PNA 2011 - 2013

Creat de dragos2006, Ianuarie 25, 2011, 10:18:03 PM

« precedentul - următorul »

filip

Citat din: dragos2006 din Octombrie 17, 2011, 07:40:50 PM
     Imi pare rau ca am fost atras intr-o discutie sterila si fara sens . Pentru a discuta ceva concret si sa obtinem si un rezultat pozitiv ar trebui ca omul care se ascunde in spatele nick-ului star_25 sa se prezinte cu identitatea reala si SA NUMEASCA CONCRET  asociatia la care face referire. Nu are rost sa generalizam la nivel national o situatie punctuala .

PS.1 FILIP , culmea ironiei la mine a fost invers ca la tine . Am cumparat matci marcate si de la producator acreditat dar nu mi-a putut elibera factura , asa ca nu am decontat nici o matca prin PNA chiar daca am cumparat 100.

PS.2 ATENTIE MARE !!!!!!!!!!! produsele Agrana gen Apiinvert sau Apifonda  NU SE DECONTEAZA PRIN PNA 2012  deoarece reprezentantii firmei NU au putut demonstra ca aceste produse nu provin din OMG-URI ca sa nu spun ca am auzit pe cineva sus-pus intr-o institutie importanta care sublinia faptul ca PRODUSELA AGRANA PROVIN DIN OMG
Eu nu am cumparat-tu nu ai decontat,
Atunci cine a beneficiat?
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

D006

Aproape UN MILION de euro au ramas nefolositi ! se vor intoarce de unde au venit.

pharaonu75

Citat din: star_25 din Octombrie 17, 2011, 11:37:54 PM
Citat din: pharaonu75 din Octombrie 17, 2011, 11:24:42 PM
Pentru ca au vechime in postari , au si clauze speciale  ? Limbajul acesta ii reprezinta in general  ? Forumul apiardeal e o comunitate inchisa ? E cumva interzis celor ce nu vorbesc , gandesc , canta si danseaza cum dirijeaza ei ?  Sau pentru ei  :nono: se fac derogari ?
Ca administrator ii sustii?  :nono: :nono: :nono:
De la Dragos si Cristi multi au invatat meserie... au ajutat pe multi... asta spune ceva despre ei. Putine sau multe, postarile lor au fost de folos apicultorilor. Daca respectul si recunostinta unora dintre membrii acestui forum inseamna STATUT SPECIAL, atunci da, Dragos si Cristi au un statut special aici. Aseara ei s-au amuzat copios pe seama ta. Toate ti s-au tras in primul rand pentru ca esti "anonim", adica nu ai furnizat celorlalti membri niciun fel de date despre tine, in schimb vii cu acuze, ceri raspunsuri... in tot acest timp Dragos si Cristi au pus la dispozitia membrilor date personale, informatii apicole, chiar si propria casa.
Nu au nimic personal cu tine, insa trebuie sa oferi respect pentru a fi respectat la randul tau. Poti incepe prin completarea datelor la profil, 1-2 poze pe topicurile de prezentare, iar lucrurile se vor schimba.
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

star_25

Dragos e aplaudat aici... , hulit in alta parte... Oricine ar fi si  oricata meserie ar avea si oricata vechime  ar avea , ar trebui sa aiba in primul rand bunul simt si sa vorbeasca frumos..... . Moderatori! ar trebui sa fie impartiali !!!   . 

In rest ramane cum am zis  : apicultorul sa discute direct cu APIA la fel ca ceilalti agricultori,   nu  prin intermediari...   

Alutus

Citat din: ilalexandru din Octombrie 17, 2011, 10:46:58 PM
Primul lucru : stiti ca azi, in Valcea, a fost ultima zi in care se depuneau cererile pt transa a treia pe masura 141? Si ca foarte multi din cei care au accesat respectiva masura habar nu au de lucrul asta? Ca multi asteapta telefonul celor de la APDRP pt a se duce cu cererea de plata? 
Nu zisera ei ca ne anunta? Mai stie cineva ceva  despre o situatie asemanatoare?
Sa nu uiti Darie!

Kov iulian

Ei zic multe , promit multe , zic intr-un fel apoi se sucesc , ( eu am patit o situatie asemanatoare cind  urma sa depun proiectul  pt 141 ,  mi-au spus " nu mai veni ca vi degeaba te anuntam noi , cind incepe sesiunea de depunere "  am stat , am stat si aud de la uni ca incepuse de o saptamina sesiunea de depunere a proiectelor pt 141 dar pe mine nu ma anuntase nimeni , si daca stateam pe baza lor pierdeam sesiunea )

Alutus

Sper totusi ca nu este adevarat, desi sunt in stare de orice pt ca nu au  cei 20% contributia guvernului. Maine le dau telefon.
Sa nu uiti Darie!

