentru control/antivarooa pentru rase de albine omologate în România din apicultura convenţională şi ecologică - 100 % din preţul de achiziţie al produselor excluzând TVA-ul;
3.   achiziţia de material biolgic:
   mătci – 30 lei (valoarea cea mai mică de achiziţie);
   familii de albine – 190 lei (valoarea cea mai mică de achiziţie);
   roi la pachet – 90 lei (valoarea cea mai mică de achiziţie);
   roi pe faguri – 100 lei.
4.   achiziţia de stupi în vederea reformării stupilor uzaţi în urma deplasării acestora în pastoral - 100 % din preţul de achiziţie al stupilor excluzând TVA-ul;
5.   efectuarea analizelor fizico-chimice care să ateste calitatea mierii - 100 % din preţul analizelor excluzând TVA-ul;

ilalexandru

O matca la 70 roni si o familie la 550 roni mi se pare foarte mult! Si asta la niste preturi fara TVA din cate imi dau seama. cum si un roi pe faguri la 100 mi se pare putin. Oricum din diferentele astea de preturi se pot trage multe concluzii

star_25

Ar fi de discutat in legatura cu "pretul corect " ... Se vorbeste de preturi umflate si preturi mici . Cum ne pozitionam ?
La noi in asociatie nu s au dat apicultorilor banii prin pna....  De ce oare ?  Sigur vom afla...

Florin-braileanul (FlorinI)

Citat din: star_25 din Octombrie 22, 2011, 07:41:45 PM
Ar fi de discutat in legatura cu "pretul corect " ... Se vorbeste de preturi umflate si preturi mici . Cum ne pozitionam ?
La noi in asociatie nu s au dat apicultorilor banii prin pna....  De ce oare ?  Sigur vom afla...

ce a scris mai sus viorel55 e corect
asa am fost anuntati si de doamna sorlea de la apia la sedinta de la targul de la buzau

nu se poate ca daca ai avut dosarul pentru decont corect sa nu se deconteze
du-te la asociatie si cer-ti dreptul, sau macar justificarea neplatii
dar 99,99% trebuie sa iti iei banii
http://florinbr.sunphoto.ro

Bee ... smart!, Bee ... happy!
Pentru prieteni: 0726.111.333

star_25

Asociatia a primit banii....  s ar parea ca motive organizatorice ( zic ei ) n au primit inca apicultorii banii cuveniti. (cateva miliarde  in conturile asociatiei produce dobanda ! ).   Vrajeala frate     :yahoo_cry:

Citat din: star_25 din Octombrie 22, 2011, 10:50:57 PM
  Asociatia a primit banii....  s ar parea ca motive organizatorice ( zic ei ) n au primit inca apicultorii banii cuveniti. (cateva miliarde  in conturile asociatiei produce dobanda ! ).   Vrajeala frate     :yahoo_cry:
du-te si intreaba la apia locala...

star_25

Apia a virat baniiiiiiiiiiiii ! Asociatia nu i a distribuit inca !

D006

Ma baiatule daca ai sange in instalatie spune cine esti si despre ce asociatie este vorba !  Pana nu faci acest lucru tot ceea ce postezi tu aici este doar INTOXICARE !!!!  Tu  arunci doar gogosi fasaite pentru a tulbura apele !   :redcard:

Citat din: star_25 din Octombrie 22, 2011, 11:00:34 PM
Apia a virat baniiiiiiiiiiiii ! Asociatia nu i a distribuit inca !
vrei sa fii un star?. atunci straluceste si arata-ti fata, asa cum spune si dragos2006
rupe mata si da un nume concret
poate e cineva pe aici sa te ajute, sa te lamureasca, sa indrume ce ai de facut
pana nu stim ce si cum, dar mai ales unde... nu putem da sfaturi

star_25

Nu vreau sa fiu un star...    departe de mine gandul asta.   Vorbeam de ce se intampla in asociatia mea ...    Step -by-step ( treptat, treptat sau altfel zis  pas cu pas )  aflu mai multe ...  N am nevoie de ajutor  .

PS. Pentru don doctor : Ciocu mic si joc de ghezne ..... ca nici in asociatia din care faci parte nu a fost totul corect in realitate, ci doar pe HARTIE !!!

ilalexandru

DE obicei i-au apararea celor mici si neinvatati....insa domnule star_25 inainre de a face niste acuze, documenteaza-te. Sau daca esti sigur de acel lucru, atunci poti sa te iei in "colti" cu altii. IN primul rand, nu stiu daca vreo asociatie a decontat pana acum vreun ban prin PNA. Au fost aprobate sumele de bani, poate o fi virat apia banii(esti sigur de asta???), insa dupa cum ii stiu eu pe cei de la asociatie se misca cu incetinitorul. Trebuie facute cateva situatii, sa imparta banii pe fiecare in parte...etc....hartoage multe. Eu insa stiu un lucru....important e sa aibe de unde venii banii. CA vin azi, ca vin peste o saptamana, vin si ma multumesc cu asta. Ai mei o sa-i folosesc la identificarea famililor de albine. Deci raman tot la asociatie.
Iar in privinta sumei cu miliarde...calculeaza mai intai cati membrii are asociatia ta judeteana, cati au depus dosarele si apoi o sa vezi ca daca au primit un miliard e bine.

ilalexandru

Domnul star macar zi-ne si noua asociatia din care faci parte. De corectitudine...sa nu mai vorbesti. Peste tot sunt lucruri "necurate". Si tu ai cumparat cateva cutii de varachet, iar din astea doua - trei le-ai dat vecinului. Deci "Ciocu mic si joc de ghezne"
PS. Eu recunosc, in primavara am luat 14 cutii de varachet pe factura.....4 le-am oprit, 10 le-am dat la niste colegi apicultori. Acum in toamna am cumparat 9 cutii pentru mine. CE am castigat prin asta? Nimic! Din contra, am pierdut, insa am avut numai o factura pt varachet si nu am umblat cu vreo 4 bucati. Asa ca....din ce asociatie esti? 

star_25

Cand vorbeam de miliarde marefeream la banii vechii  . Nu mai la varachet a incasat asociatia de la membri peste 160 000 000 lei vechi.
Mai exact : 370 cutii * 44 =16280 ( 162 800 000 lei vechi - si aici am rotunjit in minus numarul de cutii !)
Azi o saptamana apicultorii dintr o asociatie din buzau si au primit bani .
Din cate stiu asotia din care fac parte avea la ultima sedinta  (aprilie 2011 ) peste 200 de membri din mai multe judete :hi:

Citat din: star_25 din Octombrie 22, 2011, 11:56:26 PM
  Cand vorbeam de miliarde marefeream la banii vechii  . Nu mai la varachet a incasat asociatia de la membri peste 160 000 000 lei vechi.
Mai exact : 370 cutii * 44 =16280 ( 162 800 000 lei vechi - si aici am rotunjit in minus numarul de cutii !)
Azi o saptamana apicultorii dintr o asociatie din buzau si au primit bani .
Din cate stiu asotia din care fac parte avea la ultima sedinta  (aprilie 2011 ) peste 200 de membri din mai multe judete :hi:
la braila varachetul e 33 lei
de ce la voi sa fie 44?
e mai bun? are cutia alt termen de valabilitate?
sau doar ai un sef mai jmecheras?

POSTASUL

A fi domn e o-ntamplare , a fi om e lucru mare.