Radu Andrei Nastase

Creat de AndreiRN, Octombrie 16, 2009, 09:04:38 PM

« precedentul - următorul »

D006

Pai nu lucram ci doar spionam un pic.
Oricum azi echipat si cu afumatoare in mana am inspectat stupii.
Unul a disparut si in schimb am gasit o familie de soricei in cutie asa ca le-am curmat zilele.
Doua roiuri aveau 10 rame pline cu albina si asteapta un cat cat de curand.
Un roi era slab de tot asa ca l-am ajutat cu o rama cu miere si una cu puiet capacit.
Restul aveau rame complect capacite si am furat si eu vreo 6 si le-am inlocuit cu rame goale.
O sa revin in o saptamana sa echilibrez familiile si sa adaug caturi ca incepe sa infloreasca totul.

orbanstefan64

Citat din: AndreiRNIn ultimele zile m-am uitat in stupi si uni au rame complect capacite si alti care sunt roiuri de 4 luni sunt in crestere.
Voi merge si voi scoate si inlocuii toate ramele capacite si voi ajuta cu puiet capacit familiile mai mici ca acuma incepe floare de portocal si culesul cel mare.
Ieri verificam la o familie cu cat de 1/1 ce avea rame pline si grele si sa suparat o albina de in spranceana stanga ma intepat.
Acuma arat "bine".
sa areti cum oi arata dar mai bine decit sa faci alergie :nod:  :nod:  :nod:

D006

Foarte putin sa umflat.
Asta comparand cu perioada de inceput.
Da, trebuia sa am aparatul foto cu mine dar am fost in graba si l-am uitat.
Maine daca e soare merg la alta locatie.

D006

Pomul vieti?

D006

Cum de te-ai retras din focul luptei?Esti cumva suparat pe prisecarul care nu a fost la nivelul cerut de exigentele tale?  Ceilalti din echipa nu au fost asa cum te asteptai?Nu fii timid spune ca oricum toti s-au print ca e cva in neregula.

D006

Citat din: veriguta
1. Cum de te-ai retras din focul luptei?
2. Esti cumva suparat pe prisecarul care nu a fost la nivelul cerut de exigentele tale?
3. Ceilalti din echipa nu au fost asa cum te asteptai?
4. Nu fii timid spune ca oricum toti s-au print ca e cva in neregula.
Bun revenit Murphy,drone,ghitza,etc ..... :hi:
Vazi ca te-ai dat de gol cu comentariile adresate lui lulachi.
1. Varsta, ce pot sa mai fac. Las pe cei mai tineri sa se lupte.
2. Prisecarul a fost un domn de nota 10 si la fel si Romikele si centrifuga si Dragos si Lucian Avram si toti cu care m-am intalnit sau am comunicat cat am fost acolo si cu mare placere ma voi mai intalni cu ei acolo sau aici dupacum pasi vieti ne vor fi. Te-am invitat si pe tine sa ne vedem si ai refuzat.
3. Ba sa sti ca toti au fost asa cum mi-am imaginat ca sunt si poate eu i-am dezamagit ca flacari pe nari nu scoteam.
4. Tu niciodata nu o sa te prizi ghitza. Asa esti tu si asa te acceptam. Mai cu zambet mai cu tristete toti citim postarile tale pe cele 3 forumuri. Asa esti asa te acceptam noi dupa puterile noastre.

D006

Chiar nu te mai baga in seama prisecarul? Cita nezaimtire din parte lui.

D006

Asa e Ghitza.
Tu ai dreptate.  :hi:

D006

Prima extractie de albine pe 2010

D006

Se pare ca frustrarea a devenit insuportabila
Sunteti banat in acest forum. Veti putea intra din nou pe data de 05-02-2010. Administratorul v-a lasat urmatorul mesaj:
off topic
Va rugam adresati intrebari la: E-mail.

D006

Un fenomen la care nu ma asteptam.
Au inceput sa roiasca albinele.
Discutand problema cu Dick, un apicultor mai batran, am inteles ca in timpul saptamani cu ploaie albinele au stat inghesuite in cutii sau scorburi si s-au apucat sa-si faca botci de roire. Henry, caruia i-am vandut anul trecut o familie pe 5 rame le-a tot hranit de au ajuns pe 40 de rame si imediat dupa ploaie le-a divizat in doua dar fara sa inspecteze ramele de botci.
Asa ca roiul primar a iesit din primul stup si sa suit in pom de unde a reusit sa-l recupereze. La sedinta de club de saptamana viitoare am auzit de inca 2 inidente de roiuri capturate.

stefan1

Aici intervine mult si rasa. Coloniile luate din pom au instinct de roit mai pronuntat.
Depinde si cum a facut prietenul divizarea. Daca pe locul vechii colonii a ramas familia fara regina, din roiul artificial format si asezat intr-un alt loc din stupina, majoritatea la culegatoare s-au intors tot la vechea locatie. Asa acesta s-a populat tare. A facut botce pentru a-si crea o noua regina, dar a continuat sa se populeze prin puietul care a mai eclozionat, iar uzura albinelor a fost mai mica, pentru ca intretineau tot mai putin puiet, nemaiexistand noi oua. Corelat cu mersul vremii, se poate ca o astfel de colonie sa dea si un roi si apoi din restul botcelor sa-si aleaga o noua matca.
  E posibil ca si daca stupul ramas pe vechiul loc a ramas cu matca batrana, prin suprapopulare cu culegatoarele venite din roi, daca nu i s-a marit spatiul, sa se simta aglomerat si sa-si traga botce, care in 5-8 zile vor fi capacite si stupul poate deja roi cu matca batrana, sau chiar sa faca mai multi roi.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

D006

Da si nu. Am cules suficiente famili din pomi si grajduri si poduri ca sa imi dau seama de comportamentul diferit. Cea mai buna familie a mea este luata dintr-un garaj. Aici fiind o zona rurala de sute de km ai atat famili in stupi cat si famili "salbatice". Dar toate familiile salbatice au o origine domestica deoarece nu exista o albina autohtona. Da, cele "salbatice" roiesc mai des deoarece nu au spatiu de dezvoltare de cele mai multe ori in conditii de cules excelent. Se umple casa des as ca .... roiul.
Da, scenariul prezentat e ff posibil mai ales ca acuma este in lina floare parul ornamental care da ff mult polen.

orbanstefan64

ce da dumnezeu tot e bun ca i natural sau artificial sa fie sanatos si sa fie citi mai multi dupa care niste matci selectionate  :hi:  :hi:  :hi:

D006

Pai anul trecut am facut 3 seri de matci prin metoda Miller si vom vedea cum e productia anul acesta. Teama este ca ma inmultesc prea rapid asa ca mai vand din stupi la incepatori din cand in cand.