D006

Chiar daca in ultimile zile discutiile au prins si niste conotatii comice ,totusi, s-au ridicat doua probleme pertinente care trebuie clarificate :

1) Problema pretului decontat la Varachet si in general la toate produsele trecute prin PNA. 
Acest sistem de subventie nu a fost inventat acum cu ocazia PNA ci este un sistem folosit si in alte sectoare . Frauda apare prin supraevaluarea produselor decontate . Exemplu : un produs costa real 100 lei , se trece printr-o firma capusa de unde iese cu un pret de 300 lei , ce pret deconteaza APIA ???  daca deconteaza pretul triplu inseamna ca 2/3 din bani vor fi capusati.
  Concret : la inceputul  PNA in 2008 pe lista de medicamente apareau doar Varachetul si Mavrilolul . APIA pentru a impedica frauda a anuntat ca nu va deconta decat pretul de productie stabilit de ICDA asa ca atunci cei care au cumparat de la ICDA au incasat toti banii inapoi iar cei care au cumparat prin Apicola srl au pierdut adaosul de 30% practicat de magazin. In anul urmator pentru ca toti stuparii sa incaseze aceiasi bani pe medicamente ACAR a stabilit un pret national pt. Varachet si Mavrilol astfel ca indiferent de unde le procurai - ICDA sau Apicola tot aceiasi bani incasai , intre timp a aparut si TVA 9% la medicamente care nu se deconteaza.
   Deci ! APIA deconteaza pretul de productie al Varachetului si Mavrilolului cum este afisat in reteaua ACAR fara TVA. Orice leutz adaugat de o firma capusa este suportat de pinguinul care pune botul . Sa fiu mai explicit : pinguinul a cumparat Varachetul cu 50 lei cutia dar va primi inapoi apox . 30 lei deoarece aproape 3 lei este TVA iar restul adaosul comercial practicat de firma capusa . Indiferent de pretul din factura APIA deconteaza 30 pe cutia de Varachet .
  La fel si cu materialul biologic !  sa presupunem ca doi smecheri se inteleg sa  vanda familia de albine intre ei cu 1000 lei bucata , oamenii factureaza marfa si cer la APIA decontarea , numai ca la asemena pret este imposibila plata deoarece se deplaseaza plafonul . Apoi intra in vigoare clauza facturii cu valoarea pe bucata cea mai mica asa cum s-a intamplat anul acesta cand valoarea de referinta pe familia de albine s-a stabilit la 190 lei . Nici aceasta metoda nu este buna deoarece raman bani nefolositi si se loveste in asuparii cinstiti care au cumparat la pret real . De la anul suma ramasa in surplus se va imparti proportional la restul stuparilor . Daca se aplica metoda si anul acesta secatura din Bistrita ramanea cu 190 lei pe familie iar restul incasau 270 pe familie. Astfel incat se ajungea la un pret aproape de realitate iar cei cu familii de 1000 lei bucata abia acopera TVA si nu castiga nimic in final .
  ati prin ideia ???

2) de ce dosarele se depun prin asociatii si nu individual ? Anul acesta au fost depuse 110 dosare de subventie pentru 7000 de stupari . Cum ar fi fost ca 7000 de stupari sa se buluceasca peste APIA exact atunci cand se buluceau si vacarii ?
    Smecheria este ca foarte multi stupari au proiecte pe 141 si pe 112 plus ca era nevoie de inca unteanc de hartii . APIA a trecut responsabilitatea hartiilor asupra asociatilor ei controland doar asociatiile si esantionul reprezentativ .
  Sa presupunem ca dosarele se depuneau individual si 7000 de pinguini se calcau in picioare pana la 1 august apoi cei cativa inspectori APIA care fac si masuratori de teren ,care mai numara si vaci si oi ....   trebuie sa merga pe plaiurile patriei noastre scumpe si detecteaza cele 7000 de stupine !!!!!!!!!!  CATE LUNI AR FI NECASARE PENTRU TERMINAREA CONTROLULUI ????????? POATE ANI !!!!!!!!!!  Eu apicultor cu zeci de mii de euro investiti in apicultura nu sunt dispus sa astept atat din cauza unor pinguini care se cred destepti....

ilalexandru

Domnule Dragos o mica intrebare: de ceva timp ma intreb ce inseamna o familie de albine????? Am cautat si pe net si prin carti.... si tot nu m-am lamurit. Daca am 4 rame de albina, plus o matca, plus niste trantori, toti bagati intr-o cutie....formeaza o familie sau nu? Anul acesta unii au vandut roi pe 3 rame de albine...doua puiet si una de margine...formeaza un roi ce s-a vandut sau nu? Aud pe diverse situri...vand roi pe 4 rame la pretul de 200 roni. Insa eu din experienta si dupa cum lucrez, stiu ca-mi formez roiul pe minim 6 rame de albina. Deci ce inseamna ala roi si ce inseamna aia familie de albina??????

star_25

Cum s a facut controalele la asociatie  ? Au fost controlati toti  , sau prin sondaj ? ( s a mers la sigur , ca au stiut sefii unde sa i duca .... plus ca cei care asteptau controlul aveau dulceata pregatita..)
  La noi in judet  pentru masura 141 lacei care intra in al treilea an sau facut 5 controale prin sondaj... 2 apicultori, 2 ciobani si un vacar..
   Deci : existau solutii
  Cine gandeste ca un om destept isi da seama ca nu trebuia sa astepti x luni pana se faceau controalele...   Mai exista un  risc  : controlul prin sondaj putea descoperii " baietii destepti" din apicultura.... in ce prin asociatie controlul a fost dus acolo unde pinguini au fost in regula  :nono:

Florin-braileanul (FlorinI)

Citat din: ilalexandru din Octombrie 18, 2011, 10:04:17 PM
Domnule Dragos o mica intrebare: de ceva timp ma intreb ce inseamna o familie de albine????? Am cautat si pe net si prin carti.... si tot nu m-am lamurit. Daca am 4 rame de albina, plus o matca, plus niste trantori, toti bagati intr-o cutie....formeaza o familie sau nu? Anul acesta unii au vandut roi pe 3 rame de albine...doua puiet si una de margine...formeaza un roi ce s-a vandut sau nu? Aud pe diverse situri...vand roi pe 4 rame la pretul de 200 roni. Insa eu din experienta si dupa cum lucrez, stiu ca-mi formez roiul pe minim 6 rame de albina. Deci ce inseamna ala roi si ce inseamna aia familie de albina??????
deja tinzi spre idealism, ca sa nu fortez nota sa spun bun simt
ai dreptate un roi normal fiecare si-l creaza pe 5 - 6 rame, dar roiul comercial e de 3 , maxim 4 rame
daca fiecare ar vinde roii, cam cum si i-ar dori sa-i cumoere.... alta ar fi multumirea apicultorului achizitor
in atari conditii, cat inca merge 141 si 112, vanzatorii dau tepe, dar poate ca din 2013 cand se termina cu toate pomenile pe bani europeni o sa se revina la normal si la bun simt
http://florinbr.sunphoto.ro

Bee ... smart!, Bee ... happy!
Pentru prieteni: 0726.111.333

jimm

:hi:
Poate aici gasiti un raspuns la intrebarea dumneavoastra

http://www.madr.ro/pages/pna/ghid-de-bune-practici-in-apicultura.pdf

Florin-braileanul (FlorinI)

Citat din: jimm din Octombrie 18, 2011, 11:05:56 PM

alooooo

aici e un forum de apicultura, se discuta ducruri concrete... pentru utopii accesati site-ul madr  :rotfl: =)) :rotfl: =))
http://florinbr.sunphoto.ro

Bee ... smart!, Bee ... happy!
Pentru prieteni: 0726.111.333

ilalexandru

Citat din: jimm din Octombrie 18, 2011, 11:05:56 PM

[/quote]

Citat "Roiul artificial reprezinta o unitate biologica alcatuita din cateva rame (in general 3-5) cu puiet in toate
stadiile de dezvoltare si provizii de hrana, albina de pe rame si o matca imperecheata. "
Si asta e o definitie a unui roi????? Sincer, ma apuca rasul!!!! Pai 3 rame albine din care una cu puiut si o matca batrana de 4 ani formeaza fratilor un roi????? Si credeam ca roiul initial format nu are matca....

"Familiile de albine destinate comercializarii sunt familii de albine derivate din roiuri
artificiale care in urma dezvoltarii acestora se extind pe intreg corpul de baza la sistemul
vertical (minim 10 rame).
Familia de albine destinata vanzarii poate fi vanduta in sezon, inaintea culesului principal de la
salcam, pe minim 10 rame din care 6-7 rame cu puiet in diverse stadii de dezvoltare si 3-4 rame cu
rezerve de hrana-miere si pastura, si albina care poate ocupa toate intervalele.
Familii de albine provenite din roiuri artificiale pot fi vandute in acelasi sezon de formare a roiului
de provenienta, daca provin din roiuri timpurii (in perioada de salcam I-II) sau in sezonul urmator."
Iar niste definitii care nu au pic de logica....familii de albine provenite din roiuri artificiale....pai doua rame de puiet, 3 de albina si o matca, nu? Asta ar cam face 190 de roni?
Si apropo...citind ghidul asta....ajungi la concluzia ca este o mare tampenie. Stupul orizontal (cu ramă tip Dadant) = stup pe 20 de rame, doua diafragme, podişorul realizat din 6 scândurele şi o sită de ventilaţie pentru aerisire sau transport. PLus grosimea peretelui de 20 mm. CUm faci un stup in care cantul pt rame are 1 cm, cantul pt podisoare are tot un cm, plus peretele stupului care urca in sus pt capac are si el....ceva acolo. NU mai citesc ca ma apuca durerea de cap. Stupii mei pe 17 rame orizontali cu peretii de 2,2 cm lateralele si 3,5 fata si spatele sunt...... DEja sunt in ceata de tot. Oare cate rame are o familie si cate un roi?????

antiopa din ardeal

PNA 2011 se pare ca a fost realizat in procent de 84,88%.